Izrael insistira da su vakcine sa skoro isteklim rokom odbačene od strane PA „savršeno zdrave“ dok palestinske grupe traže istragu

Pfizer
11 komentara

Vakcine Pfizer, koje je Palestinska uprava (PA) odbacila u petak zbog činjenice da su blizu datumu isteka, bile su identične onima koje su date građanima unutar Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja zemlje.

Ranije ove nedjelje, dvije strane su se dogovorile da će Izrael prebaciti svoje kratkotrajne doze američke vakcine na okupiranu Zapadnu obalu kako bi PA mogla ubrzati sporu kampanju vakcinacije. U zamjenu, jevrejska država trebalo je da dobije svježe ampule vakcine koju je Pfizer trebao isporučiti Palestini ove jeseni.

Ali nakon što je u petak primila prvu isporuku od oko 90.000 doza od Izraela, Palestinska uprava je raskinula sporazum zbog tvrdnji da vakcine ne zadovoljavaju tehničke specifikacije i da je „njihov krajnji rok upotrebe bio preblizu“.

U subotu je izraelsko Ministarstvo zdravlja reklo da je iznenađeno palestinskim potezom. Doze imunizacije koje su poslate Palestinskoj Upravi bile su „savršeno zdrave“ i „u svakom pogledu identične vakcinama koje se trenutno daju građanima Izraela“, insistiralo je.

Ministarstvo nije vidjelo problem u činjenici da tim vakcinama rok treba da istekne krajem juna, jer ih proizvođač smatra savršeno bezbjednim za upotrebu. Ostale doze uključene u dogovor imaju rok trajanja do kraja jula.

Takođe je tvrdio da su Palestinci bili sasvim svjesni datuma isteka prije isporuke. „Nadamo se da će kampanja vakcinacije u Palestinskoj Upravi uskoro početi“, reklo je Ministarstvo zdravlja.

Vijest o početnom dogovoru izazvala je kontroverzu među Palestincima, koji uglavnom ne vjeruju Izraelu. Neki su se pribojavali da bi potencijalno lošije vakcine mogle na kraju da oštete njihovo zdravlje, umjesto da pruže zaštitu od koronavirusa.

Najava da će doze Pfizera biti vraćene u Izrael nije bila dovoljna za smirivanje javnosti jer je nekoliko palestinskih grupa pozvalo lokalne vlasti da istraže zvaničnike koji su zaključili kontroverzni dogovor.

Palestinski sindikat zdravstvenih profesija označio je sporazum o razmjeni vakcina sa jevrejskom državom „skandalom“, insistirajući da „ovo pitanje treba razjasniti“.

Poziv na istragu podržao je Nacionalni demokratski forum, koji je rekao da je sporazum „sramota za palestinske donosioce odluka“.

Palestinska koalicija za odgovornost i integritet (AMAN) izrazila je zabrinutost zbog „uticaja onoga što se dogodilo sa sporazumom o vakcinama na opseg povjerenja građana u proces primjene vakcine uopšte, i na proces odziva građana da ju prime.”

Do sada je oko 30 % palestinskog stanovništva na Zapadnoj obali i u Gazi primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv Covida-19, dok je oko 55 % ukupnog stanovništva Izraela potpuno vakcinisano.

Poslije neuspjeha dogovora sa Izraelom, PA je rekla da će nastaviti da vrši pritisak na Pfizer da što prije isporuči četiri miliona doza koje je Palestina već platila.

IZRAELPalestinaPfizervakcine
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sardelino
2 godine prije

Naravno da su Palestinci oprezni jer odabrani su u u stanju staviti im i mišomor u cjepivo.

2 godine prije

U opste ne sumnjam da ce tzv “palestinska” PA –

  • prihvatiti sljedecu “posiljku” ovih tzv “vakcina” – tj samo ce Judaizerska satanisticka banda – prelijepiti naljepcnice na one stare flasice (namjenjene “dobrobiti Palestinaca”)…
  • terorizirati vlastito stanovnistvo “kojekakvim mjerama” i ucjenjivati ih da se svi pod hitno moraju vakcinisati judaizerksim (Rotschildovim) otrovima…

..
Predpostavljam da ce R+R tj judaizerski Pfizer narediti ovim kerovima iz “palestinske” PA – da “procjepljenost” mora biti cak i veca nego u Izraelu (za koji samo budala moze misliti da je dobio bocice sa ISTIM sadrzajem, kao i ovi Palestinci...)…

2 godine prije zadnji put uredio Žx
Abe 04
2 godine prije

Ma kakve god bile, na njihovom mjestu ne bih uopće razmatrao.

rimtu
2 godine prije

“Neki su se pribojavali da bi potencijalno lošije vakcine mogle na kraju da oštete njihovo zdravlje, umjesto da pruže zaštitu od koronavirusa”.

Trolololo.

tihobl
2 godine prije

U zamjenu, jevrejska država trebalo je da dobije svježe ampule vakcine koju je Pfizer trebao isporučiti Palestini ove jeseni.

nekoime
2 godine prije

Kako Židovi brinu o Palestincima…

Anticepilisti
2 godine prije

zurnal24.si/slovenija/anticepilci-vdrli-v-cepilni-center-cepljenje-narocenih-so-morali-prekiniti-368910

piždro
2 godine prije

tima nikad vjerovati, a pogotovo kad ti nešto poklanjaju… a vakcina pogotovo

2 godine prije zadnji put uredio piždro
Max
2 godine prije

Neka ih uzme Netanyahu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI