10 kineskih ratnih zrakoplova, uključujući špijunske i protupodmorničke zrakoplove, letjelo iznad tajvanskog zračnog prostora

Kineski ratni zrakoplov J-10
24 komentara

Tajvan je u ponedjeljak izvijestio da je Peking poslao u tajvanski zračni prostor još deset vojnih zrakoplova. Incident se dogodio nekoliko tjedana nakon što je Taipei zabilježio do danas najveći prelet kineskih zrakoplova.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je opažanje četiri mlazna lovca J-10 i četiri J-16, kao i nadzorni i protupodmornički zrakoplov. Jedan zrakoplov proletio je strateškim Bashi kanalom između Tajvana i Filipina. Mlažnjaci su bili kodirani, kako bi odgovorili i nadzirali zrakoplove zrakoplovstva Vojske narodne oslobodilačke vojske Pekinga.

Tajvan redovito izvještava da Peking šalje ratne zrakoplove u jugozapadni dio svoje identifikacijske zone protuzračne obrane (ADIZ). Prošlog mjeseca tajvanska vojska izvijestila je o kineskoj misiji koja se sastojala od 20 zrakoplova, što je opisala kao najveći upad ikad zabilježen u jednom danu.

Odnosi između Pekinga i Taipeija i dalje su napeti i postaju sve napetiji dok Kina kritizira SAD, optužujući ih da svoj utjecaj ondje žele proširiti preko Taipeija, za kojeg Peking tvrdi da je kineska provincija pod njegovom kontrolom.

Administracija predsjednika Joea Bidena potpisala je sporazum s Tajvanom o uspostavi Radne skupine za obalnu stražu, što je viđeno kao odgovor na novi kineski zakon, koji omogućava da obalna straža, u određenim okolnostima, otvara vatru na plovila treće strane.

Peking je izjavio da su oba američka poteza kršenje načela takozvane ”Jedinstvene Kine,” koja priznaje jedinstvenu kinesku vladu.

incidentkinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ninđa
2 godine prije

Rat je na pomolu.

nimo
2 godine prije

Ovo je odličan razlog da Usa isporuči Tajvanu THAAD sistem. Dosta je više kineskog komunističkog terora.

Medo
2 godine prije

Kolko ovo ima veze s Ukrajinom te Iranom i njegovim slanjem tankera u Siriju. Neko je otvorio gubicu al ju nebu zaprl bez da polomi zube.

jvnijerfviersfverwuf
2 godine prije

Kad napravite tisuću javite se kitajci, tad vas više neće provocirati ciokaubojgusari.

entebe
2 godine prije

Tajvan je dio Kine po zakonu UN koji je Amerika ampuntirala od nje i metnula pod svoju kontrolu.
Nije cudo da mnogi amerofili zagovaraju ukidanje UN.

Ako nisam bio jasan, upitajte se
-Da li Kina ima inters da postoju UN ili ne?

2 godine prije zadnji put uredio entebe
entebe
2 godine prije

Kad bi Amerika htijela uzeti npr. dubrovacku opcinu, zabrani ulazak Hrvatima u Ameriku a dozvoli onima koji imaju prebivaliste u dubrovackoj opcini ulazak bez vize, uvede na Hrvatsku sankcije a dade D.O. ekonomske trgovacke povlastice, ako Zagreb pokusa poslati vojsku u D.O. Amerika posalje ratne brodove u obranu stanovnistva u D.O. i vidio bi kako skoro nitko ne bi htio biti dio Hrvatske, D.O. bi klicala Americi i okrenula rakete na Zagreb i ako Amerika hoce pucali bi po Hrvatima.

Ришона Вилон
2 godine prije

Чајна или Поднебеснаја како сами кинези називају своју државу, спремна је признати Крим руским, али и ући у војни савез са РФ.

Max
2 godine prije

Da rat je na pomolu ali ne odmah. Kina od ovog ima 3 koristi. Pokazuje spremnost zauzeti Tajvan 2 psihološkim operacijama želi izazvati slom morala Tajvanskih građana i izazvati strah. 3 testira Tajvansku obranu i mogući odgovor Tajvana i SADa . Moje je mišljenje da rat nije daleko ali do njega još neće doći. Ovo je samo ispitivanje snaga.

Stjepan
2 godine prije

Sve ide svojim tokom. Neće Kina napasti Tajvan! Dovoljno je da ga zatvori, odsječe od svijeta … Ameri su predaleko od kuće i biti će im uskoro prenaporno i preskupo navijavati se s kinezima po kineskim morima … Kina ima vremena pa će iskoristiti događaje koje će rusi, izraelci, iranci i nato/ameri proizvesti uskoro u europi i Bliskom istoku, … Moguće i još ponegdje u svijetu, npr u latinskoj americi i africi …
Uglavnom, sprema se ispraćaj amera prema svijetu indijanaca !!
P. S. EU amerikanoljubci bi se uskoro mogli iznenaditi i tražiti novog gazdu … itd. 😉😉🤔🤔😂🤣

2 godine prije zadnji put uredio Stjepan
ivi.tz
2 godine prije

A djavoli,pardon ameri ruke trljaju i smjeskaju se i naravno vrše pritisak na tajvan da zarate sa Kinom.kako je ovo providno i budala zna šta je u pitanju…

Boba Lazarević
2 godine prije

Tajvan, Filipini, Južna Koreja, Japan. Tim redosljedom će potpasti pod kinesku hegemoniju ako Indija ili Amerika nešto ne naprave.

Čini mi se čak prije Indija nego Amerika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI