Članovi AUKUS-a razmatraju sigurnosni sporazum s Japanom

AUKUS
4 komentara

SAD, UK i Australija angažiraju obrambene partnere “istomišljenika” kako bi osigurali “stabilnost” u Indo-Pacifiku

Japan bi se uskoro mogao pridružiti SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji u sigurnosnom partnerstvu AUKUS kako bi se olakšao prijenos vojne tehnologije u područjima uključujući kibernetičko ratovanje, umjetnu inteligenciju, kvantnu tehnologiju, podmorske bespilotne letjelice i hipersonične sposobnosti.

AUKUS je osnovan 2021. između SAD-a, UK-a i Australije. Prema ‘Stupu 1’ pakta, Washington i London obvezali su se pomoći Canberri da dobije podmornice na nuklearni pogon. Međutim, “Stup 2” je širi sporazum o dijeljenju tehnologije koji bi potencijalno uključivao druge zemlje.

“Prepoznajući snagu Japana i njegova bliska bilateralna obrambena partnerstva sa sve tri zemlje, razmatramo suradnju s Japanom na projektima naprednih sposobnosti AUKUS Stup II”, rekli su saveznici u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak.

Međutim, australski premijer Anthony Albanese tvrdio je da će formalno AUKUS ostati trostrani pakt, bez službenog članstva koje se nudi Japanu.

“Ono što se predlaže je pogledati Stup II AUKUS-a i pogledati, projekt po projekt, hoće li biti angažmana, a Japan je prirodni kandidat da se to dogodi”, rekao je Albanese u utorak.

Japanski premijer Fumio Kishida navodno će razgovarati o opsegu uloge Tokija u paktu tijekom svog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom ovog tjedna.

Partneri AUKUS-a tvrde da blok nije formalni vojni savez i da je isključivo usredotočen na razmjenu tehnologije. U posljednjoj izjavi ponovno su tvrdili da je njihov cilj “osigurati stabilnu, mirnu i prosperitetnu indo-pacifičku regiju”.

U međuvremenu, Kina je osudila projekt kao pokušaj izgradnje “azijsko-pacifičke verzije NATO-a”, upozoravajući da bi to moglo pokrenuti “utrku u naoružanju” u regiji.

Prema nedavnom izvješću lista Politico, AUKUS bi se mogao proširiti do kraja godine kako bi uključio ne samo Japan, već i Kanadu. Indija, Novi Zeland i Južna Koreja također su istaknute kao potencijalni članovi.

Bijela kuća navodno pokušava ubrzati članstvo Kanade i Japana, prema diplomatu, a Biden se “jako zalaže da se neke stvari o drugom stupu AUKUS-a završe sada, prije američkih izbora”.

S obzirom na izbore koji iduće godine dolaze u UK i Australiju, London i Canberra također podržavaju brzo širenje koje planira Washington. Dužnosnik britanskog ministarstva obrane rekao je za Politico da “postoji poticaj da se stup 2 završi prije nego kasnije.”

AukusaustralijaJapanSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
19 dana prije

Odzvonilo japanskom ustavnom pacifizmu.

Untilgo
19 dana prije

Novi NATO Pact

Schwarze Hunderte
19 dana prije

Madžarska se UPRAVO POVUKLA iz Treaty on Conventional Armed Forces in Europe GLEDE NEUČEŠĆA Rusije u ugovoru 💥 ! Budući su sve EU member States u tomu to praktično znači i distanciranje Madžarske ne samo od EU već i od NATO !!! Time je Madžarska trasirala sebe ka — neutralnosti i to BAŠ SADA – SA PUNO RAZLOGA 💥 !

BlueZg
19 dana prije

Njih nekoliko pajaca stoji a iza njih sve zasračkano od aviona! Jel itko to vidio?! 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI