Izraelskoj vojsci iz baza na sjeveru ”nestaje” oružje i streljivo

M-16
10 komentara

Izraelska vojska je 2012. godine odlučila iz svih vojnih jedinica iz upotrebe izbaciti američke puške M-16 puške i zamijeniti ih izraelskim jurišnim puškama Tavor, kako je tada potvrdilo izvješće objavljeno na internetskoj stranici NRG izraelskog Maariva.

Jurišna puška ima puno drugačiji dizajn od M-16, razvijen za potrebe izraelske vojske od domaće vojne industrije tijekom ’90-ih. Redovite pješačke postrojbe su je zadužile u ranim 2000-im  i tijekom jednog desetljeća se polako integrirala u sve veći broj jedinica. Tijekom tog razdoblja, neke M-16, dizajnirane u vijetnamskom razdoblju, promijenjene su kako bi bolje ispunili potrebe izraelske vojske i uklonjeni iz službe. M-16 sve više postaje oružje za rezerviste”, piše tada NGO.

Kao što stoji u izvješću, postoji veliki broj vojnika koji tijekom obvezne vojne službe nikada nisu koristili američku  pušku M-16. Kako bi standardizirali oružje za rezerviste, viši zapovjednici pješaštva se odlučili potpuno odustati od M-16 i koristiti Tavor”, stoji u izvješću.

Ova odluka liči na onu iz vremena kada je izraelska vojska zamijenila svoje zalihe pušaka Galil, izraelsko oružje koje je dizajnirano po uzoru na sveprisutni ruski AK-47, američkim M-16.

Od odluke da se M-16 povuče iz upotrebe se događalo svašta. Nestajale su, završavale u Libanonu gdje ih je dobila proizraelska milicija Južna libanonska vojska, prodavane su i nestajale iz skladišta.

Palestinski borac Majid Al-Massri je u intervjuu za The Guardian iste godine rekao kako su židovski rezervisti prodavali oružje palestinskim borcima na jugu Libanona i jedan M-16 se tada prodavao za 2150 britanskih funti.

On je također imao M-16, ukrašen nacionalnim simbolom Libanona, koji je ukraden od Južne libanonske vojske ali su se prodavale sve vrste oružja. Massri je tada govorio o nedostatku streljiva i cijeni, koja je visoka zbog izraelske ekonomske blokade.

Jedan okvir za M-16 se prodavao za oko 30 funti, a tijekom borbi je porasla i cijena američkih pušaka i M-16 je koštao 3350 funti. Gdje je sve to oružje završilo teško je sa sigurnošću tvrditi.

No, jučer Times of Israel piše kako je u bazi izraelske vojske ”izvršena još jedna pljačka”.

U utorak je otkriveno da je ukradeno više od 2000 metaka za puške M-16 i 24 bacača granata M-203. Navodno pokradeno skladište se nalazi u sjevernom Izraelu. Izraelska vojna policija je pokrenula istragu, priopćili su mediji.

Ovo je bila druga pljačka u izraelskoj vojsci u manje od dva tjedna. Ranije ovog mjeseca je izraelski televizijski Kanal 10 izvijestio je da je određena količina oružja i streljiva, uključujući eksploziv i protutenkovske mine, ukradena iz baze u okupiranoj sjevernoj Palestini, unatoč činjenici da izraelske snage poduzimaju stroge mjere u zaštiti svojih baza.

Najkontroverzniji slučaj krađe izraelskog oružja dogodio se u svibnju, kada su se dvojica mladih Palestinaca infiltrirala vojnu bazu u Galileji, na sjevernim okupiranim teritorijima, te ukrali četiri puške M-16 američke proizvodnje, dok su izraelski vojnici spavala na svojim položajima na Golanskoj visoravni.

Suočene s gubitkom oružja, izraelske vlasti su naredile vojsci da ulože 4,2 milijuna dolara u dodatne sigurnosne mjere, kao što su protuprovalne brave, biometrijski skeneri i postavljanje dodatnih nadzornih kamera u bazama u vojarnama izraelske vojske na okupiranim teritorijima.

U lipnju ove godine su snage židovske države dobile su dozvolu za pucanje na svakoga tko pokušava ukrasti oružje iz vojnih baza i sjedišta.

Ovi podaci o krađi oružja su službeni, odnosno oni koje je priznala izraelska vojska. No, obzirom na blizinu sirijskog bojišta i ranije potvrđenu masovnu trgovinu na crnom tržištu istim, nestanak oružja u vrijeme kada premijer Benjamin Netanyahu ne uspijeva uvjeriti Rusiju da udalji proiranske skupine s juga Sirije i kada Avigdor Lieberman izjavljuje da će se sljedeći rat protiv Hezbollaha voditi u južnom Libanonu i u Siriji, otvara brojna druga pitanja, posebno u svjetlu suradnje židovske države i islamističkih terorističkih skupina u sirijskim pokrajinama Quneitra i Dara’a.

Izraelska vojskaM-16Oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

“Kozojebi lopovi” . Pa naravno, mi se “zakopcavamo na ledja” .

Čađo
6 godine prije

2000 metaka? Pa to se ispuca na jednoj omanjoj svadbi…

mmm
6 godine prije

citava prica oko 4puske i 2000kom streljiva. eto sad je izrael nemocan i povlaci se iz palestine i golana zbog ovog velikog nestanka oruzje.

PPP
6 godine prije

A 24 bacača granata? 🙂

CicaSajn
6 godine prije

ISIS-ovci cesto koriste M-16….cekaj,pa to su ukrali od Iracana

stipa
6 godine prije

Židovi su to sami pljačkali svoja skladišta i prodavali… U svemu su vidjeli biznis pa i u zome jer su ih kupili naveliko za par stotina dolara uz gratis okvire… Ovako imaju zaradu, što bi ovi kupovali kalaše na crnjaka za badava kad mogu imati “svemogući” M-16

Tabasco
6 godine prije

Fejk njuz. Tko bi uopce kupio m16…

bbbb
6 godine prije

Galil je bio bolji od M-16 (sistem previše prlja plinovima i čađom područje oko zatvarača i ležišta metka pa traži stalno čiščenje), ove M-16 su dobili badava od velikog izraela i ovo na fotki je model iz Vijetnamskog rata koji je imao korak uvoja u cijevi na večoj dužini i samim tim je zrno bilo nestabilno u letu ali ubojito u slučaju pogotka. Onda su uveli M16 A2 sa debljom cijevi, kračim uvojem polja unutar cijevi da bi povečali stabilnost zrna u letu (večom brzinom oko vlastite osi) a samim time i preciznost ali su izgubili ubojitost jer zrno više nije bilo nestabilno. Sama težina zrna je povečana da bi imala veču termalnu energiju na večim udaljenostima. Ovaj Tavor je dobra puška, šturm gever što bi rekao Šiklgruber, ali bilo je testiranje ultra moderne FN 2000 (koju imaju slovenci u naoružanju) Tavora i Štajer AUG-a (prve bulpap masovno uvedene puške… Čitaj više »

davor
6 godine prije

da se mene pita nestala bi njima cijela država…..crna rupa bi je progutala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI