Ukrajina tuži Iran zbog srušenog zrakoplova 2020. godine

Sreuseni Ukrajinski avion u blizini Teherana
11 komentara

Kijev kaže da je podnio tužbu kako bi osigurao da Teheran odgovara za rušenje zrakoplova 752

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Irana Međunarodnom sudu pravde UN-a zbog obaranja civilnog putničkog zrakoplova 2020., objavilo je u četvrtak kijevsko ministarstvo vanjskih poslova. Prema priopćenju objavljenom na web stranici ministarstva, Ukrajina, s ostalim članovima Međunarodne koordinacijske skupine za pomoć žrtvama leta PS752, koju čine Kanada, Švedska, Ukrajina i UK, zahtijevaju da se Teheran pozove na odgovornost za incident. Ministarstvo je istaknulo da “još nije postignut dogovor između Irana i Koordinacijske skupine za organiziranje arbitraže prema članku 14. Konvencije za suzbijanje nezakonitih radnji usmjerenih protiv sigurnosti civilnog zrakoplovstva”.

Datuma 08. siječnja 2020., Boeing 737-800 ukrajinske međunarodne zračne linije bio je na putu iz Teherana za Kijev. Ubrzo nakon polijetanja iz međunarodne zračne luke Imam Khomeini, zrakoplov je eksplodirao u zraku, nakon čega je svih 176 putnika poginulo. Među žrtvama su državljani Ukrajine i Irana, s državljanima Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Švedske i Afganistana. Tjedan dana kasnije, iranska vojska priznala je da je greškom oborila Boeing, koji je letio u blizini vojnog objekta, nakon što su ga zamijenili za “neprijateljsku metu”. Incident se dogodio u trenutku kada se Iran pripremao za potencijalnu američku odmazdu za napade balističkim projektilima na američke vojne baze u Iraku. Teheran je naposljetku za incident okrivio niz ljudskih pogrešaka, kao i operatera protuzračnog obrambenog sustava.

U travnju ove godine vojni sud u Iranu izrekao je zatvorske kazne desetorici optuženika za tragediju. Zapovjednik sustava protuzračne obrane dobio je 13 godina, dok je još devetorica, posada obrambenog sustava, zapovjednik vojne baze u Teheranu, časnik regionalnog središta za kontrolu operacija i regionalni zapovjednik protuzračne obrane, dobilo kazne zatvora između jedne i tri godine. Iran se također obvezao isplatiti 150.000 dolara obiteljima svake žrtve, uz isplate odštete koje je odredio sud, te je u siječnju 2022. objavio da je započeo prijenos sredstava.

Kijev je međutim optužio Teheran da nije preuzeo punu odgovornost za incident niti osigurao da se takve tragedije više ne ponove.

Boeing 737–800incidentiranTužbaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
9 mjeseci prije

Nisu li u igri bili izraelski f35 (skrivanje iza radarskog odraza civilnog aviona) ili barem strah od njih?

Antee
9 mjeseci prije

Kako da skrenemo fokus sa vlastitog neonacizma, genocida Rusa, propale ofenzive a da usput pokušamo ocrniti protivnike američkog korporacijskog komunizma – naših gazdi?
Optužimo Iran za neki kurac!
[ma nismo se mi toga ni sjetili nego su nam američki vlasnici reki da to napravimo)

nessy
9 mjeseci prije

Iran predlozio US da ce odustati od nuke programa ako im daju dva americka generala. Pospani Joe kaze, “moze, koje generale hocete?” Iranci rekose: “General Motors i General Electrics”.

tihobl
9 mjeseci prije

“Čelnici niza latinoameričkih država spriječili su Zelenskog da dođe na summit EU-a i Zajednice Latinske Amerike i Kariba u Bruxellesu, koji je trebao doći u srpnju. Prema Zelenskom, na summit ga je pozvao šef španjolske vlade Pedro Sanchez, ali su “neki čelnici Latinske Amerike blokirali ovaj poziv”.

Nekoime
9 mjeseci prije

Uskoro se očekuje i tužba protiv Izraela, zbog Isusovog razapinjanja.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Sve jasno; orkestrirano iz Washinton-Tel Aviva.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

je…i judu bi mogli tužit zbog izdaje Isusa

Max
9 mjeseci prije

Sad su se sjetili.

9 mjeseci prije

onaj avio srusen iznad donbasa 2014. se oprasta? dron na zagreb se oprasta?

Mutikaše i Smutljivci
9 mjeseci prije

Kad stignu i ratovati i ulagati tuzbe?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI