Kanada je prodala sve zlato – Nikome nije jasna “logika” njihove središnje banke

Nacionalna banka Kanade
48 komentara

Dok središnje banke diljem svijeta gomilaju i iz inozemstva u državne depozite vraćaju svoje rezerve zlata, Kanada je sve zalihe zlata prodala 2016. godine. Središnja banka Kanade je među 100 velikih središnjih banaka na posljednjem mjestu na svijetu.

Postoje presedani kada su središnje banke prodale svoje zlato, a to nikada nije dobro završilo. 1999. godine, kada je cijena zlata bila niska, 282,40 dolara po unci, Velika Britanija je prodala polovicu svojih zlatnih rezervi vrijednih oko 6,5 milijardi dolara.

Prodajom je zaradila 3,5 milijardi dolara, ali je do 2007. cijena zlata porasla na 675 dolara po unci, zbog čega je Velika Britanija izgubila je više od 2 milijarde funti. To je bila financijska katastrofa, koja je pokazala da prodaja zlata ne može donijeti ništa dobro. Kanada sada može ponoviti ovo iskustvo.

S obzirom na brojne neizvjesnosti na globalnoj razini, prodaja zlata Kanade može imati ozbiljne posljedice.

U doba fiat valute, nekonvertibilne valute kojeg vlade proglasile legalnom, iako nema nikakvo pokriće, mnogi zaboravljaju da je zlato zapravo novac i nikada nije prestalo biti pouzdano sredstvo očuvanja vrijednosti. Zlato je za mnoge jedna od najlikvidnijih valuta.

Prema ekonomistima iz kanadske državne riznice, razlog za prodaju zlata je bio trošak pohrane zlata i činjenica da zlato daje malu dobit. Ovo je čudna logika, jer je zlato prema burzovnom indeksu S&P500 cijena zlata od 35 dolara po unci iz 1967. godine porasla na više od 1300 dolara, koliko unca stoji danas.

Središnje banke su od 2010. godine postale su glavni kupci zlata. Glavni kupci su bili i još su uvijek Rusija i Kina, dok većina drugih središnjih banaka pokušava slijediti njihov primjer.

S druge strane, Kanada se pridružila zemljama u razvoju, kao što su Angola, Belize i Tonga, ali Hrvatskoj, koje uopće nemaju zlatne rezerve. Je li Kanada na putu u katastrofu?

Trenutni kanadski pričuvni status od 10,41 milijardu dolara u MMF-u daje joj 2,26 posto glasova u ovoj organizaciji.

Smanjenjem rezervni za 1,2 milijarde dolara i nakon prodaje zlata, Kanada je sama sebi značajno smanjila glasačka prava u MMF-u.

Znači da se financijski utjecaj Kanade postupno smanjuje s nestankom zaliha zlata. Čini se da financijske vlasti Kanade postupaju po samo njima znanom scenariju.

Međutim, nakon prodaje zlata je tržišni dug Kanade premašio milijardu dolara. Taj dug uglavnom ima veze s nekontroliranim zaduživanjem, što je bilo moguće zbog kreditne politike Središnje banke Kanade.

Trenutno strop kanadskog duga iznosi 1168 milijardi dolara. Očekuje se da će u budućnosti parlament taj strop morati povećati.

Prema riječima kanadske vlade, zemlja mogućnost posuđivanja sredstava za refinanciranje ogromnih dugova. Ali sljedeće zaduživanje će samo doprinijeti povećanju postojeće planine duga.

Kanada je postala jedan od lidera u svjetskom dugu, a čini se da će se morati dodatno zaduživati.

FOTO – Zlato Kanade i prodaja 2016.

Kanadske zlatne rezerve

Svaka promjena u globalnoj ekonomiju Kanadu dovodi u vrlo sumnjivu poziciju.

Ironično, Kanada je rekordni dug ostvarila u vrijeme kada je dosegla gospodarski rast od 3%, odnosno 2017. godine, najviši u proteklih šest godina. Mnogi ekonomisti očekuju da će se ovaj trend nastaviti.

Međutim, neki ekonomisti tvrde kako je taj optimizam pogrešan. Ekonomski rast u Kanadi je zabilježen u vrijeme kada su ukupni rashodi u odnosu na deficit porasli na 18 milijardi dolara. U 2017. godini je veliki korporativni zajam dosegao rekordan iznos od 803 milijarde dolara.

Osim toga, Kanada se suočava s problemom hipoteka, a vlasnici kuća koji su kupili kuće po povlaštenim uvjetima više ne mogu vraćati zajmove s povećanim kamatnim stopama, niti mogu prodati kuću jer si je nitko ne može priuštiti.

Kanadska financijska politika je za mnoge misterij. Druge zemlje akumuliraju zlato, a Kanada je svoje prodala. Dok druge zemlje pokušavaju smanjiti svoje velike dugove, Kanada kao da ih planira povećati. Zemlje koje povijesno cijene zlato su bile ili su težile da postanu svjetske sile. Zlatne rezerve su uvijek bile simbol moći. Kanada se odlučila na slobodan let i lako se može srušiti.

FOTO – Zlatne rezerve (žuto) u odnosu na kanadski dug (crveno)

Kanadske zlatne rezerve i dug

Vezani članci:

SAD razmatra povratak na “zlatni standard” – Ima li FED potrebno zlato?
Turska vratila zlato iz SAD-a – U nesigurnom svijetu zemlje zlato žele u domaćim trezorima
Može li društvo razviti sustav novca koji nije na dug?

Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Ucjena i ništa drugo.

aaaa
5 godine prije

Zaposlili savjetnika iz Agrokora…. 🙂

Alen
5 godine prije

“mnogi zaboravljaju da je zlato zapravo novac”, mislim da vecina niti ne zna da je zlato novac..I srebro je isto novac..

Riddick
5 godine prije

Odličan tekst i veoma zanimljiv , nastavite i dalje sa člancima o ekonomiji .
Evo lista država po količini zlata
https://tradingeconomics.com/country-list/gold-reserves

taKi
5 godine prije

Metal ko metal… Kazu indijanci “Kad bude zadnje drvo poseceno i kad zadnja riba u reci umre, onda cete upoznati, da ne možete jesti svojih dolara!”

NAPOLEON
5 godine prije

”Ironično, Kanada je rekordni dug ostvarila u vrijeme kada je dosegla gospodarski rast od 3%, odnosno 2017. godine, najviši u proteklih šest godina.” Nije ironično nego logično. Ne znam dali je ovo lapsuz autora ili stvarno tako misli. Znamo da novac nastaje zaduživanjem pa taj novi novac doprinosi rastu gospodarstva.

Nostradurus
5 godine prije

Koliko mi se čini u Kanadskoj centralnoj banci rade Vujčićevi istomišljenici. Zbog toga rezultat njihovog rada nije upitan.

PeroDD
5 godine prije

Zlato je roba kao isvaka druga! Kupis jeftino prodas skupo; kao i dionice kakao nafta ……

Mare marić
5 godine prije

A da se nešto napiše o hrvatskom
zlatu?

Spartak
5 godine prije

“logika” kanadske središnje banke? Pa ona postoji samo kao zgrada. Uostalom, i Kanada je država na papiru. Vazalni prirepak usanskom financijskih ,magnata. Za ponašanje “Kan sred. banke” treba pitati FED odnosno Rothschilde i društvo

Abe
5 godine prije

Nedavno su mijenjali tekst himne, a mogu i naslov. Ouch canada.

udav
5 godine prije

dovoljno je kenjadici crno zlato:
Per Investopedia, these are the countries ranked by percent of crude oil reserves (in billion barrels):

1. Venezuela (20.2 percent)

2. Saudi Arabia (18 percent

3. Canada (11.8 percent)

4. Iran (10.6 percent)

Dovla
5 godine prije

Nekako , nesto fali u ovom clanku. Zasto niste napisali po kojoj cijeni po unci su prodali zlato? Sad je zlato prilicno skupo. Prikazali ste primjer Britanije, zasto ne i Kanade?
Drugo, ko je kupio to kanadsko zlato? To bi bio potpun clanak.

rođo
5 godine prije

očito im ide dobro i bez zlata

Febo
5 godine prije

Nemojmo si dozvoliti da mislimo da je Sredisnja kanadska banka jedna iz neke trecerazredne drzave. Ako pogledamo trend tko kupuje zlato onda mozemo vidjeti da to kupuju slijedece drzave: Rusija, Kina, Indija, Pakistane i ine.Sa zapadne strane niti ama jedna drzava
ne kupuje zlato. Ako znamo da svijetom vladaju zapadne banke i da se danasnji ratovi vode preko kontrole novaca onda se moramo pitati
u kojem grmu lezi zec.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.