Izraelski režim ubio novinarku Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh
51 komentar

Ubijena tijekom operacije izraelske vojske na Zapadnoj obali, novinarka i popularna ličnost Al-Jazeere, Shireen Abu Akleh, istaknula se svojim terenskim izvješćima, dajući glas palestinskom narodu.

U srijedu ujutro, s kacigom na glavi i prslukom “Press” na leđima, Shireen Abu Akleh otišla je u Jenin, veliki grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, gdje izraelska vojska već nekoliko tjedana izvodi vojne operacije. Tek je 6 sati kada novinarka šalje poruku svojoj redakciji, kanalu Al-Jazeera: “Izraelske snage napadaju Jenin i okružuju kuću u četvrti Jaberiyat. Na putu sam, javit ću vam se uživo čim budem imala više detalja. Ovo je zadnja poruka koju će 51-godišnja palestinsko-američka reporterka napisati svojoj redakciji.

Shireen Abu Akleh, sat vremena kasnije proglašena je mrtvom u gradskoj bolnici, nakon što ju je metak koji je dobila tijekom javljanja pogodio u glavu.

Pokušaj laži izraelskog propagandnog stroja

Nakon tvrdnje da je novinarka “vjerojatno” podlegla napadu palestinskih boraca, Izrael je na kraju poručio da ne isključuje mogućnost da su metak ispalili njegovi vojnici. Od tada, počast novinarki Al-Jazeere, poznatoj po svojoj hrabrosti i upornosti na terenu, nastavljaju se širiti.

“Ikona istine”

Nekoliko dužnosnika i tisuće Palestinaca sudjelovalo je u četvrtak na službenoj ceremoniji u Ramallahu, pozdravljajući sjećanje na posljednji put ubijene novinarke. Ona je bila “glas Palestine”, javlja palestinsko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući se na “ikonu istine” i “nacionalnu heroinu za one čiji su glasovi utišani izraelskim zločinima”.

“Odabrala sam ovaj put da bih bila bliska ljudima”

Dok je bila mlađa, Shireen Abu Akleh nije bila predodređena za novinarsku karijeru. Arhitektura je bila njena prva ambicija. Rođena 1971. u kršćanskoj obitelji, Shireen je odrasla u gradu Beit Hanina, u istočnom Jeruzalemu. Istovremeno će dobiti američko državljanstvo, nakon što je neko vrijeme živjela uz majčinu obitelj, nastanila se u New Jerseyju. Kasnije je počela studirati arhitekturu na jordanskom sveučilištu, da bi se konačno okrenula novinarstvu upisom na fakultet Yarmouk u Jordanu, precizira izraelski dnevnik Haaretz. “Odabrala sam ovaj put kako bih bila bliska ljudima”, objasnila je u kratkom videu kojeg je podijelila Al-Jazeera, nakon njezine smrti u srijedu.

S diplomom u ruci, novinarka pripravnica vraća se u palestinsku zemlju, želeći ispričati svakodnevni život i poteškoće naroda koje smatra nepravedno ugroženim. Pokucala je na vrata nekoliko redakcija, radila za radio “La Voix de la Palestine” i radio Monte-Carlo, prije nego što se 1997. pridružila kanalu Al-Jazeera, gdje je radila 25 godina. Njezina strast prema terenu tjera je da pokrije razne događaje od Gaze do Ramale, preko Jeruzalema i Betlehema. Shireen Abu Akleh kameromo pripovijeda o nasilju iz bitke kod Jenina (2002.) ili o ranjenima druge Intifade (2000.-2005.). Nedavno je opisala razmjere napada koje je izraelska vojska izvršila u regiji.

Lice koje se nameće u arapskim domovima

Na pitanje prije četiri godine od strane NBC kanala o njezinom privođenju, novinarka se povjerila da se “očito boji”, “ali ponekad nije vrijeme za strah kada radite ovaj posao”. “Pokušavam izvještavati s relativno sigurnih mjesta, važno mi je zaštititi svoj tim što je više moguće”, rekla je za televiziju Shireen Abu Akleh.

Na terenu, njena izvješća pokušavaju opisati i politiku Države Izrael, nasilje njezine vojske i nedostatke Palestinske vlasti. Malo po malo, njeno se lice nameće u tisućama arapskih domova, postajući palestinska ikona, nadahnjujući čitavu generaciju nadobudnih novinara. Znamo puno djevojčica koje su odrasle stojeći ispred svog ogledala, s četkom za kosu u ruci, pretvarajući se da su Shireen. Eto koliko je njeno prisustvo bilo trajno i važno.

Shireen Abu Akleh počivaj u miru jer malo je novinara koji su spremni dati svoj život za pravdu, malih ali ponosnih naroda. Današnji novinari su pomno odabrane bitange, odgovorni za mnoge nedužne žrtve u uključujući i one iz nestretnog rata na Balkanu.

Shireen Abu Akleh
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Istinu treba ubiti.

Brdo
1 godina prije

Iza Izraela je cijeli NATO pact…oni su 100% isti

nekoime
1 godina prije

Kako se usuđujete ne samo reći, nego i pomisliti, kako bi Židovi lagali. Pa oni su najistinoljubiviji, najmiroljubiviji, najpametniji, najbankarskiji narod na svijetu. Istina je kako Palestinci dobrovoljno uživaju u ljepotama koncentracionog logora na njihovoj zemlji, koja zapravo pripada Židovima. jer su oni tako rekli.

Max
1 godina prije

To je zloćin . neka joj je pokoj duši.

1 godina prije

Ovo je djelo izraelskog snajperiste!!!

1 godina prije

Čekao sam novosti o sankcijama….
Okrenuo medijskog boga, ništa!
Izaelci, vlasnici holokausta, zaštičeni su do kraja ovog svijeta!
Zapadni mediji bleže od te činjenice, kao da je kužna…

šeronja
1 godina prije

Heroina!

radoznalo_mače
1 godina prije

Slava ovoj hrabroj i poštenoj ženi. Evo su mi i suzice potekle jer dosta sliči na moju dragu mamu.
Nadam se da ćemo se jednom probuditi u svijetu gdje će ovakvi pojedinci biti priznati i poštovani, u svijetu bez oružja, bez povlaštenih naroda, bez pohlepe. Tiocfaidh ár lá.

tihobl
1 godina prije

Летонија планира да:

1. Забраните руске друштвене мреже.
2. Срушити споменик ослободиоцима Риге.
3. Кривично гонити оне који су донели цвеће 9. маја.
4. Отпустити полицајце који су одбили да растерају људе са цвећем.
5. Прекине дипломатске односе тако што ће угасити конзулат у Санкт Петербургу и амбасаду у Москви

nessy
1 godina prije

Lijepo zvuci, ali nije ona dala zivot za pravdu, nego joj ne neki ubojica u uniformi uzeo zivot. Naravno, bez ikakve potrebe, dobila je metak u glavu, kao PRESS nikome nije bila prijetnja ona, nego njeni tekstovi. Vjerojatno ju je ubio neki heroj iz Izraelskih Obrambenih Snaga, ha, ha, koja ironija. Nedavno sam gledao video u kojem Izraelski heroj, snajperista, iz zaklona pogodi klinca, Palestinca, od 13-15 godina, koji od oruzja ima kartonski transparent. Kolega snajperista, koji sve snima, u ekstazi vice “wow, good hit, good hit”. Samo naprijed Izrael, vasa kampanja ce dugorocno sigurno dati rezultat, ali mislim, da vam se nece svidjeti.

tihobl
1 godina prije

Danijel Simic, banjalucki novinar napravio je interviju sa Vjekoslavom Prebjegom. Demokratski zapad ne zanimaju ni americki i kanadski general, a pogotovo ova sitna boranija.

tihobl
1 godina prije

I Miodrag Zarković razgovarao sa Vjekoslavom Prebegom.

1 godina prije

mrzis gadno,sha ne..cak je zena autohtoni krscanin iz svete zemlje.ali tvoji geni kameni ne dozvoljavaju mozgu da procesuira kako zionist ubija krscanku,palestinku.ti mrzis prvog susjeda i to ti zamagljuje pogled oko palestinske situacije.hvala.

When
1 godina prije

Medija Al-Jazeere su pro zapadne, pune mrznje naspram Slavena I Rusa. Eto sad su im Izraelci ubili novinarku koja je za zapad tabu tema

1 godina prije

ponovno,bijelac u uniformi ubija autohtono stanovnistvo svete zemlje..smedje boje.znaci,jedan bijelac ciji korijeni sezu u srednju i istocnu europu,likvidira autohtone stanovnike bliskog istoka.u ovom slucaju,smedje krscane.genocid nad autohtonim americkim stanovnistvom od strane bijelih doseljenika nije trajao danima,tjednima,mjesecima..trajao je desetljecima.ovdje vidimo slicnu situaciju..ovo je dugorocni genocid bijelaca- da ne govorimo kojih-kojima je bog,jel,dao pravo da cine genocid nad ljudima ciji korijeni sezu daleko u povijest tog podrucja.bez obzira na vjeru i nacionalnost.definicija genocida je dosta jasno definirana u sluzbenim dokumentima.a ovo je genocid.hvala.

pero
1 godina prije

Tako je već dvije godine pucano na istinu u svijetu! Pozdrav RTL-u, HRT-u, Nova tv i sličnim jadnicima.

tihobl
1 godina prije

Na ulazu u Las Vegas veliki bilbord: NOVO UKRAJINSKE STRIPTIZETE!

Eto razonode za Hantera Bajdena.

Kalle balle
1 godina prije

666

tihobl
1 godina prije

Змијско острво и даље прогања режим у Кијеву. Бајрактар  је данас поново оборен тамо.

tedi
1 godina prije

Pazi sta pises,jer rijeci imaju magiju i znaju se vratiti kao bumerang,teroristra ima po cijelom svijetu a metak pici.

head
1 godina prije

Eto, stavi i ti šljem i pancir, ja sam snajperist i pogodit ću te, ali tako da ostaneš živ kako bi mogao biti oduševljen ostatak svog jadnog života …

LZN
1 godina prije

RIP
O izraelu……svak komentar ja suvišan……ma ruje ubile garant, ko bi drugi…………

abc
1 godina prije

Pa i Hitler je bio jevrej.

abc
1 godina prije

Palestinci su pravi semiti, a današnji Izraelci su lažni semiti. U stvari se radi o evropskim doseljenicima, koji su u zamjenu za kuču i par sto dolara, potpisali pripadnost Izraelu i jevrejskoj vjeri.
Radi se o čistom bjelačkom rasizmu i jevrejskom vjerskom fašizmu prema Palestincima.

abc
1 godina prije

Sionistima teče voda u grlo. Planovi osvajanja sveta jim ne polaze za rukom.

Jasser A.
1 godina prije

BRAVO!
SVAKA ČAST REDAKCIJI NA HRABROSTI!
Vi ste JEDINI od svih medija, portala, TV-a koji je prenio ovu užasnu vijet, naklon do podo!

Šta reči na događaj, ovi to rade zadnjih 75 godina NEKAŽNJENO, i tu leži cijeli problem globalno na planeti ne samo u Palestini.
Ovo sada u Ukrajini je samo preslik toga šta se događa u Palesini, nalagodavci su isti, kad će te više progledati.
Hazari su problem, ne muslimani, arapi, katolici i ostatak svijeta.
Oni su uzrok svega.

BijeliLukSkywalker
1 godina prije

Retardu bolesni…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI