Iranski putnički avion izbjegao američki avion F-15 u vazdušnom prostoru Sirije, povrijeđeno 4 putnika

F-15 presreo Iranski putnički avion
6 komentara

U četvrtak je najmanje jedan borbeni avion američkog ratnog vazduhoplovstva, F-15 Eagle, presreo iranski putnički avion nad sirijskim vazdušnim prostorom u “agresivnom” bliskom prolazu (kako su iranski mediji opisali), koji je putnički avion natjerao na izbjegavajuće manevre.

Prema Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), avionu Mahan Air Flight 1152 na putu za Beirut, u Libanu, iz Teherana u Iranu, u četvrtak su se približila dva mlaznjaka, koji su identifikovani kao američki.

IRIB je u početku izvještavao o samo jednom mlaznjaku za koji se smatralo da je izraelski. Izvještaj je napomenuo da je nakon “opasne akcije” mlaznjaka, pilot aviona brzo smanjio nadmorsku visinu kako bi izbjegao sudar. Al-Hadath je prijavio četiri povređena putnika, a vlasti u Libanu su saopštile da je u avionu bilo 150 putnika.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su izjavu kasnije u četvrtak u kojoj su pobijali tvrdnje da je avion bio izraelski. U međuvremenu, sirijski mediji su objavili da su postojala dva presretača aviona, koji su dio međunarodne koalicije koju predvodi SAD, i da se presretanje desilo u blizini udaljene baze At-Tanf, na krajnjem jugoistoku Sirije, koja je pod kontrolom SAD.

“Američki F-15 tokom rutinske vazdušne misije u blizini CJTF-OIR u garnizonu Tanf u Siriji večeras je izvršio standardni vizuelni pregled putničkog aviona Mahan Air, na sigurnoj udaljenosti od oko 1.000 metara od aviona”, portparol američke Centralne komande izjavio je u četvrtak uveče, izvještavajući o samo jednom mlaznjaku koji je umiješan u incident.

“Vizuelna inspekcija se dogodila kako bi se osigurala bezbjednost koalicionog osoblja u garnizonu Tanf. Jednom kada je pilot F-15 identifikovao avion kao putnički avion Mahan Air, F-15 je bezbjedno ostvario udaljenost od aviona. Profesionalno presretanje obavljeno je u skladu sa međunarodnim standardima “, nastavlja se u izjavi.

Pozivajući se na Fadi Hasana, glavnog direktora međunarodnog aerodroma Beirut-Rafic Hariri, mediji javljaju da su svi povrijeđeni putnici zadobili samo lakše povrede.

Video snimljen u putničkom avionu i dijeljen na društvenim mrežama pokazuje kako se avion trza naprijed-nazad tokom manevra dok putnici vrište.

Video koji IRIB dijeli prikazuje napadački mlaznjak, s jasno vidljivom siluetom F-15 Eagle superiornog borca u vazduhu.

Kasnije je iranski avion sigurno sletio na aerodrom u Beirutu i kasnije se vratio u Teheran. Nije jasno da li je prevozio putnike na povratnom letu.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova kaže u izjavi da proučava šta se dogodilo sa avionom kako bi se preduzele potrebne političke i pravne mjere kao odgovor.

F-15iranputnički avion
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
3 godine prije

….nekada su gusari bili na moru, sada su u zraku…

Stara kuka
3 godine prije

Naslov je obična laž i propaganda. Ustvari se dogodilo to da se islamistički terorist u putničkom avionu pokušao zaletiti u američki F-15 koji je mirobljubivo letuckao nad Sirijom u misiji dostavljanja humanitarne pomoći. I samo vrhunska obučenost američkog top-gun pilota spriječila je tragediju.

Zadranin
3 godine prije

Opet amerokenjci krše međunarodna prava, i suverenitet drugih država. Dokad ćeš svijete tolerirati ovu amerokenjsku gamad?

P***!

Max
3 godine prije

To je provokatvan čin i vrlo opasan suprotan međunarodnom pravu. Da to učine Američkom avionu zemlja iz koje lovac dolazi bila bi napadnuta od strane SAD a. AMerikanci više ni od čega ne prezaju i ovo je gore nego u vrijeme Hladnog Rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI