fbpx

Kako će Iran reagirati na ubojstvo Sulejmanija?

iranski vojnici

Pitanje koje lebdi u zraku u cijelom svijetu je hoće li zbog ubojstva generala Qassema Sulejmanija i zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa izbiti sukob između Irana i Sjedinjenih Država. Na iranskim društvenim mrežama mediji izvještavaju o svojim pripremama za napad na američke baze u regiji, a Teheran je obećao “oštar odgovor”.

SAD savjetuju svim američkim građanima da odmah napuste Irak, što su mnogi radnici na naftnim poljima i diplomatsko osoblje u Bagdadu, američke tenkovi iz Kuvajta se kreću prema iračkim granicama.

Linije fronte ovdje nema i rat se može voditi bilo gdje, na teritoriju Irana, Iraka, Sirije, Libanona, čak i Izraela ili Saudijske Arabije i drugih zaljevskih monarhija. Zapravo se svi pitaju kako će odgovoriti Teheran, jer su SAD zadovoljne „postignućem“ s kojim su na listu zločina dodali čin „državnog terorizma“, jer se likvidacija vojnog dužnosnika države članice Ujedinjenih naroda na teritoriju treće države ne može nikako drugačije nazvati.

Tko je uopće bio „poginuli Amerikanac“ zbog kojeg je počela eskalacija?

Podsjetimo, sve je počelo prije nekoliko dana kada je raketama „Kaćuša“ napadnuta vojna baza K-1 u Kirkuku. U napadu je, kako tvrdi State Department, poginuo „jedan američki civil koji je pod ugovorom radio za američku vojsku“. Tko je taj civil? Kako se zove? Kada je prebačenu SAD i gdje je pokopan? Što kažu članovi njegove obitelji i prijatelji? Ništa. Ni ti jedne jedine informacije o takozvanom „američkom civilu koji je pod ugovorom radio za američku vojsku“. Ali je pogibija ovog „neznanog junaka“ bila razlog za takoreći istovremeni napad na više od sto kilometara udaljene položaje iračke milicije Kataib Hezbollah, koja se u području Al-Qaima, na sirijskog granici, borila protiv ostataka takozvane „Islamske države“. Nakon toga se organizira prosvjed u Bagdadu i dolazi do upada u objekt, iz kojeg američki marinci hitno evakuiraju diplomatsko osoblje, a Trump, kako bi svijet zaštitio od „međunarodnog terorista broj jedan“, kako je nazvao iranskog generala Qassema Sulejmanija, daje zeleno svjetlo za njegovu likvidaciju.

Kako će odgovoriti Iran?

Moguće recipročne odgovore Irana nakon atentata na Sulejmanija se uvjetno može podijeliti na simetrične i asimetrične.

Simetrične mjere podrazumijevaju izravan vojni odgovor, uz sudjelovanje redovnih iranskih oružanih snaga i Iranske revolucionarne garde.

Oni mogu provesti napade balističkim projektilima, zračne i udare „dronovima kamikazama“ na američke vojne baze u Iraku, Bahreinu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Siriji i Afganistanu.

Na nižoj razini simetričnog odgovora se mogu provesti napadi kopnenih snaga na američke baze u Iraku, koje će na terenu organizirati i izvesti iračka Hashd Al-Shaabi armija, koja može mobilizirati 150 000 boraca.

Dalje, vojni odgovor može podrazumijevati napade protubrodskim projektilima ili bespilotnim letjelicama na američke ili saudijske tankere u Hormuškom tjesnacu i njegovo zatvaranje.

Kao odgovor Sjedinjenim Državama je moguć i napad na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije u duhu napada na saudijsku rafineriju Aramco.

Asimetrične mjere podrazumijevaju akcije bez otvorene uporabe iranskih oružanih snaga i Iranske revolucionarne garde i na njih treba obratiti veću pozornost, jer je pokojni general Qassem Sulejmani bio genij asimetričnog ratovanja i sigurno bi vrhovnom vođi ajatolahu Hamneiju savjetovao takav odgovor.

U takve odgovore spada intenziviranje raketnih napada Hutija na Saudijsku Arabiju i UAE, uključujući na popis ciljeva napade na američke vojne baze i druge objekata u tim zemljama.

Oz ove napade ili bez njih, Huti mogu nastaviti napade na tankere u Crvenom moru, gdje bi glavne mete mogle biti američki i saudijski tankeri, uz širenje područja napada na Perzijski zaljev.

Iran može sklopiti situacijski savez s talibanima u Afganistanu i opskrbiti ih protuoklopnim sustavima ATGM i protuzračnim MANPAD, ali i dronovima, čime bi talibani u naknadnim operacijama protiv NATO pakta i njegovih saveznika u Afganistanu vodili uspješne vojne operacije, nanoseći okupacijskim silama velike gubitke.

Unutar šiitske armije u Iraku se mogu formirati grupe koja će preuzeti odgovornost za naknadne napade iračkih šiita na Amerikance, kako u Iraku, tako i na okupiranim teritorijima istočne Sirije.

Diplomatski, Teheran može potaknuti irački parlament na donošenje zakona o povlačenju američkih trupa iz Iraka, za što je dovoljno otkazati prethodne sporazume koji su legitimirali prisustvo američkih trupa u Iraku.

I na kraju, Iran je sposoban organizirati i provesti kibernetičke napade na američku internetsku infrastrukturu i industrijske objekte, što bi u Sjedinjenim Država uzrokovalo pravu paniku.

Podsjetimo da u svim gradovima u Sjedinjenim Državama Civilna zaštita daje upute stanovništvu kako se ponašati u slučaju iranskog napada na zemlju, ali su se fokusirali na simetrični vojni odgovor.

Ipak, čini se da će Iran biti skloniji asimetričnom odgovoru, koji će uključivati zakon o povlačenju američkih trupa iz Iraka, čije je usvajanje već uveliko olakšano, a što je glavni iranski strateški cilj Irana, kao i snažan odgovor putem brojnim iranskih opunomoćenika, iako nije nužno da se to dogodi na teritoriju Iraka.

Američka vojna i industrijska infrastruktura je razbacana po cijelom Bliskom istoku, tako da Iran ima prilično širok izbor u smislu mjesta na kojima može naštetiti interesima Sjedinjenih Država.

Dakle, nije uopće pitanje hoće li Iran odgovoriti, Iran ne može odgovoriti, jer je atentat na Sulejmanija očigledan poziv na rat, već je pitanje kako i gdje će odgovoriti.

Konačni stav Irana je trebao objavljen kasno sinoć, nakon sastanka ajatolaha Hamneija s članovima Vijeća nacionalne sigurnosti Irana, ali preciznog odgovora na ovo pitanje nije bilo.

Oružane snage i Iranska revolucionarna garda su već najavili da su u potpunosti spremni i za pokretanje akcije samo čekaju političku odluku.

Moqtada Al-Sadr oživljava „Armiju Mahdi“

Čini se da se situacija u Iraku počinje bistriti. Kameleon iračke politike, utjecajni šiitski klerik Moqtada Al-Sadr, koji je nedavno, na obilježavanje velikog šiitskog praznika, Ašure, bio u Iranu u društvu ajatolaha Hamneija i pokojnog generala Sulejmanija, rekao je da će zbog zaštite Iraka oživjeti “Armiju Mahdi”.

Podsjetimo „Armija Mahdi“ je bila moćna Sadrova vojna organizacija koja se od 2004. borila protiv američkih okupacijskih snaga. U godinama borbi, američke snage nisu zabilježile nijednu pobjedu protiv ovih boraca, a Washingtonu je laknulo kada je armija raspuštena u vrijeme kada je Moqtada Al-Sadr odlučio djelovati legalno i kroz institucije.

Trenutna situacija omogućava Moqtadi Al-Sadru da dodatno ojača svoj utjecaj u šiitskom okruženju u Iraku, koristeći smrt Sulejmana i za ponovno stvaranje organizacija i vojnih formacija koje su stvorene prvenstveno za borbu protiv Sjedinjenih Država i od kojih je morao odustati.

Iranski vrhovni vođa Hamnei obećao je da će se SAD suočiti s odmazdom. Iran je trenutno u razdoblju trodnevne žalosti, a sam Sulejmani je posthumno promaknut u general-pukovnika. Međutim, kada završi žalovanje, treba uzeti u obzir neki ili više asimetričnih odgovora Irana na čin državnog terorizma Sjedinjenih Država u Iraku.

Uz SAD, čak je i nekoliko europskih zemalja pozvalo svoje građane da napuste Irak kako bi se izbjegle moguće posljedice onoga što se dogodilo. Navodi se da je u Basri u tijeku velika evakuacija stranaca.

Duhovni vođa iračkih šiita, ajatolah Ali Al-Sistani, ubojstvo Sulejmanija je nazvao „činom agresije na Irak“, a uvijene je nazvao „mučenicima“. Tko prati situaciju na Bliskom istoku, zna koliki je utjecaj ajatolaha Alija Al-Sistanija među iračkim šiitima, voljeli oni Iran ili ne. Na moguću fetvu iračkog ajatolaha će pozitivno odgovoriti takoreći svi irački šiiti, što znači da bi moglo doći do spajanja „Armije Mahdi“, ako je Al-Sadr pozove na oružje, s Hashd Al-Shaabi armijom, što bi bila sila koju je nemoguće fizički eliminirati.

Dva najveća politička bloka u Iraku, blok Sairoon Moqtada Al-Sadra i blok Fatah, političko krilo Hashd Al-Shaabi armije u iračkom parlamentu, pozvali su na trenutno povlačenje američkih trupa iz Iraka. Parlament zemlje danas mora raspravljati o ovom zakonu.

Moqtada Al-Sadr je izjavio da je njegov krajnji cilj potpuno povlačenje „američkih intervencionista iz Iraka“, kako je nazvao američke okupacijske snage u zemlji. To prvo namjerava postići političkim i pravnim sredstvima.

„Ako ona ne budu dovoljna, onda ćemo to učiniti silom i za to ćemo oživjeti „Armiju Mahdi“, rekao je Moqtada Al-Sadr.

Bilo je dezinformacija o uhićenju političkog čelnika Fataha, Hadija Al-Amirija, ali su ove vijesti demantirane.

Amiri je pozvao Iračane da se ujedine protiv američke okupacije i da zajedno rade na protjerivanju Sjedinjenih Država iz zemlje. Premijer Iraka osudio je ubojstvo Sulejmanija i akcije Sjedinjenih Država nazvao „činom agresije“, kao i „kršenjem uvjeta sporazuma o prisutnosti američkih trupa u Iraku“. Također je pozvao parlament zemlje da adekvatno odgovori na ono što se dogodilo.

SAD pozvao svoje građane da hitno napuste Irak

Kao što smo rekli, građani Sjedinjenih Država bi trebali, ako je moguće, napustiti zemlju zrakom, a ako to nije moguće onda kopnom preko drugih zemalja, piše u priopćenju američke ambasade u Bagdadu, koja ne radi iz objekta u „Zelenoj zoni“, već u glavnom gradu iračkog Kurdistana, Erbilu.

S obzirom na to da milicije koje imaju podršku Irana mogu napasti područje gdje se nalazi američka ambasada u Bagdadu, obustavljen je rad svih konzularnih službi, a od građana je zatraženo da ne prilaze zgradi ambasade. Svi konzularni poslovi i aktivnosti će biti obavljani preko američkog konzulata u Erbilu.

Desetine američkih građana koji rade za strane naftne kompanije u južnom iračkom naftnom gradu Basra napustili su zemlju u petak, priopćilo je iračko ministarstvo nafte.

S druge strane, Pentagon je za operacije u Iraku osigurao dodatno osoblje, ali ako stvari krenu tokom kako je zamislio pokojni general Sulejmani, šanse da SAD s nešto više od 5000 američkih vojnika ostanu u Iraku su vrlo male.

Kao što smo rekli u početku, odgovora Teherana će svakako biti, ali gdje i kako, simetričan ili asimetričan, to nitko ne zna.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
155 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Neki veći vojni (a)simetrični odgovor od strane Irana, teško je za pretpostaviti. Neku manju zadovoljštinu mogu dobiti, ali otpočinjanje nekih većih vojnih sukoba sa USA je skoro nemoguć. I povlačenjem svih USA kopnenih snaga iz regiona neće označiti ni kojem slučaju kraj rata, već naprotiv, njegov pravi početak. Prije nego što USA prizna poraz u duelu sa Iranom, mislim da će se istinski potruditi da u Iranu ne ostane ni kamen na kamenu. U takvo razaranje biti će uključena sva raspoloživa sredstva izuzev nuklearnog. Ukoliko Iranu i pođe za rukom da proglase pobjedu, bit će to jedna obična Pirova pobjeda. Nadam se da će u Iranu pobjediti razum, i potražiti neka druga sredstva i rješenja, osim vojnih. Mislim da im se oružani sukob većih razmjera neće ni u kojem slučaju isplatiti.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davore pa gde si do sad…napokon neko sa malo soli u mozgu

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Mlata

Smlato, veseli te kad se pojavi jos jedan koji prica bajke ili si otvorio jos par racuna pa si dajes podrsku

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Suze roni niz gujicu Ima vođe još pametnih ljudi!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

đeki, doći po brnjicu, odmah!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

S malo NaCl!!

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Iza tih bliskoistočnih igrica uglavnom stoji Telaviv, a Ameri od vremena do vremena pokazuju mišiće toliko koliko im Putko dozvoljava.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Ti stvarno veliki optimist ako mislis da je Iran u ovome sam.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Kad zagusti, pustit će oni Iran niz vodu ko go”no!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

govoriš iz osobnog iskustva, očito. E đeki, đeki…

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack – kad zagusti,onda će biti gusto svima.Znaju oni kokainski narkosi iz duboke države da iza Irana stoje Kina i Rusija,a oni niti sa saveznicima ne mogu sa njima ratovati.Iran je susjed Rusije i strateški partner Rusije i Kine.Baš će oni šestokrakim nakazama dati da orgijaju po Iranu.Iran već sada ima vrhunsku obavještajnu suradnju sa tim državama.Raketni program Irana je razvijan na kineskim temeljima.Ostavi se maštanja.Vi možete napadati jedino babe djecu i civile.

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
1 godina prije

Točno to, da se bave sobom, bez nevinih žrtava. A vinovnici su najosjetljiviji na dolarcice, draži su im od rođene djece.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

Bitnije je kako će reagirati Rusija i Kina, sinoć su opet ciokauboji gađali iračane, tako je to kad nemaš juridiksiju nad svojim nebom nit imaš čime obrati okupatore od tri dekade tradicije.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Očekuj “oštru osudu i pozivanje na mirno rešenje krize”! Rusi kad su upali u Čečeniju ameri poludeli, osude stižu 24h dnevno, jedna za drugom! Krim kad je bio tema isto su oštro osudili…..znaju da raja ima mozak zlatne ribice i pamti samo št je juče bilo

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata

Osuđivali, pa šta?
Da nisu poslali američke specijalce i marince u pomoć?

Isto to će, zvanično, uraditi Rusija i Kina. Osuđivati iz sveg glasa. Naravno da zbog ubistva jednog generala, neće izazvati nuklearni rat. A, Iran. Reagovaće na najpametniji mogući način. Neće uraditi ništa od onoga što USA i njeni vazali očekuju.

Osveta se servira – hladna i tada, najviše prija.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

TAko če i biti

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Bender, pa šta sam ja drugo napisao?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Hebi ga Mlata, oni kažu nije šija nego vrat!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Ma ajde on jedan ko jedan al vidi bre koliko pluseva 15 komada…pa ko su ti ljudi?

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  Mlata

Krim i Iran nije isto. Nema veze osuda Rusije. Ovde se radi o drzavi koja će na neki nacin
( sigurno asimetričan) odgovoriti na ubojstvo. A svaka druga drzava treba da brani medjunarodno pravo ( ako ga neko poštuje) Da osude zločin. ( sto bi se desilo da bilo suprotno da je Iran ubio nekog američkog generala. Do sad bi ameri napali Iran)

burt
Gost
burt
1 godina prije

Milanče jesi li to ti sa novom teorijom, dostavili su im IRGC protuavionske rakete i rakete zemlja-zemlja, zato su SAD i morali reagirati, napad na ambasadu je samo bio povod

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ništa tebi brate nije jasno, ukapiraš već jednom da amer pažljivo bira kada “udara”…pokrije prvo sve i onda kreće! Pa seti se samo kad razorio jednu kinesku ambasadu tu u tvom komšiluku…pobio desetak ljudi i nikom ništa

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Mlata

Sto se bahatis sirovino. Kad im zvizne balisticka sa cim ce ju pokrit? Prije par godina su u Siriji pogodili bazu i ubili blizu stotinu vojnika, medju njima i par ruskih instruktora. Odgovor je dosao nakon pola sata. Rusi su sravnili sa zemljom obavjestajni punk gdje je bilo obavjestajaca iz SAD, Francuske, UK i Izraela. Najvise je pobijeno Mossadovih obavjstajaca.Tako to ode kad cackas onog tko isto ima batinu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Hehehehhe imaš ti još celu pekaru leba pojesti pre nego počneš razmišljati

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Mlata

MIATA
MALO SI NAPORAN LIK.ZENA TE VARA PA LIJECIS SVOJE FRUSTRACIJE NA OVOM PORTALU.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  FATIH

To je sve što imaš reći?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Na pitanje koje se postavlja u članku, kako će odgovoriti Iran? Simetrično ili asimetrično? Ja mislim što se tiče simetričnog odgovora, to će biti vrlo glasne prijetnje krvavom osvetom, kad za to dođe vrijeme i kucne čas, a asimetrični odgovor će biti tiho podvijanje repa i postepeno snižavanje nivoa tenzija, ako slućajno ne iskrsne nešto sasvim novo što nitko nije mogao očekivati.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Jack

AMIN JARABI!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nikada ne možeš pokriti sve, eventualno ono najvažnije, a i to ne kompletno.

blek
Gost
blek
1 godina prije
Reply to  Mlata

meni se cini da ti nisi shvatio situaciju-podignuta crvena zastava sto znaci krv do koljena samo sto ce to ici u etapama

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

Stvorovu postojbinu nitko ne smije dirati, nit Rusija nit Kina i nitko drugi. Da je tome tako vidi se što sve Rusija predvođena Nosferatuom dozvoljava da joj rade ovi koji joj spremaju novi pokolj.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Da Kina ili Rusia reagira na tvoj nacin, imas atomski rat. Reagiraju oni, ako ti to ne vidis onda nisi nista shvatio. Jedna od reakcija je dedolarizacija, a ostalo razmisli.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

“To ne mora biti pucanje individualaca po njihovim civilima ko što Ameri rade vec desetjecima po BI i svijetu, već podržavanjem vibracija dubokih podjela koje podrhtavaju u Americi jako dugo i sve jače”

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

Tebi još nije jasno da oni koji su zemljanima dali nuklearijus nisu to uradili iz filantropije prema istima već iz mizantropije koja traje 5 milenija vjerno služeći svom tati stvoru. Nuklearijus nije tu da bi štitio zemljane od totalnog sukoba kao što šire stvorova djeca spin već da se njime svijet smanji da bi beba bila veća. Tako isto su sa naftom povečali broj zemljana da unište konzumerizmom i spojevima od nafte planet da varanima pustinjska klima bolje paše.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Dedolarizacija opet neće dotaknuti prave nalogodavce, samo američke pse izvršitelje.

S druge strane, nisam baš siguran da bi udar sa 500-600 konvencionalnih kalibara po izrahellu izazvao nuklearni rat. A riješio bi glavni problem.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Ne osude se ni ameri u Venezueli ništa poduzeti. Znajući, da su tamo i rusi i kinezi

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  jbg

Naravno. Oni jedino smiju na slabe i onemocale.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

…csw

Ma…jes…buuaaah 😈
Strava.😨 cionisti/ hazari su – svemogući. Imaju i – nadnaravne moći (stvor im daje?) dakako Sveprisutni.
Mi ne možemo – ništa…
Resistance is futile. You will be assimilated.
Širenje defetizma.
Ako nije to, klasika, malo: podijeli pa vladaj…btw jedina stranka prava od 4 postojeće u Hrv. 1918., koja se protivila ujedinjenju, bila je – Frank ova . Čije je to prezime, pitam se, pitam se.
A i zašto spašavaju stalno Izraelce u Durmitora i drugih tamošnjih vrleti?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija, daj to malo detaljnije za izraelce i Durmitor, ako može.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Napravit ce nista jer mogu izgubit vise nego sto dobiju. Mogao bi Iran nesto uradit al direktna steta za Amerikance bila bi vrlo mala. Nece Amerikanci direktno cizmom na Iran nego precizni i masovni raketni napadi na naftnu, elektro i svu ostalu infrastrukturu tako da ih bace nazad u srednji vek, mozda i EMP. Ne navijam ni za jedne ni druge ali ovo je najrealniji scenario ako Iranci zaista zesce udare po Amerikancima. Naravno to bi znacilo katastrofu za celu globalnu ekonomiju

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Mirko

samo zamisli koliko raketa će poletjeti prema Tel Avivu

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  jbg

jbg@ zar stvarno mislis da se Izraelci nisu pripremili na nesto takvo?? Ako Izraelci nebi sudjelovali u napadu Amerikanaca zasto bi onda Iran napao Izrael? Pa to bi bila jos suludija rakcija Irana, kakva bi to tek bila reakcija međunarodne zajednice, da ne pricamo o Izraelskim nuklearnim kapacitetama.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  jbg

Nece ni jedna.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Mirko

Mirko, vase vidjenje mi je naj blize, niki dan sam takodje napisao da Iran sigurno nece direktno udariti na SADiste, odgovora ce biti sigurno ali inderektno i ograniceno. Verujem da ce glavni fokus biti u parlamentu Iraka gde ce se gotovo sigurno traziti od SADista da se povuku iz zemlje. Sad kolko ce to biti delotvorno videcemo. Licno mislim da ce se amerikanci povuci na kurdske teritorije i istocne delove Sirije i odatle pokusati kontrolisati ovaj deo BI

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Tink

Slazem se, Iran ce jos uvek imat nek vrlo ogranicen utjecaj u siitskim djelovima Iraka i Sirije al sirit se vise nece. Sad ce malo da laju i to je to

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  Tink

Pa važna i glavna pobeda je izglasavanje u parlamentu. A sto kazes na istočne teritorije Sirije gđe su kurdi . To je teritorija Sirije i niko ih nije zvao pravno su okupatorska vojska i trebaju otići. Pa normalno kad se oslobodi idlib moraju ići kući.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  Mirko

Ovo kao priča za malu decu. Pa i ovi u isti čas bi uzvratili. Pa i oni su isto spremni da koliko mogu da uzvrate. Za koga čuva rakete hezbolah? Odavno bi oni napali, da ovi drugi ništa nemaju.

jozobloket
Gost
jozobloket
1 godina prije

Zasjedanje iračkog parlamenta je u nedjelju.

Jedina razumna odluka za sve iračane, šite, sunite, kurde, otkazivanje gostoprimstva za us army, jer u suprotnom mogu očekivati rat na svom teritoriju, a to nije dobro za nikog u Iraku.

Iran neće sigurno u svom prvom odgovoru napasti amerikance u Iraku, da izbjegne rat i podjele u Iraku, ali će bit prisiljen uzvratiti u drugom krugu, nakon američkog novog napada, tj početka otvorenog rata protiv Irana.

Ukoliko prije iranskog odgovora amerikanci napuste Irak, iračani imaju šanse izbjeći rat na svom teritoriju.

Vrlo mogući odgovor je udar na zapovjedništvo centcoma u Kataru. Vođe Katara su već poslale svog ministra Al Thanija u Iran da pokuša spriječiti iranski odgovor po bazama u Kataru.

Sigurno je samo jedno, USA želi rat, već su izglasali vojni proračun sa stavkom xx milijardi dolara za mogući rat.

Iran je teško ne odgovoriti, iako zna da slijedi potpuni rat sa amerikancima.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  jozobloket

Jozobloket, interesantan komentar. Teško je ne složiti se s tvojim promišljanjem. Ja bih još dodao da pokretanje oružanog sukoba s Amerima može biti dobra prilika istima da zbombaju nuklearna postrojenja u Iranu. Eskalacija sukoba s Iranom znači jačanje ruske pozicije u Siriji. Slabljenje utjecaja hezbolaha. Jačanje pozicije Izraela. Kina se okreće ruskoj nafti jer je Iran nesiguran. Mnogima bi odgovarao sukob Irana i US.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Onda više nema ni Tel Aviva, ni Jeruzalema. Budi siguran. I ameri moraju sa Iranom u rukavicama

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  jbg

Jeruzalem će ostati zauvijek to je grad triju religija.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Pogrešno.Rusima je Iran saveznik,kao i Hezbollah i šijtske milicije u Iraku.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Rekoh, to su im samo Ad hoc saveznici koji vade vruće kestenje umjesto njih, tamo gdje je naj opasnije, a oni samo iz zraka bombaju!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Vrlo logični zaključci i ja mislim, da Rusi teško i sa odporom podnose Hezbolahovce u Siriji i tješi ih samo misao na to, da se prolijeva njihova krv a ne krv ruskih mladića, ali sve ima svoje granice i oni sigurno već malo promišljaju, kako da se oslobode ovih neželjenih ad hok saveznika, kad dođe vrijeme za to!!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Jack

Pa vidi ti to, Jack ponekad razmislja. Hajd Ivo skini mu brnjicu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

ad zasra, opet lupetaš nebuloze. Eskalacija sukoba s Iranom može samo oslabiti rusku poziciju u Siriji, a ne ju ojačati. Ponekad si zaista nevjerovatno glup sa svojim izjavama, čudno je samo da uvijek uz jednu totalnu idiotsku izjavu ubaciš dvije razumne.
Vrlo si izvježban trol, no pustimo sad to.

Zapamti da su Rusija i Iran saveznici u Siriji, Rusija pruža zračnu podršku, Iran organizira kopnene postrojbe. Sukob Irana i US odgovarao bi samo psihopatama tipa usa, izrahell i saudi barabija, nijednoj drugoj zemlji ne bi. Sad dosta s glupostima i pozabavi se svojim standardnim temama – Srebrenica, Vukovar i zločini kojima si osobno prisustvovao. Ajmo, šetaj!

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  jozobloket

Samo pitanje. Kad je Irački parlament izglasao da Iranski vojnici mogu šetati kako im se svidi po Iraku? U ovom trenutku Irak uopće nema premijera, a jedini koncenzus naroda je da odu i Ameri i Iranci. A Iranci takvu volju ni ne pokazuju. Odnosno, kad bi Ameri i otišli, ostali bi im Iranci. Sto da rade sa njima? Kako da oni odu? Dakle, najveća prepreka odlasku Amera su Iranci. Zato su im Ameri i dopustili da de facto dođu, da oni de jure ne moraju otići.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  hiber

Ono nisu iranci pomogli iračanima da izađu na kraj sa ciovehabijama, mudar si samo tako hazbaro………..

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  hiber

Hiberu Iranci i iračani zajedno pale usraelske zastave

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  hiber

Kurdi i Suniti definitivno nisu za to, da im Iranci šetaju po državi ali njih se izgleda ništa ne pita I Ameri se mogu pozivati na njihovu volju i mišljenje!

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  hiber

Iranci nisu u libanu. Ali tu je hezbolah . I da odu i Iranci Iz Iraka tu su siitske milicije ( njihovi ljudi). Nije problem da i oni odu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  hiber

hiber
,
kako ste već dva puta tvrdili, …😃a…može li – Ukrajinska crkva – nije mi jasno koja, – riješiti taj problem Iranaca u Iraku?

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Lucija

Zapravo moze. Veći dio Iračana su šiiti, ali su i Arapi. Iranci su uglavnom šiiti, ali nisu Arapi. Uglavnom su Perzijci dok ima manje od 2% Arapa. Dugoročno, osim teološke države, Iranci nemaju što da ponude Iračanima. Ustvari ovi ih i ne razumiju jer uopće ne govore istim jezikom. Prije ce da razumiju Ukraince.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  hiber

Interesantno. Čime se to napušavaš?

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Savez s talibanima je malo vjerovatan. Jer dok su talibani bili na vlasti u afganistanu proganjali su i ubijali manjinske siite. Iran je pun siitskih izbjeglica iz afganistana koji su morali pobjeci pred talibanima

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Za Iran bi bilo najbolje da malo prijete i da na tome ostane. Ako bilo što pokušaju, dobit će po tintari da se neće tako skoro oporaviti. Amerima ne smiješ ostaviti vrijeme za planiranje, a Iranci su to napravili. Očekivati pomoć od Rusije i Kine je nerealno. Povijest govori da tamo gdje jedan veliki zakorači, drugi ne ulaze. Iran se zaigrao i nije prepoznao opasnost iza čoška. Mislio je da se Ameri boje. Sad je potez na Iranu. Što god napravi, ne valja.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Dokazuješ da si pametan, objektivan…jedino si subjektivan u srpsko – hrvatskim “odnosima” zadnjih tridesetak godina,

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, respektiram tvoje mišljenje, ali stvarno nemam ništa protiv Srba. Protiv srpske polotike i srpskih političara, da. Nesposobni i zločesti. Danak plaća srpski narod. Šteta.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Toliko o tome, nije tema pa neću pisati

jozobloket
Gost
jozobloket
1 godina prije

Još jedan komentar, umjesto čestih novinarskih senzacionalističkih ili ˝klik˝ članaka gdje će ili kako će Iran odgovoriti, bolje bi bilo pokušati dati mišljenje o toma zašto baš sad USA želi i treba jedan veliki rat.

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  jozobloket

Zato sto se sistem americkog dolara nalazi pred kolapsom. Dolar se stampa kao lud a drzavne obveznice sve manje su trazene.Iz svega ih moze izvuci samo veliki rat i toga su svi svesni i zato Iran nece uraditi apsolutno nista novo. Samo ce nastaviti sa vec zapocetim nazovimo programima jacanja svoje drzve i izbacivanjem Amerikanaca sa bliskog istoka. Iranci su upravo izgubili topa ali i amerikanci kraljicu jer ce nakon ovog sigurno biti izbaceni iz Iraka i Sirije a sa trupama ce otici i naftne kompanije i profit.Do velikog rata moze doci samo ako Amerikanci ili Izraelci isceniraju neki napad na americke trupe i to iskoriste kao povod za sveopsti napad na Iran sto je po meni nakon svega najrealnija opcija.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Nenad

Do velikog rata će doći jer to žele oni koji okultno vladaju svijetom a da isti ne vladaju Rusijom i Kinom Iran bi do sada bio naoružan duplo više nego Alžir!!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Ne znam sta je to veliki rat ali i ovo sto se sada desava na BI nije mali rat, posebno ako se uzme u obzir koliko ozbilnih faktora u njima ucestvuje a to su gotovo sve vodece vojne sile sveta, doduse ogranicenog inteziteta. Taj rat se siri na sve veci broj zemaljaa kako vi kazete tama razmislja i o mogusnosti prenosenja istog i na evropsko tlo(pogodite u kom delu Evrope, na nasu nesrecu). Za sad ne planiraju masovan svetski sukob jer je previse rizican, ali mnogu puta u istoriji su se stvari otrgle kontroli tako da je sve moguce, pa i da dodje do opste nesrece

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Tink

Odi pogledaj šeika Imrana, on će ti objasniti što slijedi.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Video sam i njega kao i mnoge druge, kada se nesto veliko zeli napraviti to se uglavnom ne najavljuje vec se dela izneneda i svom snagom, ovde ima previse dreke. Doduse i bolje da sve ostane u kontrolisanim okvirima, verujte to je bolje za ceo svet, bez obzira na ovaj drzavni terorizam od strane SADista. Njih se treba rusiti postepenim krunjenjem da tolika ranjena zver ne padne naglo i izazove opsti katastrofalni potres

Gost povremeni
Gost
Gost povremeni
1 godina prije
Reply to  Nenad

Ma daj ne lupaj!! Kakav krah dolara!! Nema šanse,nikakve….bar ne još u bliskoj budućnosti…

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Gost povremeni

Ima, upokojit će ga njegov otac i zamjeniti kriptom.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  jozobloket

Mislim da se radi o ucvrscenju trumpove pozicije prema Nancy Pelosi i ostalih demokrata.
Isto mislim da do velikog rata nece doci jer Trump to nece.

Outsider
Gost
Outsider
1 godina prije

Njega eliminirat nije nemoguća misija. Odgovaralo bi i rusima i kinezima i tkz deep state-u . A i ujedinilo bi amere. Odavno im presjednik nije roknut. Ustvari najizgledniji scenarij za kaos medju normalnim ljudima, happy end za kontrolore.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Rolling Bluesman, koliko god se ovaj buzdovan od Trampa razmetao po drustvenim mrezama on je posleratni predsednik koji je zapoceo najmanje ratova, ove u kojim ucestvuje je nasledio. On je ubistvom generala sebi upisao veliki poen pred izbore i verujem da mu ne odgovara do izbora neka veca eskalacija. Ne znam da li vam je promakla njegova jucerasnj izjava da Iran ni jedan rat nije dobio ali da ni jedan mir nije izgubio, doboljno da se vidi sta bi Tramp u ovom trenutku zeleo, deeskalaciju

burt
Gost
burt
1 godina prije

vojska SAD šalje pojačanja u Irak i Kuvajt već su stigle prve zračno-desantne jedinice a uskoro bi prema trebali doći marinci i dijelovi 82. zračno-desantne divizije, Trump je odobrio upotrebu sile protiv iransko-iračkih ekstremista a planovi upotrebe sile protiv meta u Iranu i Libanonu doneseni su još u dobra Reagana osamdesetih godina, svi koji priijete SAD-u na kraju budu likvidirani tako su i u Iraku Saddam, Uday, Husay, Al Masri, prvi Baghdadi, drugi Baghdadi, Muhandis, Soleimani, u budućnosti će Assad i Kim glavom platit svoje sulude planove, svi dođu na red prije ili kasnije, trenutno su Iran, Irak i Sirija najvažnije države na svijetu u sukobu dva koncepta i borba će se voditi na Khomeinijevom domaćem terenu ali nema povlačnja SAD-a iz Iraka i Sirije koliko god bilo pripadnika IRGC-a, iračkih milicija i libanonskog Hezbollaha

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  burt

Kako bi rekao Milacz: Tomu nista ne razumis.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Milanče prodavač piva sa globalističkim teorijama

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  burt

Milanče je izvoznik i prodavač češke magle na veliko i na malo! Naziv firme “Češko maglicko exp. CO”

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Jack

Ne mjesaj Cesku u Milancz izjave, kaze moja zena koja je Cehinja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Jest da ih nemozes povezati al se nekako osjećaju , kao blago podrhtavanje , usljed svih ovih turbulencija , mozda je i do toga ,a burt..

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  burt

ti živiš u nekoj od američkih ambasada?

Gost povremeni
Gost
Gost povremeni
1 godina prije
Reply to  burt

Za napad na Irak u orvom ratu su dovukli oko 600.000 vojnika koalicije i opreme i logistike…što misliš koliko je potrebno za jedan Iran? Nije to sam tako…

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Gost povremeni

Kad uračunaš kolike su zalihe zrakoplova ciosaudije za koje nemaju pilota onda im je to dosta za zračni teror, piloti će doći iz bebe i đu junajted ciostejt.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
1 godina prije
Reply to  Gost povremeni

Irak pregažen u 3 tjedna sa 120000 vojnika

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  burt

Tko se ne povuče bude uručen kao jarac jao si ga njima debelim amerima

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  burt

Ameri neće prvi poduzimati nikakve poteze protiv irana nego će se isključivo ravnati i postupati u skladu sa iranskim ponašanjem!

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Jack

Prvo će SAD dobiti lekciju,a onda ćemo vidjeti.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Jack

JackAss,ma joook postupit ce u skladu sa odlukama UN po cemu su tvoji USrAnci poznati sirom Galaksije. SAMO PO ZAKONU (koji oni pishu).

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

đeki tikvane pa već su poduzeli prvi. Jesi li spavao u kućici zadnja dva dana? Ajmo, prošetati malo. Odmah!

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Jack

#Ameri neće prvi poduzimati nikakve poteze protiv irana nego će se isključivo ravnati i postupati u skladu sa iranskim ponašanjem!

Ostadoh bez teksta.
Kolutam ocima.
Naglas.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Burte , opet crtaš linije , medjutim ovaj put linije su jako zanimljive , vidim da malo ko obraća paznju tvojih kimentara na te linije koje su nam od sudbinskog značaja.. Slažem se apsolutno i s teorijom dva koncepta i vaznosti sirije i iraka kao mjestu sudara ta dva koncepta , tj mjestu konačnog sudara , bezkompromisnog koji , slazem se opet , definira i postijanje zapada u ovakvom dominantnom obliku.
U stvari ti si definirao suštinsku stvar bliskog istoka s , naravno , jasno povučenom linijom i odlukom da se ta linija brani pod svaku cijenu..
Atentat na generala neće spriječiti sudar , u stvari samo će ga dodatno zapaliti , ne znam samo jesu bili previše nervozni ili su zbilja mislili da će nešto spriječiti..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Alen

Ubijeni general sluzi Trupu za manevarski prostor protiv deep state. Nista od rata.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Prilično bahato je misliti da je general moneta za podkusurivanje nečijih igrarija..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Alen

Preformuliraj to, bahatost tu nema nikakvog smisla.
Politika je kao quantna mehanika, nista nije kako izgleda na prvi pogled.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ta tvoja kvantna mehanika se kod nas zove šibicarenje ili mahalska priča..
Tu su ti svi kvantni mehanicari… I to kakvi ,haha..

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  burt

burte,Kim već sada može nukicama gađati Washington.Mogu mu staviti soli na rep.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Cekamo odluku irackog parlamenta o ostanku okupacionih snaga I odgovori siitskih postrojbi nakon 3 Dana zalosti…vidjecemo onda sta ce biti

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Nikom ne treba veliki sukob!
A pokojni genetal je smetao mnogima?!
Smetao je i mnogima u Teheranu!
Buka i galama ne smeta nikome, ali je dobra kao antistres masi!

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Weteran

…a ti si veteran kojeg ono rata? Jomkipurskog?

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

hahaha,on je vodio teške borbe sa palestinskim babama i djecom.Skoro je oko izgubio kad ga je palestinska baba pogodila sa kišobranom u glavu.

burt
Gost
burt
1 godina prije

u svakom članku se navode razlozi zašto bi SAD trebao otići iz Iraka i Sirije ali SAD sigurno neće otići iz Iraka i Sirije, već je objašnjeno da su Trump svojim twittovima i neki novinari unijeli zabunu i neki su stvarno mislili da SAD odlazi iz Sirije ali svi twitterašovi savjetnici su mu objasnili razloge ostanka i tako i u Iraku bez obzira na veliki broj IRGC-a, iračkih milicija i libanonskog Hezbollaha koji su višestruko brojniji i vojno jači od nekadašnjih ISIL-a i Al Qaede SAD moraju ostati na tom terenu jer to nije pitanje samo bliskog istoka nego i cijelog zapadnog svijeta

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  burt

Zapadni svijet je posjedovao cijelu zemaljsku kuglu.
Ostali su mu samo suveniri koji ce im ostati i od bliskog istoka.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  burt

SAD neće otići iz Iraka jer tam nema jedinstvene volje i njihovi stanovnici imaju o tome jako različito mišljenje jer ne zaboravimo, tamo žive Kurdi Šiiti i Suniti uz još neke manjine i to Ameri znaju iskoristiti i naći dobar izgovor da ostanu u Iraku. Kad bi bilo drugačije, oni bi već odavno otišli!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Odlično pitanje Burte , zašto usa ne može otići iz iraka , kada bi se svi zapitali to pitanje i suštinski razumjeli , bilo bi lakše razumjeti čitav ovaj cirkus i svu silinu koja nas očekuje ..
Hajnc vam je ućero !

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  burt

Mislili su oni i da neće otići iz Vietnama.Ono što ti ja mogu reći,uskoro će pakirati kofere iz Afganistana zato jer su Kina i Rusija i okolne države tako odlučile.Nemaju se više na koga osloniti u tom dijelu Azije,Pakistanci su im isto pokazli bosanski grb.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Kad se već postavljaju pitanja, mozda da se upitamo kojeg vraga je Sulejmani radio u Iraku? Inače, sto je sa parlamentom? Je li izglasao da idu Amerikanci? Kad je izglasao da dolaze Iranci? Tko je tamo uopće premijer? Tko je tu Murta a tko Kurta?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  hiber

Pitaj učiteljicu.

Gost povremeni
Gost
Gost povremeni
1 godina prije

Nikako neće reagirati!! Definitivno

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

Najbolje je rekao neki tip da kao osvetu naprave podmornicu od nosaća sa gljivicom, to bi sigurno razumjela stvorova djeca.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

U velikoj ste zabludi…Nitko se nebi trebao osvecivati americkom narodu…Oni jako lose zive pod upravom Elite i one lutke na koncima koju nazivaju predsjednikom. Netreba srljati u osvetnicke ratove, treba ukloniti one koji se sami ne bore vec tudu djecu u rovove salju!

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

Bingo.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Upravo tako. Oko za oko, zub za zub ali sa pravim krivcima.

Drazen
Gost
Drazen
1 godina prije

Mene više zanima pitanje šta će Izrael uraditi. Ubiti 50-ak US vojnika u Iraku i pobrinuti se da Amerikanci na mjestu napada nađu pasoš Khameneija?

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije
Reply to  Drazen

Oni, to jest oni koji stvoriše bebu samo zapovjede kaubojima i bude njihova volja ma što god to bilo, ostali mantraju kako je kramp pozitivna promjena…………..evo i još nakon 3 godine nisu skužili obmanu sa krampom……i svim ostalim krampovima prije njega………..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Mozda se varas za Trumpa!?

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
Gost
siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
1 godina prije

Da li si svjestan što si napisao……………

Marko
Member
Marko
1 godina prije
Reply to  Drazen

Pa kao da već nisu prije 52 godine Izraelci napali američki vojni brod USS Liberty u međunarodnim vodama Sredozemnog mora i bilanca tog napada 34 ubijena američka mornara, 174 ranjena i teško oštećen brod opremljen tada najmodernijom opremom za prisluškivanje različitih sredstava veze i dogodilo se ništa , Izraelci obećali platiti neku siću kao odšetu za poginule i ranjene i na kraju nisu platili ni centa Amerikancima, a da je to napravila bilo koja druga država bila bi uništena
youtube: Dokumentarni film: Dan kada je Izrael napao Ameriku

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Iran ima unaprijed puno poteza i ciljeva na koje će udariti.To je odavno spremno za slučaj potrebe.Samo je pitanje odasbira I sredstava kojima će udariti.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije

Iran će pobjediti usa na svakom polju.

shumadinac
Member
1 godina prije

Toliko komentara a niko se nije osvrnuo na Babićevu primedbu o poginulom američkom civilu? Ako je istina da se o njemu praktično ništa ne zna onda je jasno da je ovo “false flag” operacija. Izvršili su Ameri puno takvih operacija poslednjih godina ali sa lošim rezultatom a ova je vrhunski odrađena.

Sve govori da je period priprema završen, da su se krugovi moći u SAD dogovorili ili još verovatnije da će se onaj “u senci” dovesti pred svršen čin i bez manevarskog prostora.

Ovo j logičan potez ne samo zbog dedolarozacije, jačanja protivnika već i zbog obračuna među moćnima. Predugo je vladalo “bezvlašće” ili tačnije “dvovlašće” zbog čega su obe strane mnogo gubile. Ne postavlja se pitanje hoće li biti eskalacije na Blistoku već da li će ona biti spora, postepena ili brza i snažna.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pitanje je u čijem je sve interesu ubojstvo general-pukovnika Sulejmanija i koji je to interes, odnosno pitanje je čija ideja je da ga se ubije?!?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ico

Na osnovu podataka kojima raspolažemo mi koji smo izvan obavještajnih zajednica, a i na osnovu zdravog razuma:
Izrahell (širenje prostora i nesmetana regionalna hegemonija nakon razaranja Irana),
S.Barabija (skuplja nafta i manja podrška Houtima) i
Usa (rat i kaos as usual)
Ideja je mogla biti univerzalna, a naređenje je došlo od gazde. Koji je u susjedstvu.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Nije uopće pitanje niti problem nekog simetričnog ili asimetričnog Iranskog vojnog odgovora. Mislim da je problem, hoće li USA stati na ovoj provokaciji ili će ići i dalje do potpunog uvlačenja Irana u rat, htjeli to oni ili ne. Meni to tako izgleda, nadam se da nisam u pravu.

Ady
Gost
Ady
1 godina prije

Članak je ok. Međutim, čini mi se da se pojmovi, simetrično i asimetrično ratovanje brkaju sa pojmovima klasično, hibridno i specijalno ratovanje.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Ady

Ne radi se o (a)simetričnom ratovanju nego o (a)simetričnom odgovoru ili (a)simetričnoj reakciji.

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije

Dva Dana rijesavate Ubistvo Sulejmaniho u komentarima, još niste tu zagonetku rijesili.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Milancz

Dobro Milancz, rijesili su se neposlusnog i sve ide po planu.
Ustvari ti kazes da tip nije mrtav.
Trump si je napravio veci manevarski prostor, s mrtvim ili sa zivim Sulejmaniem?
Meni bas sve u tom planu nije jasno i kako to ide po planu, ziv ili mrtav?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Milancz

milanče glupanče, ti si rekao da Suleimani nije ubijen. Kad se kroz desetak dana definitivno potvrdi da jeste, dobijaš izgon s portala.
Nećemo tolerisati širenje lažnih vijesti koje ti suflira žena, koja prati lokalne Tv-programe. opskurnog sadražaja.

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

Evo mog misljenja.Amerikanci su kao narod umorni od ratovanja,i javno mnjenje ne podrzava nove ratove nikako,treba im neki podsticaj da se to desi,a to jedino moze biti da neko napadne US army.Znamo kako su Amerikanci usli u 2. Svetski rat,tako sto je Ruzvelt prakticno naterao Japance da ih napadnu i americka javnost je dala zeleno svetlo. E sada da se vratimo na Irance.Odgovor ce biti asimetrican i to verovatno onaj sa davanjem oruzja Talibanima,i davanje oruzja Hutima.Ovo sto pokusavaju Iracani da pravno isteraju Amerikance se nece ostvariti,jer Amerikanci ne izlaze dobrovoljno napolje dok ih neko vojno ne porazi.Lako moze da se desi da krene neki gerilski rat u Iraku,da nekako pokusaju da pobiju sto vise americkih vojnika i tako ih nateraju da se povuku uz pritisak javnosti. Amerikanci bi veoma zeleli da odgovor bude simetrican,jer bi imali taman odobrenje njihove javnosti i odobrenje iz EU (verovatno i vojnu pomoc) da Iran poravnaju kao tepsiju sa konstantim bombardovanjem raketama i iz daljine avionima.Vojskom ne bi ulazili ni pod razno jer bi to bila klanica za njihove vojnike. Ako su Iranci pametni,a verujem da jesu osvetice oni Generala , kao sto poslovica kaze “osveta se sluzi hladna”….sacekace neko vreme. Mene u slucaju… Pročitaj više »

Marko
Member
Marko
1 godina prije

Nema ti ništa od toga da će netko izolirati Izrael i tako preniti sukob na Ameriku pusti te svoje želje nego treba ozbiljno razmotriti zašto su Ameriknci ubili Iransku legendu generala Qassema Sulejmanija , ja kada sam to čuo ja sam se šokirao i sada nemogu doći k sebi što se dogodilo! Moje mišljenje je da cionistički lobi, proizvođači oružja i slični takvi koji upravljaju sa Amerikom i koji hoće kontrolu cijelog svijeta u svojim rukama vrše veliki pritisak na Trumpa da napadne Iran , a on se tomu odupire i njegov je mandat skoro kraju a on nije izvršio agresiju na neku drugu državu , a on je jedini Američki predsjednik koji za vrijeme svog mandata nije vojno napao neku drugu državu i jednostavno je odlučio da je puno manja šteta da naredi ubojstvo legendarnog generala Qassema Sulejmanija nego da naredi napad na Iran i da zapali cijeli Bliski istok. Uvjeren sam da će to Iranci shvatiti da Trump nije imao drugog izbora i da je bolja opcija to ubojstno nego napad na Iran. Trump je biznismen i show men i njega ratovi ne interesiraju, ali po meni nije imao drugog izbora. Da ne bi odmah prisutni pomislili da… Pročitaj više »

volim_glumiti_budalu
Gost
volim_glumiti_budalu
1 godina prije
Reply to  Marko

Marko ma koliko Israhell imao nuklearnih bombi on se moze poraziti. Dovolno je da im Iran uputi 1000 raketa i to sve na nuklearnu centralu (imaju je samo 1) Irone dome ce presresti maximum 70% (i to je upitno), u isto vrijeme Hezbollah napadne po svim ciljevima u Israhellu i Vama ce doci u mozak faktor straha , nuklearna centrala otpusta zracenje a rakete padaju jedna za drugom po cijelom Israhellu. Ta tvoja cionisticka tvorevina nece imati vremena ni da ispali barem 10 nuklearnih bombi ka Iranu, trazit ce te primirje koje napadaci ne trebaju da prihvate. Arapi da su pametni sa dobrom taktikom mogu vas poraziti i cak protjerati iz cijele Palestine. Toliko od mene.

Marko
Member
Marko
1 godina prije

Imaju dovoljno nuklearnih bombi da unište cijeli planet i slažem se da je dovoljno 1000 Iranski raketa da unište njihovu nuklearnu centralu, ali dok Iranske rakete budu letjele prema Izraelu ovi imaju dovoljno vremena da aktiviraju svojih od 150 do 180 nuklearnih bombi! Vidi se po tvom tekstu da voliš glumiti budalu jer pišeš za mene “ta tvoja cionistička tvorevina” a stvarno si kratkast u glavi kada pišeš takve gluposti i da su Arapi pametni sa dobrom taktikom mogu “nas” mogu poraziti i cak protjerati iz cijele Palestin!
Pa što su čekali Arapi do sada imali su prilike od 1946 što ih nisu porazili do sada, pa Izrael je okupirao teritorij od nekoliko Arapskih država i što ne vrate taj teritorij ima 50 godina, čak ima i rezolucija VS da je moraju vratiti taj teritorij i oni ne jebu cijeli svijet i sa svima se rugaju
Kao prvo Arapi su glupi kao kurac jer da nisu onda ih Izrael i Amerika ne bih zavađali između sebe nego bi bili ujedinjeni

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ti ne moraš glumiti budalu! hehehe!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

To neka nova igrica, pošto je, ne znaš?

Marko
Member
Marko
1 godina prije
Reply to  Marko

Kao prvo Trump je američki predsjednik i dali je on bitan ili ne bitan to “otom pom” činjenica da je on jedini njihov predsjednik za čijeg mandata amerika nije napala ni jednu drugu državu, a da je slučajno pobijedila na izborima .ona vještica Hillary Clinton već odavno bi gorio cijeli Bliski Istok. Na ovom portalu sam prije nekog vremena čitao a vjerujem da se toga mnogi ovdje sjećaju da Trump nije htio primiti novčanu donaciju od Židovskoga lobija i da ih je odjebao jednostavno nije htio biti njima dužan a da je to tako ne bi ga cionistički lobiji a i njihovi mediji non stop pljuvali i na kraju krajeva pokušavali smijeniti , jer on njima smeta on je njima prepreka kao što im je prepreka Putin, mađarski predsjednik Orban,Sirijski Bašar al-Asad, Iranski itd itd svi oni koji nisu pod njihovoj kontroli. Kažeš da su Izraelci izmislili tu opciju Samson (“Samson option“), a kako mi možeš objasniti da je Rusija imala bezbroj puta razlog rušiti Izraelske avione i to se nikada nije dogodilo i kako to da Rusija,Iran,Sirija itd itd nikada nisu pokušali bombardirati Izrael a imali su sto puta razlog , a Izraelci bombardiraju Siriju,Irak kada im se digne… Pročitaj više »

Jeremya
Gost
Jeremya
1 godina prije

Predstava za masu.Svi su oni isti i rade protiv svoga naroda.Maunu bi Ameri tamo smjeli raditi sranja da Iran to ne dopusti.Sve je to biznis masonskih elita .

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jeremya

Ti si tipični simple mind.

max
Gost
max
1 godina prije

Iako će ovo možda zazvučati heretički na ovom portalu mišljenja sam da je sve ovo što se izdogađalo dio političke igre u kojoj se završava dominacija USA na bliskom istoku i započinje proces povlačenja. Naravno zbog djela domaćeg terena nesklonog američkom povlačenju prije samog povlačenja trebaju se dogoditi neke dramatične stvari ovakvog tipa. U ovakvim situacijama i tektonskim promjenama koje se događaju uvijek zamislim dva starija gospodina jednog s usa i drugog s iranske strane a moguće uz prisustvo rusa ili kineza kako dogovaraju stvari u kojima nastoje umanjiti štetu s jedne i druge strane a opet da se procesi dovedu do kraja. Naime, neminovno je da je USA izgubila svoj utjecaj u svijetu u mjeri kojoj ga je imala prije, pojavila se nova ekonomska sila(kina) i vojna (rusija), što znači da stvari više ne mogu ostati kakve su bile prije. Međutim promjena koja se događa mora biti kontrolirna jer na svim stranam ima debila koji su “trigger-happy” te se ne smije dozvoliti eskalacija kojom bi se ugrozila ekonomija ali i osobno bogatstvo i životi obitelji koje su svoje bogatstvo sticale stoljećima unatrag. Stoga je moje predviđanje da se neće dogoditi ništa dramatično ali će krupnije posljedice biti povlačenje USA… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  max

Da , povlačenjem iz iraka ostao bi spojen prostor irana iraka sirije , e sad zamisli taj prostor uvezan u OBOR , s slobodnom trgovinom i dobrim ekonomskim standardim nacickan s300,400,500 sistemima , kalibrima s prisutnošću rusije i kine ,diplomatski , vojno i ekonomski i iplikacije takve krvne slike bliskog istoka na izrael ,ksa , a preko njih i na usa , dolar tj petodolar..
.
Mislim da će usa radije ispaliti citav svoj arsenal nego to dozvoliti..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  max

max–da ti nisi LR? Ovo sto ti pises ja sam malo bolje objasnio ali mi ovaj LR onemogucuje (ne sekiram se ) pa me cudi otkud ti moja razmisljanja

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije

Amerika je izgubila poverenje Evrope i mnogih drugih saveznika. Akcije koje su sulude sa njihove strane ne vode u dobro ali izgubljene pozicije na Bliskom Istoku pokusavaju da povrate barbarizmom. General Suleimani je bio veliki protivnik ISIS-A i kao takav ciljna meta Amerike koja ih je podrzavala. U dve reci Amerika i Izrael su glavni oslonci svih Muslimanskih teroristickih organizacija , oni su ih i stvarili i finansirali a sve ostalo je logican zakljucak

Max
Member
Max
1 godina prije

Svi se pitaju kakav će biti odgovor Irana? Ne znam ali neće izostati! Iran ima niz mogućnosti prva koja pada na um jest obnova nuklearnog programa čme bi ta država dobila nuklearni štit od svih neprijtelja a pnajviše Izraela i SAD a sve ostalo je opisano tekstu i sam je general Sulejmani bio genij asimetrične strategije i vjerojatno je razradio strategiju za uzvrat na ovakav napad. Jedino što bih isključio je otvoreni rat u to Iran neće krenuti osim ako bude napadnut. Sve ostale opcije su otvorene ponajprije korištenje saveznika za izvođenje sofisticiranih napada na američku i i izraelsku infrastukturu i štićene osobe. Ali ne bih podcijenio jednu od iznesenih opcija jačanje i opremanje talibana za napade i možda čaki i za osvajanje Afganistana bi bio bolan udarac bliži savez s Pakistanom koji podupire frakcije talibana zato da Amerikance drži podalje( bi pomogao u tome.

Mama od Maren
Gost
Mama od Maren
1 godina prije

Prvo će iračani izglasat da US odmah napusti Irak.
US neće pristati na to.
Nakon toga kreće simultani napad na sve što je američko na Bliskom istoku.
I na moru isto.

X60
Gost
X60
1 godina prije

“Kini i Rusiji čak bi odgovarao sukob SAD i Irana”

Kakav briljantan zaključak. Pazi se da te tako pametna ne ukradu i odvedu strane obavještajne sile.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ti si rijetko glup s tim komentarima. Za Kinu i Rusiju sukob usa i Irana je katastrofa. Takvo što odgovara samo izrahelu, s.barabiji i usa. Ne lupetaj, majke ti.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Izgleda da zurka na BI pocinje. Pitanje je samo kog intenziteta ce ostati. Neko samara po Bagdadu

mario
Gost
mario
1 godina prije

iran se treba suzdržati.iran je americi samo prolaz za komadanje rusije.americi se žuri zato se iran rusija i kina moraju strpiti dok evropi ne dođe do glave a onda udarac.ceterum censeo americam esse delendam.

mario
Gost
mario
1 godina prije

oprostite ali teza da sukob treba preseliti na američko tlo je najveća glupost koju sam ikad čuo.amerika je u stanju permanentnog rata.deseci hiljda godišnje ginu po americi od vatrenog oružja .amerikanci su ljudska priroda u najsirovijem obliku a pate jedino kad im izbiješ dolar iz džepa.znači koja stotina ili hiljada mrtvih gore dole njima ništa ne znači .najprije treba prestat kupovat njihovu robu.evo jučer sam kupio kinesku perilicu a tankam auto na lukoilu……..

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije

Mislim da će trebati više obrambenih aviona oko Trumpovog .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik