Turska obalna straža izjavila da je Grčka napala civilno plovilo. Troje ljudi ozlijeđeno je u napadu.

Turska obalna straza
7 komentara

Grčka je otvorila vatru na civilni brod koji je prevozio dvoje turskih državljana i jednog sirijskog u grčkim teritorijalnim vodama u ponedjeljak navečer, navodi turska obalska straža u izjavi u utorak.

“U 11.40, 11. kolovoza, primili smo poruku da je otvorena vatra s grčke strane na privatni brod smješten u grčkim teritorijalnim vodama, na području otoka Rodosa, 13 kilometara udaljenog od grada Marmarisa. Dvoje turskih državljana i jedan Sirijac, koji su bili u plovilu, ozlijeđeni su i hitno su prebačeni u bolnicu u Marmarisu”, priopćila je obalna straža.

Prema izjavi, brodovi turske obalne straže nisu locirali nijedno grčko plovilo kad su stigli na mjesto nesreće. Obalna straža dodala je da je privatni brod potonuo nakon napada.

U međuvremenu, tiskovni ured grčke obalne straže je rekao kako je za incident saznao u medijima i da je pokrenuta istraga.

“Trenutno nemamo nikakve informacije o bilo kakvim incidentima. Grčka obalna straža istražuje tursku publikaciju. Saznat ćemo točno što se dogodilo i objaviti službeno izvješće”, izjavio je glasnogovornik grčke obalne straže.

Napetosti u regiji Istočnog Sredozemlja sve su veće. Ankara i Atena međusobno se često optužuju za kršenje pomorskih prava.

Ranije u kolovozu, Grčka i Egipat potpisali su pomorski sporazum o ekskluzivnoj gospodarskoj zoni (EEZ) na istočnom Sredozemlju. Ankara je taj sporazum označila kao “ništavan”, rekavši da Atena i Kairo ne dijele morsku granicu i tvrdila da se područje IEZ-a zapravo nalazi na kontinentalnom području Turske. Dogovor Grčke i Egipta potaknuo je Tursku s nastavljanjem seizmičkih istraživanja na istočnom Sredozemlju, što je Atena oštro osudila.

Grčka obalna stražaincidentturska obalna straza
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SamoKratko
3 godine prije

Poštovana redakcijo i autore, tekst koji je (vjerovatno) prenešen iz drugih izvora sadrži više nejasnoća nego informacjia. Da li je moguće dodatno provjeriti o čemu se radi, prije nego se prenesu tuđe vijesti? Konkretno, mislim da ‘..otvorena vatra s grčke strane na privatni brod smješten u grčkim teritorijalnim vodama…’ i ‘…brodovi turske obalne straže nisu locirali nijedno grčko plovilo kad su stigli na mjesto nesreće…’ zahtjeva barem preciznije objašnjenje šta TURSKI brodovi obalne straže rade u GRČKIM teritorijalnim vodama? Da o izjavi da grčka obalna straža istražuje navode u turskim glasilima o događaju koji se dogodio u njihovoj državi ni ne govorim…

Darko
3 godine prije

Pa legalno je potopiti ilegalni turski čamac ili brod koji ne želi stati i legitimirati se u tuđim grčkim vodama. Eto ako se prekršio pomorski i teritorijalni Zakon buši gume i plači.

kinez
3 godine prije

Lazes ko turčin

Max
3 godine prije

Opasne pogranične igre.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI