Izvještaji govore o tome da se Grčka sprema na dogovor s Francuskom u vezi s prodajom 18 borbenih mlažnjaka klase Rafale, usprkos nemirima koji traju na istočnom Sredozemlju

Francuski Rafale
5 komentara

Dok grčko-turski pregovori oko bušenja zbog pronalaska plina ostaju u neizvjesnosti, vladin dužnosnik Grčke tvrdi da Atena želi proširiti svoje “snage odvraćanja” i da je trenutno usred razgovora o naoružanju s nizom zemalja, uključujući Francusku. U planu je nabavka različite vrste opreme.

“U pregovorima smo s Francuskom, ali i mnogim drugim zemljama, kako bismo povećali obrambeni potencijal naše zemlje,” rekao je atenski dužnosnik za Reuters u utorak.

“Postoji i mogućnost koja uključuje kupovinu novih borbenih zrakoplova”.

Pozivajući se na medijski izvor grčkog govornog područja, iefimerida, Greek Reporter također je potvrdio da je vlada bila uključena u razgovore te je precizirao da je u središtu trenutnih razgovora kupovina borbenih zrakoplova; dvo-motornih Dassault Rafalea, krila canard delta, kao i višenamjenskih borbenih zrakoplova.

“Ne postoji sporazum kao takav koji je objavljen u medijima. Međutim, postoje rasprave o brojnim temama”, naglasio je vladin izvor iz Pariza za Reuters.

Grčki državni ministar Giorgos Gerapetritis pojasnio je u utorak da je Atena “na konzultacijama”, radi poboljšavanja svojih borbenih snaga.

“Već imamo izbor u vezi s opcijama za nadogradnju postojećih sustava naoružanja i kupnju novih, u skladu s financijskim ograničenjima koja imamo”.

U ranim izvještajima o pregovorima o naoružanju navodi se kako grčki dužnosnici žele potrošiti gotovo 12 milijardi dolara (10 milijardi eura) tijekom sljedećih 10 godina. Grčki mediji tvrde da je 1,19 milijardi do 1,8 milijardi dolara (1 do 1,5 milijardi eura) namijenjeno za kupnju projektila, torpeda i raznih dijelova i to u narednim mjesecima.

Grčka i susjedna Turska nedavno su se uplele u niz vojnih i političkih sukoba, koji su nastali zbog nedavnog istraživanja i bušenja radi pronalaska plina koje obavlja Turska. Bušenja i istraživanja turskih brodova događaju se u vodama koje svojata Atena. Mjesečni ciklus prepirki mogao bi se uskoro zaustaviti, tvrdi se u komentarima koji su nastali  u utorak, koje je novinarima dostavio turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu.

“Pod uvjetom da je Grčka spremna za dijalog, mi smo spremni pregovarati zagovarajući pravednu raspodjelu resursa”, rekao je Cavusoglu tijekom konferencije za novinare.

Istodobno, otvorenost Ankare za pregovore o granicama kontinentalnog pojasa u istočnom Sredozemnom moru ne treba shvatiti kao znak odstupanja Turske od svojih prava.

“Samo policajci i žandari mogu biti na otoku Meis Kastellorizo. Ako grčka strana pokuša prijeći dopuštena ograničenja u pogledu naoružanja, na kraju će izgubiti”, dodao je, govoreći o otoku koji je definiran Pariškim mirovnim sporazumima iz 1947. u kojima stoji da je taj otok demilitarizirana zona.

EU je zaprijetila Turskoj sankcijama, zbog njezinih jednostranih napora u pogledu bušenja i istraživanja, a francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je Ankaru optužio za provokacije, za koje smatra da su mogle naštetiti kredibilitetu koji Turska ima u NATO-u.

“Ne smatram da je posljednjih godina turska strategija takva koja pokazuje da je Turska članica NATO-a. Turska je zemlja koja napada ekskluzivne ekonomske zone i remeti suverenitet dviju država članica saveza,” rekao je Macron novinarima u petak, što je izvijestio Reuters.

Unatoč očitim napetostima i izgledima za značajne pregovore, izgleda kako planovi Grčke u vezi s nabavkom novih borbenih zrakoplova idu prema naprijed samo s Francuskom. Naime, Francuska je jedina država u EU koja posjeduje nuklearno naoružanje. Osim toga, Francuska je nedavno poslala svoju vojnu pomoć Grčkoj.

Dessault Rafale
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Daba
3 godine prije

I malom DJETETU je jasno
Da
Avione ne kupuju UPRKOS nemirima nego ZBOG NEMIRA

Nil 1
3 godine prije

A ja samo čekam da počnem svoj bijes iskaljivat na njima

Max
3 godine prije

Eto vidite dragi Logičari tako funkcionira svjetska politika i tržište oružja , Nešto se zakuha i svi odmah daju milijarde za oružje. Koje Grčka i nema jer je prezadužena i bakrotirala) što se vojnog aspekta tiče Dassault Rafale je odličan avion 4 ++ generacije koji će znatno povećati oprativne mogućnosti Grčkog Ratnog Zrakoplovstva ali ima jednu manu basnoslovno je skup

Kile
3 godine prije

Hahaha samo ne znam sa kojim parama, bankrot država, sezona im propala treba zimu preživjet, a oni će ove mega skupe avione kupovat LOL sprdačina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI