Izrael priznao da je novinarka vjerovatno ubijena “slučajno”

Shireen Abu Akleh
10 komentara

Izrael neće pokretati krivične istrage ni protiv jednog od svojih vojnika zbog ubistva palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh u maju. Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su u ponedjeljak da postoji “velika mogućnost” da je novinarka “slučajno pogođena” vatrom izraelske vojske.

Istraga o incidentu koju je pokrenula izraelska vojska pokazala je da je 51-godišnju Abu Akleh vjerovatno upucao izraelski vojnik koji je bio pod “divljom i neselektivnom” pucnjavom i pogrešno ju je identificirao kao palestinskog borca.

IDF je dodao da ne isključuje mogućnost da je novinarka ubijena palestinskom paljbom.

Načelnik štaba izraelske vojske Aviv Kohavi izjavio je da je Abu Aklehova smrt “razoran incident” koji se dogodio “tokom operativnih aktivnosti na sprečavanju palestinskog terora” i da je novinarka ubijena u “razmjeni vatre koja je trajala skoro sat vremena”. ”

IDF je saopštio da neće pokrenuti krivične prijave ili krivično gonjenje protiv bilo kog od vojnika koji su učestvovali u incidentu jer “nije bilo sumnje u krivično djelo koje opravdava otvaranje istrage MPCID-a”.

Međutim, čini se da je zaključak IDF-a u suprotnosti s nalazima istraga koje su sproveli UN i Palestinske vlasti, kao i nekoliko medija, uključujući CNN i Associated Press.

Video snimci, kao i svjedočenja očevidaca otkrivena u ovim istragama, sugeriraju da nije bilo aktivnih borbi niti bilo kakvih palestinskih militanata u blizini Abu Akleha u trenucima koji su doveli do njene smrti, što je izazvalo bijes međunarodne zajednice.

Abu Akleh se također može vidjeti kako nosi zaštitni prsluk i šljem koji su bili jasno označeni “PRESS” i na prednjoj i na stražnjoj strani, dok je stajala pored drugih novinara koji su također bili u svojoj novinarskoj opremi. IDF, međutim, insistira na tome da izraelski vojnici nisu znali na koga pucaju.

Istraga CNN-a u maju je sugerirala da je Abu Akleh, koja je bila veteranka Al Jazeere arapskog TV dopisnika i poznato ime u arapskom svijetu, možda namjerno bila na meti izraelskih snaga.

Al Jazeera je u saopćenju opisala ubistvo kao “nepristojno ubistvo” i rekla da je Abu Akleh “hladnokrvno ubijena” i pozvala izraelske vlasti da budu odgovorne za incident.

Porodica Abu Aklehove odbacila je rezultate izraelske istrage, rekavši u saopćenju da ona ima za cilj da “zamagli istinu” o onome što se dogodilo. “Naša porodica nije iznenađena ovakvim ishodom jer je svakome očigledno da izraelski ratni zločinci ne mogu sami istraživati ​​svoje zločine”, navodi se u saopštenju porodice.

Abu AklehIZRAELPalestinaubistvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Mislili hrabri vojnici da je to djevojčica s balonom, pa zapucali.

Max
1 godina prije

Htjeli su je ušutkati.

Primat
1 godina prije

ko ubija, taj i krade, ko krade, taj i laze.

gargamel
1 godina prije

Ja neznam za druge , procitao sam Moja Borba, mogu vam gospodo reci, Nostradamus je bio naivko u usporedbi sa Autorom.

Keiser Soze
1 godina prije

Izrael priznao da je novinarka vjerovatno ubijena “slučajno”.
Isto kao šta ubijaju Palestince zadnjih 70.setak godina opet “slučajno”.

komšija
1 godina prije

Čivuti su banda prevarantska,nema kod njih ništa slučajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI