SAD razmatra povratak na “zlatni standard” – Ima li FED potrebno zlato?

42 komentara

Središnja banka Rusije je u ožujku ove godine kupila dodatnih 9 tona zlata. Od 1. travnja je obujam monetarnih rezervi u zlatu središnje banke dosegao je 1891 tona.

Tijekom mjeseca je Središnja banka Rusije povećala zalihe zlata za 0,5%.

Istovremeno, vrijednost zlata u rezervama ostala je gotovo jednaka, 80,48 milijardi dolara i čini 17,6% ukupnih pričuva.

Ukupno je u prvom tromjesečju 2018. Središnja banka Rusije kupila 53 tone zlata. Posljednjih godina Moskva aktivno kupuje zlato. U razdoblju od 2014. do 2017. je kupila 802 tona zlata, od čega u 2017. godini 224 tone.

Ovaj je trend primjetan i u Kini, dok ostale zemlje zlatne rezerve vraćaju iz inozemstva. Ove je godine Turska zlato vratila iz Sjedinjenih Država, od kojeg je dio pohranila u Europi, posebice u Londonu , a dio u Banci za međunarodna poravnanja u Švicarskoj.

Narodna banka Mađarske je zbog straha od buduće “geopolitičke krize” u ožujku potvrdila da je vratila 3 tone zlata iz Londona. Njemačka je također uspjela vratiti 53 780 zlatnih poluga iz Pariza i 940 tona zlata iz Londona. Australija i Nizozemska su nedavno također vratile velike količine rezervi zlata.

Rusija je to uradila prije dvije godine i vratila oko 100 tona zlata koje je bilo pohranjeno u trezorima američkog financijskog diva Citigroup Inc.

Čak je i pokojni predsjednik Venezuele Hugo Chavez uspio vratiti 39 od 300 tona zlata iz depozita iz Sjedinjenih Država.

Tu je i Kina, koja je odlučila da juan mora postati međunarodna valuta, ali sa “zlatnim standardom”, od koje je američki predsjednik Nixon ukinuo 1971. i direktnu konvertibilnost dolara u zlato zamijenio sustavom “petrodolara”, koji se polako urušava.

SAD će razmatrati zakon o povratu “zlatnog standarda”

SAD hegemonija

Američki kongresmen Alexander Mooney iz Zapadne Virginije zahtijeva da se američka valuta opet veže za zlato.

Prema američkom Alexanderu Mooneyu, svaka generacija Amerikanaca svjedoči činjenici da američki dolar gubi polovicu svoje kupovne moći. On smatra da bi američka valuta ponovo trebala imati “zlatni standard”. Da bi se to učinilo, predstavio je i relevantni zakon.

Posljednjih godina predstavnici Republikanske stranke su u više navrata predstavili različite inicijative za ponovno vezivanje dolara za zlato.

Sada kongresmen Alexander Mooney iz Zapadne Virginije zahtijeva da se američka valuta veže za određenu količinu ovog plemenitog metala.

To se samo djelomično može nazvati “zlatnim standardom”. No, političar je u raspravu uputio zakon HR 5404.

Zakon kojeg je predstavio Alexander Mooney navodi “kako je od 2000. godine američki dolar izgubio 30% svoje kupovne moći, a od 1913. je izgubio čak 90%. S inflacijom manjim od 2%, američki dolar svakih 35 godina, što je jedna generacija, gubi polovicu svoje kupovne moći”.

U prijedlogu zakona je također naznačeno da američke obitelji trebaju dugoročnu stabilnost kako bi mogli uštedjeti novac kojeg će kasnije koristiti za mirovinu. Američko gospodarstvo treba stabilnu valutu i novčanu ponudu, koju neće odrediti vlada, već tržište, a to može osigurati samo “zlatni standard”.

Novi zakon o “zlatnom standardu” propisuje da Ministarstvo financija u roku od 30 mjeseci od usvajanja zakona mora odrediti koliko će zlata dobiti dolar, tako da FED može u bilo kojem trenutku razmijeniti papirnata sredstva za odgovarajuću količinu zlata. Tijekom tog vremena američka vlada mora dostaviti sve informacije o zlatnim rezervama zemlje.

Kako će se američki dolar ponovno računati na temelju zlata, u kojem omjeru i na temelju koje evaluacijske osnove, nije navedeno u nacrtu zakona.

Imaju li SAD zlato za povratak na “zlatni standard”?

Zlatne poluge - Kina i Rusija najveći kupci

Problem je što prema službenim informacijama SAD posjeduju 8133,5 tona zlata, ali je to nemoguće dokazati. Od vremena Nixona i ukidanja “zlatnog standarda” je za održavanje svoje globalne hegemonije Washington uvijek računao na tradicionalne stupove njegove hegemonije. To su vojna moć i uloga papirnatog dolara kao svjetske rezervne valute.

Međutim, dolar sada pokazuje sve svoje slabosti i to više nitko ne može skrivati od svjetske javnosti. Prema financijskom ekspertu Billu Holleru, “zlato je za dolar kao kriptonit, imaginarni svemirski materijal koji od čovjeka čini Supermena. To je razlog zašto se u određenim fazama monetarne politike mora zadržati cijena zlata na najnižoj razini, samo kako bi se osigurala vrijednost dolara.

Poznato je da su velike američke banke preuzele kontrolu nad globalnom financijskom sektorom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Upravo u tim teškim vremenima je više od 122 zemalja dobilo poziv da svoje zlatne rezerve presele u FED Sjedinjenih Država, posebno u “Federal Reserve Bank of New York”, te u Fort Knox, gdje se američke rezerve zlata čuvaju još od 1937.

Kada je 1944. FED napunio svoje trezore svojim i tuđim zlatom, nazire se poraz nacizma. Washington je odlučio kako da vrijeme da stane na čelo Novog svjetskog poretka i to se dogodilo u srpnju 1944. godine u Bretton Woodsu. Tamo se dogovorilo da će se za tečaj zlata brinuti SAD, koje će održavati cijenu zlata na 35,oo dolara za uncu, čime će dobiti pravo da zlato po toj cijeni pretvaraju u dolar, bez ikakvih ograničenja ili prepreka. Naravno, američki poslijeratni ekonomski bum se temeljio i na zlatu stranih država.

Međutim, Sjedinjene Države su morale biti velikodušne prema saveznicima, posebno prema Japanu i Zapadnoj Njemačkoj, iako je glavni motiv bio demonstrirati superiornost kapitalističkog sustava u odnosu na socijalistički. Gotovo sve se financiralo iz zlatnih rezervi, a ta darežljivost je imala svoju cijenu, što se posebno vidjelo s troškovima rata u Vijetnamu, koji su 1968. dosegli kritičnu razinu.

Sve je to prisilio predsjednika Richarda Nixona da okonča dogovor iz Bretton Woodsa i krene s izgradnjom “dolara kao nove globalne rezervne valute”. Od tada dolar ovisi isključivo o tome koliko je FED sposoban da manipulira običnim papirom koji se pretvara u tisuće milijardi dolara godišnje.

Zlatne rezerve

Ali što se dogodilo sa zlatom 122 zemlje koje su ga pohranile u Sjedinjenim Državama? To zapravo nitko ne zna. Gore navedene zemlje su ga uspjele vratiti, a Rusija i Kina kupuju  fizičko zlato proizvedeno i zemlji i diljem svijeta.

FED navodi kako je u Fort Knox 1945. pohranjeno 20 000 tona zlata, a 2013. godine je ta količina  smanjena na samo 4175 tona. U isto vrijeme, oko 5 000 tona zlata se nalazi u trezorima Federalnih rezervi u New Yorku. No, ove brojke su nepouzdane, jer ih nitko ne može potvrditi, što je bila tema rasprava još za vrijeme Reaganove administracije.

U veljači 2014. godine kongresmen Ron Paul izjavljuje kako u Fort Knoxu nije bilo revizije 40 godina, čak ni od strane članova Kongresa koji su mogli utvrditi postojanje tog zlata. Tijekom jedne sjednice u Kongresu je čak uspio dovesti u pitanje istinu o navodnom “bogatstvu” u Fort Knoxu i New Yorku.

Nije isključeno da su zbog vojnih pohoda i financijske krize krajem prošlog desetljeća SAD prokockale svoj novac, možda i novac nekih drugih zemalja, koje se ne usude, kao Njemačka, Rusija ili  Turska, ni tražiti povrat. Do sada nitko nije mogao saznati istinu mogao saznati što se događa u trezorima Fort Knoxa i Federalnih rezervi u New Yorku.

Zemlje koje imaju određenu težinu u međunarodnoj areni čine sve što je moguće da vrate svoje zlato, jer je to najbolji način da se osiguraju za neizvjesnu budućnost.

Da bi stvar po SAD postala gora,  nakon 2013. i pokretanja kineskog projekta dedolarizacije, kojeg su prihvatile brojne svjetske zemlje, počeli su problemi. Logično je da američki kongresmen Alexander Mooney traži ponovno uvođenje “zlatnog standarda”, makar i “djelomično”. On zapravo razmišlja kao i guverner narodne banke Mađarske, koji je u ožujku izjavio “kako zlato za središnje banke nije samo investicijski proizvod, već strateški alat koji podiže samopouzdanje zemlje, kako u inozemstvu tako i domovini”. Pitanje samo ima li FED to zlato ili će se SAD i američka financijska oligarhija pokušati spasiti jedinim sredstvima koja imaju na raspolaganju – štampanjem dolara i njegovom manipulacijom i vojnim avanturama po svijetu?

Turska hitno povlači sve svoje zlato iz SAD-a. Pitanje je zašto?
Turska vratila zlato iz SAD-a – U nesigurnom svijetu zemlje zlato žele u domaćim trezorima
Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

DedolarizacijaFEDFort KnoxPetrodolarZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
5 godine prije

Trump će morati Melaniji stalno govoriti “Zlato moje.”

eu kolonija
5 godine prije

kako štampati dalje. kako održavati privid gospodarske sile dok milioni amerikanaca, i pored zaposlenja i dviju plaća koje su mizerne od po tisuću dolara, žive pod šatorima jer nemogu plaćati stan ili kuću

Nesvrstani
5 godine prije

Ne znam jesam li ja nešto krivo pročitao ili shvatio, no blizu početku članka piše kako je Turska vratila svo svoje zlato koje je bilo pohranjeno u SAD, da bi pri kraju članka pisalo kako je Turska među zemljama koje se niti ne usude pitati svoje zlato iz SAD?

mars
5 godine prije

Čuj tražiti povrat svoga zlata! Ako nisi teška kategorija bolje ti je vjerovati da je i dalje tvoje i da ga oni sigurno za tebe čuvaju nego posumnjati u to, zatražiti da se lično uvjeriš da je još tamo, ili ne daj bože, zatražiti ga nazad. Gadafi je, između ostalog, potraživao nekih 100-tinjak milijardi dolara libijske države od Zapada, pa ga jadnog snađe što ga snađe, kako lično tako i državu Libiju. Nema više vjerovnika – nema više ni duga. Mora se priznati, što je logično – logično je.

Святославич 966
5 godine prije

Jenki imaju ogromne kolicine zlata da su Kinezima vracali zlato od tungstena 2009godine. I propisno se obrukali i uhvaceni u lopovluku.E sad kolike imaju kolicine zlata na papiru jos je smijesnije posto nekoliko banaka u usa svojataju jedno te isto to zlato. Tako nekoliko puta Jenki racunaju da imaju to zlato sto ne postoji.Da se cojku zavrti u glavi koja je to kolicina 10 puta racunata.
Kinezi i Rusi kupuju ogromne kolicine a kod jenkija je uvijek ista cifra vec godinama. Neko nekog laze sigurno.

Maus
5 godine prije

Hehe naravno da imaju, sunce proglase Americkim posjedom tamo.ima dovoljno da nuliraju 200000000000000000000$$$duga

Son of Alerik
5 godine prije

Zlato samo po sebi skoro da nema nikakvu vrijednost. Bez zlata mogu preživjeti ljudi, biljke, životinje i tehnologije. To što mi mislimo da je zlato vrijednost sama po sebi je obični program. Poput ostalih s kojima mi bioandoridi bauljamo kroz život.
Dolar bez zlatne podloge je navodno prijevara, a onaj sa zlatnom podlogom bi bio pravi? Isto pitanje se može uputiti za bilo koju drugu valutu.
Prijevara nije u postojanju zlatne podloge ili njenom nepostojanju, nego isključivo u načinu na koji se novac pušta u optjecaj.. Dok god je način kreditni, vlasnike centralnih banaka nije briga hoće li vezati valute za zlato, za naftu ili za rogove.

Mićo
5 godine prije

Čini mi se da juan nema zlatni standard, osim petrojuana, za koji kineska vlada garantuje, prodavcima nafte da će za, juane koje dobiju od prodaje nafte, na šangajskoj berzi moći kupiti zlato, ne obveznice, već pravo zlato.
Inače, dolarska novčana masa je porasla, do te mjere, da je nemoguće pokriti zlatom, jer ne postoji tolika količina zlata, tako da mi se čini da ovaj Alexander nema nekog pametnog posla, pa lupa bzv.
Koliko je meni poznato, rusi kupuju samo zlato koje se iskopa na njihovoj teritoriji, od svojih firmi. Na taj način stimulišu svoj rudarski sektor i privredu u cjelini, čuvaj višak sredstava, koji dobijaju na razlici u cijeni nafte i polako grade osnovu za korišćenje rublje u evroazijskoj uniji, između ostalih pozitivnih efekata po jednu državu, rekao bih da su ovo najbitniji.

Moreno
5 godine prije

Prelazak na zlatni standard u zapadnome carstvu je skoro pa nemoguć bez predhodnog monetarno financijskog reseta. Danas postoji višestruko papirnatoga zlata nego šta ga fizički u svitu ima. Na primjer na svaku papirnatu uncu zlata na COMEX- u postoji dvoznamenkasti broj onih koji je potražuju, a to znači u slučaju globalnoga poremećaje kako bi se mogla izvuć samo jedna na dvoznamenkasti broj unci zlata. Ne triba niti pomišljat šta bi se dogodilo kad bi ulagači u COMEX shvatili kako su izvisili. Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Samo fizičko zlato izvan bankarskog sistema se može tretirat ka stvarno vlasništvo, odnosno ako ga ne diraš rukon, nemaš ga. Nakon globalne financijske krize 1929 godine Amerika je konfiscirala svo zlato građana koje joj je bilo dostupno. Grčka je prij koju godinu proglasila svu imovinu u novčanicama, plemenitim metalima u vrijednosti priko 12000 eura koja je neprijavljena nelegalnom, šta znači donošenjem… Čitaj više »

Zadranin
5 godine prije

Meni se jedan amer busao o prsa “kako oni imaju zlata najviše na svijetu”. Dobro reko, pokaži ga, dokaži svoju tvrdnju.

Čekam njegov odgovor više od godinu i nešto dana. He..

Pljuc.

Zare
5 godine prije

Ajde Ameri stampaju novac neograniceno pa nek mi neko ne kaze da u tim godinama nisu kupovali gomile zlata dok se z dolarima jos moze.. Ja mislim da Ameri imaju mnogo vise zlata kolko zvanicno pise..Mislim da sam ja Amerika zlato bi kupovao a ne prodavao

Decko sa ulice
5 godine prije

It is all about the money.
Niko ne zna koliko zlata ima u trezorima feda.
Pisao sam prije mjesec (slusao na web konsp. radio u usa) da se ocekuje da ce Trump poslati fbi da upadne i pretrese fed, sto mi je onda zvucalo nemoguce.
Ali, izgleda da nismo daleko od toga.
Sumnja se u masivne, trilionske pronevjere i kradje.
.
Trump je bipolar, cist ko suza, sve je moguce, kako on kaze, sve karte su na stolu.

luni lunovic
5 godine prije

meni se isto povraca od ove drzave ali evo jedan podatak za mr eu kolonija prosjecna mjesecna plata jednog automehanicara je 4 000 ja radim na brodogradilistu i imam otprilike 2 800 i io pisem za nase ljude koji su uvijek donji pa ti lupetaj i dalje koliko te volja

Alen
5 godine prije

SAD-u nema povratka vise ni na sta osim u rang trecerazrednih zemalja ili vjecna lovista…
Vidjecete da je tako….

Galus 92
5 godine prije

Prije odprilike 2 tjedna pisao sam ovdje na tu temu i spomenuo podatak, da Kina i Rusija imaju svaka po odprilike 1.800 tona zlata koje su nakupile s ciljem borbe protiv dolara kao rezervne svjetske valute, kolokvijalno nazvanom “petrodolar” Kad sam pisao taj komentar, još nije bilo govora o tome, da bi i Amerika prihvatila taj način poslovanja i trgovanja svojom valutom, koja bi kao i kineski Juan, bilo moguće konvertirati u zlato! Ja sam naveo upravo tu mogućnost, da bi i SAD u cilju zaštite dolara, mogle učiniti istu stvar kao i Kina i djelomično prijeći na zlatni standard odnosno načiniti zlatnu podlogu za garantiranje vrijednosti dolara i napisao sam podatak, da SAD imaju nešto više od 8.000 tona zlatnih rezervi u svojim trezorima i još plus pohranjene količine zlata, koje tamo čuvaju i mnoge druge države! To stanje tko će koga, koje se je u zadnje vrijeme stvorilo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI