Medijski i politički izdajnici ovoj vijesti ne pridaju pažnju… Zamislite da Rusi pred kamerama ubiju novinarku?

Shireen Abu Akleh
43 komentara

Izrael je poznat po pristranim istragama postupaka vlastitih vojnika. Smrt palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh trebala je označiti prekretnicu u pristupu vlade Sjedinjenih Država zaštiti novinara u inozemstvu – ali kada bi saveznička nacija mogla biti kriva – u ovom slučaju Izreal, to postaje problem.

Abu Akleh, veteranka novinarka koja je radila za Al-Jazeeru, bila je mnogo toga: bila je kršćanka i hrabra reporterka, ali većini Palestinaca bila je omiljeno ime uz koje su mnogi odrasli gledajući TV-u. Njezina smrt bila je šok, zato što su novinari očevici rekli da su joj izraelske snage pucale u glavu bojevim streljivom tijekom napada na kamp Jenin na Zapadnoj obali.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova potom je brzo podijelilo video palestinskih naoružanih napadača koji otvaraju vatru u Jeninu, tvrdeći na Twitteru da su Palestinci “pucajući neselektivno, vjerojatno pogodili novinarku Al-Jazeere Shireen Abu Aqlu”.

B’Tselem, najviša izraelska organizacija za ljudska prava, tada je provela istragu o tvrdnjama izraelske vlade, pokazujući “da pucnjava prikazana u ovom videu nikako ne bi mogla biti pucnjava koja je pogodila Shireen Abu Akleh i njezinu kolegicu”.

Unatoč nedostatku dokaza, izraelski premijer Naftali Bennett sugerirao je u govoru o incidentu da postoji “značajna mogućnost” palestinske odgovornosti i pozvao na izraelsku istragu. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price obratio američkim medijima u noći Abu Aklehove smrti i ponudio stav i reakciju Bidenove administracije na ubojstvo, te je izrazio povjerenje Washingtona u sposobnost izraelske vlade da provede istragu.

Kada su novinari zapitali zašto se ne bi trebala poduzeti međunarodna istraga, u koju bi bile uključene SAD – zbog sumnje u sposobnost Izraela da bude nepristran – Price se osvrnuo na slučaj Iyada al-Halaka. Iyad al-Halak bio je Palestinac s posebnim potrebama kojeg je izraelska policija ubila u Jeruzalemu u svibnju 2020. Iako je Price ovo iskoristio kao primjer Izraela da svoje snage poziva na odgovornost, suđenje je u tijeku i nitko nije zatvoren, niti su Izraelske vlasti objavile ime optuženog policajca.

Izraelski stav, da su Palestinci najvjerojatnije ubili Abu Akleh, promijenio se dan kasnije, kada su izraelske vlasti izjavile da će provesti istragu o njezinoj smrti, a čak se spominjalo i da će se istražiti mogućnost da ju je ubio izraelski vojnik.

Međutim, prema izvješćima od 19. svibnja, Izrael više neće istraživati ​​ubojstvo, jer bi se istraga koja izraelske vojnike tretira kao osumnjičene vjerojatno suočila s otporom javnosti u zemlji. S obzirom na to da je sada upitno hoće li izraelska istraga o ubojstvu Abu Akleha uopće biti provedena, tvrdnja američke vlade da se Izraelu može vjerovati da će provesti poštenu istragu izgleda još manje vjerodostojna.

Zapravo, prošli postupci Izraela pokazuju upravo suprotno. Posljednji slučaj kada je Izrael pucao u jasno označenog novinara, koji je nosio prsluk s natpisom ‘Press’, dogodio se u Pojasu Gaze još u travnju 2018., kada su snajperisti ubili 30-godišnjeg Yassera Murtaju, tijekom masovne nenasilne akcije.

“Yaser Murtaja je bio civil i novinar koji je nosio jasnu identifikaciju za medije dok je snimao demonstracije kod ograde Gaze s Izraelom. Bio je tamo jer je želio dokumentirati aktivnost civila koji ostvaruju svoje pravo na mirne prosvjede”, izjavilo je tada Norveško vijeće za izbjeglice, što je nalaz u kasnijem izvješću UN-a o ljudskim pravima. Umjesto da istraže svoje vojnike za ubistvo Murtaje, izraelski dužnosnici počeli su tvrditi da je žrtva upravljala dronom iznad glava izraelskih vojnika i pokušavalo se mladog novinara prikazati kao teroristu.

Ne samo da Izrael nije procesuirao nijednog od svojih vojnika za ovo ubojstvo, niti jedan vojnik nije optužen za ubojstvo više od 300 Palestinaca, uključujući dva druga novinara, tijekom demonstracija ‘Velikog marša za povratak’ 2018-19. Godine 2016., u gradu al-Khalil na Zapadnoj obali, izraelski vojnik po imenu Elor Azaria ubio je Palestinca koji je bez svijesti ležao na zemlji. Nakon što se pojavila snimka cijelog incidenta, što je onemogućilo iskrivljavanje onoga što se dogodilo, Izrael je bio primoran reagirati i Azaria je na kraju, 2018. godine dobio 18-mjesečnu zatvorsku kaznu. Međutim, to je kasnije smanjio na četiri mjeseca. Ovo je posljednji put da je izraelski vojnik poslan u zatvor zbog ubojstva Palestinca. Na sprovodu Abu Akleha prošlog petka, izraelske snage napale su ožalošćene i nosioce tijela, kasnije tvrdeći da su ih Palestinci gađali kamenjem i bocama.

Pogledajte ovu životinju koja se naziva vojnikom, kako hladnokrvno ubija Palestinca bez svijesti.

Zapadni svijet već odavno čini neviđene zločine prema civilia i rijetko poštenim novinarima, dok u isto vrijeme optužuje Rusiju za slična djela. Zapad zaboravlja reći da je Zelensky i ostala fašistička klika zatvorila sve opozicione medije. Zaboravlja reći da su zabranili rad RT medijiu, jer eto financira ih država. Tko financira BBC, DW, France TV,…? Država također. Naravno, u ovom slučaju radi se o “etičnom” financiraju dokazano propagandističkih državnih medija.

Kod nas ništa nije bolje. HRT, HINA, BHRT, RTS,… su također leglo medijskih i političkih poslušnika zapadnih obavještajnih službi i stranih veleposlanstava. Jeste li se zapitali zašto nitko od domaćih medija ne kritizira izraelske zločine? Zamislite da ruski vojnik u Ukrajini, pred kamerama svijeta namjerno ubije novinara? Vijest se ne bi mjesecima skidala s naslovnica.

Shireen Abu Akleh
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drago
1 godina prije

Bravo redakcijo, svaka čast super članak.
Hazarska guba više od 70 godina ubija Palestinske žene, djecu i starce ali o tome se ne piše, trenutno je i izraelskim zatvorima nekih 930 Palestinske djece a najmlađe ima 7 godina, da li se o tome piše? NE.
Zato šta hazari osim šta printaju novac i drže sve medije i u svim državama su postavili svoje poslušnike za premijere i predsjednike.
Da li ste čuli da se itko oglasio o patnjama Palestinskog naroda zadnjih 70.tak godina.
naravno da niste ali o Ukrajini svaki dan smo bombardirani lažima 7/24, žašto? Zato šta se na područiju Ukrajine stvara novo hazarsko carstvo, briga njih za ukrajince oni imaju svoj plan, novo carstvo.
Otvorite oči, hazari su najveće ZLO.

1 godina prije

bravo za tebe L.R….nažalost pogled na strukture moći je obeshrabrujući dok se nešto ne prelomi i pokrene iskrenje istine i primjenu …Zlatnog pravila….i poštenijeg življenja

duki
1 godina prije

Osnovno je Pitanje “mogu li se promjeniti” ?
Nažalost ne mogu !!
Vječno će ostati okruženi žicom.zidovima rovovima i stražarima..tražili ste-gledajte!

norton
1 godina prije

Sta po vama onda znaci dogovor rusa i izraela u siriji , udri te po siriji ali nemojte po nama isti su oni …

1 godina prije

o cemu pricamo..pa zio entitet nekaznjeno rafalima skida palestinske ribare koji su izasli iz dozvoljenog podrucja za ribarenje.kakve kazne,kakvi postupci..ovo ce se za par dana zaboraviti.ostati ce samo jedna velika tragedija palestinskog naroda u njihovom kolektivnom sjecanju.hvala.

Max
1 godina prije

Hladnokrvno ubojstvo poštene novinarke.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Pa ne znam jeli politički korektno napisati ,da izabrani narod može da radi što hoće ! Ni na sprovodu joj nisu dali mira ! Zna se tko drži medije i tko vlada ovim svijetom !

nekoime
1 godina prije

Kazna za ubojstvo palestinskog civila je po prilici kao i kazna za pogrešno parkiranje, ali zato cijelom svijetu nameću obavezu komemoriranja žrtava holokausta.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Pa 90% povjesti na svijetu je laž! Neke takz događaje štite zakonom. I kada opravdano propituješ jeli to baš tako ,proglase te fašistom ,itd itd! ( iako su fašisti samo Talijani bili ) Realno gledajući većina vas ostalih komentatora ovdje ,ne razlikujete se puno .Vjerujete u svoje mitove,i ono što vam vaši vladari serviraju. Uvijek ste žrtve, ceo svet se eto ujedinio samo da bi vas maltretirao , bez spominjanja Vatikana ne ide , a ne znate da vam te iste mitove ,serviraju ti isti Hazari ,protiv kojih zdušno protestirate !

Kalle balle
1 godina prije

Andjeli je odveli stvoritelju. Samo gamad bez duse puca u zenu i jos novinarku

1 godina prije

postovanje urednistvu.hvala.

Jednostavno receno
1 godina prije

Štali je amerika loše uradila? Kada je štituli novinare? Jel možda u s.koreji… štitila novinare? Pa ko da ste s marsa spali pa očekujete da vas štiti onaj koji svoje novinare proganja, koji otvoreno kaže, kad novinara istranširaju na burek i ćevape, pa kažu vrijedniji je ugovor…..

1 godina prije

…ipak se napreduje i osvještenih je sve više zahvaljujući i ovom portalu koji nam omogućava razmjene mišljenja i nalaza o svemu što donose različitosti.Vidi se da je “izabraninarod” izabrao ili se dao podjarmiti na krivi put i služi zlu umjesto da svoj potencijal koji mu je dat upotrijebi za vodstvo, boljitak cjelokupnog čovječanstva te grabeći sebi lagodan život i djelu služinčadi ostavljajući nazadovanje,patnju opljačkanih te Palestinski logor pokazuje tu zabludu i sramotu za ispravne umove jer ne čine dovoljno u sprečavanju činjena zla drugima a nadzor je naveo da je to osuđeno na propast-pokazao sam već tekstove 12 čuvara života koji drže vrata neba otvorenim.Organizirana sila će priznati samo jaču silu od postavljene čuje se od vodstva tih struktura iza kojih opravdano je sumnjati da stoji još gora pošast koja to sve nadzire i vodi što nam svjedoče i tragovi obračuna …dobra i zla iz prijašnjih postojanja a dobar primjer… Čitaj više »

1 godina prije

do sada se može uočiti da svoja zla na planeti – najavljuju pa
mogu malo sugerirati pogled na murale denverskog aerodroma di je pa skoro sve navedeno što je naumljeno i već je dio ostvaren(covidomanija) a iz trenutnih zbivanja izdvajam ovaj mural koji neumoljivo pokazuje kartu Rusijecomment image
i ovo ko su autori svegacomment image
………..
Možda, ali jedan od sponzora novog aerodroma je nobelovac za medicinu Baruch Samuel Blumberg, koji je otkrio novu smrtonosnu bolest pod nazivom Australian Antigen AU AG. Slučajnost? Ali takođe je slučajnost da se ova ploča nalazi na podu direktno nasuprot freske na zidu, koja se zove “Genocid”.

Oki nava
1 godina prije

Nazalost, pravda je bez sile nemocna… 🥺

ANTIFASHISTA
1 godina prije

Izvori svih zala na planeti dolaze od USA i njihovih saveznika, zato ih treba nemilosrdno tamaniti.

anticionista
1 godina prije

Božji narod može raditi sve što hoče… Fašizam tog naroda je potpuno opravdan i niko ne sme da ga kritizira ili čak osuđuje. To bi bilo bogokletno i antisemitsko….

FATIH
1 godina prije

HOCE LI ANGLI I SAXI UVESTI SANKCIJE????TESKO PITANJE.
HOCE LI GRADJANI MOJE DOMOVINE BIH DIGNUTI GLAS PROTIV HAZARSKIH UBICA?TESKO PITANJE.
HOCE LI GOSPOD BOG NAPOKON UNISTITI SLUGE SOTONE?
TESKO PITANJE?????????????????

Buničar
1 godina prije

Nema tu niceg novog. “Nasi” zlocinci su u stvari uvjek heroji, a “stvarni zlocinci” su samo oni “njihovi” (cak i onda kada su stvarno heroji). Zar je i u jednom ratu do sada bilo drugacije?

Bondone
1 godina prije

Radio kao decko na recepciji hotela kada nam je dosao autobus izraelskih turista na jednom od “proputovanje Evropom” tureva! Ja zavrsio posao u 2 popodne, spustio se na plazu, stavio moj rucnik i stvari u jednom kutu plaze da ne smeta nikom, te otisao s prijateljima! Plivanje, skakanje, snimanje “komada” te povratak nazad dva-tri sata kasnije na mjesto gdje sam ostavio svoje stvari! Iz daljine vidim grupicu ljudi, priblizim se, prepoznam Izraelce! Jedan od njh sjedi na kamenu i drzi noge na mom rucniku! Ja mu se pristojno obratim na Engleskom objasnjavajuci da je nepristojno to sto je napravio, tim vise sto jos ima jako puno mjesta na plazi! U tom trenutku on i dvojica-trojica prijatelja mu, stadose galamiti na mene na Hibru! Nisam razumio rijeci ali sam osjetio nevjerovatnu agresivnost i mrznju! Nisam rekao rijeci, samo sam pokupio svoje stvari i udaljio se s mislju: “Pa ako se ovako… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI