Jemen: Huti borci izdani od dijela pristaša ubijenog predsjednika Saleha

Jemen vojska
2 komentara

Uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata su jemenske milicije Južnog otpora zauzele važnu pomorsku luku Al-Khukh, koju je samo formalno držao pokret Ansarullah.

Snage UAE su brzo uspostavile nadzor nad lukom koja se nalazi oko 115 km južno od velikog pomorskog grada i luke Al-Hudaydah, ali su Huti milicije presjekle put neprijateljskim snagama na cesti između Al-Khukha i Yakhtula. Neki izvori tvrde da su borci pokreta Ansarullah ponovno ušli u grad Hays i da se sukobi nastavljaju.

Snage UAE su ranije zauzele grad Hays i pojačale kontrolu nad južnim dijelom pokrajine Hudaydah. Vojni izvori kažu da se zauzimanje tih područja bilo moguće nakon što su bivši saveznici Huti boraca, milicije bivšeg ubijenog predsjednika Saleha, napustile svoje položaje i predale ih milicijama prosaudijskog Južnog otpora.

Valja napomenuti da su nakon ubojstva bivšeg predsjednika Saleha šiitski Huti borci izgubili neka ključna područja, jer su se našli u složenoj situaciji s lokalnim sunitskim stanovništvom zapadne obale Jemena. Trenutno snage koje odane predsjedniku Hadiju, bolje rečeno Rijadu, namjeravaju pokrenuti napad na glavnu luku pokreta Ansarullah, Al-Hudaydah, preko koje Huti borci i pokret Ansarullah uspijeva primati pomoć za civile i borce koji se suprotstavljaju saudijskoj agresiji.

Zbog izdaje i tajne suradnje s Rijadom ubijen bivši jemenski predsjednik Saleh

Jemen
FOTO – Proboj prosaudijskih milicija i UAE snaga do luke Al-Khukh
Al-KhukhAnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Teška zadaća, sada, jer se ne zna koliko je boraca Republikanske garde i Slehovog plemena ostati na strani Ansarullaha. Vidjet će se dajduže u roku desetak dana.

josip
6 godine prije

Ja nisam cu za bolje borce sa manje resursa motivirani su steta za salehovu gardu sto su presli na drugu stranu oni zajedno su cinili cuda ovi pjeske a garda raketama i mehanizacijom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI