Izrael isključuje vodosnabdjevanje Jordana usred suše i „ličnih trvenja“

Jordan
10 komentara

Već u trvenju sa Jordanom, izraelski premijer Benjamin Netanyahu eskalirao je tenzije sa najbližim arapskim saveznikom svoje zemlje u petak jednostranim odbijanjem njegovog zahtjeva za povećanjem snabdjevanja vodom kraljevine pogođene sušom.

Netanyahuova odluka – na koju je navodno uticao loš lični odnos sa jordanskim kraljem Abdullahom II – suprotstavila se preporukama bezbjednosnih službi da izbjegne rizikovanje istorijskih sporazuma o podjeli vode od ključne važnosti za mir u regionu.

Prema novinama Haaretz, Netanyahu nije „odgovorio pozitivno iako su profesionalci u vodnim pitanjima i službenici odbrambenih institucija preporučili da se ispuni zahtjev“.

U skladu sa mirovnim sporazumom iz 1994. između dva susjeda, Izrael rutinski snabdjeva kraljevstvo vodom koju ispumpava iz rijeke Jordan. Između zemalja je takođe došlo do prećutnog razumjevanja da bi Aman mogao tražiti – i to bi mu bilo obezbjeđeno – dodatni iznos tokom sušnih sezona.

O najnovijem zahtjevu, podnetom ranije ovog mjeseca, razgovarao je prošle nedjelje bilateralni zajednički komitet. Međutim, kako je Haaretz izvjestio, „Netanyahu i Savjet za nacionalnu bezbjednost su odložili odgovor na način koji svjedoči o njegovoj namjeri da odbije zahtjev“.

Epizoda je otkrila dubinu krize između dvije zemlje – od kojih je barem dio pripisan „ličnim trvenjima“ između šefova dvije države.

„Glavni problem je što ne postoji dijalog između brojeva 1, to jest premijera i kralja Jordana“, rekao je Oded Eran, bivši izraelski ambasador u Jordanu, za Al-Jazeeru.

Primjećujući da je „nedostatak povjerenja“ pogoršan prošle godine potezima Izraela da pripoji djelove okupirane Zapadne obale, Eran je rekao da se dvojica lidera možda nisu sastala ili razgovarala najmanje tri godine.

Posljednjih nedjelja, dvije zemlje su se angažovale u javnim trvenjima. Prema Bliskoistočnom monitoru, tenzije su se pojavile nakon Netanyahuove predizborne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ranije u martu – prve od potpisivanja sporazuma o normalizaciji prošle godine – koja je morala biti otkazana.

Iako se zvanična linija otkazivanje svela na „poteškoće u koordinaciji njegovog leta u jordanskom vazdušnom prostoru“, izraelski emiter Kan izvjestio je da su jordanske vlasti odbile da očiste bilo kakve rute kroz njegov vazdušni prostor.

Prema izraelskom dnevniku Maariv, razjareni Netanyahu odgovorio je naredbom vazduhoplovnim vlastima da zatvore izraelski vazdušni prostor za letove iz Jordana – flagrantno kršenje mirovnog sporazuma. Naredba je kasnije ukinuta.

Ta epizoda nastala je dan nakon spora oko bezbjednosnih aranžmana zbog predložene posjete jordanskog princa Huseina kompleksu Mount Temple u Jerusalimu. Prema Haaretzu, Jordan je zahtjevao da princa prate njegovi naoružani tjelohranitelji.

„Postignut je kompromis sa Shin Bet [izraelskim snagama za unutrašnju bezbjednost] u vezi sa brojem čuvara i oružjem koje će nositi, ali onda je izbio još jedan spor oko prinčeve želje da posjeti neke crkve u gradu. Shin Bet se usprotivio i Jordan je otkazao posjetu“, izvjestio je list.

Nedavno je citiran Netanyahu koji je rekao da „Jordanci trebaju nas mnogo više nego što mi trebamo njih“. Takođe, novinari koji su povezani sa premijerom, Jordan su predstavili kao „slabu državu čija se važnost smanjuje u pozadini izraelskih sporazuma o normalizaciji“.

Prema Haaretzu, međutim, izraelski izvori obrambenog establišmenta „oštro su osporili ovu procjenu“ i Jordan i dalje smatraju ključnim saveznikom nacionalne bezbjednosti.

IZRAELJordanNetanyahuvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gis
3 godine prije

Izrael ima pravo na svoju vodu.

mario
3 godine prije

Zločinci

Max
3 godine prije

M ožda Jordanci ponovno postanu Arapi a ne cionističke marionete?

Vicko Bljuvak
3 godine prije

Fini komšijski odnosi kako Talmud i nalaže

jbg
3 godine prije

Tu je i otkaz ugovora o najmu rodne zemlje sa strane Jordanije spram Izraela. I to ima svoj utjecaj.
Admin, nadam se, da dozvoliš ovaj link
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-50367864

Lucija, prva
3 godine prije

Da nema svega ovoga što je počelo sa ‘Arapskim proljećem’ i Irakom, a još traje, Turska i Iran bi već sigurno bili u ratovima za vodu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI