Američki F/A-18E oborio sirijski Su-22 – Kurdi se otvoreno svrstali protiv sirijske vojske

F18 - Sirija
34 komentara

Sinoć je objavljena vijest da je američko ratno zrakoplovstvo oborilo sirijski zrakoplov Su-22 južno od Tabqe, području u kojem prokurdske snage pokušavaju zaustaviti napredovanje sirijske vojske prema strateškom raskrižju Reasafa, važnom za vođenje daljnjih operacija prema Deir Ez-Zoru.

Američki CENTCOM je nedugo po objavi ove informacije potvrdio da je američki zrakoplov F/A-18E oborio sirijski Su-22, nakon čega su uslijedili teški sukobi između sirijske vojske i proameričkih SDF snaga kod Resafe, gdje je sirijska vojska pokušavala spasiti svog pilota, a prokurdske SDF snage su sirijskim vojnicima blokirale rutu.

Vijest su kasnije potvrdili iz sjedišta operacije “Inherent Resolve”, koju vodi američka koalicija, ali i iz Glavnog stožera sirijske vojske.

U vojnom zapovjedništvu u Damasku su priopćili kako su u nedjelju zrakoplovne snage takozvane “međunarodne koalicije” izvršile napad na sirijske snage u regiju Rasafa u južnom priobalju Raqqe dok su provodile borbenu misiju protiv terorističke organizacije Islamske države, oborivši pri tom jedan sirijski zrakoplov, a sudbina pilota je nepoznata.

Glavni stožer sirijske vojske je priopćio kako je ovo čin otvorene agresije i nesumnjivo potvrđuje stvarni američki stav u prilog terorizmu, kojem je cilj utjecati na sposobnost sirijske vojske, jedine aktivne sile koja zajedno sa svojim saveznicima provodi svoje legitimno pravo u borbi protiv terorizma diljem Sirije.

“Napad naglašava koordinaciju između SAD-a i ISIL-a i otkriva zle namjere Sjedinjenih Država u upravljanju terorizmom, koji se koristi u provedbi američko-cionističkog projekta u regiji”, navodi se u priopćenju.

Vojno zapovjedništvo u Damasku je priopćilo da ovakve agresije neće utjecati na sirijsku vojsku i na njenu odlučnost da nastavi borbu protiv terorističkih organizacija ISIL i Al-Nusra Fronta i za obnovu sigurnosti i stabilnosti na cijelom sirijskom teritoriju.

Američko zapovjedništvo operacije “Inherent Resolve” se odlučilo na ovaj korak vjerojatno uvidjevši da kurdske i islamističke milicije koja zajedno čine SDF snage, neće biti u stanju zaustaviti sirijsku vojsku i savezniku u zauzimanju Resafe i daljnjem napredovanju prema Deir Ez-Zoru, kojeg su, zajedno s bogatim naftnim poljima ranije, uz američku pomoć, odlučili zauzeti sirijski Kurdi i SDF snage.

Američko obaranje sirijskog zrakoplova Su-22 se može smatrati dijelom složenog, iako nenajavljenog rata između SAD-a i sirijskih vladinih snaga, koje uz podršku Rusije i Irana pokušavaju od terorista osloboditi istočnu Siriju.

Na kraju su SAD potvrdile da su odgovorne za obaranje sirijskog Su-22, a američka koalicija je objavila izjavu kojom pravda svoj potez.

Priopćenje američke koalicije o “razlozima” obaranja sirijskog zrakoplova


“18. lipnja su sirijske režimske snage napale su Sirijske demokratske sage u gradu Ja’din, južno od Tabqe, ranjavajući brojne SDF borce i protjerujući SDF iz grada. Koalicijski zrakoplovi su proveli napad  i zaustavili početni napredak režimskih snaga prema gradu kojeg kontroliraju SDF snage.

Nakon napada sirijskih snaga međunarodna koalicija je telefonom kontaktirala svoje ruske kolege putem uspostavljene “linije za izbjegavanje sukoba” radi de-eskalacije situacije i zaustavljanja borbi.

U 18:43 je sirijski Su-22 bacio bombe u blizini SDF boraca južno od Tabqe. U skladu s pravilima o kolektivnoj samoobrani koalicijskih snaga, zrakoplov je odmah je srušio američki F/A-18E Super Hornet.

Ja’Din se nalazi oko dva kilometra sjeverno od granice istok-zapad između SDF snaga i sirijskog režima.

Misija koalicije je pobijediti ISIL u Iraku i Siriji. Koalicija se ne nastoji boriti se sa sirijskim režimom, ruskim ili prorežimskim snagama koje surađuju s njima, ali neće oklijevati braniti koaliciju ili partnerske snage od bilo kakve prijetnje. Prisutnost koalicije u Siriji rješava neposrednu prijetnju koju ISIL predstavlja u Siriji i globalno. Prikazana neprijateljska namjera i akcije prorežimskih snaga prema koaliciji i partnerskim snagama u Siriji koje provode legitimne operacije protiv ISIL-a se neće tolerirati. Koalicija poziva sve strane da usredotoče svoje napore na poraz ISIL-a, koji je naš zajednički neprijatelj i najveća prijetnja svjetskom miru i sigurnosti.”


Nema sumnje da će ovo licemjerno priopćenje izazvati bijes u Damasku, Moskvi i Iranu, jer nema ničega “legitimnog” o američkim operacijama u Siriji, koje sirijska vlada nije zatražila, niti ih je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD i njihovi kurdski saveznici su sebi uzeli za pravo da iscrtaju nekakve “granice” i “linije razdvajanja” sjever-jug i istok-zapad u suverenoj zemlji i djeluju protiv snaga koje se šest godina krvare u borbi protiv terorizma.

Ova izjava, čak i ako iznosi točne činjenice o djelovanju sirijske vojske, obiluje poluistinama.

Ukratko, pravi razlog zašto se sukob dogodio je utrke između sirijske vojske i kurdskih i islamističkih snaga iza kojih stoje SAD za uspostavu kontrole nad što većim dijelovima istočne Sirije.

SAD su u tu svrhu poslale snage i u jugoistočnu Siriju, preko granice s Jordanom, gdje su razmjestile kopnene raketne sustave HIMARS.

No, sirijska vojska je uz pomoć saveznika uspjela blokirati taj plan i zarobiti američki i manji kontingent islamističkih boraca kod Al-Tanfa, izbijajući na iračku granicu.

U sjeveroistočnom dijelu Sirije Washington koristi kurdske milicije, koje su osovina SDF snaga, kako bi stekao kontrolu nad što je više moguće teritorija, napredujući prema Raqqi, gdje ISIL ima otvoren koridor ako želi napustiti grad i boriti se protiv vladinih snaga.

Sa svoje strane je sirijska vojska u veljači protjerala ISIL iz pokrajine Aleppo i po prvi puta nakon nekoliko godina ušla u provinciju Raqqa, na teritorij na kojem su donedavno ISIL i kurdske milicije bile jedini protivnici.

ISIL sa svoje strane mjesecima pokušava zauzeti Deir Ez-Zor mjesecima, jer očito tamo namjerava preseliti svoju takozvanu “prijestolnicu” iz Raqqe. Proteklih nekoliko dana sirijske snage i saveznici nezaustavljivo napreduju prema Deir Ez-Zoru iz više pravaca, sa zapada, ali i iz Palmire.

Međutim, jučer je jedna kolona kurdskih boraca na zapovijed svojih američkih nalogodavaca poslana na jug, kako bi blokirala napredak sirijskih snaga, čime bi se, nakon Raqqe, američka koalicija i prokurdske SDF snage usredotočile na “oslobađanje” Deira Ez-Zora od prisutnosti terorista “Islamske države”.

Američko zapovjedništvo tvrdi da je sirijski zrakoplov oborilo “jer je bombardirao Kurde”, dok sirijska vojska tvrdi da su ciljani položaji terorista “kalifata”.

Sa svoje strane, američka vojska tvrdi da je zainteresirana samo za borbu protiv ISIL-a, “zajedničkog neprijatelja“, ali je upravo srušila sirijski zrakoplov koji čisti zemlju od prisutnosti terorista.

Kurdi, koji se navodno pripremaju za “veliku završnu kampanju u Raqqi“, odjednom odvajaju dio snaga i šalju ih na jug s namjerom da spriječe sirijsku vojsku u napredovanju prema istoku. Drugim riječima, Kurdi su zapravo ustali u obranu ISIL-a, koji im treba kako bi se oni borili protiv njega i proširili svoja područja.

Kurdi po drugi put u sto godina čine istu stvar, kao kada su 1915. masovno sudjelovali u genocidu nad Armencima na strani Osmanskog carstva, protjerali ih i pobili, preoteli im gradove i sela, nadajući se da će im Turci taj teritorij  ostaviti za uspostavu nekakve kurdske autonomne pokrajine ili pseudodržave. Dakle, povijest s ponavlja. Tada su na Kurdi radili prljavi posao za Osmanlije, a danas za SAD. Ništa se u sto godina nije promijenilo.

ISIL, koji zaista predstavlja globalnu, prijetnju, vrlo je koristan za američke planove. Ostaje činjenica da SAD i Rusi žele izbjeći međusobnu borbu i ni jedna strana neće napasti drugu, sve dok otimaju teritorij od ISIL-a.

To objašnjava i izjave kako se  američka “koalicija ne želi boriti protiv sirijskog režima, ruskih ili pro provladinih snaga”, ali će djelovati da zaštiti svoje vojnike i saveznike.

Iako će i Rusi u Hmeymimu i Amerikanci u Ammanu vjerojatno pokušati ublažiti incident, ova epizoda ipak pokazuje je i nešto drugo, odnosnom da SAD, nakon što sirijska vojska probije cestu prema Deir Ez-Zoru, više nište neće moći učiniti da vrati “izgubljeni” teritorij.

Assada u ovom trenutku, uz rusku i iransku potporu, naravno, uključujući i Hezbollah i iračke dragovoljce, čvrsto kontrolira “korisnu Siriju”, bogate i naseljene regije zapadne Sirije duž sirijske mediteranske obale i više nema realne mogućnosti da dođe do svrgavanja vlade i uspostave marionetske vlasti u Siriji.

Čak i ako američki manevri u istočnoj Siriji uspiju, što je upitno, mogu se samo rasporediti na praznoj pustinji i nekoliko naftnih i plinskih polja, nedovoljno za održivi opstanak bilo koje borbene skupine ili financiranje takozvanog Kurdistana.

U međuvremenu, time riskiraju opasan sukob sa Sirijcima, koje podupiru Rusi i Iranci, a sve se više bune i regionalni saveznici Sirije u Iraku, koji su sada i fizički povezani sa Sirijom i sirijskim snagama. Turska također neće stajati po strani i gledati kako zbog američke podrške Kurdi jačaju na njenoj južnoj granici.

Dakle, ključ svega sljedećih sati će biti aktivnosti sirijske vojske u području južno od Tabqe u kojem se dogodio incident. Ako danas sirijska vojska i saveznici probiju Resafu, američko zapovjedništvo i njihovi kurdski saveznici će vjerojatno i dalje pokušavati osujetiti napore vladinih snaga, ali sa sve manje izgleda za uspjeh.

Zona sukoba u Siriji
Zona sukoba u Siriji
incidentrušenje zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

🙂 Mogu im pjevat pjesme, prošli su Resafu i prema trenutno dostupnim informacijama su oko 3 km dalje prema istoku, Vidićemo večeras. 🙂 A Kurdi ko Kurdi. Bit će: “Sve ste imali, malo vam je bilo!”

Delon
6 godine prije

Malo ce tko od nas doziviti mir u Siriji.
SAD-isti idu na provocieranje Rusije i Irana i na eskalaciju sukoba.
SAD-isti su glavna strana a tek onda dolazi cijeli niz kao Izrael, Saudi Arabija, Katar, teroristi, natovci..itd

mmm
6 godine prije

pa se onda netko cudi kako rusi imaju jednog i po saveznika, a ameri uvjek pronadu sebi saveznika koliko god im je potrebno. dok se rusi u larakiji ceskaju po glavi i imaju dozvolu da napadaju samo isil, ameri udaraju po kome god zele i kad to zele bez straha od ikakvog odgovora. kako sad izgledaju smjesni tekstovi od prije par mjeseci ili godine o tome kako su rusi prakticki zatvorili nebo nad sirijom sa s400 i slicne bajke, dok je istina da nad sirijom i dalje leti ko god zeli i napada tzv. ruske saveznike. cak i ako taj s400 stvarno je tako ucinkovit kao sto se predstavlja(iako u praksi nikad nije dokazan) od njega nema nikakve koristi ako ga se nema muda upotrijebiti

Borac2
6 godine prije

Zanimljivo ce biti kada rat dode kraju kako ce reagirati arapsko ruralno stanovnistvo koje “SDF ilitiga undercover kurdi” doslovce etnicki cisti iz podrucja na kojem nikad kurdska noga bila nije.

An-je
6 godine prije

Sjeverna Koreja je optuzila Amerikance da su na silu oduzeli diplomatsku torbu korejskim diplomatima u New York u ovu nedjedelju.
Pitanje je, tko je sad “rouge regime”?
Odgovor The USA.
Pitanje drugo, sto bi Amerikanci radili kad bi bio cijeli svijet pod njenom cizmom, to jest kad ne bi bilo konkurencije, kad bi oni bili jedini Sheriff in gradu?

VodaVoda
6 godine prije

Dzaba im sve Resafa je zauzeta,siri se sad koridor i ide se juzno prema Der Zuru.Takodje zatvara se dzep od Itrije prema istoku tako da ce i Kanaser napokon da se rastereti,dzaba amerikenjcima sve,ostace izolovani kao na jugu,u onom komadu pustinje oko Tanafa.

Antonio
6 godine prije

Dole na zelju dobro rade svoj posao siriski vojnici, Hezbolah, Iranci, Rusi…
SAD ih samo vise razdraznuje

tuf
6 godine prije

Nad Amerima treba napraviti neku diverziju, nesto cime ce se preokupirati i preusmjeriti fokus – jer ce inace uskoro navaliti vojno, prvo po Siriji pa Iranu. Vec sada stvaraju uvjete za false flag – podmecu svoje baze i vojnike kao zrtvenu janjad, dogovaraju saveze, stvaraju medijsko ozracje. Jedna jedina raketa na njihove polozaje, za koju ce tvrditi da je dosla od strane SAA, biti ce dovoljna za odmazdu. I vec dugo (predugo!) nismo vidjeli hollywoodske scenarije sa otrovima, atomskim bombama i diktatorskim psihopatima koji kolju djecu (najopasnije ratnike) i unistavaju bolnice (vojno najznacajnije ciljeve).

ludiagresivan
6 godine prije

E rusi, rusi. Ovako i onako stalno vas za sve lazno optuzuju. Pa nalupajte ih vise i neka napokon ispadne da govore istinu.

HEKPCT
6 godine prije

Budući da se ameri neće pomiriti s porazom, uskoro, kad sve maske padnu, oni će preorat der Zur iz zraka jer im ništa drugo neće preostati.

dalmata
6 godine prije

Na kraju se broju mrtvi.Jos za vrime Oktobarske evolucije ista gamad je napala Ruse.Pa onda prvi Sv rat pa drugi,i prije svih Napoleon.Kako je zavrsilo?Svi su ostavili kosti u Majci Rusiji.Drugo vrime,druga tehnika a isti bolesni Zapad,ista psihodelija.Samo jedna razlika,danas se Majka Rusija brani van svojih granica a rezultati ce bit isti,isti NATO,EU i USrA smradovi ostavit ce kosti u pustinji Sirije.Samo je pitanje kad.

fenix
6 godine prije

Resafa zauzeta i ide se dalje. Nemogu Kurdi Saa vise nista nije to ona Saa koja izgubi grad za par sati pa ga vraca mjesecima ova Saa je jako dobro ucinkovita vojska koja je uz pomoc Rusa se potpuno reorganizirala koja je osokoljena velikim pobjedama koje je ostvarila(doista su ogromne pobjede) rat vec uspjesnobprivodi kraju to i Amwrikanci znaju zato ce sigurno nazalost doci do eskalacije jer Amerikanci vise nemogu nista drugo da urade osim toga.

stefan
6 godine prije

Znate li da je pred zoru tmina najtamnija. Činjenica da već pet godina čekamo da maske panu. Umoran sam od čekanja .Amerikanci pokušavaju stvoriti haos . ali mi nešto govori da je i njima kraj blizu.

Laki Topalović
6 godine prije

Nije navedeno, ali su Ameri rekli da im iranski projektili koji su jučer razorili ISIL istočno od Deir Ez-Zora, “nisu bili prijetnja”. Moš mislit. Nit su ih Iranci upozorili, osim ako nisu preko Rusa, a ispalili su, koliko, srednjeg dometa, sa svog teritorija?

gojco
6 godine prije

Breaking News
Ruska vlada prekida suradnju s US-ranima o letovima aviona iznad Sirije.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Cemu se sad cudimo, pa zn,ali smo da ranjena krvolocna zvijer ujedace sve oko sebe i bice spremna na nova sranja, pred umiranje, onako , kad ja moram umreti ides i ti sa mnom.
Ocito je da Amerima ne ide matematika i da gube tlo pod nogama, a previse para ulozili i nista ?

Adriana
6 godine prije

Turci, ako ih se pusti, srede Kurde, interes je vječan. Tko rješava Turke i njihovu ponovnu svekoliku podložnost Amerima poslije od Amera neželjenih djelovanja?

stipa
6 godine prije

a rusi su sve to mirno promatrali dok su Tigrovi pokušavali probiti se do mjesta pada svog pilota i spasiti ga… Ili su možda udarali po svojim radio-uređajima jer nisu imali vezu s amerima čudeći se… na kraju su odlučili da, po tko više broji koji put, prekidaju izravni kanal s amerima… Jedino su iranci odlučili nešto napraviti i lansirali svoje rakete srednjeg dometa s iranskog teritorija na USrA teroriste… Ono što je još ciničnije je da se USrA i SAS vojnici u redovima SDF-a i kurda nazivaju “Internacionalnim volonterima”… a dragi rusi i dalje ulažu proteste i… Ovim činom je vidljivo i da USrA ima stalno svoje lovačko/bombardersko zrakoplovstvo u ophodnji iznad teritorija na koje cilja s svojim pudlicama na zemlji, dok rusi imaju samo satelite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI