Kako seksualni napadi britanskih vojnika širom svijeta ostaju nekažnjeni godinama

Britanska vojska
14 komentara

RT pregleda podatke o seksualnim zločinima koje su izvršili britanski vojnici u bivšim kolonijama i borbenim područjima.

Istražna jedinica RT The Detail pregledala je uznemirujuće podatke o optužbama za seksualne napade vojnika Ujedinjenog Kraljevstva i SAD stacioniranih u inostranstvu, identifikujući više od 1.100 takvih izvještaja koji su podnijeti samo između 2015. i 2020. godine.

Statistički podaci prikupljeni iz izvještaja Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) o seksualnim prestupima u pravosudnom sistemu pokazuju 324 izvještaja o tekućim i arhiviranim seksualnim zločinima koji su počinjeni u inostranstvu tokom ovog perioda, u vezi sa incidentima koji uključuju trupe stacionirane u Njemačkoj (128), na Kipru (36), Foklandi (18), Kanada (14), Gibraltar (7), Belgija (1) i Jemen (1).

Preko 100 izvještaja je kategorizovano kao vezano za „incidente koji su se dogodili u Evropi, Africi, Bliskom istoku, Aziji, SAD i na moru“.

Za isti vremenski okvir, podaci prikupljeni iz godišnjih izvještaja Pentagonove Kancelarije za prevenciju i reagovanje na seksualne napade (SAPRO) pokazuju da je vojsci prijavljeno preko 820 izvještaja o seksualnim deliktima.

Izvještaji su primljeni u 17 odvojenih „borbenih područja“, uključujući Avganistan (131), Irak (77), Katar (88), Tursku (61), Bahrein (78) i Kuvajt (87).

Ukupni podaci za obje vojske uključuju navode civila, kolega pripadnika vojske i stranih vojnih predstavnika.

Problem se otvara

Uprkos takvim zapanjujućim brojkama, zapadni mediji gotovo nikada ne priznaju ovaj jasno endemski problem. Ovaj očigledan kodeks ćutanja je primjetno prekršen u oktobru 2021, kada je londonski The Times izvijestio o slučaju ubijene Kenijke Agnes Vanjiru.

Tijelo 21-godišnjakinje koje se raspada otkriveno je u hotelskoj septičkoj jami u blizini vojnog poligona u gradu Nanjuki u martu 2012. Majka jednog djeteta, posljednji put je viđena živa u hotelu u društvu dva britanska vojnika.

Uprkos presudi kenijskog mrtvozornika iz 2019. godine u kojoj se navodi da su seksualnu radnicu pretukli i izboli „jedan ili dva britanska vojnika“, lokalnim vlastima i oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva bilo je potrebno još dvije godine da se u potpunosti posvete istrazi njene brutalne smrti.

U izjavi, Tesa Gregori, koja predstavlja porodicu Vandjira, rekla je za The Detail: „Oni su zaprepašteni što Ministarstvo odbrane od 2012. nije uspjelo da istraži njeno ubistvo i ne razumiju zašto se to gura pod tepih skoro deceniju.“

„Porodica želi da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde, da se nauče lekcije kako bi se osiguralo da nijedna druga kenijska žena ne trpi takvu brutalnost i da se rješavaju dugotrajna pitanja oko navoda o seksualnom nasilju od strane britanske vojske u Nanyukiju.“

Porodica sada preduzima pravne mjere protiv Ministarstva odbrane, pokušavajući da iznudi objelodanjivanje svih podataka vezanih za Vanjiruinu smrt, i otkrije zašto njene ubice – koje su se kasnije hvalile o svojim gnusnim zločinima na Facebooku – nikada nisu izvedene pred lice pravde. To je dio šireg napora, koji vodi advokatska firma Leigh Day and Company sa sjedištem u Londonu, da izvrši pritisak na vladu Ujedinjenog Kraljevstva da ponovo pokrene istrage protiv britanskih vojnika o stotinama optužbi za silovanje u Keniji.

2003. javilo se 650 žena iz plemena Masai i Samburu, koje su tvrdile da su ih britanski vojnici stacionirani u postkolonijalnoj zemlji silovali tokom četiri decenije. Neke su tvrdile da su poslije toga rađale djecu.

Nakon višemilionske trogodišnje istrage Kraljevske vojne policije, njihove tvrdnje su masovno odbacivane nakon što su istražitelji zaključili da su desetine pritužbi zabilježenih u dosijeima kenijske policije lažne. Među nepodudarnostima su bile optužbe protiv vojnih jedinica koje u to vrijeme nisu bile stacionirane u Keniji. Čak su i istrage protiv onih britanskih zvaničnika za koje su priznali da bi mogle biti legitimne prekinute.

Martin Day, advokat koji zastupa žene, kasnije je razbuktao istragu RMP i otkrio kako su ključni dokumenti u vezi sa tvrdnjama nestali. On traži povrat tih dokumenata.

Akciju Leigh Day snažno su podržali kenijski aktivisti za ljudska prava. Johnson Ole Karunga, direktor Domorodačkog pokreta za unapređenje mira i transformaciju sukoba (IMPACT), rekao je da ako su vlade Kenije i Velike Britanije „vjerodostojne“, da je „sada blizu obaveze“ da pokrenu nezavisnu istragu o tvrdnjama.

„Nema šanse da se ovi slučajevi jednostavno odbace. Ne možemo dozvoliti da vojska istražuje samu sebe. Cijeli proces za nas u to vrijeme nije bio baš kredibilan. Smatrali smo da se više radi o odnosima s javnošću“, rekao je za The Detail. „Martin Day i druge organizacije za podršku nisu dobile sve dokaze, ali jesu Britanska vojska i RMP. To je pitanje moći i privilegija. Kada smo pokušali da dobijemo te informacije, našim advokatima nije omogućen pristup.”

Johnson je dodao da je tokom istrage RMP posjetio više policijskih stanica širom sjeverne teritorije gdje je britanska vojska boravila i prikupio veliki broj dosijea u vezi sa optužbama za silovanje. Nakon toga, ove stanice su njegovoj organizaciji rekle da se dokumenti čuvaju u sjedištu policije u Najrobiju – ali, kada su traženi, kontrola misije je tvrdila da ih ne posjeduje.

„Mislim da je to potpuno zataškavanje. Za mene je slučaj Agnes Vanjiru iz 2012. godine, osam godina nakon okončanja slučajeva silovanja, pokazatelj da ima dovoljno materijala da se ti slučajevi ponovo istraže“, zaključio je on. „I upravo sada ćete vidjeti da će Agnesina smrt dati kenijskim ženama glas i hrabrost.“

Šokantna istorija

Postoji dugo, mračno nasljeđe vojne brutalnosti i nasilja nad ženama koje se gura pod tepih u istočnoafričkoj zemlji.

Godine 1980, 19-godišnji američki mornar koji je priznao da je izbo nožem i ubio 29-godišnju prostitutku iz Mombase Moniku Njeri izašao je sa suda uz kaznu od 500 dolara nakon što se izjasnio krivim za manju optužbu za ubistvo iz nehata. Washington je kasnije platio tričavih 14.000 dolara porodici Njeri kao odštetu, dok je Frank J. Sundstorm nastavio svoju mornaričku karijeru.

Tri godine kasnije, u istom gradu, još jedan američki mornarički oficir pojavio se na sudu optužen za ubistvo Kenijke Lusi Kabura, 25-godišnjakinje koja je bila silovana i zadavljena nakon druženja sa američkim vojnicima neposredno prije smrti. Oficir je oslobođen, što je izazvalo optužbe da lokalne vlasti ne žele da naruše njihov srdačni vojni sporazum sa SAD.

Godine 2016, kada su političari raspravljali o ratifikaciji novog sporazuma o odbrani između Ujedinjenog Kraljevstva i Kenije 2016, pitanje ozbiljnih seksualnih napada koje su izvršile britanske trupe pokrenuto je u Narodnoj skupštini zemlje.

Jedan broj poslanika kritikovao je nedostatak prethodnih radnji koje su preduzete u vezi sa pritužbama lokalnih žena na silovanje. U jednoj razmjeni, poslanik Kisaunija Rashid Juma Bedzimba rekao je: „Šteta je što britanska vojna baza ima više socijalnih problema nego zajednice koje žive u ovim oblastima koje smo izdvojili za vojnu obuku“.

„Najsiromašnije zajednice, zbog nedostatka vode i hrane, možda moraju da žive u blizini ovih kampova i da traže pomoć. Zbog toga ti vojnici koriste priliku da seksualno zlostavljaju naše kćerke“, jadao se on. „Tamo odlaze zbog siromaštva i nedostatka osnovnih potrepština. Bilo bi dobro kada bi se u blizini tih kampova stvorilo posebno okruženje za život zajednica koje žive u tom području.“

Sporazum je ratifikovan mjesec dana kasnije. Do 10.000 britanskih vojnika sada boravi u Keniji godišnje, sa oko 100 stalnog osoblja i 280 privremenog osoblja, izvodeći zajedničke vježbe sa Odbrambenim snagama Kenije. Preko 500 Kenijaca je zaposleno sa punim radnim vremenom u Jedinici za obuku britanske vojske Kenija (BATUK).

Britanija takođe nudi mogućnosti obuke u UK kenijskoj vojsci, a britanske trupe pomažu u tekućim bitkama Najrobija sa terorističkom grupom Al Shabab povezanom sa Al Kaidom. SAD takođe imaju brojne baze u istočnoafričkoj zemlji, ali sa mnogo manje trupa.

Primjećujem sa svojih Five Eyes (pet očiju)

Pitanje seksualnog napada u zapadnim vojnim redovima očigledno izaziva ogromnu zabrinutost za vrh vojske – do te mjere da je Five Eyes (FVEY), tajna obavještajna koalicija koja okuplja Australiju, Kanadu, Novi Zeland, UK i SAD, direktno konsultovana o problemu.

Povjerljive razmjene između Five Eyes, „stranih partnera“ i određenog broja vojnog osoblja su se desile 2020. Izvještaj SAPRO iz te godine otkriva da je grupa bila postavljena da lično ugosti predstavnike FVEY drugog foruma, ali je otkazan zbog pandemije , i ažuriran u format „telefon/virtuelni“.

Kratak izvod se dotiče angažmana SAPRO sa „kanadskim učesnicima” na promjeni kulture i strategija, iako se dodaje da se ovo tijelo „redovno konsultuje sa saveznicima i strateškim partnerima kako bi podijelilo i razgovaralo o najboljim praksama u prevenciji i reagovanju na seksualne napade kao dio svoje podrške Five Eyes i strategija nacionalne odbrane“.

Bio je to drugi takav susret sa misterioznim Five Eyes. SAPRO je 2018. godine učestvovao na prvom forumu obavještajne koalicije na temu „Prevencija i reagovanje na seksualno nedolično ponašanje“.

U svom zaključku, zemlje članice su se „složile oko prednosti nastavka diskusije o zajedničkim izazovima i prilikama, pristupima izgradnji budućih lidera spremnih za svoju ulogu u ovom prostoru i inovacijama u uslugama podrške žrtvama.“

Seksualno uznemiravanjeVelika BritanijaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
2 godine prije

Zar je moguće da Englezi, tako poštena i civilizovana demokratska nacija , rade takve stvari ?

2 godine prije

Sječate se još Skripalove čerke? Prilično zgodnja djevojka…
Kidnapovali su je in več godinama nema joj traga.
Žena pada u oči zbog medijske prepoznatljivosti, a niko je nije vidio više.
Znači, gdje je? U nekom vojnom logoru kao djevojka za razonodu…
A Navalni? Nema dana, da nije u nekom mediju..

sakib
2 godine prije

engleska kultura i fer plej poznati nasiroko

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Pretuzna istina sto se dogadja , kada imate , inozemne postrojbe – ” branitelje ” na vlastitom teritoriju !!! To sto su ucinjeli za mnogo manje bi doma , robijali – desetljecima !!! Ovako .. Imate , prijateljski ( okupirani ) teritorij pa tu sve , vlastite , ludjacke nakane , slobodne , istreste ! Ne kaznjava se . Pametnima , ovaj , uistinu , grozni text , valja imat na umu . Toliko .

2 godine prije

ma gdje bi to zvijeri iz anglosaksonskog svijeta napravili ,povjest nas je naucila da nikad nisu bili otimaci ,razbojnici ,kriminalci ,i gdje god se pojave zene nestrpljivo cekaju da udu u intimne veze posebno sa njima

Lucija, prva
2 godine prije

Ovdje se u osnovi radi o dvije vrste zločina:

– ubijanje prostitutki, dva slučaja, taj u Keniji što ganja familija, gdje su se ta dvojica još i hvalila na FB (!!!), i onaj gdje 19 godišnji mornar isto ubija prostitutku, izlazi iz kauciju, a ujak Sam plaća obitelji.

Well, možemo zaključiti, da taj profil odgovara vojsci.
Vani bi ih zatvorili ili u ludnicu ili u zatvor.

– drugo, žalosno, su te siromašne zajednice koje žive u blizini kampova.
A u kampovima postoji pitka voda…

Nema sumnje i da su neke bile prisiljene na prostituciju, pa poslije tvrdile da su silovane?!

nessy
2 godine prije

Anglo-saxsonci, vrli protestanti, WASP-ovi, tamne ljude uopce ne dozivljavaju kao osobe, nego kao vrece mesa, kojima mogu raspolagati kako im se svidi. A pogotovo vojnici, talog taloga, koji ima moc nad necijim zivotom, pa to i koristi, bestijalno.

Max
2 godine prije

Manijaci.

Samuraj
2 godine prije

Sramota. Ali platiti će oni svoje račune, kad tad.

2 godine prije

U Italiji (zemlji sa ograničenim suverenitetom i koloniji plutokratske camarille) je javna tajna što se događa ženama u mjestima gdje su smještene američke vojne baze. Bilo je dosta tužbi na sudovima u tim gradovima ali ove su – tko zna zašto – redovno padale u vodu. Čujem da žene kojima se “to” dogodi više čak ni ne tuže. A zašto bi produžavale sebi patnju navlačeči i još jednu bespotrebnu psihološku dramu a uz to i dodatnu materijalnu štetu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI