fbpx

SAD razmatra povratak na “zlatni standard” – Ima li FED potrebno zlato?

SAD razmatra povratak na "zlatni standard" – Ima li FED potrebno zlato? 1

Središnja banka Rusije je u ožujku ove godine kupila dodatnih 9 tona zlata. Od 1. travnja je obujam monetarnih rezervi u zlatu središnje banke dosegao je 1891 tona.

Tijekom mjeseca je Središnja banka Rusije povećala zalihe zlata za 0,5%.

Istovremeno, vrijednost zlata u rezervama ostala je gotovo jednaka, 80,48 milijardi dolara i čini 17,6% ukupnih pričuva.

Ukupno je u prvom tromjesečju 2018. Središnja banka Rusije kupila 53 tone zlata. Posljednjih godina Moskva aktivno kupuje zlato. U razdoblju od 2014. do 2017. je kupila 802 tona zlata, od čega u 2017. godini 224 tone.

Ovaj je trend primjetan i u Kini, dok ostale zemlje zlatne rezerve vraćaju iz inozemstva. Ove je godine Turska zlato vratila iz Sjedinjenih Država, od kojeg je dio pohranila u Europi, posebice u Londonu , a dio u Banci za međunarodna poravnanja u Švicarskoj.

Narodna banka Mađarske je zbog straha od buduće “geopolitičke krize” u ožujku potvrdila da je vratila 3 tone zlata iz Londona. Njemačka je također uspjela vratiti 53 780 zlatnih poluga iz Pariza i 940 tona zlata iz Londona. Australija i Nizozemska su nedavno također vratile velike količine rezervi zlata.

Rusija je to uradila prije dvije godine i vratila oko 100 tona zlata koje je bilo pohranjeno u trezorima američkog financijskog diva Citigroup Inc.

Čak je i pokojni predsjednik Venezuele Hugo Chavez uspio vratiti 39 od 300 tona zlata iz depozita iz Sjedinjenih Država.

Tu je i Kina, koja je odlučila da juan mora postati međunarodna valuta, ali sa “zlatnim standardom”, od koje je američki predsjednik Nixon ukinuo 1971. i direktnu konvertibilnost dolara u zlato zamijenio sustavom “petrodolara”, koji se polako urušava.

SAD će razmatrati zakon o povratu “zlatnog standarda”

SAD hegemonija

Američki kongresmen Alexander Mooney iz Zapadne Virginije zahtijeva da se američka valuta opet veže za zlato.

Prema američkom Alexanderu Mooneyu, svaka generacija Amerikanaca svjedoči činjenici da američki dolar gubi polovicu svoje kupovne moći. On smatra da bi američka valuta ponovo trebala imati “zlatni standard”. Da bi se to učinilo, predstavio je i relevantni zakon.

Posljednjih godina predstavnici Republikanske stranke su u više navrata predstavili različite inicijative za ponovno vezivanje dolara za zlato.

Sada kongresmen Alexander Mooney iz Zapadne Virginije zahtijeva da se američka valuta veže za određenu količinu ovog plemenitog metala.

To se samo djelomično može nazvati “zlatnim standardom”. No, političar je u raspravu uputio zakon HR 5404.

Zakon kojeg je predstavio Alexander Mooney navodi “kako je od 2000. godine američki dolar izgubio 30% svoje kupovne moći, a od 1913. je izgubio čak 90%. S inflacijom manjim od 2%, američki dolar svakih 35 godina, što je jedna generacija, gubi polovicu svoje kupovne moći”.

U prijedlogu zakona je također naznačeno da američke obitelji trebaju dugoročnu stabilnost kako bi mogli uštedjeti novac kojeg će kasnije koristiti za mirovinu. Američko gospodarstvo treba stabilnu valutu i novčanu ponudu, koju neće odrediti vlada, već tržište, a to može osigurati samo “zlatni standard”.

Novi zakon o “zlatnom standardu” propisuje da Ministarstvo financija u roku od 30 mjeseci od usvajanja zakona mora odrediti koliko će zlata dobiti dolar, tako da FED može u bilo kojem trenutku razmijeniti papirnata sredstva za odgovarajuću količinu zlata. Tijekom tog vremena američka vlada mora dostaviti sve informacije o zlatnim rezervama zemlje.

Kako će se američki dolar ponovno računati na temelju zlata, u kojem omjeru i na temelju koje evaluacijske osnove, nije navedeno u nacrtu zakona.

Imaju li SAD zlato za povratak na “zlatni standard”?

Zlatne poluge - Kina i Rusija najveći kupci

Problem je što prema službenim informacijama SAD posjeduju 8133,5 tona zlata, ali je to nemoguće dokazati. Od vremena Nixona i ukidanja “zlatnog standarda” je za održavanje svoje globalne hegemonije Washington uvijek računao na tradicionalne stupove njegove hegemonije. To su vojna moć i uloga papirnatog dolara kao svjetske rezervne valute.

Međutim, dolar sada pokazuje sve svoje slabosti i to više nitko ne može skrivati od svjetske javnosti. Prema financijskom ekspertu Billu Holleru, “zlato je za dolar kao kriptonit, imaginarni svemirski materijal koji od čovjeka čini Supermena. To je razlog zašto se u određenim fazama monetarne politike mora zadržati cijena zlata na najnižoj razini, samo kako bi se osigurala vrijednost dolara.

Poznato je da su velike američke banke preuzele kontrolu nad globalnom financijskom sektorom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Upravo u tim teškim vremenima je više od 122 zemalja dobilo poziv da svoje zlatne rezerve presele u FED Sjedinjenih Država, posebno u “Federal Reserve Bank of New York”, te u Fort Knox, gdje se američke rezerve zlata čuvaju još od 1937.

Kada je 1944. FED napunio svoje trezore svojim i tuđim zlatom, nazire se poraz nacizma. Washington je odlučio kako da vrijeme da stane na čelo Novog svjetskog poretka i to se dogodilo u srpnju 1944. godine u Bretton Woodsu. Tamo se dogovorilo da će se za tečaj zlata brinuti SAD, koje će održavati cijenu zlata na 35,oo dolara za uncu, čime će dobiti pravo da zlato po toj cijeni pretvaraju u dolar, bez ikakvih ograničenja ili prepreka. Naravno, američki poslijeratni ekonomski bum se temeljio i na zlatu stranih država.

Međutim, Sjedinjene Države su morale biti velikodušne prema saveznicima, posebno prema Japanu i Zapadnoj Njemačkoj, iako je glavni motiv bio demonstrirati superiornost kapitalističkog sustava u odnosu na socijalistički. Gotovo sve se financiralo iz zlatnih rezervi, a ta darežljivost je imala svoju cijenu, što se posebno vidjelo s troškovima rata u Vijetnamu, koji su 1968. dosegli kritičnu razinu.

Sve je to prisilio predsjednika Richarda Nixona da okonča dogovor iz Bretton Woodsa i krene s izgradnjom “dolara kao nove globalne rezervne valute”. Od tada dolar ovisi isključivo o tome koliko je FED sposoban da manipulira običnim papirom koji se pretvara u tisuće milijardi dolara godišnje.

Zlatne rezerve

Ali što se dogodilo sa zlatom 122 zemlje koje su ga pohranile u Sjedinjenim Državama? To zapravo nitko ne zna. Gore navedene zemlje su ga uspjele vratiti, a Rusija i Kina kupuju  fizičko zlato proizvedeno i zemlji i diljem svijeta.

FED navodi kako je u Fort Knox 1945. pohranjeno 20 000 tona zlata, a 2013. godine je ta količina  smanjena na samo 4175 tona. U isto vrijeme, oko 5 000 tona zlata se nalazi u trezorima Federalnih rezervi u New Yorku. No, ove brojke su nepouzdane, jer ih nitko ne može potvrditi, što je bila tema rasprava još za vrijeme Reaganove administracije.

U veljači 2014. godine kongresmen Ron Paul izjavljuje kako u Fort Knoxu nije bilo revizije 40 godina, čak ni od strane članova Kongresa koji su mogli utvrditi postojanje tog zlata. Tijekom jedne sjednice u Kongresu je čak uspio dovesti u pitanje istinu o navodnom “bogatstvu” u Fort Knoxu i New Yorku.

Nije isključeno da su zbog vojnih pohoda i financijske krize krajem prošlog desetljeća SAD prokockale svoj novac, možda i novac nekih drugih zemalja, koje se ne usude, kao Njemačka, Rusija ili  Turska, ni tražiti povrat. Do sada nitko nije mogao saznati istinu mogao saznati što se događa u trezorima Fort Knoxa i Federalnih rezervi u New Yorku.

Zemlje koje imaju određenu težinu u međunarodnoj areni čine sve što je moguće da vrate svoje zlato, jer je to najbolji način da se osiguraju za neizvjesnu budućnost.

Da bi stvar po SAD postala gora,  nakon 2013. i pokretanja kineskog projekta dedolarizacije, kojeg su prihvatile brojne svjetske zemlje, počeli su problemi. Logično je da američki kongresmen Alexander Mooney traži ponovno uvođenje “zlatnog standarda”, makar i “djelomično”. On zapravo razmišlja kao i guverner narodne banke Mađarske, koji je u ožujku izjavio “kako zlato za središnje banke nije samo investicijski proizvod, već strateški alat koji podiže samopouzdanje zemlje, kako u inozemstvu tako i domovini”. Pitanje samo ima li FED to zlato ili će se SAD i američka financijska oligarhija pokušati spasiti jedinim sredstvima koja imaju na raspolaganju – štampanjem dolara i njegovom manipulacijom i vojnim avanturama po svijetu?

Turska hitno povlači sve svoje zlato iz SAD-a. Pitanje je zašto?
Turska vratila zlato iz SAD-a – U nesigurnom svijetu zemlje zlato žele u domaćim trezorima
Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Trump će morati Melaniji stalno govoriti “Zlato moje.”

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

kako štampati dalje. kako održavati privid gospodarske sile dok milioni amerikanaca, i pored zaposlenja i dviju plaća koje su mizerne od po tisuću dolara, žive pod šatorima jer nemogu plaćati stan ili kuću

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Zato sto je zaba pomislila da moze proguti zmiju.I totalni zajeb.
Trebali su porobiti svijet i onda se dobrovojno otarasiti zelembaca i dugova.
Ovako ce sad tu budalastu zabu zmijice progutati polaganini.
Prezategnutost = pucanje= robovi = FEMA logor = prisilini stanari i u krugu izgradjene tvornice za vracanje kredita.

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije

Ne znam jesam li ja nešto krivo pročitao ili shvatio, no blizu početku članka piše kako je Turska vratila svo svoje zlato koje je bilo pohranjeno u SAD, da bi pri kraju članka pisalo kako je Turska među zemljama koje se niti ne usude pitati svoje zlato iz SAD?

Tom
Gost
Tom
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Krivo si procito , lepo pise

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Tom

koje se ne usude, kao Njemačka, Rusija ili Turska, ni tražiti, zarezi 🙂

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

“Nije isključeno da su zbog vojnih pohoda i financijske krize krajem prošlog desetljeća SAD prokockale svoj novac, možda i novac nekih drugih zemalja, koje se ne usude, kao Njemačka, Rusija ili Turska, ni tražiti povrat.” “Jačina” Rusije na djelu!

mars
Gost
mars
2 godine prije

Čuj tražiti povrat svoga zlata! Ako nisi teška kategorija bolje ti je vjerovati da je i dalje tvoje i da ga oni sigurno za tebe čuvaju nego posumnjati u to, zatražiti da se lično uvjeriš da je još tamo, ili ne daj bože, zatražiti ga nazad. Gadafi je, između ostalog, potraživao nekih 100-tinjak milijardi dolara libijske države od Zapada, pa ga jadnog snađe što ga snađe, kako lično tako i državu Libiju. Nema više vjerovnika – nema više ni duga. Mora se priznati, što je logično – logično je.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  mars

…….eh kada bi bar SAD bile u stanju da kao država i društvo istu logiku primjene i na domaćem tlu prema onima koji su ih politički, ekonomski i finansijski privatizovali i kojima su dužne sve te silne bilione dolara. Cijeli svijet bi prodisao.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije

Jenki imaju ogromne kolicine zlata da su Kinezima vracali zlato od tungstena 2009godine. I propisno se obrukali i uhvaceni u lopovluku.E sad kolike imaju kolicine zlata na papiru jos je smijesnije posto nekoliko banaka u usa svojataju jedno te isto to zlato. Tako nekoliko puta Jenki racunaju da imaju to zlato sto ne postoji.Da se cojku zavrti u glavi koja je to kolicina 10 puta racunata.
Kinezi i Rusi kupuju ogromne kolicine a kod jenkija je uvijek ista cifra vec godinama. Neko nekog laze sigurno.

Maus
Gost
Maus
2 godine prije

Hehe naravno da imaju, sunce proglase Americkim posjedom tamo.ima dovoljno da nuliraju 200000000000000000000$$$duga

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Maus

Maus @ a sta ti vrede ove nule ??? cak da si ih upola smanjio ili dodao jos toliko taj se jenkijev kredit nece moci ni_kad vratiti. A do tada paraziti ce zivioti na grbaci svih drugih zemalja.Pa ovi jenkijevi krediti se vac racunaju po glavi dijeteta sto ce se roditi za 50 godina.Ustvari da li su Kinezu glupi ili ne razumiju igru Ponzijeve sheme (piramide). A oni ili Rusi zalog piramide.
Sitne zemlje vise tu ne igraju uopste igru poput Srbije,Sirije,Libije itd.Od Hrvatske da ne govorim ili BiH.Nema se tu sta vise isisavati za Ponzijevu igru.
Pa tek sad ovi u usa satorasi imaju na grbaci dug po 60 000-70 000 dolara.A ima ih oko 15 miliona+srednja klasa koja se topi poput snjega u maju.
Ludilu nema kraja.

ray
Gost
ray
2 godine prije

To se tebi samo cini. Napali su Srbiju 99 jer nije imala strane banke. Cim su izdajnici dosli na vlast likvidirali su domace banke na konto dugova (a privreda im je dugovala vise nego sto je bio njihov dug), da bi uveli strane banke koje su samo prosle godine isisale iz Srbije 1.5 milijardi evra profita. Plus sto imaju pozitivan saldo u trgovini sa Srbijom koji Srbiju kosta 300-400 miliona godisnje na racun neostvarenih carina…od ove sirotinje izgule skoro 2 milijarde godisnje, puna kapa za njih. Eh da im je jos njih kao sto smo mi, gde bi im kraj bio…

zoran
Gost
zoran
2 godine prije
Reply to  ray

u pravi se ray. samo zamisli sve banke su lividiraliu drbiji ali samo jednu nisu.BEOBANKU.nju ne mogu nikako jer banka ima vise cistog novca nego dugova i to vec skoro dvadeset godina stoji status kvo.a mi majmuni pa majmuni!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Zlato samo po sebi skoro da nema nikakvu vrijednost. Bez zlata mogu preživjeti ljudi, biljke, životinje i tehnologije. To što mi mislimo da je zlato vrijednost sama po sebi je obični program. Poput ostalih s kojima mi bioandoridi bauljamo kroz život.
Dolar bez zlatne podloge je navodno prijevara, a onaj sa zlatnom podlogom bi bio pravi? Isto pitanje se može uputiti za bilo koju drugu valutu.
Prijevara nije u postojanju zlatne podloge ili njenom nepostojanju, nego isključivo u načinu na koji se novac pušta u optjecaj.. Dok god je način kreditni, vlasnike centralnih banaka nije briga hoće li vezati valute za zlato, za naftu ili za rogove.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Za proizvest zlato triba imat rudnik odnosno koncesiju, energiju i rad, uz sve to proizvodnja je ograničena.
Za proizvest fiat triba makinja, karta i malo piture, a za količinu je samo nebo granica.
Kroz povijest u zadnjih 5000 godin sve fiat valute se propale, a zlato je zadržalo približnu kupovnu moć. U starome Rimu za uncu zlata se mogla kupit toga, danas za uncu zlata moš kupit prosječni veštit.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Moreno

Stvar je u tome da zlata imas koliko imas na planeti… Ne mozes ga proizvesti..
U tome je stvar…Onoliko koliko ga ima je i vise nego dovoljno za robnu razmjenu medju narodima na.planeti….
Ali mi vise volimo da nam neko odstampa nesto ,kaze to vrijedi toliko i mislimo da je to tako…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Za ‘proizvesti’ fiat novac treba najprije tehnologija, ne manje zahtjevna od tehnologije rudarenja zlata.Danas imamo različitih fiat valuta. Konvertibilnu marku, srpski dinar, hrvatsku kunu, euro, dolar, rublju, bolivar…
Da je fiat novcu samo nebo granica, pomislio je i Maduro, predsjednik Venezuele pa krenuo tiskati, dopisivati nule (sad se sprema brisati nule na novčanicama) i što sad – nema više ni papira. Ni onog za wc.
Kina je unatoč fiat novcu (ili točnije – zahvaljujući tom novcu) postala svjetska sila, fiat novac ne smeta ni Rusiji, ni Njemačkoj. . Nesposobnima svaka dlaka smeta i drugi su im krivi za sve.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Od nastanka FED-a dolar je izgubija 96% svoje vrijednosti u odnosu na zlato. To tebi ništa ne govori . . . globalni dug je u zadnjih 10-ak godin udvostručen i hyperinflacija je jedan od izglednijih scenarija. Centralni bankari ništa drugo i neznaju nego proizvodit novce iz arije.
A inflacija sama po sebi nije ništa drugo nego skriveni porez kojega svi plaćamo par postotaka godišnje.
U najmanju ruku se ne slažemo u poimanju termina money & currency, koji definitivno nisu ista stvar.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Drzi se ti gitare mani se monetarne politike..
Sama posjedovanje odredjene kolicine zlata odredjuje intezitet kreditne aktivnosti i pustanje u opticaj jer za svaki papir ili bajt s podlogom u zlatu moras da imas zlato a zlata imas kolikp imas pa kad pustis vise nego imas onda rusis sebi vrijednost valute…Jel sad ti jasno…
S toga sve ostalo jeste prevara jer sa svim ostalim mozes da manipulises…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Baš sam se pitao hoće li poznavatelj ajeta odnekud izroniti u svom stupidnom stilu. Pretpostavimo ajetoznanac da imamo ograničenu količinu zlata i novac vezan za zlato pa posljedično i ograničenu količinu novca. Ne znači li to da ukupna količina bogatstva na planetu ne bi mogla rasti, nego naprotiv – padati. Jer broj ljudi na zemlji raste, a količina zlata, po tvom i novca je uvijek ista pa na veći broj ljudi dijelimo istu količinu pa je rezultat stalni pad ukupnog i osobnog bogatstva.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Haha , vidis vec unapred sam znao da ces zapeti na kolicini spram broju stanovnika planete a da ne ukalkulises i vrijednost u z kolicinu..
A imas i srebro.. I to je novac tako da ne moze da fali….
Nego ti vise volis da ti neko odstampa komad papira i kaze da to vrijedi….

Opet velim fati se gitare ostavi se zlata…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

A ima i željeza, bakra, cinka. Kad bi ti imao sto eura u džepu, znao bi koliko vrijedi, pogotovu ako si ih zaradio.

Mićo
Gost
Mićo
2 godine prije

Čini mi se da juan nema zlatni standard, osim petrojuana, za koji kineska vlada garantuje, prodavcima nafte da će za, juane koje dobiju od prodaje nafte, na šangajskoj berzi moći kupiti zlato, ne obveznice, već pravo zlato.
Inače, dolarska novčana masa je porasla, do te mjere, da je nemoguće pokriti zlatom, jer ne postoji tolika količina zlata, tako da mi se čini da ovaj Alexander nema nekog pametnog posla, pa lupa bzv.
Koliko je meni poznato, rusi kupuju samo zlato koje se iskopa na njihovoj teritoriji, od svojih firmi. Na taj način stimulišu svoj rudarski sektor i privredu u cjelini, čuvaj višak sredstava, koji dobijaju na razlici u cijeni nafte i polako grade osnovu za korišćenje rublje u evroazijskoj uniji, između ostalih pozitivnih efekata po jednu državu, rekao bih da su ovo najbitniji.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Mićo

Pa ne mogu toliko iskopati za godinu dve koliko su kupili Rusi.
Vec pametno rade , prodaju naftu i u eu za te dolare kupuju povoljno i jeftino zlato. A ako si upoznat da se iz eu i usa za toboze jak dolar i stabilan zlato smatra smecem sto Kinezima i Rusima ide u prilog. A svaka prehlada i kasljucanje dolara odgovara zlatu da skakuce sa cijenom.
A u zadnje vreme moras priznati poceo je dolar cesce kasljati da mu doktor fed skace u pomoc i tamparaturu ljeci.
Ljepo bi to bilo u stvari fantasicno da te rezerve Rusi iskopaju na svojoj teritoriji.
Ma daj to je tek nesta od 5%(iskopatog) sto su prijavili Rusi.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Prelazak na zlatni standard u zapadnome carstvu je skoro pa nemoguć bez predhodnog monetarno financijskog reseta.
Danas postoji višestruko papirnatoga zlata nego šta ga fizički u svitu ima.
Na primjer na svaku papirnatu uncu zlata na COMEX- u postoji dvoznamenkasti broj onih koji je potražuju, a to znači u slučaju globalnoga poremećaje kako bi se mogla izvuć samo jedna na dvoznamenkasti broj unci zlata. Ne triba niti pomišljat šta bi se dogodilo kad bi ulagači u COMEX shvatili kako su izvisili.
Vrč ide na vodu dok se ne razbije.
Samo fizičko zlato izvan bankarskog sistema se može tretirat ka stvarno vlasništvo, odnosno ako ga ne diraš rukon, nemaš ga.
Nakon globalne financijske krize 1929 godine Amerika je konfiscirala svo zlato građana koje joj je bilo dostupno.
Grčka je prij koju godinu proglasila svu imovinu u novčanicama, plemenitim metalima u vrijednosti priko 12000 eura koja je neprijavljena nelegalnom, šta znači donošenjem samo jednog zakona sve ono iznad tih 12000 eur postaje državno isto, ono koje nije ni sad prijavljeno je po zakonu državno.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Moreno

New York Mercantile Exchange ponzijeva shema. Dok traje traje.
5 banaka namijesta igru i to je to

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Meni se jedan amer busao o prsa “kako oni imaju zlata najviše na svijetu”. Dobro reko, pokaži ga, dokaži svoju tvrdnju.

Čekam njegov odgovor više od godinu i nešto dana. He..

Pljuc.

Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Ajde Ameri stampaju novac neograniceno pa nek mi neko ne kaze da u tim godinama nisu kupovali gomile zlata dok se z dolarima jos moze.. Ja mislim da Ameri imaju mnogo vise zlata kolko zvanicno pise..Mislim da sam ja Amerika zlato bi kupovao a ne prodavao

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Zare

Rothschilde ne zanima zlato vec nafta.
Dinastija Rockefeller je popusila od tad posto su oni trgovali zlatom.
Dans se oni malo vise petljaju sa Rusima i Kinezima.
Sta ce biti vidicemo.

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
2 godine prije

It is all about the money.
Niko ne zna koliko zlata ima u trezorima feda.
Pisao sam prije mjesec (slusao na web konsp. radio u usa) da se ocekuje da ce Trump poslati fbi da upadne i pretrese fed, sto mi je onda zvucalo nemoguce.
Ali, izgleda da nismo daleko od toga.
Sumnja se u masivne, trilionske pronevjere i kradje.
.
Trump je bipolar, cist ko suza, sve je moguce, kako on kaze, sve karte su na stolu.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

meni se isto povraca od ove drzave ali evo jedan podatak za mr eu kolonija prosjecna mjesecna plata jednog automehanicara je 4 000 ja radim na brodogradilistu i imam otprilike 2 800 i io pisem za nase ljude koji su uvijek donji pa ti lupetaj i dalje koliko te volja

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

SAD-u nema povratka vise ni na sta osim u rang trecerazrednih zemalja ili vjecna lovista…
Vidjecete da je tako….

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Alen

Netacno. Ogromna su zemlja sa ogromnim resursima. Cak i kad propadnu bice 2. ili 3. ekonomija na svetu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  ray

Da i s ogromnim dugom… Sta s tim ?… Otpisati ?…
Primjer jos vece zemlje s jos vecim resursima imas rusiju pa vidi da ni to ne garantira 2 ili 3 poziciju…
Da ne govorim o proizvodnji ,konkurenciji….
Dok je dolara i vojske bice i sila…
Kad toga nestane idu u 3 ligu…

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Alen

Dug ce im delom otpisati,ili ga nikad nece dobiti nazad. A mozda ga nikad i ne vrate i kazu da nece, i sta onda?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  ray

Rusija.je trenutno.najjaca vojna.sila na svijetu a i jako brzo ce dolar skoncati… Pa vidjeces sta onda…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  ray

Komu su SAD dužne? Onima koji imaju njihove obveznice i FED-u. Dužni su u dolarima. Tko izdaje dolar? FED. Kako? Kreditno, kao dug. Otkud dolari u svijetu? Od FED-a. Je li svaki dolar dug? Jest. Mora li se svaki dolar na svijetu u konačnici vratiti FED-u? Mora.Onda, komu je to SAD dužan?

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, dolar u Kineskim rukama ne znači da je to kineski dug. To može biti dolar koji dolazi od kredita američkog građanina koji se zadužio i kupio kinesku robu.

Ako je taj dolar uložen u američke obveznice onda to stvara još veći problem. Dug građana SAD-a, kreditira njega samog, a u prolazu Kina uzima svoj dio.

To je razlog što Trump zatvara granice. Shvatio je da postaje dužnički rob Kine.

Sličnu stvar imamo i s drugim stupnjem Mirovinskog fonda u Hrvatskoj.

https://www.logicno.com/ekonomija/skandal-u-hrvatskoj-drugi-mirovinski-stup-je-trojanski-konj-za-naivne.html

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP
Naravno da ne znači da je to kineski dug jer nije. Kina se tih dolara dokopala i od američkih građana, ali i od europskih, od Afrike, Rusije pa su oni dužni te dolare.Svaki dolar na svijetu je vlasništvo FED-a.
Što se tiče drugog mirovinskog stupa, to je pljačka koja se dogodila i koja je omogućila preživljavanje države s uhljebničkom filozofijom (od koje se ne odustaje ni milimetar, bez obzira na promjene vlasti). Mirovinski fondovi su dužni osiguranicima, a njima je dužna država. Papala maca. Jer sve opet pada na teret poreznog obveznika, i sutrašnje mirovine, i kamate na obveznice. Jedino su dobro prošli upravljači fondova.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Stvar je jednostavna , svijet treba temeljito ciscenje od smrada papirnatih valuta i svih prevara koje su nam donijele…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Prije odprilike 2 tjedna pisao sam ovdje na tu temu i spomenuo podatak, da Kina i Rusija imaju svaka po odprilike 1.800 tona zlata koje su nakupile s ciljem borbe protiv dolara kao rezervne svjetske valute, kolokvijalno nazvanom “petrodolar” Kad sam pisao taj komentar, još nije bilo govora o tome, da bi i Amerika prihvatila taj način poslovanja i trgovanja svojom valutom, koja bi kao i kineski Juan, bilo moguće konvertirati u zlato! Ja sam naveo upravo tu mogućnost, da bi i SAD u cilju zaštite dolara, mogle učiniti istu stvar kao i Kina i djelomično prijeći na zlatni standard odnosno načiniti zlatnu podlogu za garantiranje vrijednosti dolara i napisao sam podatak, da SAD imaju nešto više od 8.000 tona zlatnih rezervi u svojim trezorima i još plus pohranjene količine zlata, koje tamo čuvaju i mnoge druge države! To stanje tko će koga, koje se je u zadnje vrijeme stvorilo između SAD i Kine, će se po svemu sudeći morati rasplesti vojnim obračunom između tih dviju zemalja sve će početi na južno kineskom moru, gdje Kina pokušava uspostaviti kontrolu nad tom žilom kucavicom svjetske trgovine i čak ne priznaju ni presudu Haškog suda koja glasi, da nemaju pravo prisvajati praktično sve otoke i atole na području užnokineskog mora, koji nikada prije nisu bili pod kineskom jurisdikcijom a pravo na njih polažu i druge zemlje, kao na pr Filipini, Vijetnam, Južna Koreja pa i Japan! Rusija se stalno deklarira kao saveznik Kine, ali teško da bi u primjeru njihovog vojnog obračuna i sama uzela učešća u tom sukobu, jer bi i Rusiji odgovoaralo slabljenje Kine i njeno svođenje na pravu mjeru iz razloga, što bi prejaka Kina jednog dana u budućnosti mogla baciti oko na ruski teritorij na dalekom istoku, koji je skoro nenaseljen i mogu se naći podaci, da se veliki broj Kineza ilegalno već naselio na tim prostranstvima i Rusija to dobro zna, ali ne poduzima mjere protiv Kine iz gospodarskih političkih i drugih razloga, ali stanje bi se i tu moglo promjeniti jednog dana, kad se stvari počnu prekomjerno neugodno razvijati za jednu stranu, u ovom primjeru za Rusiju!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik