Jemenski borci tvrde da učinkovito ruše saudijske zrakoplove (VIDEO)

Napad na F16
20 komentara

VIDEO – 8. lipnja projektilom zemlja-zrak jemenski borci obaraju saudijski F-16


Kako javlja Yemen Press, jemenski vojni izvor je potvrdio da je sinoć navečer u pograničnom području Midi srušen saudijski izviđački zrakoplov.

Uništavanje ovog zrakoplova, koji je prikupljao informacije za koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, dogodilo se samo nekoliko sati nakon što je saudijski zrakoplov F-16 projektilom zemlja-zrak oboren u sjeveroistočnom dijelu glavnog grada Sane.

Govoreći o iznenađujućim vojnim dostignućima, glasnogovornik jemenske vojske, pukovnik Aziz Rashid, izjavio je kako jedinice za protuzračnu obranu postupno neutraliziraju neprijateljske zrakoplove na nebu.

Pukovnik Aziz Rashid je izjavio kako je u operacijama obaranja neprijateljskih zrakoplova uz pomoć navođenih projektila ovaj posljednji treći u nizu, nakon što su nedavno dva saudijska zrakoplova F-15 oborena nad pograničnim područjem Najrana.

Potvrdio je kako jemenski kapaciteti jačaju i kako napreduju u svojim lokalnim naporima da neutraliziraju ratne zrakoplove saudijske koalicije.

Izviđački zrakoplov je drugi kojeg je ovog tjedna oborila protuzrakoplovna obrana,  još jedan je oboren iznad provincije Taiz.

Iranski PressTV javlja kako je u Jemenu oboren borbeni zrakoplov F-16 koji pripada saudijskom zrakoplovstvu.

Iranska televizija je citirala  jemenski televiziju Al-Masirah na arapskom jeziku, koja je javila da je zrakoplov oboren navodećim projektilom zemlja-zrak dok je letio na nebu iznad glavnog grada Sane u četvrtak.

Zrakoplov je navodno sudjelovao u napadima na stambene četvrti u Jemenu.

Ranije tijekom dana su saudijski borbeni zrakoplovi gađali trgovačku četvrt u naselju Razih u pokrajini Sa’ada u sjeverozapadnom Jemenu, ubivši najmanje tri civila i uništavajući nekoliko zgrada.

Saudijski vojni zrakoplovi su također izvršili dva udara na grad Sirwah, koji se nalazi oko 120 kilometara istočno od glavnog grada, ali nije bilo izvješća o žrtvama.

Saudijska Arabija od ožujka 2015. Provodi agresiju na siromašni Jemen iz zraka, s kopna i mora, u pokušaju ponovnog vraćanja na vlast bivšeg predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija, saveznika Rijada. Unatoč velikim troškovima, saudijski režim još nije ostvario svoj cilj.

Vojna agresija je uzela živote više od 12 000 ljudi, uglavnom civila, što je izazvalo zabrinutost među međunarodnim organizacijama za ljudska prava i Ujedinjenim narodima.

Te su organizacije u više navrata pozivale Saudijsku Arabiju i njezine ratne saveznike da okončaju neselektivno bombardiranje područja u Jemenu.

Osim toga, Rijad je uveo potpunu blokadu i nametnuo embargo Jemenu, uzrokujući ozbiljne nestašice hrane i lijekova, a epidemija kolere, koja je nedavno pogodila Jemen, posljedica je pomorske, zračne i kopnene blokade velikih naseljenih područja za zapadu zemlje koja brane borci pokreta Ansarullan, Huti milicije i dijelovi jemenske vojske koji nosi prihvatili svrgavanje bivšeg predsjednika i postavljanje na vlast saudijske marionete Abd Rabbuha Mansura Hadija.

 

rušenje zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
belay
6 godine prije

Živi bili pa doživili

Ante
6 godine prije

Je ja sam morao dobro očisti ekran kompjutera da bi možda nešto vidio. 😀 Šalu na stranu, uze sve ono uništeno naoružanje i ljudstvo koje je napravio Jemen Saudijcima, Jemen je vjerojatno dobio oružje da počne uništavati i avione.

Georgij Žukov
6 godine prije

DA SE NE ZABORAVI!

Na današnji dan, 10.06.1943. Prva proleterska brigada probila je njemački obruč na Balinovcu i time osigurala proboj iz okruženja na Sutjesci.
Bilo je to prvi i posljednji put da je brigada jurišala istovremeno u punom sastavu sa svih šest bataljona.

NEKA IM JE VJECNA SLAVA I HVALA !

trol
6 godine prije

Saudijsko vazduhoplovstvo ne posjeduje u F16!

hjk
6 godine prije

Svaki sruseni saudijski avion je udarac drzavi Izrael.

subaru
6 godine prije

Rasturaju Hutiji, nadam se da imaju redovito snabdjevanje od iranaca i rusa. Volio bi znati što komentatori pričaju, spominju neke poznate rijeći hehehe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI