Francuska prodaje Egiptu borbene zrakoplove vrijedne 4 milijarde eura

Dassault Rafale
13 komentara

Francuska vlada najavila je postizanje dogovora s Kairom o prodaji desetaka ratnih zrakoplova svom bliskoistočnom savezniku, osnažujući tako kabinet Abdela Fatahael-Sisija za njegovu borbu protiv islamističkih militanata.

Ministrica oružanih snaga Florence Parly potvrdila je sporazum u utorak, napominjući “stratešku prirodu partnerstva” između zemalja i rekavši da će sporazum osigurati 7.000 radnih mjesta u Francuskoj tijekom tri godine.

“Naše dvije zemlje odlučno su predane borbi protiv terorizma i rade na stabilnosti”, dodala je Parly, referirajući se na neprekidnu borbu Egipta s islamističkim militantima.

Izjava egipatske vojske o poslu precizira da će kupnja biti izvršena putem 10-godišnjeg zajma.

Dogovor su najavile egipatske oružane snage u priopćenju objavljenom preko noći u ponedjeljak. “Egipat i Francuska potpisali su ugovor o isporuci 30 zrakoplova Rafale”, navodi se u priopćenju. Najava je uslijedila nekoliko sati nakon što su istražni novinari u Discloseu otkrili da je potpisan ugovor.

Mlažnjaci će biti isporučeni do 2024. godine, što će označiti prvu kupovinu od strane Egipta od sveukupno 24 ratna zrakoplova Rafale, na temelju sporazuma potpisanog 2015. Nakon isporuke najnovije serije zrakoplova, Kairo će biti drugi najveći korisnik tih zrakoplova nakon Francuske, rekao je Rafale.

Dogovor su već kritizirali mnogi koji tvrde da je Sisijeva vladavina nanijela najgoru represiju u desetljećima u Egiptu. “Potpisivanjem ugovora o mega-oružju Francuska njegovu vladavinu samo potiče”, rekao je Benedicte Jeannerod, direktor Human Rights Watcha za Francusku.

Sisi, bivši vojni feldmaršal, vodio je rat s islamističkim militantima na Sinajskom poluotoku od dolaska na dužnost 2014. godine, pokušavajući okončati trajni sukob u kojem je stradalo mnogo egipatskog sigurnosnog osoblja i civila.

Dessault RafaleEgipatfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nemok
2 godine prije

Zašto nisu uzeli ruske suhoje, oni su 10 puta bolji i jeftiniji od francuskih ili možda nisu.

Mahatma
2 godine prije

Ma kakvi islamisti. Ide Sisi na Etiopiju.

rngfbwnrigfbvwerfvgw
2 godine prije

A hoće li im isporučiti i Meteor dugometne rakete pošto su sa onim ciokaubojskim F-16 dobili samo sajdvajndere kraktometne da ih oni iz bebena mogu skidat na daljinski……………

Alex
2 godine prije

A da kupe neutronsku bombu od Francuza,pa da očiste Sinaj za sva vremena?😂😂😂

Max
2 godine prije

Dassault Rafale je moderni avion 4 ++++ generacije s naprednim svojstvima nedvojbeno kvalitean ali prilično skup. To je nastavak Egipatske politike o deversifikaciji nabave oružja. Jer Egipat to čini iz različitih izvora Kina SAD Francuska Rusija zato da ne bbi ovisio o jednom dobavljaču kao prije kad im SSSR u više navrata nije hto prodati opremu a druge izvore nisu imali.

Kile
2 godine prije

Odu Rafali u Egipat jako zanimljiva vijest, znači da će kradezenjare uzet f-16 kako tata kaže, jer su u igri ostali samo Rafale i F-16, odluka je brijem sljedeći tjedan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI