Južnoafrička vladajuća stranka podupire prekid veza s Izraelom

Cyril Ramaphosa
5 komentara

Afrički nacionalni kongres rekao je da ne može podržati “genocidne akcije izraelskog režima”

Južnoafrička vladajuća stranka rekla je da će podržati prijedlog za prekid diplomatskih odnosa s Izraelom i zatvaranje svog veleposlanstva u Pretoriji. Južnoafrički dužnosnici osudili su izraelski napad na Gazu, čak su pozvali na službenu istragu ratnih zločina.

U komentarima u četvrtak, glasnogovornica Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Mahlengi Bhengu-Motsiri rekla je da će stranka odobriti zakon o prekidu veza s Izraelom dok ne pristane na primirje, koje je izvorno uvela ljevičarska oporbena frakcija Borci za ekonomsku slobodu.

“Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima”, rekla je glasnogovornica. “Afrički nacionalni kongres će se složiti s parlamentarnim prijedlogom koji poziva vladu da zatvori izraelsko veleposlanstvo u Južnoj Africi i prekine sve diplomatske odnose s Izraelom.”

U srijedu je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa objavio da je uputio Izrael na istragu ratnih zločina od strane Međunarodnog kaznenog suda (ICC), ističući da je preporuka donesena “s mnogim drugim zemljama”. Njegova administracija navela je “odbijanje izraelske vlade da poštuje međunarodno pravo” i “genocidne zračne napade” na Gazu.

Dok Ramaphosa nije imenovao druge države koje stoje iza pritužbe, Južnoafrička Republika je među sve većim popisom zemalja koje su smanjile diplomatske veze s Izraelom zbog njegove kampanje bombardiranja, u kojoj je ubijeno više od 11.500 Palestinaca tijekom nekoliko tjedana, prema lokalnim dužnosnicima.

Ranije ovog mjeseca, Bolivija je rekla da je prekinula odnose sa židovskom državom nakon što ju je optužila za “zločine protiv čovječnosti”, što su ponovili Belize i Bahrein. U međuvremenu su Čad, Čile, Kolumbija, Honduras, Jordan i Turska opozvali diplomate iz Izraela. Južna Afrika kasnije je slijedila taj primjer, povukavši diplomatsko osoblje iz Tel Aviva “na konzultacije”.

Pretoria je dugo izražavala potporu Palestincima, a ANC je izraelsku desetljećima dugu okupaciju palestinske zemlje usporedio s iskustvom Južne Afrike s apartheidom – dvoslojnim pravnim sustavom osmišljenim da zadrži bijelu manjinu u zemlji na pozicijama moći i utjecaja.

diplomatski odnosigazagenocidIZRAELJužna Afrika
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
5 mjeseci prije

Jedna po jedna

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Da mogu već bi to učinjeli ovak , hlade usta niti sami ne znajuć glede čega ….

Max
5 mjeseci prije

Opravdano.

FELIX
5 mjeseci prije

STO JE VISE VLADA NAPREDNA TO CE BITI VISE USMERENA PROTIV ISRAELA, STA JE POTPUNO NORMALNO, AKO SE JOS SECATE TAMO SU BELCE KOJI SU UGNJETAVALI CRNCE ,KAZNAVALI TAKO DA SU JIM STAVILI OKO TELA AVTOMOBILSKE GUME I UZ POMOC MALO BENZINA ZAPALILITAKO, DA NISU PREBZO UMRLI, KAKO SE SADA POSTUPA SA BELIM FARMERIMA, KOLIKO JI JE MASAKRIRANO, SADA I ONI IMAJU OGROMNE PROBLEME, ZA VREME APARTHAJDA SU ZIVELI PUNO BOLJE NEGO BALKANCI. JA SAM ZIVE TAMO, TAKO DA TO ZNAM, KAD JE BILA POBUNA U SOVJETU JE BILA NJIHOVA ZRTVA DOKTOR ZIDOV KOJI JE VODIO BOLNICU. A SAVETUJEM SVIMA DA POGLEDATE DOKUMENTARAN FILM KOGA SE MOZE NACI NA YOU TUBE, SNIMAN JE BIO OD DV ITALIANA ( FILM JE DOCUMENTARAN )

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI