Izrael tajno koordinira zračne napade Sirije sa SAD

Sirija
7 komentara

Izraelski napadi na ciljeve povezane s Iranom u Siriji izvedeni su uz tajno odobrenje američke vojske, objavio je u četvrtak Wall Street Journal.

Izraelske odbrambene snage (IDF) koordiniraju svoje napade na sirijske ciljeve s Pentagonom i američkom Centralnom komandom, objavio je u četvrtak Wall Street Journal pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike.

Dijalog je navodno bio potreban kako bi se osiguralo da napadi izraelskih aviona ne ometaju operacije američkog kontingenta, stacioniranog u bazi Al-Tanf u blizini sirijske granice s Jordanom.

Prema izvorima, veliku većinu napada IDF-a pregledao je Washington. Ali SAD nisu pomogle Izraelcima da izaberu svoje mete, dodali su.

To je “dobro razvijen i smišljen proces”, rekao je jedan bivši američki zvaničnik.

Tajnovitost oko tih kontakata “pokazuje kako je Vašington nastojao da podrži svog izraelskog saveznika, a da ne bude uvučen u izraelski rat u senci protiv Irana”, napominje WSJ.

Izrael je posljednjih godina pogodio brojne mete u Siriji s ciljem smanjenja utjecaja svog najvećeg rivala Irana. Zajedno s Moskvom, Teheran pomaže Damasku u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Sirijske vlasti protestirale su zbog racija IDF-a, rekavši da krše suverenitet zemlje i međunarodno pravo. Damask također smatra američko prisustvo u bazi Al-Tanf nelegalnom okupacijom.

“Postoji prešutna američka podrška Izraelcima koji djeluju kako bi otupili napore Iranaca da rašire oružje i izgrade svoj utjecaj u cijelom regionu. Ali takođe je postojalo stalno oklijevanje oko toga da se na ovome žele otisci prstiju”, rekao je Dennis Ross, bivši američki mirovni izaslanik za Bliski istok, za WSJ.

“Bilo bi neodgovorno da nije bilo dekonflikacije i koordinacije zbog rizika da bismo mogli imati nenamjeran problem”, dodao je Ross.

iranIZRAELNapadSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Izraelom i Amerikom vlada ista banda. Zato ne iznenadjuje da koordiniraju.

Izgrrael
1 godina prije

Izrael & USA su dvije strane jedne te iste medalje, oni su miljenici skretnicara, nece on u njih nikada.😝

Roky
1 godina prije

Kako koordiniraju rusi i izrael u siriji ?

Max
1 godina prije

Oni su u koordinacije od 1948 ali će se koordnirati i Iran i Sirija.

Diego Delgado
1 godina prije

A ko će kad neće gamad ćifutarska, smrknit će se i njima kad tad.
Šalom Allejkum

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI