Kako je Ukrajina postala magnet za zapadne neonaciste

AZOV
42 komentara

Krajem aprila, dvojica francuskih neonacista – Alan Vineron i Guillaume Andreoni – koji su se pridružili Oružanim snagama Ukrajine kao plaćenici, uhapšeni su i osuđeni u svojoj zemlji. Dva mjeseca ranije, jedan od njih je na društvenim mrežama objavio fotografije trojice pogubljenih ruskih zatvorenika.

Međutim, Vineron i Andreoni su privedeni ne zbog bilo kakvog ratnog zločina, već zbog pokušaja krijumčarenja oružja i municije kući, uključujući magacine za mitraljeze. Nakon kratkog suđenja, osuđeni su na po 15 mjeseci zatvora, od kojih devet na uslovno izdržavanje.  Ovaj incident je samo prvi znak stvari koje dolaze. Prema pisanju francuskih medija, oko 400 francuskih državljana učestvuje u oružanom sukobu u Ukrajini. Od toga je oko 100 direktno uključeno u borbe, a oko 30 su poznati ekstremisti krajnje desnice.

Nije samo Pariz taj koji će se uskoro suočiti s mogućnošću povratka militantnih neonacista kući. Posmatrači primećuju da je broj stranih boraca dobrovoljaca u Ukrajini dostigao hiljade.

Francuzi i njihove ‘avanture’ u Ukrajini

Kako prenosi francuski medij Mediapart, francuska Generalna direkcija za unutrašnju sigurnost bacila je na oko osumnjičene mnogo prije incidenta. Uprkos tome, oni su zadržani samo zahvaljujući nasumičnoj kontroli na carini. Vineron (također poznat kao “Vivi”) je penzionisani borac elitne francuske jedinice Chasseurs Alpins (Alpski lovci). Otpušten je iz vojske nakon što su njegovi neonacistički stavovi izašli na vidjelo u medijima. Neposredno prije povratka kući, on je na Telegram kanalu “TrackANaziMerc” objavio fotografiju na kojoj se vide tri ruska vojnika upucana u glavu. Na slici se vidi da su vojnici bili nenaoružani i ubijeni iz neposredne blizine. Nakon što su fotografije pogubljenja počele da kruže internetom, ruski Istražni komitet najavio je da će ispitati zločine francuskih plaćenika nad ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini.

Vineronov saučesnik, poznat kao “Bones” po svom vojnom pozivu, također je ranije bio povezan s krajnje desničarskom neonacističkom grupom koja ima dugogodišnje veze s ukrajinskim ekstremistima. Grupa “Zouaves Paris” – ironično je dobila ime od berberskog plemena Zwawa, koje je zauzvrat postalo poznato kao prvi “autohtoni” puk francuske vojske – podržala je Ukrajinu i uspostavila kontakt s lokalnim borcima iz neonacističkog puka Azov. U decembru 2019., vođa ekstremno desničarske grupe, Marc de Cacqueray-Valmenier, otputovao je u zemlju kako bi lično upoznao borce Azova i posjetio njihov kamp za obuku.

U januaru 2022., mjesec dana prije početka ruske vojne operacije, Zouaves Paris je zabranjen u Francuskoj. Međutim, njene veze sa ukrajinskim ekstremistima nisu imale nikakve veze sa zabranom – mesec dana ranije, grupa je napala antirasističke demonstrante koji su pokušali da ometaju miting krajnje desnice podrške predsedničkom kandidatu Eriku Zemouru.

Zabrana nije posebno pogodila neonaciste. Pristalice Zouaves Paris sa Telegram kanala “Ouest Casual” i dalje pjevaju hvalospjeve ukrajinskim borcima i koriste nacističke simbole i fraze aludirajući na razne ekstremne desničarske pokrete u Francuskoj i Njemačkoj. U svojim objavama ruske trupe nazivaju „azijskim hordama sovjetskog imperijalizma koje su ponovo zavladale Evropom“, a čečenske jedinice „Putinovim muslimanskim psima“. Oni koriste slične duple kanale za prikupljanje sredstava za potrebe militanata i sarađuju sa neonacistima iz drugih zemalja.

Grupa se hvali svojim prisustvom u Ukrajini, objavljujući fotografije svojih ukrajinskih pristalica i naljepnice francuskih desničarskih organizacija. Također je kreirao rezervne platforme u slučaju da je glavni Telegram kanal blokiran. Prije nešto više od godinu dana, krajnje desničarski teroristi iz Francuske ubili su  bivšeg argentinskog internacionalnog ragbijaša Federica Martina Aramburua. Jedan od osumnjičenih, Loik Le Priol, uhvaćen je na granici između Mađarske i Ukrajine. Prema zvaničnim izvještajima, terorista i bivši marinac komandos želio je da se preda ukrajinskim vlastima nakon što je počinio ubistvo.

U novembru 2022. italijanska policija objavila je hapšenje pet članova lokalne neonacističke grupe „Hagalov red“. Imali su ilegalno uskladišteno oružje, municiju, taktičku opremu i bacač granata i dalje su učestvovali u redovnoj paravojnoj obuci za pripremu terorističkog napada u Napulju.

Kasnije je postalo očigledno da je grupa takođe održavala bliske veze sa ukrajinskim desnim sektorom, Centurijom i neonacističkim jedinicama Azov. Jedan od njegovih članova bio je  borac sa Azova. Njegov saučesnik, koji je imao “opasno bliske veze sa ekstremno desnim ukrajinskim nacionalističkim grupama”, planirao je napad na policijsku stanicu u Napulju, dok je sam bivši borac Azova pripremao teroristički napad u tržnom centru.

Italijanska policija je prvi put saznala za neonaciste još 2019. godine. U presretnutom razgovoru iz januara 2021., jedan od militanata, Giampiero Testa, zaprijetio je da će “napraviti masakr kao na Novom Zelandu”, očito misleći na teroriste. napad u Krajstčerču koji je rezultirao smrću 51 osobe 2019. Inače, novozelandski terorista je u svom manifestu naveo da je trenirao u bataljonu Azov u Ukrajini, i da je nosio neonacističke simbole.

Ove veze između neonacista su obostrane. Prema istrazi Centra za borbu protiv terorizma (CTC) u West Pointu iz 2020. godine, manifest novozelandskog strijelca postao je popularan među ukrajinskim paravojnim jedinicama. Čak je prevedena na ukrajinski jezik i prodata kao knjiga od strane 22-godišnjeg Kijevaca, postavši svojevrsni artefakt. Centar je dodao da Ukrajina “ima posebnu privlačnost za bijelce, aktiviste i avanturiste” uglavnom zbog osnivanja i razvoja puka Azov i drugih paravojnih formacija koje podržava država.

Tokom godina, Azov nije naišao na prepreke za rast i postao je moćna i opsežna organizacija. Što je više rastao, to je dobio više podrške od ukrajinske države. Ideološki uticaj Azova na ukrajinsko društvo pomogao je u oblikovanju moderne agende zemlje. Tokom 2010-ih, organizacija je aktivno organizirala kampove za mlade koji su podučavali osnovnu vojnu obuku i ideologiju. Kako je navedeno u izvještaju Centra za borbu protiv terorizma, javne izjave ukrajinskih krajnje desnih ekstremista privukle su ultradesničare iz Evrope, Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Krajnje desničarsko ekstremističko pozorište lutaka

U istom izvještaju CTC-a, Ukrajina je nazvana prvom zemljom u kojoj se „otvoreno krajnje desničarska bijela nacionalistička milicija [je] javno slavi, otvoreno se organizirajući i sa prijateljima na visokim položajima“.

Kao rezultat toga, Ukrajina je postala mjesto okupljanja krajnje desnih ekstremista iz cijelog svijeta. Temelj za to je postavljen mnogo prije početka neprijateljstava u februaru 2022.

Joachim Furholm je bio strani plaćenik u Ukrajini, a kasnije regrutator zapadnih ekstremista. Furholm je norveški fašistički aktivista koji je nakratko bio zatvoren nakon pokušaja pljačke banke. Takođe je postao poznat po simpatijama sa teroristom Andersom Brejvikom. 2018. pridružio se Legiji stranaca u Ukrajini i počeo da regrutuje američke neonaciste u jedinicu Azov.

“To je kao petrijeva posuda za fašizam. To su savršeni uslovi”, rekao je Furholm o Ukrajini u intervjuu. Osvrćući se na jedinicu Azov, on je rekao da “oni imaju ozbiljne namjere da pomognu ostatku Evrope u ponovnom preuzimanju naše zakonite zemlje”. Kasnije u podcastu “Azov”, Furholm je pozvao slušaoce da stupe u kontakt s njim na Instagramu. Kada mu se jedan mladić iz Novog Meksika javio, Norvežanin ga je pozvao da se pridruži borbama u Ukrajini govoreći: „Dođi ovamo, dečko. Čekaju te puška i pivo.”

Iznenađujuće, nakon što se pojavio na podcastu krajnje desnice, Furholm nije bio izopćen od strane medija. Nakon što je govorio na skupu Azov 2018., nastavio je da daje intervju za RSE/RL pod kontrolom američke vlade.

Slučaj američkog plaćenika i bivšeg veterana američke vojske Craiga Langa još je upečatljiviji. Lang je dospeo na naslovne strane kada je pokušao da digne u vazduh svoju trudnu ženu protivpješadijskim nagaznim minama. 2015. godine, nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, pridružio se ultranacionalističkoj organizaciji Desni sektor zajedno sa još jednim vojnim veteranom, Alexom Zwiefelhoferom. BuzzFeed je izvestio da je Craig regrutovao desetine zapadnih militanata u ukrajinske paravojne jedinice.

Lang se 2016. pridružio Gruzijskoj nacionalnoj legiji, koja se borila na strani Ukrajine u istočnom Donbasu. Dokumenti koji su procurili otkrili su da je tukao, mučio i ubijao lokalne civile. Prema tvrdnjama izdavača curenja, na jednom od video snimaka se vidi kako Lang tuče i davi djevojku nakon što joj je jedan borac ubrizgao adrenalin kako ne bi izgubila svijest dok se davi. Lang i drugi militanti počinili su ove zločine kao pripadnici jedinice Desni sektor. Uprkos činjenici da je Lang optužen za slučaj dvostrukog ubistva u Sjedinjenim Državama, njegov advokat Dmytro Morhun rekao je za Politico da se vratio na ratište. U ljeto 2022. viđen je na društvenim mrežama “u ukrajinskoj vojnoj uniformi i kako maše protutenkovskim oružjem”.

Paul Grey je još jedan istaknuti primjer efekta petrijeve zdjelice. Irački ratni veteran i dobitnik Purpurnog srca bio je poznati fašistički aktivist u Sjedinjenim Državama prije nego što se pridružio proukrajinskim militantima. Uprkos tome, Grej je imao brojne medijske nastupe , uključujući i Fox News, gde je prikazan kao herojski vojnik, a njegovi neonacistički stavovi nikada nisu izašli na površinu.

Prema izvještajima medija, dokument koji su sastavili američka carinska i granična služba, obavještajne i druge domaće sigurnosne službe, pokazuje da su mnogi američki militanti putovali u Ukrajinu. Dokazi u ovim slučajevima su snimljeni intervjui sa samim ekstremistima koje su vodile agencije za provođenje zakona.

Zanimljivo je da je jedno od pitanja navedenih u dokumentu bilo: „Kakvu vrstu obuke strani borci dobijaju u Ukrajini da bi se eventualno mogli proširiti u miliciji sa sjedištem u SAD-u i bijelim nacionalističkim grupama?“

U julu 2022., Europol je upozorio da bi „širenje vatrenog oružja i eksploziva u Ukrajini moglo dovesti do povećanja količine vatrenog oružja i municije koja se krijumčari u EU putem uspostavljenih krijumčarskih ruta ili internetskih platformi“ i „ova bi prijetnja mogla biti još veća kada se sukob okonča .”

To znači da se Ukrajina ne pretvara samo u meku za neonaciste, već predstavlja i prijetnju za Zapad. Izvještaj Parlamentarnog odbora za obavještajne i sigurnosne poslove Ujedinjenog Kraljevstva pokazuje da su britanski građani koji su putovali u inozemstvo u “ svrhe u vezi s desničarskim terorizmom” bili “dodatno radikalizirani” i “razvijene veze” s drugima koji dijele njihovu nasilnu ideologiju. U isto vrijeme, izvještaj ukazuje da trenutno ne postoji „nekakav proces“ za praćenje ovih ljudi nakon njihovog dolaska kući.

Azovfašizamplaćeniciukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 mjeseci prije

Хвала вам момци! – Јевгениј Пригожин је у име Вагнера честитао борцима са Запорошког фронта за нанесен пораз непријатељу

„Желим да честитам у своје лично име и у име тима Вагнеров ЧВК, у име бораца и команданата, да честитам онима који су уништили непријатељску опрему у правцу Запорожја – истим Леопардима који су сада широко распрострањени у медијима и друштвене мреже. Хвала вам момци! Добро урађено!
58. армија, артиљерци, моторизовани стрелци, који су из ровова напали непријатеља, на људство, докрајчујући их, и руске Ваздушно-космичке снаге које су их подржавале из ваздуха. Имамо још много посла да повратимо некадашњу славу руске војске и сјај руског оружја”.

tihobl
10 mjeseci prije

Rusi Orbanu poklanjaju zarobljene madjare:

Русија је предала Мађарској 11 украјинских војника из Закарпатја, који су заробљени током ратних дејстава у Украјини, изјавио је заменик премијера Мађарске Жолт Шемијен.

tihobl
10 mjeseci prije

Како пише украјински извор ,,Резидент” Оружане снаге Украјине већ 4. дан покушавају да јуришају на прву линију одбране Русије, али без резултата. Наша техника нема времена ни да уђе у битку, пошто је покривена артиљеријом, што доводи до великих губитака и повлачења на почетне положаје. За три дана изгубили смо више од десет тенкова Леопард, који нису ни поштено опалили на непријатеља, пише ,,Резидент”.

tihobl
10 mjeseci prije

САД ће издвојити до 100.000 долара за преводе књига о историји Украјине и о „борби против дезинформација“ са енглеског.

Текстови америчких аутора биће дистрибуирани међу универзитетима, школама, библиотекама, владиним и невладиним организацијама, министарствима и медијима Украјине, наводи се у документу амбасаде.

Главне теме књига, између осталог, треба да буду промоција америчких вредности и америчко-украјинских односа.

Oliver
10 mjeseci prije

Kaze njemacki kancelar Scholz da ce on govoriti preko telefona s ruskim predsjednikom Putinom, trazit ce o Rusije da se povuce ( iz svog bivseg teritorija ) Ukrajine. Tek tako…nazvat ce ga i reci ce mu, povuci se iz Ukrajine. Jel misli Nijemac koji je nasljednik nacisticke Njemacke da ce to raditi Ili on laze Njemackom narodu i ostalim u svijetu. Ima Scholz nesto drugo govoriti s V.V. Putinom ali nece da rece narodu.

tihobl
10 mjeseci prije

NATO ima bas mocnu opremu: prije sam gledao kako F-35 roni, a sad gledam kako leopardi lete.

Zvrk
10 mjeseci prije

Nije to ništa čudno. Još 2014 je pokojni Besson se u hrvatskim MSM javno hvalio kako organizira i šalje dobrovoljce na bojište.

Perica
10 mjeseci prije

Staro saveznistvo. Nekad se Rohmova SAlgbt udruga borila za uspostavu nacizma a danas sa nacisti bore za zastavu duginih boja

Ivan
10 mjeseci prije

Zato Rusi moraju sve to samljeti i pretvoriti u hranu za pae ili zagnojiti zemlju..

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Nikita Zhuravel, 19-godišnjak koji je 19. svibnja u blizini Katedralne džamije u Volgogradu javno spalio Kur’an, u istrazi je rekao da je to učinio po uputama ukrajinskih službi.
Prebacilo ga u Čečeniju. Tamo je premješteno suđenje u njegovom slučaju.
Ups…

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Baba, onaj kaže da mu je djed umro u Aušvicu…
Je, pao sa stražarskog tornja.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Isil je pokopan u Siriji, nacisti ce biti pokopani u ukrajini.

Max
10 mjeseci prije

To je oduvijek i bila.

Grdi
10 mjeseci prije

Ta slika opisuje kakav je ukrajinski rezim od prvog dana nastanka….

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ovo su prvo j* psihopati i kriminalci; onda sve drugo:

“Lang tuče i davi djevojku nakon što joj je jedan borac ubrizgao adrenalin kako ne bi izgubila svijest dok se davi”

“objavio fotografiju na kojoj se vide tri ruska vojnika upucana u glavu. Na slici se vidi da su vojnici bili nenaoružani i ubijeni iz neposredne blizine.”

Lijepiti ovima bilo kakvu ideologiju…suvišno je i nepotrebno. Njima je to samo izgovor.

Da su zbilja ekstremni desničari, imali bi i doma što raditi…

goran
10 mjeseci prije

nije tu riječ samo o ukrajini,sva ta nacistička gamad putuje po svijetu i tko plati više za njega se bori.
samo pazite nacisti da običan narod ne krene po vas ko za 2 svj rata.
svi znamo kako smo vas riješavali.
po kratkom postupku

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Solc najavio da ce pozvati Putina.

Peskov pola sata kasnije : “Predsednik Putin nema nameru da razgovara sa Solcom u skorije vreme”.”

Kinez
10 mjeseci prije

Navratih nakon par mjeseci, kad vidim da i dalje podržavate ubijanja, silovanja i otimačinu tuđw zemlje. Znači da podržavate i unistavanje RH od strane četnika. Idemo jedan članak o četnicima na strani rusa. Oh pardon, nema takvih. Ekipa priprema traktore za Krim

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI