Kako će Iran reagirati na ubojstvo Sulejmanija?

iranski vojnici
154 komentara

Pitanje koje lebdi u zraku u cijelom svijetu je hoće li zbog ubojstva generala Qassema Sulejmanija i zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa izbiti sukob između Irana i Sjedinjenih Država. Na iranskim društvenim mrežama mediji izvještavaju o svojim pripremama za napad na američke baze u regiji, a Teheran je obećao “oštar odgovor”.

SAD savjetuju svim američkim građanima da odmah napuste Irak, što su mnogi radnici na naftnim poljima i diplomatsko osoblje u Bagdadu, američke tenkovi iz Kuvajta se kreću prema iračkim granicama.

Linije fronte ovdje nema i rat se može voditi bilo gdje, na teritoriju Irana, Iraka, Sirije, Libanona, čak i Izraela ili Saudijske Arabije i drugih zaljevskih monarhija. Zapravo se svi pitaju kako će odgovoriti Teheran, jer su SAD zadovoljne „postignućem“ s kojim su na listu zločina dodali čin „državnog terorizma“, jer se likvidacija vojnog dužnosnika države članice Ujedinjenih naroda na teritoriju treće države ne može nikako drugačije nazvati.

Tko je uopće bio „poginuli Amerikanac“ zbog kojeg je počela eskalacija?

Podsjetimo, sve je počelo prije nekoliko dana kada je raketama „Kaćuša“ napadnuta vojna baza K-1 u Kirkuku. U napadu je, kako tvrdi State Department, poginuo „jedan američki civil koji je pod ugovorom radio za američku vojsku“. Tko je taj civil? Kako se zove? Kada je prebačenu SAD i gdje je pokopan? Što kažu članovi njegove obitelji i prijatelji? Ništa. Ni ti jedne jedine informacije o takozvanom „američkom civilu koji je pod ugovorom radio za američku vojsku“. Ali je pogibija ovog „neznanog junaka“ bila razlog za takoreći istovremeni napad na više od sto kilometara udaljene položaje iračke milicije Kataib Hezbollah, koja se u području Al-Qaima, na sirijskog granici, borila protiv ostataka takozvane „Islamske države“. Nakon toga se organizira prosvjed u Bagdadu i dolazi do upada u objekt, iz kojeg američki marinci hitno evakuiraju diplomatsko osoblje, a Trump, kako bi svijet zaštitio od „međunarodnog terorista broj jedan“, kako je nazvao iranskog generala Qassema Sulejmanija, daje zeleno svjetlo za njegovu likvidaciju.

Kako će odgovoriti Iran?

Moguće recipročne odgovore Irana nakon atentata na Sulejmanija se uvjetno može podijeliti na simetrične i asimetrične.

Simetrične mjere podrazumijevaju izravan vojni odgovor, uz sudjelovanje redovnih iranskih oružanih snaga i Iranske revolucionarne garde.

Oni mogu provesti napade balističkim projektilima, zračne i udare „dronovima kamikazama“ na američke vojne baze u Iraku, Bahreinu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Siriji i Afganistanu.

Na nižoj razini simetričnog odgovora se mogu provesti napadi kopnenih snaga na američke baze u Iraku, koje će na terenu organizirati i izvesti iračka Hashd Al-Shaabi armija, koja može mobilizirati 150 000 boraca.

Dalje, vojni odgovor može podrazumijevati napade protubrodskim projektilima ili bespilotnim letjelicama na američke ili saudijske tankere u Hormuškom tjesnacu i njegovo zatvaranje.

Kao odgovor Sjedinjenim Državama je moguć i napad na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije u duhu napada na saudijsku rafineriju Aramco.

Asimetrične mjere podrazumijevaju akcije bez otvorene uporabe iranskih oružanih snaga i Iranske revolucionarne garde i na njih treba obratiti veću pozornost, jer je pokojni general Qassem Sulejmani bio genij asimetričnog ratovanja i sigurno bi vrhovnom vođi ajatolahu Hamneiju savjetovao takav odgovor.

U takve odgovore spada intenziviranje raketnih napada Hutija na Saudijsku Arabiju i UAE, uključujući na popis ciljeva napade na američke vojne baze i druge objekata u tim zemljama.

Oz ove napade ili bez njih, Huti mogu nastaviti napade na tankere u Crvenom moru, gdje bi glavne mete mogle biti američki i saudijski tankeri, uz širenje područja napada na Perzijski zaljev.

Iran može sklopiti situacijski savez s talibanima u Afganistanu i opskrbiti ih protuoklopnim sustavima ATGM i protuzračnim MANPAD, ali i dronovima, čime bi talibani u naknadnim operacijama protiv NATO pakta i njegovih saveznika u Afganistanu vodili uspješne vojne operacije, nanoseći okupacijskim silama velike gubitke.

Unutar šiitske armije u Iraku se mogu formirati grupe koja će preuzeti odgovornost za naknadne napade iračkih šiita na Amerikance, kako u Iraku, tako i na okupiranim teritorijima istočne Sirije.

Diplomatski, Teheran može potaknuti irački parlament na donošenje zakona o povlačenju američkih trupa iz Iraka, za što je dovoljno otkazati prethodne sporazume koji su legitimirali prisustvo američkih trupa u Iraku.

I na kraju, Iran je sposoban organizirati i provesti kibernetičke napade na američku internetsku infrastrukturu i industrijske objekte, što bi u Sjedinjenim Država uzrokovalo pravu paniku.

Podsjetimo da u svim gradovima u Sjedinjenim Državama Civilna zaštita daje upute stanovništvu kako se ponašati u slučaju iranskog napada na zemlju, ali su se fokusirali na simetrični vojni odgovor.

Ipak, čini se da će Iran biti skloniji asimetričnom odgovoru, koji će uključivati zakon o povlačenju američkih trupa iz Iraka, čije je usvajanje već uveliko olakšano, a što je glavni iranski strateški cilj Irana, kao i snažan odgovor putem brojnim iranskih opunomoćenika, iako nije nužno da se to dogodi na teritoriju Iraka.

Američka vojna i industrijska infrastruktura je razbacana po cijelom Bliskom istoku, tako da Iran ima prilično širok izbor u smislu mjesta na kojima može naštetiti interesima Sjedinjenih Država.

Dakle, nije uopće pitanje hoće li Iran odgovoriti, Iran ne može odgovoriti, jer je atentat na Sulejmanija očigledan poziv na rat, već je pitanje kako i gdje će odgovoriti.

Konačni stav Irana je trebao objavljen kasno sinoć, nakon sastanka ajatolaha Hamneija s članovima Vijeća nacionalne sigurnosti Irana, ali preciznog odgovora na ovo pitanje nije bilo.

Oružane snage i Iranska revolucionarna garda su već najavili da su u potpunosti spremni i za pokretanje akcije samo čekaju političku odluku.

Moqtada Al-Sadr oživljava „Armiju Mahdi“

Čini se da se situacija u Iraku počinje bistriti. Kameleon iračke politike, utjecajni šiitski klerik Moqtada Al-Sadr, koji je nedavno, na obilježavanje velikog šiitskog praznika, Ašure, bio u Iranu u društvu ajatolaha Hamneija i pokojnog generala Sulejmanija, rekao je da će zbog zaštite Iraka oživjeti “Armiju Mahdi”.

Podsjetimo „Armija Mahdi“ je bila moćna Sadrova vojna organizacija koja se od 2004. borila protiv američkih okupacijskih snaga. U godinama borbi, američke snage nisu zabilježile nijednu pobjedu protiv ovih boraca, a Washingtonu je laknulo kada je armija raspuštena u vrijeme kada je Moqtada Al-Sadr odlučio djelovati legalno i kroz institucije.

Trenutna situacija omogućava Moqtadi Al-Sadru da dodatno ojača svoj utjecaj u šiitskom okruženju u Iraku, koristeći smrt Sulejmana i za ponovno stvaranje organizacija i vojnih formacija koje su stvorene prvenstveno za borbu protiv Sjedinjenih Država i od kojih je morao odustati.

Iranski vrhovni vođa Hamnei obećao je da će se SAD suočiti s odmazdom. Iran je trenutno u razdoblju trodnevne žalosti, a sam Sulejmani je posthumno promaknut u general-pukovnika. Međutim, kada završi žalovanje, treba uzeti u obzir neki ili više asimetričnih odgovora Irana na čin državnog terorizma Sjedinjenih Država u Iraku.

Uz SAD, čak je i nekoliko europskih zemalja pozvalo svoje građane da napuste Irak kako bi se izbjegle moguće posljedice onoga što se dogodilo. Navodi se da je u Basri u tijeku velika evakuacija stranaca.

Duhovni vođa iračkih šiita, ajatolah Ali Al-Sistani, ubojstvo Sulejmanija je nazvao „činom agresije na Irak“, a uvijene je nazvao „mučenicima“. Tko prati situaciju na Bliskom istoku, zna koliki je utjecaj ajatolaha Alija Al-Sistanija među iračkim šiitima, voljeli oni Iran ili ne. Na moguću fetvu iračkog ajatolaha će pozitivno odgovoriti takoreći svi irački šiiti, što znači da bi moglo doći do spajanja „Armije Mahdi“, ako je Al-Sadr pozove na oružje, s Hashd Al-Shaabi armijom, što bi bila sila koju je nemoguće fizički eliminirati.

Dva najveća politička bloka u Iraku, blok Sairoon Moqtada Al-Sadra i blok Fatah, političko krilo Hashd Al-Shaabi armije u iračkom parlamentu, pozvali su na trenutno povlačenje američkih trupa iz Iraka. Parlament zemlje danas mora raspravljati o ovom zakonu.

Moqtada Al-Sadr je izjavio da je njegov krajnji cilj potpuno povlačenje „američkih intervencionista iz Iraka“, kako je nazvao američke okupacijske snage u zemlji. To prvo namjerava postići političkim i pravnim sredstvima.

„Ako ona ne budu dovoljna, onda ćemo to učiniti silom i za to ćemo oživjeti „Armiju Mahdi“, rekao je Moqtada Al-Sadr.

Bilo je dezinformacija o uhićenju političkog čelnika Fataha, Hadija Al-Amirija, ali su ove vijesti demantirane.

Amiri je pozvao Iračane da se ujedine protiv američke okupacije i da zajedno rade na protjerivanju Sjedinjenih Država iz zemlje. Premijer Iraka osudio je ubojstvo Sulejmanija i akcije Sjedinjenih Država nazvao „činom agresije“, kao i „kršenjem uvjeta sporazuma o prisutnosti američkih trupa u Iraku“. Također je pozvao parlament zemlje da adekvatno odgovori na ono što se dogodilo.

SAD pozvao svoje građane da hitno napuste Irak

Kao što smo rekli, građani Sjedinjenih Država bi trebali, ako je moguće, napustiti zemlju zrakom, a ako to nije moguće onda kopnom preko drugih zemalja, piše u priopćenju američke ambasade u Bagdadu, koja ne radi iz objekta u „Zelenoj zoni“, već u glavnom gradu iračkog Kurdistana, Erbilu.

S obzirom na to da milicije koje imaju podršku Irana mogu napasti područje gdje se nalazi američka ambasada u Bagdadu, obustavljen je rad svih konzularnih službi, a od građana je zatraženo da ne prilaze zgradi ambasade. Svi konzularni poslovi i aktivnosti će biti obavljani preko američkog konzulata u Erbilu.

Desetine američkih građana koji rade za strane naftne kompanije u južnom iračkom naftnom gradu Basra napustili su zemlju u petak, priopćilo je iračko ministarstvo nafte.

S druge strane, Pentagon je za operacije u Iraku osigurao dodatno osoblje, ali ako stvari krenu tokom kako je zamislio pokojni general Sulejmani, šanse da SAD s nešto više od 5000 američkih vojnika ostanu u Iraku su vrlo male.

Kao što smo rekli u početku, odgovora Teherana će svakako biti, ali gdje i kako, simetričan ili asimetričan, to nitko ne zna.

Američka vojskaatentatOdgovor na napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
154 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
4 godine prije

Neki veći vojni (a)simetrični odgovor od strane Irana, teško je za pretpostaviti. Neku manju zadovoljštinu mogu dobiti, ali otpočinjanje nekih većih vojnih sukoba sa USA je skoro nemoguć. I povlačenjem svih USA kopnenih snaga iz regiona neće označiti ni kojem slučaju kraj rata, već naprotiv, njegov pravi početak. Prije nego što USA prizna poraz u duelu sa Iranom, mislim da će se istinski potruditi da u Iranu ne ostane ni kamen na kamenu. U takvo razaranje biti će uključena sva raspoloživa sredstva izuzev nuklearnog. Ukoliko Iranu i pođe za rukom da proglase pobjedu, bit će to jedna obična Pirova pobjeda. Nadam se da će u Iranu pobjediti razum, i potražiti neka druga sredstva i rješenja, osim vojnih. Mislim da im se oružani sukob većih razmjera neće ni u kojem slučaju isplatiti.

Abe Martinez
4 godine prije

Točno to, da se bave sobom, bez nevinih žrtava. A vinovnici su najosjetljiviji na dolarcice, draži su im od rođene djece.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
4 godine prije

Bitnije je kako će reagirati Rusija i Kina, sinoć su opet ciokauboji gađali iračane, tako je to kad nemaš juridiksiju nad svojim nebom nit imaš čime obrati okupatore od tri dekade tradicije.

Mlata
4 godine prije

Ništa tebi brate nije jasno, ukapiraš već jednom da amer pažljivo bira kada “udara”…pokrije prvo sve i onda kreće! Pa seti se samo kad razorio jednu kinesku ambasadu tu u tvom komšiluku…pobio desetak ljudi i nikom ništa

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
4 godine prije

Stvorovu postojbinu nitko ne smije dirati, nit Rusija nit Kina i nitko drugi. Da je tome tako vidi se što sve Rusija predvođena Nosferatuom dozvoljava da joj rade ovi koji joj spremaju novi pokolj.

Mirko
4 godine prije

Napravit ce nista jer mogu izgubit vise nego sto dobiju. Mogao bi Iran nesto uradit al direktna steta za Amerikance bila bi vrlo mala. Nece Amerikanci direktno cizmom na Iran nego precizni i masovni raketni napadi na naftnu, elektro i svu ostalu infrastrukturu tako da ih bace nazad u srednji vek, mozda i EMP. Ne navijam ni za jedne ni druge ali ovo je najrealniji scenario ako Iranci zaista zesce udare po Amerikancima. Naravno to bi znacilo katastrofu za celu globalnu ekonomiju

jozobloket
4 godine prije

Zasjedanje iračkog parlamenta je u nedjelju. Jedina razumna odluka za sve iračane, šite, sunite, kurde, otkazivanje gostoprimstva za us army, jer u suprotnom mogu očekivati rat na svom teritoriju, a to nije dobro za nikog u Iraku. Iran neće sigurno u svom prvom odgovoru napasti amerikance u Iraku, da izbjegne rat i podjele u Iraku, ali će bit prisiljen uzvratiti u drugom krugu, nakon američkog novog napada, tj početka otvorenog rata protiv Irana. Ukoliko prije iranskog odgovora amerikanci napuste Irak, iračani imaju šanse izbjeći rat na svom teritoriju. Vrlo mogući odgovor je udar na zapovjedništvo centcoma u Kataru. Vođe Katara su već poslale svog ministra Al Thanija u Iran da pokuša spriječiti iranski odgovor po bazama u Kataru. Sigurno je samo jedno, USA želi rat, već su izglasali vojni proračun sa stavkom xx milijardi dolara za mogući rat. Iran je teško ne odgovoriti, iako zna da slijedi potpuni rat sa… Čitaj više »

Zax
4 godine prije

Savez s talibanima je malo vjerovatan. Jer dok su talibani bili na vlasti u afganistanu proganjali su i ubijali manjinske siite. Iran je pun siitskih izbjeglica iz afganistana koji su morali pobjeci pred talibanima

Ad astra
4 godine prije

Za Iran bi bilo najbolje da malo prijete i da na tome ostane. Ako bilo što pokušaju, dobit će po tintari da se neće tako skoro oporaviti. Amerima ne smiješ ostaviti vrijeme za planiranje, a Iranci su to napravili. Očekivati pomoć od Rusije i Kine je nerealno. Povijest govori da tamo gdje jedan veliki zakorači, drugi ne ulaze. Iran se zaigrao i nije prepoznao opasnost iza čoška. Mislio je da se Ameri boje. Sad je potez na Iranu. Što god napravi, ne valja.

jozobloket
4 godine prije

Još jedan komentar, umjesto čestih novinarskih senzacionalističkih ili ˝klik˝ članaka gdje će ili kako će Iran odgovoriti, bolje bi bilo pokušati dati mišljenje o toma zašto baš sad USA želi i treba jedan veliki rat.

burt
4 godine prije

vojska SAD šalje pojačanja u Irak i Kuvajt već su stigle prve zračno-desantne jedinice a uskoro bi prema trebali doći marinci i dijelovi 82. zračno-desantne divizije, Trump je odobrio upotrebu sile protiv iransko-iračkih ekstremista a planovi upotrebe sile protiv meta u Iranu i Libanonu doneseni su još u dobra Reagana osamdesetih godina, svi koji priijete SAD-u na kraju budu likvidirani tako su i u Iraku Saddam, Uday, Husay, Al Masri, prvi Baghdadi, drugi Baghdadi, Muhandis, Soleimani, u budućnosti će Assad i Kim glavom platit svoje sulude planove, svi dođu na red prije ili kasnije, trenutno su Iran, Irak i Sirija najvažnije države na svijetu u sukobu dva koncepta i borba će se voditi na Khomeinijevom domaćem terenu ali nema povlačnja SAD-a iz Iraka i Sirije koliko god bilo pripadnika IRGC-a, iračkih milicija i libanonskog Hezbollaha

Savovic Danilo
4 godine prije

Cekamo odluku irackog parlamenta o ostanku okupacionih snaga I odgovori siitskih postrojbi nakon 3 Dana zalosti…vidjecemo onda sta ce biti

Weteran
4 godine prije

Nikom ne treba veliki sukob!
A pokojni genetal je smetao mnogima?!
Smetao je i mnogima u Teheranu!
Buka i galama ne smeta nikome, ali je dobra kao antistres masi!

burt
4 godine prije

u svakom članku se navode razlozi zašto bi SAD trebao otići iz Iraka i Sirije ali SAD sigurno neće otići iz Iraka i Sirije, već je objašnjeno da su Trump svojim twittovima i neki novinari unijeli zabunu i neki su stvarno mislili da SAD odlazi iz Sirije ali svi twitterašovi savjetnici su mu objasnili razloge ostanka i tako i u Iraku bez obzira na veliki broj IRGC-a, iračkih milicija i libanonskog Hezbollaha koji su višestruko brojniji i vojno jači od nekadašnjih ISIL-a i Al Qaede SAD moraju ostati na tom terenu jer to nije pitanje samo bliskog istoka nego i cijelog zapadnog svijeta

hiber
4 godine prije

Kad se već postavljaju pitanja, mozda da se upitamo kojeg vraga je Sulejmani radio u Iraku? Inače, sto je sa parlamentom? Je li izglasao da idu Amerikanci? Kad je izglasao da dolaze Iranci? Tko je tamo uopće premijer? Tko je tu Murta a tko Kurta?

Gost povremeni
4 godine prije

Nikako neće reagirati!! Definitivno

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
4 godine prije

Najbolje je rekao neki tip da kao osvetu naprave podmornicu od nosaća sa gljivicom, to bi sigurno razumjela stvorova djeca.

Emiliano Zapata
4 godine prije

U velikoj ste zabludi…Nitko se nebi trebao osvecivati americkom narodu…Oni jako lose zive pod upravom Elite i one lutke na koncima koju nazivaju predsjednikom. Netreba srljati u osvetnicke ratove, treba ukloniti one koji se sami ne bore vec tudu djecu u rovove salju!

Drazen
4 godine prije

Mene više zanima pitanje šta će Izrael uraditi. Ubiti 50-ak US vojnika u Iraku i pobrinuti se da Amerikanci na mjestu napada nađu pasoš Khameneija?

Jole Prvi
4 godine prije

Iran ima unaprijed puno poteza i ciljeva na koje će udariti.To je odavno spremno za slučaj potrebe.Samo je pitanje odasbira I sredstava kojima će udariti.

kefir
4 godine prije

Iran će pobjediti usa na svakom polju.

shumadinac
4 godine prije

Toliko komentara a niko se nije osvrnuo na Babićevu primedbu o poginulom američkom civilu? Ako je istina da se o njemu praktično ništa ne zna onda je jasno da je ovo “false flag” operacija. Izvršili su Ameri puno takvih operacija poslednjih godina ali sa lošim rezultatom a ova je vrhunski odrađena.

Sve govori da je period priprema završen, da su se krugovi moći u SAD dogovorili ili još verovatnije da će se onaj “u senci” dovesti pred svršen čin i bez manevarskog prostora.

Ovo j logičan potez ne samo zbog dedolarozacije, jačanja protivnika već i zbog obračuna među moćnima. Predugo je vladalo “bezvlašće” ili tačnije “dvovlašće” zbog čega su obe strane mnogo gubile. Ne postavlja se pitanje hoće li biti eskalacije na Blistoku već da li će ona biti spora, postepena ili brza i snažna.

Davor drugi
4 godine prije

Nije uopće pitanje niti problem nekog simetričnog ili asimetričnog Iranskog vojnog odgovora. Mislim da je problem, hoće li USA stati na ovoj provokaciji ili će ići i dalje do potpunog uvlačenja Irana u rat, htjeli to oni ili ne. Meni to tako izgleda, nadam se da nisam u pravu.

Ady
4 godine prije

Članak je ok. Međutim, čini mi se da se pojmovi, simetrično i asimetrično ratovanje brkaju sa pojmovima klasično, hibridno i specijalno ratovanje.

Milancz
4 godine prije

Dva Dana rijesavate Ubistvo Sulejmaniho u komentarima, još niste tu zagonetku rijesili.

minimoris
4 godine prije

Evo mog misljenja.Amerikanci su kao narod umorni od ratovanja,i javno mnjenje ne podrzava nove ratove nikako,treba im neki podsticaj da se to desi,a to jedino moze biti da neko napadne US army.Znamo kako su Amerikanci usli u 2. Svetski rat,tako sto je Ruzvelt prakticno naterao Japance da ih napadnu i americka javnost je dala zeleno svetlo. E sada da se vratimo na Irance.Odgovor ce biti asimetrican i to verovatno onaj sa davanjem oruzja Talibanima,i davanje oruzja Hutima.Ovo sto pokusavaju Iracani da pravno isteraju Amerikance se nece ostvariti,jer Amerikanci ne izlaze dobrovoljno napolje dok ih neko vojno ne porazi.Lako moze da se desi da krene neki gerilski rat u Iraku,da nekako pokusaju da pobiju sto vise americkih vojnika i tako ih nateraju da se povuku uz pritisak javnosti. Amerikanci bi veoma zeleli da odgovor bude simetrican,jer bi imali taman odobrenje njihove javnosti i odobrenje iz EU (verovatno i vojnu pomoc) da… Čitaj više »

Marko
4 godine prije

Nema ti ništa od toga da će netko izolirati Izrael i tako preniti sukob na Ameriku pusti te svoje želje nego treba ozbiljno razmotriti zašto su Ameriknci ubili Iransku legendu generala Qassema Sulejmanija , ja kada sam to čuo ja sam se šokirao i sada nemogu doći k sebi što se dogodilo! Moje mišljenje je da cionistički lobi, proizvođači oružja i slični takvi koji upravljaju sa Amerikom i koji hoće kontrolu cijelog svijeta u svojim rukama vrše veliki pritisak na Trumpa da napadne Iran , a on se tomu odupire i njegov je mandat skoro kraju a on nije izvršio agresiju na neku drugu državu , a on je jedini Američki predsjednik koji za vrijeme svog mandata nije vojno napao neku drugu državu i jednostavno je odlučio da je puno manja šteta da naredi ubojstvo legendarnog generala Qassema Sulejmanija nego da naredi napad na Iran i da zapali cijeli Bliski… Čitaj više »

Jeremya
4 godine prije

Predstava za masu.Svi su oni isti i rade protiv svoga naroda.Maunu bi Ameri tamo smjeli raditi sranja da Iran to ne dopusti.Sve je to biznis masonskih elita .

max
4 godine prije

Iako će ovo možda zazvučati heretički na ovom portalu mišljenja sam da je sve ovo što se izdogađalo dio političke igre u kojoj se završava dominacija USA na bliskom istoku i započinje proces povlačenja. Naravno zbog djela domaćeg terena nesklonog američkom povlačenju prije samog povlačenja trebaju se dogoditi neke dramatične stvari ovakvog tipa. U ovakvim situacijama i tektonskim promjenama koje se događaju uvijek zamislim dva starija gospodina jednog s usa i drugog s iranske strane a moguće uz prisustvo rusa ili kineza kako dogovaraju stvari u kojima nastoje umanjiti štetu s jedne i druge strane a opet da se procesi dovedu do kraja. Naime, neminovno je da je USA izgubila svoj utjecaj u svijetu u mjeri kojoj ga je imala prije, pojavila se nova ekonomska sila(kina) i vojna (rusija), što znači da stvari više ne mogu ostati kakve su bile prije. Međutim promjena koja se događa mora biti kontrolirna jer… Čitaj više »

TerraMarique
4 godine prije

Amerika je izgubila poverenje Evrope i mnogih drugih saveznika. Akcije koje su sulude sa njihove strane ne vode u dobro ali izgubljene pozicije na Bliskom Istoku pokusavaju da povrate barbarizmom. General Suleimani je bio veliki protivnik ISIS-A i kao takav ciljna meta Amerike koja ih je podrzavala. U dve reci Amerika i Izrael su glavni oslonci svih Muslimanskih teroristickih organizacija , oni su ih i stvarili i finansirali a sve ostalo je logican zakljucak

Max
4 godine prije

Svi se pitaju kakav će biti odgovor Irana? Ne znam ali neće izostati! Iran ima niz mogućnosti prva koja pada na um jest obnova nuklearnog programa čme bi ta država dobila nuklearni štit od svih neprijtelja a pnajviše Izraela i SAD a sve ostalo je opisano tekstu i sam je general Sulejmani bio genij asimetrične strategije i vjerojatno je razradio strategiju za uzvrat na ovakav napad. Jedino što bih isključio je otvoreni rat u to Iran neće krenuti osim ako bude napadnut. Sve ostale opcije su otvorene ponajprije korištenje saveznika za izvođenje sofisticiranih napada na američku i i izraelsku infrastukturu i štićene osobe. Ali ne bih podcijenio jednu od iznesenih opcija jačanje i opremanje talibana za napade i možda čaki i za osvajanje Afganistana bi bio bolan udarac bliži savez s Pakistanom koji podupire frakcije talibana zato da Amerikance drži podalje( bi pomogao u tome.

Mama od Maren
4 godine prije

Prvo će iračani izglasat da US odmah napusti Irak.
US neće pristati na to.
Nakon toga kreće simultani napad na sve što je američko na Bliskom istoku.
I na moru isto.

X60
4 godine prije

“Kini i Rusiji čak bi odgovarao sukob SAD i Irana”

Kakav briljantan zaključak. Pazi se da te tako pametna ne ukradu i odvedu strane obavještajne sile.

Ivo
4 godine prije

Ti si rijetko glup s tim komentarima. Za Kinu i Rusiju sukob usa i Irana je katastrofa. Takvo što odgovara samo izrahelu, s.barabiji i usa. Ne lupetaj, majke ti.

DažBog
4 godine prije

Izgleda da zurka na BI pocinje. Pitanje je samo kog intenziteta ce ostati. Neko samara po Bagdadu

mario
4 godine prije

iran se treba suzdržati.iran je americi samo prolaz za komadanje rusije.americi se žuri zato se iran rusija i kina moraju strpiti dok evropi ne dođe do glave a onda udarac.ceterum censeo americam esse delendam.

mario
4 godine prije

oprostite ali teza da sukob treba preseliti na američko tlo je najveća glupost koju sam ikad čuo.amerika je u stanju permanentnog rata.deseci hiljda godišnje ginu po americi od vatrenog oružja .amerikanci su ljudska priroda u najsirovijem obliku a pate jedino kad im izbiješ dolar iz džepa.znači koja stotina ili hiljada mrtvih gore dole njima ništa ne znači .najprije treba prestat kupovat njihovu robu.evo jučer sam kupio kinesku perilicu a tankam auto na lukoilu……..

ČOBAN
4 godine prije

Mislim da će trebati više obrambenih aviona oko Trumpovog .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI