Jemenski borci rat sele na teritorij Saudijske Arabije

17 komentara

U okviru svojih operacija kako bi se suprotstavio intervenciji koju vehabijski režim iz Rijada vodi protiv Jemena, oslobodilački pokret Ansarullah izveo je novi niz udara na Saudijsku Arabiju. Važno je naglasiti da su jemenske snage počele koristiti modernije dronove i balističke projektile od prethodno korištenih i da se rat polako selii na teritorij Saudijske Arabije, što krunski princ Mohammad bin Salman vjerojatno nije očekivao.

Dana 25. kolovoza su jemenske snage ispalile 10 balističkih raketa kratkog dometa na vojne položaje u međunarodnoj zračnoj luci Jizan. To je bio “najveći” napad takvim raketama na ciljeve unutar Saudijske Arabije. Jemenska televizija Al-Masirah izvijestila je da su projektili ciljali hangar saudijskih ratnih aviona i helikoptera Apache, te druge vojne položaje u tom području.

Istog dana, Ansarullah je lansirao novu “balističku raketu” nazvanu „Nakal“ na kamp saudijske vojske u kraljevskoj provinciji Najran. General Yahya Sari, glasnogovornik snaga koje predvodi Ansarullah, rekao je da je nova raketa pogodila metu, ubivši i ozlijedivši “desetke koalicijskih vojnika”.

26. kolovoza Ansarullah je prvi put upotrijebio eskadrilu svojih novih dronova „Sammad-3“, kako bi pogodio „važnu vojnu metu“ u saudijskoj prijestolnici Rijadu. General Sari rekao je da su bespilotne letjelice odabranu metu pogodile s velikom preciznošću, naglasivši da su napadi odgovor na saudijsku agresiju na Jemen.

Kasnije je balistička raketa srednjeg dometa „Qassem“ pogodila položaje saudijskih snaga u području Saqam u provinciji Narjan.

27. kolovoza je eksplozivnim streljivom „Qasif K-2“ gađana saudijska zračna baza „Kralj Khalid“ u provinciji Asir.

Sva ta dešavanja su posljedica neprekidnih sukoba na granici između boraca pokreta Ansarullah i snaga koje predvodi Saudijska Arabija. Ansarullah redovito objavljuje video zapise na kojima se prikazuju veliki gubici opreme koalicijskih trupa na tom području.

VIDEO: Napadi pokreta Ansarullah na saudijske ciljeve

Uzimajući u obzir nedavni raskol između snaga koje podržava Saudijska Arabija i onih koje podržavaju UAE u južnom Jemenu, čini se da sad već nepostojeća koalicija sve više gubi teren u ratom razorenoj zemlji i da se rat seli u južnu Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu su se rasplamsale borbe između prosaudijskih skupina i onih koje podržavaju UAE u Adenu. Aidarus Al-Zoubaidi, vođa Južnog prijelaznog vijeća, izjavio je da će takozvane „Južne snage“ nastaviti operaciju do potpunog oslobađanja juga Jemena.

Istovremeno, sjeverno od Adena napade provode ISIL i Al-Qaeda, koji sada de facto ratuju na strani Rijada.

Prema izvještajima prosaudijskih milicija, brod UAE je nedavno stigao u južni Jemen, gdje je isporučio značajne količine novog oružja i opreme snagama „Južnog prijelaznog vijeća“ Al-Zoubaidija.

Ovaj potez pokazuje odluku UAE da nastavi vojnu potporu jugu i nastavi vojne operacije u južnom Jemenu, ovaj put ne protiv pokreta Ansarullah, već protiv južnih plemena i islamističkih terorista odanih Rijadu.

Jedan od zapovjednika takozvane skupine Al-Muqawama Al-Janubiyyah, povezane sa Saudijskom Arabijom, objavio je da će njegova milicija i južna jemenska plemena dati UAE 72 sata da napuste Jemen ili će snage UAE i njihovi saveznici u Jemenu postati mete ove skupine.

Ansarullah napad jemen huti
FOTO: Jedan od napada pokreta Ansarullah na ciljeve u KSA
HutiQasif K-2
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Zanima me stvarni učinak raketnih snaga jemenskih snaga na ciljeve u SA obzirom da ove štite Patrioti.

System Failure
4 godine prije

Srecom smo S-300 vidjeli bezbroj puta u borbenim uvjetima. 😛
Naravno, ne kazem da je Patriot dobar, realno je smece.

Mishko
4 godine prije

Rat izmedju Irana i Saudijaca vec traje a kilavi Saudijici vec gube prvu rundu.

Mile
4 godine prije

Od sviju navedenih “uspjeha” naj istinitij je da su uspješno u Rijadu eskadrilom dronova rješili važnu vojnu metu!!!

samo tako
4 godine prije

Jemenski borci sele rat na teritorij SA . Ne postoji bolja strategija napadnutog .
Šteta što nemaju više resursa na raspolaganju, da mogu utjecati i na civilni život podanika bolesne kraljevske obitelji.
Doči če i to….

politicki nekorektan
4 godine prije

…trag sandala vodi prema rijadu..

Max
4 godine prije

Kako tko sije tako će i žeti. Na istom ovom portalu smo viđali tjelešca djece koju je pobila koalicija e sad će požaliti zbog toga.

Max
4 godine prije

Ma Patriot ne bi zaustavio ni kamen ispaljen iz praćke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI