Rusija poručila Turskoj: “Žao nam je zbog tragičnog incidenta i ubojstva vaša tri vojnika”

SU-34 - Rusija
15 komentara

Ako pogledate kartu sukoba u području sirijskog Al-Baba, sve je moguće. Bilo je čak izvješća o sporadičnim sukobima između takozvane “Slobodne sirijske vojske” i sirijskih vladinih snaga, koje nazaustavljivo napreduju s juga. Zračne udare u području nekoliko desetaka kvadratnih kilometara provodi rusko, tursko i zrakoplovstvo američke koalicije.

Onda su jučer ujutro ruski zrakoplovi pokrenuli zračne udare po ciljevima terorista “Islamske države” u području neposredno uz tromeđu teritorija koje nadziru sirijske snage (crveno), ISIL (crno) i turska vojska i proturske milicije (zeleno).

Rusija - Turska - incindent
Rusija – Turska – incident

U udarima je “slučajno” pogođena zgrada u kojojo su bile turske postrojbe koje sudjeluju u operaciji “Štit Eufrata”. Rezultat ove pogreške su tri poginula turska vojnika, a još 11 ih je ozlijeđeno.

Što se dogodilo? Katastrofalan nedostatak koordinacije između turskog i ruskog zapovjedništva? Ali u području Al-Baba rusko i tursko zrakoplovstvo od sredine siječnja provodi zajedničke zračne udare protiv “kalifata”.

Naravno, nije ni tajna da je stvarna svrha turske operacije zaustaviti spajanje Kurda i njihovo potiskivanje istočno od Eufrata, a ISIL je tek izgovor Turcima da ne budu protjerani iz Sirije.

Dakle, Turci zbog njihovih posebnih interesa nisu pravilno koordinirali akcije s ruskim zrakoplovstvom i nisu htjeli dati sve koordinate i podatke o lokacijama njihovih postrojbi na terenu, jer bi se tako sigurno izbjegle nekoordinirane akcije. Možda su tako postupili stoga što ratuju na dva fronta, ali to sada nije ni važno.

Glavni uzrok incidenta je nekoordinirano kretanje turskih kopnenih snaga. Morate biti vrlo hrabri i odlučni, ili potpuni idiot, da mijenjate položaj, znajući da vam ruski zrakoplovi lete točno iznad glave.

No, sudeći po reakciji Turaka, hrabrosti i odlučnosti za ovakvo poslovanje im nije manjkalo. Međutim, to ima svoje opravdanje, jer su zapadno od Al-Baba i kurdske postrojbe, koje bi se mogle uključiti u borbe i tako pokušati doći do zapadne enklave.

Nakon incidenta su se Ankara i Moskva dogovorili da će učiniti sve da se slični incidenti ne ponove.

Jučer su telefonom razgovarali ruski i turski predsjednici, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan. Ruski lider je izrazio sućut turskoj strani zbog tragičnog incidenta i dva čelnika su u kontekstu zajedničke borbe protiv međunarodnog terorizma razmijenila mišljenja o ključnim pitanjima sirijske krize.

Dogovoreno je jačanje vojne koordinacije u Siriji tijekom operacija protiv militanata terorista “Islamske države” i drugih ekstremističkih organizacija.

Putin i Erdogan su potvrdili spremnost za provedbu dogovora postignutog na sastanku s iranskom stranom u Astani. Potvrdili su i da će aktivno doprinijeti daljnjem promicanju mirovnog procesa, kako u Astani, tako i u Ženevi. Tek na kraju su razmotrili aktualna pitanja o rusko-turskoj suradnji u trgovini, ekonomskim i drugim sektorima, uključujući i pripreme za planirani sastanak vijeća za najvišu razinu suradnje između dviju zemalja, koji je zakazan za ožujak ove godine.

Vraćajući se na incident u Siriji, treba podsjetiti i na prešutno odobravanje Assada za prisutnost Erdoganovih tenkova u Siriji.

Doduše, sirijski predsjednik je ulazak turske vojske u Siriju nazvao “invazijom”, ali dalje nije išao. Vraćajući se više od godinu dana unatrag, kada je u studenom 2015. tursko zrakoplovstvo oborilo ruski bombarder u blizini turske granice, došlo je do usijanja odnosa između Moskve i Ankare. No, diplomatski pristup se pokazao puno boljom varijantom od konkretnog vojnog odgovora.

Erdogan je na kraju ipak uputio pismo predsjedniku Ruske Federacije i rekao: “Oprosti za to ubojstvo.

Za razliku od tvrdoglavog Erdogana, Putin se odmah ispričao turskim vlastima i obiteljima stradalih u incidentu. No, postoji nekoliko detalja koji upućuju na razmišljanje da Moskva može i oprostiti, ali da još uvijek pamti tragediju s oborenim bombarderom Su-24.

I još jedna važna stvar. Nakon ubojstva ruskih pilota i vojnika, Turskoj su ostale prazne plaže i trule neprodane rajčice. Iako je to bila završna tema razgovora Putina i Erdogana, čini se da turskog lidera to više brine od smrti njegova tri vojnika. Ionako ih je u operaciji “Štit Eufrata” izginulo na desetine, tako da tri manje ili tri više ne čine neku razliku. Međutim, manjak milijardi dolara u proračunu je prilično neugodna stvar.

Što je Moskva postigla u ovom slučaju? Odmah je uvjerila tursku stranu da se ovakav incident neće ponoviti, ali Ankara mora biti otvorena i iskrena u odnosima s Moskvom. Ako želi učinkovite zračne udare i odsustvo incidenata, gotovo u realnom vremenu mora izvještavati rusko zapovjedništvo gdje se trenutno nalaze turske snage.

“Ankara je zadovoljna s odnosom ruskih vlasti i od sada će biti opreznija”, izjava je koju se prenijele agencije.

A kako drugačije je mogla i reagirati Turska? Započeti rat zbog vlastite nesposobnosti? Za rat protiv Rusije, Turska očito nije spremna, a zbog ljutnje bi mogla biti izbačena iz “Koordinacijskog vijeća za Siriju” u kojem Ankara surađuje s Moskvom i Teheranom.

Turski list Hürriyet danas javlja da su ruski i turski stručnjaci pokrenuli istragu o smrti turskih vojnika, a Ankara pozdravila akcije ruske vojske, čak i nakon slučajnih udara na turske položaje u sjevernoj Siriji.

Visoki vojni izvor u Ankari je za RIA Novosti izjavio da “polako treba shvatiti što se zapravo dogodilo”. Istovremeno je pozitivno ocijenio konstruktivan pristup ruskih vlasti, te potvrdio da će pregovore dogovoriti turska vojska u suradnji s upravom predsjednika i premijerom Turske.

“Naravno, ova strašna tragedija je dvije zemlje dovela u tešku situaciju, ali mi se nadamo da se ovo više neće ponoviti”, rekao je turski vojni izvor, naglasivši važnost suradnje s Rusijom u borbi protiv “Islamske države”.

Zaključak je jasan. Ankari je ovim “incidentom” poručeno da se ulaskom u stranu zemlju “bez pozivnice” mora pridržavati pravila i prakse onih koji se u Siriji nalaze na poziv legitimnih vlasti u Damasku.

Nakon incidenta, sve što je Putin trebao reći je bilo: “Predsjedniče Erdogan, iskreno mi je žao zbog incidenta i pogibije vaših vojnika.”

incident
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Mene vise zanima na koji ce nacin erdogan objasniti roditeljima ubijenih vojnika , sto su radili u _siriji, tko ih je tamo poslao , tko ih je zvao u siriju,da li su poginuli u misiji nato pakta ili turske , protiv koga tocno ratuju , za koga ratuju , jos milijun pitanja na koje erdogan nema niti ce ikada imati odgovor, jerbo je obicni mafijas i smece od covjeka .

Hezbollah
7 godine prije

Mislim da Rusi ništa ne rade “slučajno”, možda je ovo i indirektna poruka Turcima da drže na uzdi njihove proxy tzv. FSA koji samo traže način da se sukobe sa SAA. Koincidencija je da je ovaj “slučajni” napad uslijedio nakon napada FSA na SAA u tom dijelu, jer su Rusima ipak draža SAA od koljača FSA i prevrtljivih Turaka.

Borac2
7 godine prije

Navodno neki pregovaraju o demarkacijskim linijama u samom gradu al-bab.

Jupiter
7 godine prije

Turci su dobro obučeni vojnici , samo su se našli na pogrešnom mestu u pogrešnom ratu.
Kada umire čovek umire i deo kosmosa.Bogu je sve jedno dali je Rus ili Turčin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI