”Ti odmetnici moraju biti zaustavljeni!” – Iranski ministar vanjskih poslova žestoko planuo na SAD, izjavio da bi nesreća s Mahan Air mlažnjakom mogla dovesti do katastrofe

Iranski ministar
5 komentara

Iranski najviši diplomat u svom obraćanju osvrnuo se na nedavni američki potez. ”Taj hrabar potez samo znači bezakonje”, rekao je.

Mohammad Javad Zarif je rekao popriličan broj smionih riječi u vezi sa službenim Washingtonom, koji je ranije tog dana izjavio da je zrakoplov F-15 poslan na izvršavanje “vizualnog pregleda” Mahan Air Airbusa A310. Također je rekao da iranski zrakoplov ne predstavlja opasnost za američku vojnu bazu At Tanf, postavljenu u jugoistočnom dijelu Sirije bez Damaskovog pristanka.

Postojala su oprečna izvješća o tome koliko je američkih zrakoplova sudjelovalo u tom susretu. Dok američki stožer kaže da se jedan F-15 približio zrakoplovu Mahan Air, neki iranski mediji inzistiraju na tome da su dva zrakoplova manevrirala u neposrednoj blizini putničkog zrakoplova.

“SAD ilegalno zauzimaju teritorij druge države, a zatim maltretiraju planirani let civilnog zrakoplova ugrožavajući tim činom nevine putnike, a sve navodno radi zaštite svojih okupacijskih snaga”, komentirao je Zarif na Twitteru, prije nego što je uputio oštriji ton.

Ostali iranski dužnosnici također su se poslužili sličnim jezikom u izražavanju svojih stavova u vezi s iranskim zrakoplovom koji je zbog tih događaja morao naglo promijeniti visinu.

Ministar za Cestovni i urbani razvoj Mohammad Eslami grubo je optužio SAD, nazvavši prethodan čin američke vojske ”terorističkim aktom” i ”napadom na putnički zrakoplov”. Teheransko tijelo civilnog zrakoplovstva obratilo se Međunarodnoj organizaciji civilnog zrakoplovstva (ICAO) koju vodi UN radi istrage tog ”zračnog susreta”.

Nekoliko putnika zadobilo je lakše ozljede u incidentu, koji je snimljen iz zrakoplova. Do četvrtka navečer zrakoplov se sigurno vratio u Teheran.

F-15ICAOincident
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Kaze State Department
Iran je agresivan.

Max
3 godine prije

Gospodin je u pravu to je opasan i protupravni čin koji je mogao završiti gubitkom života stotina nedužnih ljudi. Izgovor je zaista smiješan provjjera aviona zbog sigurnosti vojne baze. Taj avion je uredno najavljen iletio je zacrtanom poznatom rutom. I nikako nije mogao biti uporabljen u vojne svrhe.

Planet zemlja
3 godine prije

Ovaj covjek je uz lavrova mozda najbolji diplomata na svijetu.ako on gubi zivce,to nije dobra vijest..a nema dobrih vijesti opcenito..

Davor drugi
3 godine prije

Nisu piloti civilnih zrakoplova obučavani kao vojni, niti putnički zrakoplov ima mogućnosti jednog vojnog i borbenog zrakoplova, to znaju i ptice na grani.
Jedan jasan i otvoren teroristički akt od strane USA, da je to bio obrnut slučaj svi svjetski mediji bi o tome (s pravom) brujali, ovako niti jedne jedine riječi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI