fbpx

Kako su Demokrati, uz pomoć glasovanja poštom, pokušali osvojiti izbore 1864. godine

SAD, Republikanski izborni listic 1864

U Sjedinjenim Državama je bilo nekoliko izbornih skandala koji su utjecali na događaje u pogledu izbora u različitoj mjeri: na primjer, uzmimo događaje koji su se dogodili u drugom krugu iz 2008., prebrojavanje na Floridi 2000. ili skandal s Watergateom iz 1972. Jedan skandal dogodio se u 19. stoljeću i odlično se podudara s raspravom oko toga kako bi se ove godine trebali odvijati izbori za predsjednika.

Sudbina predsjedničkih izbora 1864. u Sjedinjenim Državama kao i sudbina cijele nacije, mogla se drugačije odviti zbog zavjere koja je glasovanjem, koje se tada odvijalo putem pošte, broj glasova glasača gurao u prednost Demokrata.

Veći dio te godine Abraham Lincoln imao je tmurne šanse za osvajanje drugog mandata. Trajao je Građanski rat, a Sjever je počeo gubiti povjerenje u predsjednika koji je odbio bilo kakav kompromis sa snagama Konfederacije.

U to se vrijeme rađala zavjera za rušenje Lincolnove Stranke nacionalnog jedinstva te zavjera koja je trebala pomoći njegovom protivniku, generalu Georgeu B. McClellanu.

Vojnici Unije mogli su dati odsutne glasove iz vojnih logora. Da bi to učinili, vojnici su morali dati svoju punomoć na glasačkim listićima, koji su sadržavali četiri potpisa: birača, osobe ovlaštene za primanje glasačkog listića, svjedoka potpisa birača i kolege suborca. Ti su papiri nakon toga poslani u okruge, ovisno o prebivalištu vojnika, kako bi ih se sabralo u konačnom glasovanju.

Prema izvještajima The New York Timesa iz 1864. godine, skupina zavjerenika u Washingtonu i Baltimoreu krivotvorila je novine i potpise kako bi lažirala  glasovanje u korist McClellana.

Jedan od kreatora zavjere bio je Edward Donahue, koji je bio ovlašten kao agent države New York za primanje vojničkih glasova.

Donahue i njegovi pristaše stavili su imena aktivnih, mrtvih i nepostojećih vojnika, kao i časnika u praznine. Omotnice su također ostavili otvorenima, kako bi mogli zamijeniti glasove onih koji su glasovali za Lincolna lažnim i nepostojećim glasovima, koji su navodno glasovali za McClellana.

Donahue je primio popise vojnika od njujorškog generala koji je napisao: “U paketu ćete naći karte; ali ćete pronaći i popis imena stvarnih stanovnika okruga Columbia, koji su sada pripadnici 128. postrojbe Stožerne pukovnije. Uz moje najbolje želje za vaš uspjeh, ostajem & c”.

New York Times također citira pismo šerifa Albanyja H. Cromdela, koji je ponudio poslati dodatne ljude koji bi pomogli Donahueu u Baltimoreu.

Zavjeru je otkrio Orville Wood, trgovac iz države New York koji je “gledao lokalnu kartu” u sjedištu Baltimorea, u 91. pukovniji New Yorka, po nalogu odbora svog okruga.

Wood, Lincolnov pristaša, svjedočio je da je osjetio kako nešto nije u redu kad mu je Donahueov suradnik, Moses Ferry rekao da je Lincoln dobio samo 11 glasova u pukovniji, u usporedbi s 400 glasova za McClellana. Wood je zadobio Ferryjevo povjerenje tako što se pretvarao da podržava demokratskog kandidata, ali nakon što je vidio dovoljno dokaza o prijevari, prijavio je Donahuea i Ferrya.

Njih dvojica uhićeni su nakon čega im je suđeno ispred vojnog povjerenstva i to manje od dva tjedna prije izbora. Ferry je priznao krivnju 27. listopada 1864; Donahue je u početku odbacio optužbe, ali je kasnije od sudaca tražio milost, nakon što je prikupljen dodatan broj dokaza i nakon što je uhićen dodatan broj sudionika.

Sudac je ovaj slučaj nazvao “jednom od najvećih prijevara koju je američki narod doživio u svojoj povijesti”.

Da je prijevara bila uspješna, to bi moglo “proizvesti poremećaje u cijeloj našoj zemlji, zbog čega bi rat za očuvanje Unije bio praktički priveden kraju i bio bi uzaludan”, dodao je. “Zločin tako težak poput ovog zahtijeva energičnu kaznu i ne bih pretjerao kada bih rekao da on zaslužuje smrtnu kaznu”.

Washington Post piše dalje kako je Lincoln, međutim odobrio preporuku suda o doživotnom zatvoru za njih dvojicu. Lincoln je nakon toga pobijedio na izborima s 212 od ukupno 233 izborna glasa. Pobjedi Lincolna doprinio je ojačan moral vojnika Sjevera nakon niza pobjeda protiv Konfederacije, zbog čega je McClellan morao odbaciti antiratnu platformu svoje stranke.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
lika
Gost
lika
2 mjeseci prije

Ovo s izborima u Americi je isto kao kad se stvoru dvije frakcije u upravi Hajduka.

Busola
Gost
Busola
2 mjeseci prije

Ovako ustvari djeluje ta famozna “demokracija” i danas i to ne samo u SAD nego u svim “demokratskim” državama svijeta. Već smo uočili kako su izbori jedna obična farsa koja se stalno namješta , samo razlika danas je što namještanje se ne otkriva , a zavjeraši budu promovirani umjesto uhapšeni…

I u Hrvatskoj imamo APIS… koji je nategnute rezultate i mogućnost stvaranja prave opozicije gasio nedostatkom par glasova i sličnim stvarčicama…

Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije

U svim državama i u svim vremenima.
Ne moramo ici u izbore namještanja,isti broje i lovu i glasove.
Na svakodnevnoj bazi gledamo namještanja i muljaže od slučaja Zadravec,Beroš,a što je tuzno jucer je mladić tesko nastradao u cisterni u Ri ,komentari nestaju i to je nasa demokracija u 21st.

Busola
Gost
Busola
2 mjeseci prije

nestaju video dokumentarci s youtube.com a kamoli komentari. U biti više ljudi je zaposleno na kreiranju mišljenja na netu od strane elita i vladajućih nego na npr. svim mainstream televizijama…

santa007
Gost
santa007
2 mjeseci prije

Navodno je skupina generala među kojima je bio Majkl Flin pred izbore 2016 pohapsila hakere koji su tebali hakirati izbore u korist Hilari.

Max
Member
Max
2 mjeseci prije

Povijest je dobro znati .. To pomaže razumijevvanju sadašnjosti. Inače McLellan je bio nesposobni sjevernjački general koji je u tandemu s Bookerom zapovvijedao Glavnim Stožerom Unije i katastrofalno gubio bitke ( Gotovo i čitav rat ) od generala Leeja..

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije

Jos bolje bi bilo da su napisali kako su se sastali Morgan, Rokfeler i Karnegi sa tri kofera para krajem 19. vijeka i kupili izbore. Od tog sastanka vise nije bilo slobodnih izbora u SAD.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x