Izvještaj o ratnom zločinu navodi da su australijski službenici SAS mučili i ubili avganistanske civile

Australski vojnik u Avganistanu
18 komentara

Australijski premijer Scott Morrisson pozvao je svog avganistanskog kolegu predsjednika Ashrafa Ghanija da mu se izvini i „izrazio svoju najdublju tugu zbog nedoličnog ponašanja nekih australijskih trupa u Avganistanu“.

Šef australijskih odbrambenih snaga (ADF), general Angus Campbell, otkrio je u četvrtak da je izvještaj o ratnom zločinu pružio “vjerodostojne informacije” da su neki pripadnici australijskih specijalnih vazduhoplovnih službi (SAS) umiješani u više brutalnih ubistava civila, ili onih koji više nisu bili borci, „duže od četiri godine“.

Osvjetljavajući nalaze izvještaja, Campbell se u ime australijske vojske izvinio avganistanskom narodu.

„Narodu Avganistana, u ime australijskih odbrambenih snaga, iskreno i bezrezervno se izvinjavam zbog bilo kakvih prekršaja australijskih vojnika“, rekao je Campbell, predajući nalaze.

Istragu je izveo general-major pravosuđa Paul Brereton kao dio istrage generalnog inspektora australijskih odbrambenih snaga, otkrivajući da je 39 avganistanskih civila ubijeno u 23 incidenta ili od strane specijalnih snaga ili po njihovim uputstvima. Sva ubistva su počinjena pod okolnostima koje bi, ukoliko ih porota prihvati, predstavljale ubistvo kao ratni zločin.

Ukupno je 25 počinilaca identifikovano kao oni koji su umiješani u izvještaj o navodnim ratnim zločinima, a neki još uvijek služe u australijskim odbrambenim snagama.

Prijavljeni postupci vojnika opisani su kao “sramotna i duboka izdaja” australijske vojske.

„Tipično, komandant patrole uzimao je osobu pod kontrolu, a mlađem članu bi tada bilo naređeno da ubije osobu pod kontrolom“, navodi se u izvještaju. “„ Scena“ bi bila postavljena uz tijelo i „scenario” je stvoren za potrebe operativnog izvještavanja i za odvraćanje od nadzora.”
Ured avganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija otkrio je u tvitu od četvrtka da je australijski premijer Scott Morrisson pozvao Ghanija da mu se izvini za ubistva avganistanskih građana prije objavljivanja izvještaja.

“U ovom telefonskom pozivu, australijski premijer izrazio je svoju najdublju tugu zbog nedoličnog ponašanja nekih australijskih trupa u Avganistanu i uvjerio predsjednika Islamske Republike Avganistan u istrage i osiguravanje pravde”, tvitovalo je Ghanijevo predstavništvo.

I sam je služio u australijskoj vojsci, Brereton istražuje navode o ratnim zločinima australijskih specijalnih snaga od 2016. godine, razmatrajući incidente koji su se dogodili između 2005. i 2016. godine. Izvještava da je pregledao oko 20.000 dokumenata i 25.000 slika i intervjuisao 423 svjedoka.

Australijske trupe upućene su u Avganistan 2001. godine pod takozvanom operacijom Slipper. 2013. godine zatvorena je vojna baza u Tarin Kovtu, sa svim vojnicima koji su se vratili kući, a samo su vojni savjetnici i jedinice specijalnih snaga ostali u Avganistanu.

australijaAvganistanratni zločin
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ninđaaaa
3 godine prije

Ništa od suđenja neće biti, oni štite svoje vojnike i ovo je predstava za javnost

Dokurčilomi
3 godine prije

Sitnica koliko su ih ameri napravili.

polin
3 godine prije

“Australija ce uvijek biti Australija”

vinko
3 godine prije

Kao sto su bila 4 musketira a zvali su se tri musketira, tako se zovu 5 ociju a ima ih 6*.
Oni su prvi prsten privilegiranih na zemaljskoj kugli.

*
Sesto oko je Israel

3 godine prije zadnji put uredio vinko
brusli
3 godine prije

Tamo odakle dolaze Australci to je ličko rukovanje. Imali su od koga naučiti. Osim toga, to bude i u opisu “borbenih” zadataka. Australski premijer: “izvini, mislili smo da su preruseni talibani”. Afganistanski marioneta:”ma sve u redu vasa ekselencijo, nego, paket je spreman, mozete doci po robu ali prvo uplatite … jer znate, diplomatija ima svoja pravila”.

3 godine prije zadnji put uredio brusli
Tom
3 godine prije

Hoce lii njihovi oficiri viseg ranga odgovarati po zapovjednoj odgovornosti

Malimali
3 godine prije

I što sad: izvinjenje je sve?

nekoime
3 godine prije

Od kojeg se gnjurca australijske obrambene snage brane u Afganistanu ? Od islamističkih klokana ljudoždera?

Max
3 godine prije

Ne čudi me to. Australska vojsla je bila sudionik mnogih ratova u kojima su SAD i njegovi saveznici počinili brojne zločine Koreja Vijetnam Irak Afganistan i sami su sudjelovali u njima. (Čast izuzecima)

Stribor Panov
3 godine prije

“U ovom telefonskom pozivu, australijski premijer izrazio je svoju najdublju tugu zbog nedoličnog ponašanja nekih australijskih trupa u Avganistanu i uvjerio predsjednika Islamske Republike Avganistan u istrage i osiguravanje pravde”
Australijski premijer Scott Morrisson bi morao izručiti tu buljumentu zajedno sa njihovim zapovjednicima Avganistanu-državi u kojoj je i počinjen zločin i tako OSIGURATI PRAVDU.
Ništa od toga naravno, njegova “najdublja tuga” ipak nije toliko duboka.

Venator
3 godine prije

Zločini neokolonijalizma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI