Kako bi kinesko-rusko partnerstvo moglo uravnotežiti negativne učinke zapadnih sankcija

Rusko-kineska suradnja
50 komentara

Kina se usprotivila jednostranim sankcijama Zapada Rusiji i kao i isključenju iz SWIFT-a, rekavši da ono nema temelj u međunarodnom pravu. FT je priznao da bi Peking mogao smanjiti pritisak ograničenja jačanjem rusko-kineske obostrano korisne suradnje u poljoprivredi, visokotehnološkim, bankarskim, energetskim i drugim gospodarskim sektorima.

“Kinesko-ruske veze jačaju konstantno tijekom posljednjih 10 godina i više u svim sektorima. Tako da će ovi događaji u previranju s Ukrajinom, koji su zapravo previranja između Rusije i sustava SAD-NATO, zasigurno ubrzati daljnju suradnju između Kine i Rusija”, kaže Fabio Massimo Parenti, izvanredni profesor međunarodne političke ekonomije i globalnih studija na Kineskom sveučilištu vanjskih poslova i Talijanskom međunarodnom institutu Lorenzo de’Medici.

Kineska Opća carinska uprava je 23. veljače potvrdila da će ukinuti ograničenja uvoza pšenice iz Rusije. Ranije je Reuters 04. veljače izvijestio da je Peking ukinuo zabrane uvoza ruske pšenice i ječma u sklopu šireg niza novih bilateralnih sporazuma. Paket je također uključivao dugoročne ruske isporuke nafte i plina Narodnoj Republici u vrijednosti od 117,5 milijardi dolara, navode mediji.

“Mislim da će europske zemlje, ali i drugi izvoznici hrane, ne samo prehrambene usluge i izvoz robe prema Kini, biti pogođeni, ali trenutno ne toliko”, napominje Parenti.

Poseban naglasak stavlja na rusko-kineski energetski sporazum, naglašavajući da su ruska nafta i plin ključni za rastuću potražnju Kine. Predviđa se da će Narodna Republika trošiti do 526 milijardi kubičnih metara (bcm) do 2030. i približno 620 milijardi kubnih metara do 2040. godine.

U međuvremenu, ruska roba i sirovine vjerojatno će biti preusmjereni u Kinu ako potražnja iz ostatka svijeta značajno padne u pozadini geopolitičkih napetosti, prema ekonomskim stručnjacima koje citira CNN. FT primjećuje da Peking ima evidenciju pružanja ekonomske potpore Moskvi tijekom sukoba Rusije sa Zapadom koji je pojačao sankcije Moskvi od ponovnog ujedinjenja Krima s tom državom 2014. godine.

“Ovo je ključno pitanje procesa globalne promjene, rekonfiguracije globalnog poretka koja se događa tijekom posljednjih desetljeća”, kaže Parenti. “U 1990-ima, zapravo, sustav SAD-NATO nametnuo je i konsolidirao jednostrani svjetski poredak, unipolarni svjetski poredak u svojoj konfiguraciji moći. Ali pred kraj devedesetih vidjeli smo novi rast i razvoj, dijelom od strane Kine, a nakon toga približavanje kinesko-ruske suradnje i odnosa, svijet i svjetski sustav počeli su se brzo mijenjati.”

Svjetska ekonomija se mijenja u korist zemalja u razvoju

Svjetsko gospodarstvo već se radikalno i materijalno promijenilo u korist zemalja u usponu, dok su SAD i njihovi saveznici nastojali obuzdati taj uspon prekidom gospodarskih veza, prije svega između Europske unije i ostalih euroazijskih partnera, navodi profesor.

„Unilateralni pokret ekspanzije SAD-a stvorio je stalni proces destabilizacije od ratova u bivšoj Jugoslaviji, do sirijskog rata, američki sustav je stvorio luk destabilizacije, podržavajući džihadiste i podržavajući terorističke aktivnosti kako bi se stvarali problemi u središnjoj Aziji, u Kini, u istočnoj Europi”, kaže Parenti. “U Ukrajini znamo za državni udar tijekom 2014. i prvi pokušaj Narančaste revolucije 2005. da se destabilizira i pripoji ukrajinska zemlja i prostor unutar i pod kontrolom sustava SAD-NATO.”

Asertivni postupci Washingtona olakšali su približavanje Moskve i Pekinga. Peking shvaća da su pokušaji SAD-a da odvoje Rusiju od Europe “preduvjet za bolji rad u Aziji i Pacifiku protiv Kine, provociranja Tajvana, provociranja Hong Konga, provociranja pitanja Južnog kineskog mora i tako dalje”, kaže profesor.

“Kina zna da je podrška Rusiji i sama egzistencijalna potreba, ne samo zbog prijateljstva s Rusijom, već prije svega zbog vlastite egzistencijalne prijetnje: da žive jednako u sukobu s NATO-ovim snagama, vođene isključivo Sjedinjenim Državama i njihovim projektom vlastite dominacije”, kaže Parenti.

Stoga je, prema njegovim riječima, dobro artikuliran stav Pekinga protiv najnovijeg paketa sankcija koje su EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Kanada udarile Rusiji. Prošlog tjedna, Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je novinarima u Pekingu da su “od 2011. SAD uvele više od 100 sankcija Rusiji”, ali ta ograničenja nisu učinila ništa za raspršivanje napetosti u Europi. Hua je osudio Washington kao “krivca” za ukrajinsku krizu, koji “pojačava napetosti, stvara paniku, pa čak i navija za mogućnost ratovanja”.

Protuhegemonistički blok

“Moramo vidjeti stvarnu primjenu ovih najavljenih sankcija, kao što je držanje Rusije izvan SWIFT sustava”, kaže Parenti, dodajući da su Kina i Rusija od 2014. i 2015. godine stvorile vlastiti sustav prekograničnog plaćanja koristeći alternativne valute.

Prema riječima profesora, dvije zemlje već godinama održavaju zajedničke gospodarske projekte koji će vjerojatno ublažiti ili uravnotežiti negativne posljedice zapadnih sankcija.

Istodobno, Moskva i Peking imaju zajedničke interese u različitim dijelovima svijeta, uključujući Latinsku Ameriku, Bliski istok i Afriku, primjećuju akademici. Parenti izdvaja Iran koji je 27. ožujka 2021. sklopio 25-godišnji sporazum o suradnji s Kinom. “Trilateralni odnos između Rusije i Kine i Irana” preveden je u “protuhegemonistički blok, iako to nije bila namjera ove tri sile”, prema njemu.

“Na kraju dana, Europa će patiti, bit će jedna od glavnih strana u ovoj bitci, zbog nedostatka neovisnosti, zbog te podređenosti interesima Sjedinjenih Država koji se više ne poklapaju s interesima Europe“, kaže akademik. “Očito će se posljedice proširiti svijetom, a Rusija i Kina će također imati svoje probleme. Ali mreže su izgrađene u posljednjih 20 godina.”

Parenti ne isključuje da bi se rusko-kineski napori za osiguranje sigurnosti u novom multipolarnom svijetu pretočili u vojni savez. Sve veći pritisak NATO-a potiče zemlje da pojačaju svoju obranu i preispitaju svoje sigurnosne strategije.

“Rusija je sada izabrala vojnu polugu zbog ovog pritiska koji se povećavao – ne samo podrške reakcionarnih snaga u Kijevu, već i od strane NATO-a i postalo je vrlo opasno, što je već ubilo i podijelilo zemlju tijekom posljednjih 10 godina”, akademik kaže. “Prijetnja nuklearnim oružjem i postavljanjem NATO-a izravno na granice s Rusijom: ovo je bila prevladana crvena linija u ovoj prljavoj igri koju su igrale Sjedinjene Države za koje razumijem da su dugo proučavale tu činjenicu? To je bilo prelazak crvene crte”.

kinaPartnerstvorusijaSWIFTzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosna i Hercegoviime
2 godine prije

Kada se nezna BiH portal LOGICNO sa sjedistem u Brckom sjetiti da cestita svojim gradjanima dan nezavisnosti 1 Mart evo ucinit cu ja a avi prosudite o kakvom se portalu radi i koliko svoju drzavu postuje a pise o drugima.

Ja to onako
2 godine prije

Udruzenim snagama protiv terorista,nacista i fasista.

ime
2 godine prije

Kako mislis da to portal preferira o svojoj drzavi kada se zna da je ruski nema veze sto je u BiH. Sretan dan drzavnosti svim BiH gradjanima.

ivan sever
2 godine prije

Gospodo ! Pogledajte što o naravi krize kaže prof. dr. Momčilo Milinović (emisija Uranak 1 od 28.2.2022. na youtube) i to: – u osnovi se radi o direktnim imperijalističkim interesima SAD protiv narastajućih sila Rusije i Kine i ostalih i odbijanje prihvaćanja multipolarnosti, – u tom cilju SAD su 21.12.2021. u Kongresu u 8 točaka donijeli deklaraciju o vraćanju svjetske moći SAD i Ukrajina je prva manifestacija te deklaracije, – nadalje SAD su proizvele hipersoničnu raketu sa balističkom glavom tzv. dark igl – tamni orao (srednji domet do 2.800 km) i prvu prototipsku bateriju od 4 lansera nedavno instalirali u Njemačkoj s očitom prijetnjom Rusiji i s početkom pripremnih radnji za njihovo instaliranje u Ukrajini i ostalim prigraničnim zemljema Rusije, – nadalje u Poljskoj (200 silosa) i Rumunjskoj (140 silosa) su instalirane tzv. SM3 raketa za presretanje ruskih raketa u 4 varijante (različitih brzina) od kojih je najbrža sa cca… Čitaj više »

Jomla
2 godine prije

I kad Rusija bude jako zauzeta zapadnom stranom (ovo sada je sitnica), kineski Brut će ruskom Caesaru… znate već šta!

łedeno doba
2 godine prije

ne postoji utakmica Zapad protiv Kine i Rusije
jedina stvarna utakmica, koja se ovdje igra je Zapad+Rusija+Kina (tojest čelnici tih država) protiv svih nas običnih ljudi, i protiv Amerikanaca, i Rusa, i Kineza, i Arapa….i svih ostalih i protiv kršćana, muslimana, budista, hinduista, ateista
sve drugo je samozavaravanje, samoopsjena u Trumanovom šouu geopolitike

Tupko Glupko
2 godine prije

Za EU je ruski plin neposredno prije napada na Ukrajinu bio 1.000 m3 za 1.000 USD.
Za usporedbu, u 2020. je prosječna cijena ruskog plina za EU bila 143 USD.

Procijenjena vrijednost plina koju će Kinezi plaćati Rusima temeljem njihovog 25-godišnjeg ugovora potpisanim prije nepunih mjesec dana je 150 USD, ali u eurima.
Jer tako Kinezi plaćaju Rusima, nema ovdje dolara.

Šest puta manje.

Što to znači za standard Kineza i konkurentnost njihove robe na svjetskom tržištu, ne treba uopće pričati.

Europska Unija i Europska Komisija radi sve što je u njenoj moći da dovede svoje građane na prosjački štap, dovede ratno stanje i redovno ih cijepi onim genetski modificiranim otrovom.

Weteran
2 godine prije

Kina, Indija, Islamski svet, Brazil, Aftičke zemlje, ……….
Truli Zapad i Holivud ??
Imoptentna EUnija sa Končitom Vurst??

Weteran
2 godine prije

A kako da FBiH pomogne stanovnicima Ukrajine??
Jednostavno i na osnovu sopstvenog iskustva, dajte ključni savet: Ukrajinci, kad vidite TV ekipu, kad vidite montiranje kamere i reportažna kola, BEŽITE ODATLE GLAVOM BEZ OBZIRA !!!

2 godine prije

Nadam se, da ste čitali, da je Kina kupila u nekim sferama pojoprivrede oko pola svijetske proizvodnje? Kina ima hrane da preživi svjetski rat! Znači, zna, šta če se desiti.

Veliki Mislilac
2 godine prije

Svida mi se da ste u ovoj novoj situaciji konacno pokazali za koga radite i tko vas placa

mladen
2 godine prije

Niti riječi o činjenici da su dvije najveće kineske banke uvele embargo na financiranje trgovine energentima iz Rusije, sve pod pritiskom svojih ‘prijatelja’ iz Amerike. Kina se i dalje boji gubitka financijskih i gospodarskih tržišta na zapadu pa će nastaviti plesati kako ovi traže. Primjetite da nisu Amerima ugasili dobavu rijetkih metala čak niti nakon više milijardi gubitaka uslijed sankcija Huaweiu.

hiber
2 godine prije

Putin ce otići, međutim računi će ostati. Bice Rusi sretni ako im samo Sibir bude zapljenjen. Neka pitaju SriLanku ili Crnu Goru.

Max
2 godine prije

Rusija i Kina godinama su se spremale na ovo i one će opstati osim u slučaju nuklearne apokalipse čitavog svijeta ali vazalska Europa je osuđana na bijedu i smrt A nije nevažan ni Iran koji ima jaku vojnu silu i dobar strateški položaj A sad će od izolirane (od strane EU) Rusije dobiti što god želi Tu le i DNR Koreja Sirija

tihobl
2 godine prije

Putinu su bitni dugorocni ugovori kako bi mogao razvijati eksploataciju plinskih polja, istrazivanje novih i gradnju plinovoda. Ne isplati se praviti plinovod za jednu isporuku. Zato nudi nisku cijenu za dugorocne ugovore – 270$ Madjarskoj i Srbiji, 280$ BiH. Veci potrosaci dobijaju jos nize cijene.

Isto tako ugalj prodaje ispod cijene na svjetskom trzistu za dugorocne kupce. Njemacka uvozi velike kolicine iako se kune u zelenu energiju.

Oko 15% struje RF izvozi.

Putinu je nebitno da li ce izvoziti Evropi ili Aziji. Aziji je bitno da li ce nesto kupovati po normalnoj cijeni ili po 10x vecoj (evropskim komesarima to nije bitno iz nepoznatog razoga).

Zoxx
2 godine prije

od kad je ubio sfrj, nato sve radi protivno medinarodnog prava pa zasto ne bi nastavio? unistenje sfrj je bila pokazna vjezba da medunarodno pravo vise ne postoji, samo pravo jaceg. Divlji zapad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI