Julianu Assangeu odbijena žalba, ministrica će odlučiti hoće li biti izručen SAD-u

Julian Assange
20 komentara

Julianu Assangeu odbijena je žalba na izručenje od strane najvišeg britanskog suda. Očekuje se da će slučaj osnivača WikiLeaksa biti službeno poslan britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel na odobrenje.

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odbijeno je dopuštenje da se žali Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva na poteze za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti s doživotnim zatvorom.

“Vrhovni sud je odbio zahtjev, a razlog je taj što zahtjev nije pokrenuo sporno pitanje”, rekao je glasnogovornik Vrhovnog suda u ponedjeljak.

Washington želi suditi 50-godišnjaku u vezi s objavljivanjem 500.000 tajnih vojnih dosjea koji se odnose na ratove predvođene SAD-om u Iraku i Afganistanu.

Presudom se dugotrajna pravna saga na britanskim sudovima približava kraju.

Sudac britanskog okružnog suda u početku je odbio zahtjev SAD-a za izručenje uz obrazloženje da bi se Assange vjerojatno ubio ako bi ga držao u teškim zatvorskim uvjetima u SAD-u. Američke vlasti kasnije su dale jamstva da se osnivač WikiLeaksa neće suočiti s teškim tretmanom za koji su njegovi odvjetnici rekli da bi ugrozilo njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

U prosincu je Visoki sud poništio odluku nižeg suda, rekavši da su američka obećanja dovoljna da jamče da će se prema Assangeu postupati humano.

Sada se očekuje da će slučaj biti službeno poslan britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel na odobrenje, nakon čega Assange može pokušati osporiti odluku sudskom revizijom. Sudska revizija uključuje suca koji ispituje legitimnost odluke javnog tijela.

”Izuzetno razočaravajuće”

Assangeov pravni tim rekao je da će dati izjave Patel dok ona bude razmatrala hoće li dopustiti ili blokirati izručenje.

Također je naznačio da bi mogao pokrenuti daljnje žalbe na druge točke u predmetu.

“Još nije podnio žalbu Visokom sudu u vezi s drugim važnim pitanjima koja je ranije pokrenuo”, rekli su njegovi odvjetnici Birnberg Peirce Solicitors u priopćenju.

“Taj zasebni žalbeni postupak, naravno, tek treba biti pokrenut.”

U međuvremenu, Barry Pollack, Assangeov odvjetnik sa sjedištem u SAD-u, rekao je u ponedjeljak da je “izuzetno razočaravajuće” što Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva ne želi saslušati žalbu.

“Gospodin Assange će nastaviti pravni proces boreći se protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s kaznenom prijavom za objavljivanje istinitih i vrijednih informacija”, rekao je.

Slučaj je postao slavan iz razloga borbe za slobodu medija, a Assangeove pristaše optužuju Washington da pokušava prigušiti izvještavanje o legitimnim sigurnosnim zabrinutostima.

Assange se mora suočiti s suđenjem zbog kršenja američkog Zakona o špijunaži objavljivanjem vojnih i diplomatskih dosjea 2010. godine. Mogao bi se suočiti s do 175 godina zatvora ako bude proglašen krivim, iako je točnu kaznu teško procijeniti.

Assange je proveo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao premještanje u Švedsku, ali je uhićen kada se promijenila vlada u Quitu i ukinuta mu je diplomatska zaštita.

IZVOR: aljazeera.com

AssangeIzručenje Assangea SAD-ujulian assangeSADWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pirat sa k@riba
2 godine prije

navalsky ima prava u engleskoj a asange nema ,, interesantan taj zapad ,, ko da igras par-nepar ,,, kako se okrene u zemlji slobode i pravde ,,,

max
2 godine prije

I ovakvi prozivaju po svijetu i morališu po pitanju o ljudskim pravima.

2 godine prije

Ovaj čovijek je početak kraja zapada.
On je prvi razgalio svu lažnjivost, licemerje, militantnost zapada.
I zato če platit. Platit če na zapadu. I postat če heroj, simbol slobodnog svijeta.
Jer napravio je jedno gloopost. Pobjegao je u pogrešnu zemlju.
Mogli su sa Snowdenom igrati karte…

pirat sa k@riba
2 godine prije

Jos samo clanak o ruskoj urednici kojoj se gubi svaki trag zbog transparenta.Samo je transparent nosila

Throne
2 godine prije

Komedija ali tragikomedija sta radi britanska i usa demokracija assangeu (sistem vam je ljep na papiru), ali djelujete kao najvece diktatorske drzave. Pravno gledajuci zastrasujuce vladanje drzave te zatiranja slododa i prava i mogucnosti govora istine pojedinca u odnosu na drzavu.

Ja to onako
2 godine prije

Sad ce Usra demokratija da pokaze svetu kako se to radi.

Lara
2 godine prije

Kazna zbog iznošenja istine, na Zapadu ništa novo

Lara
2 godine prije

U 4.mj. 2010. godine objavljena je video snimka poznata pod nazivom Collateral Murder u kojoj je prikazano kako američka vojska u predgrađu Bagdada, u 7.mj. 2007. godine u helikopterskome napadu ubija iračke civile i dva člana Reutersova osoblja (Saeed Chmagh i Namir Noor-Eldeen). Iste godine WikiLeaks je objavio Afganistanski ratni dnevnik, kompilaciju više od 90.000 dokumenata o ratu u Afghanistanu s kojima javnost nije bila upoznata. Veoma važan dokument objavljen na portalu WikiLeaks bio je dokument o dubokoj povezanosti američke vlade i američkih tajnih službi (CIA-e) s terorističkim organizacijama diljem svijeta te dvostrukim standardima u tumačenju međunarodnih prava i zakona od strane SAD-a.

Max
2 godine prije

Mučenik za pravdu i istinu kao i Marko Francišković-

Sloboda za Juliana
2 godine prije

Toliko su mu zla nanijeli do sada da vise nije niti bitno
hoce li ga izruciti ili ne, nazalost.

ogo
2 godine prije

Da sam ja na mjestu ovog gospodina radovao bih se sto necu biti isporucen mrskoj i fasistickoj Rusiji.
Ne znam zasto se toliko opire izrucenju.

tihobl
2 godine prije

Britanska ministrica nema pojma o geografiji. To je ona sto je trazila da se rusi povuku iz Voronjeza.
Ta ce potpisati da se Asanz isporuci u Saratov.

Nina bg
2 godine prije

Izgleda da su se prepali da bi ga Rusi mogli oteti iz zatvora. Assange bi im bio vrlo dragocen, on mnogo toga zna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI