Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

Dolar velike oci
35 komentara

Dedolarizacija je proces postupnog ukidanja korištenja američkog dolara kao valute u međunarodnim transakcijama i kao rezervne valute koji se odvija u nizu zemalja od početka 2010. godine. Najveći poticaj ovom procesu je dala Kina u listopadu 2013. godine, kada je najavila da će to biti njena državna politika i provodit će se u svim sferama.

Šire govoreći, riječ je o značajnom smanjenju sudjelovanja najvećih svjetskih zemalja u američkom financijskom sustavu koji je vezan za dolar. Umjesto dolara se postupno prelazi na druge valute i stvaraju se alternative američkim financijskim institucijama, koje su samo formalno međunarodne, ali su zapravo pod nadzorom Sjedinjenih Država.

Dedolarizacija je jedan od najvažnijih trendova u prijelazu na multipolarni svijet, a vodeću ulogu u ovom procesu imaju Kina, Rusija, Iran, Indija i mnogi drugi koji su im se pridružili.

Proces dedolarizacije se oštro ubrzao u drugoj polovici 2014. godine, što je bio odgovor Kine na hirove američkih zakonodavaca  oko usvajanja proračuna 2013. i odgovor na akcije Zapada, odnosno američki projekt izbijanja ukrajinske krize, pokušaj provedbe Obojene revolucije u kineskom Hong Kongu, te na neuspjeh zapadnih zemalja da MMF preuzme kontrolu nad velikim zemljama u razvoju.

Stopa dedolarizacije je impresivna i od  2014. gotovo svaki tjedan dolaze vijesti vezane za ukidanje korištenja dolara u različitim zemljama. Osim toga, velike ekonomije u usponu, koje nisu podložne zapadnom utjecaju, sve više jačaju ulogu u trenutnim globalnim financijskim institucijama kojima dominiraju SAD i EU.

Razlog za dedolarizaciju je zlouporaba Washingtona i njegovih saveznika njihovog privilegiranog položaja u globalnom financijskom sustavu. SAD i druge zemlje Zapada su stvorile ogromne vanjske dugove koje ne mogu vratiti na pošten način i zbog toga su se okrenule masovnom tiskanju novca u okviru takozvanog kvantitativno ublažavanja (QE), čime vlastitu inflaciju istovremeno “izvoze” u druge zemlje, na koje prebacuju sav teret dolara. SAD i njihovi saveznici redovito provode financijske špekulativne napade na valute i burze, napadaju nacionalne valute s ciljem jačanja povjerenja u dolar i potkopavanja konkurentskih ekonomija. SAD i MFF zajedno provode aranžmane i zemljama u krizi postavljaju najteže uvjete za dobivanje kredite, što obično dovodi do još većeg pogoršanja ekonomske situacije i zemlje postaju žrtve dužničkog ropstva koje služi za podršku američkoj valuti.

Kronika dedolarizacije – Od Muammara Gaddafija do petrojuana

Gadafi
FOTO: Gadafi

U 2009. godini je Muammar Gaddafi, lider Libije i predsjednik Afričke unije, sugerirao da zemlje Afrike pređu na novu valutu, neovisnu o američkom dolaru i afričkom franku, odnosno da usvoje zlatni dinar. U tu je svrhu predložio stvaranje monetarne unije u kojoj bi glavni način plaćanja nafte i drugih sredstava bio zlatni dinar.

Ovu su ideju, prema  F. Williamu Engdahlu, odobrili su čelnici Tunisa i Egipta, Zin El-Abidin Ben Ali i Hosni Mubarak. Prema Engdahlu, nije nikakvo kršenje ljudskih prava u Libiji, nego pokušaj dedolarizacije, bio glavni razlog zašto je Gaddafi uništen. To je posredno potvrđeno nedavno objavljenim pismom Hillary Clinton od 2. travnja 2011. godine.

Obojene revolucije u Tunisu, Libiji i Egiptu u organizaciji Sjedinjenih Država su obustavile proces dedolarizacije kojeg je započeo Muammar Gaddafi. Ali samo na neko vrijeme.

Ožujak 2014.

– 17. ožujka 2014. službena valuta Krima postaje ruska rublja.

– 28. ožujka 2014. godine, suočena s američkim sankcijama, Banka Rusije je najavila da će raditi isključivo u Rusiji i samo s rubljima, odnosno da će postati prva nacionalna banka usredotočena isključivo na nacionalnu valutu. Čelnik VTB banke Andrej Kostin je podržao ovu odluku i rekao da Rusija mora kupovati i prodavati resurse i robe za rublje i da je Banka Rusije rješenje i prvi veliki korak na putu da se osigura da se međunarodne transakcije provode u rubljama.

Travanj 2014.

– 22. travnja 2014. ruski premijer Dmitrij Medvedev u govoru o godišnjim rezultatima rada vlade je rekao kako glavni akteri svjetskog gospodarstva mogu stvoriti novi multivalutni sustav.

“Ako možemo uspostaviti takav financijski sustav, to zapravo znači razbijanje sporazuma iz Bretton Woodsa, koji su doneseni nakon Drugog svjetskog rata, a time dobivamo pravedniji financijski sustav i sposobnost da investiramo svoje devizne rezerve u drugim valutama. Moramo nastojati osigurati da rublja postane rezervna valuta. Da biste to učinili, potrebno je provoditi trgovinu u rubljama, uključujući trgovinu robama”, rekao je Medvedev.

– 25. travnja 2014. Državna Duma usvaja zakon o stvaranju nacionalnog platnog sustava.

-30. travnja 2014. Sberbanka upućuje pismo klijentima uz zahtjev za zatvaranjem računa i tvrtki za pružanje usluga u Bermudama.

Svibanj 2014.

– 1. svibnja 2014. Ruska tranzitna tvrtka Transneft u trgovini s Kinom prelazi na rublje.

– 5. svibnja 2014. Vladimir Putin potpisuje zakon o stvaranju nacionalnog sustava platnih kartica i osiguravanju nesmetanog djelovanja međunarodnih platnih sustava. Operator nacionalnog sustava platnih kartica je 100% biti u vlasništvu Banke Rusije.

– 20. svibnja 2014. godine u Šangaju se potpisuje niz strateških sporazuma između Rusije i Kine, a ruska VTB banka i Bank of China povećaju razmjenu u nacionalnim valutama .

– 22. svibnja 2014. Ruska banka VTB, preko svoje podružnice u Šangaju, počinje provoditi međunarodne transakcije u kineskom juanu.

– 22. svibnja 2014. ruski milijarder Gennadij Timčenko do kraja 2014. godine odlučuje prenijeti svu svoju imovinu u Rusiju, što je i učinio.

– 24. svibnja 2014. predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev predlaže svjetskoj zajednici da traži zamjenu za dolar o kojem ovise sve države i kojim se hrani američko gospodarstvo.

– 29. svibnja 2014. Rusija, Bjelorusija i Kazahstan potpisuju sporazum o uspostavi Euroazijske ekonomske unije (EEU).

– 31. svibnja 2014. Ruski ulagači povlače iz američkih banaka 13,5 milijardi dolara, čime je ukupni volumen depozita smanjen na 8,4 milijardi dolara, u usporedbi s 21,9 milijardi dolara krajem veljače.

Dolar u krizi
FOTO: Dolar

Lipanj 2014.

– 3. lipnja 2014. Rusija i Kina stvaraju agenciju za procjenu zajedničkih projekata i odustaju od procjena međunarodnih institucija i rejting agencija.

– 5. lipnja 2014. Sjeverna Koreja odlučuje s Rusijom trgovati u rubljama.

– 6. lipnja 2014. Gazprom Neft se slaže s partnerima da ugovore iz dolara prenesu u eure.

– 17. lipnja 2014. Ukupni dug Sjedinjenih Država doseže je gotovo 60 000 milijardi dolara. Riječ je o ukupnim dugovima države, kompanija i građana .

– 19 lipnja 2014. trgovina između ruske tvrtke Avtodor i kineske tvrtke China Communication Construction Corporation, koja gradi Krimski most, provodi se u juanima i rubljama.

– 23. lipnja 2014. Vladimir Putin podnosi Državnoj Dumi nacrt zakona o zabrani inozemnih računa za dužnosnike.

Srpanj 2014.

– 3. srpnja 2014. Južna Koreja i Kina dogovaraju uspostavu izravne trgovine na temelju izračuna u nacionalnim valutama.

– 7. srpnja 2014. francusko Ministarstvo financija pita zašto prodavati svoje zrakoplove Airbus za dolare, a direktor francuske energetske tvrtke Total, četvrti na svijetu po proizvodnji nafte, kaže: “Euro bi trebao igrati značajniju ulogu u trgovini naftom. Nema razloga da se nafta plaća u dolarima. Čak i ako su cijene nafte denominirane u dolarima, to ne znači da se stvarna plaćanja trebaju provoditi u toj valuti vrše s njihovom upotrebom.”

– 16. srpnja 2014. zemlje skupine BRICS  potpisuju sporazum o stvaranju vlastite banke i Fonda deviznih rezervi s inicijalnim kapitalom od 100 milijardi dolara.

– 16. srpnja 2014. direktor Banke Francuske Christian Noyer, predsjednik uprave Totala Christophe de Margerie i francuski ministar financija Michel Sapin planiraju smanjiti izračune u američkim dolarima.

– 19. srpnja 2014. Turska u bilateralnoj trgovini nudi Rusiji prelazak na nacionalne valute.

Kolovoz 2014.

– 5. kolovoza 2014. Rusija potpisuje memorandum s Iranom o opskrbi roba u zamjenu za naftu.

– 6. kolovoza 2014. je objavljeno da u srpnju iste godine, po prvi put u pet godina, ruske tvrtke na međunarodnom tržištu nisu uzele zajam u eurima, dolarima ili švicarskim francima.

– 22. kolovoza 2014. središnje banke Mongolije i Kine sklapaju sporazum o povećanju valutnog swapa, što će dovesti do izbacivanja dolara iz izračuna između dvije zemlje.

Rujan 2014.

– 3. rujna 2014. Putin u posjeti Ulan Batoru potpisuje 15 sporazuma između Rusije i Mongolije, uključujući i ugovor o korištenju nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini i modernizaciji željezničkog tranzita preko Mongolije u Kinu, odnosno elektrifikaciji i izgradnji drugog kolosijeka.

– 6. rujna 2014. Rusija i Vijetnam postižu sporazuma o potrebi prelaska na uzajamnu trgovinu naselja u nacionalnoj valuti.

– 8. rujna 2014. Kina i Argentina pokreću valutne swapove za odbijanje izračuna u dolarima.

– 10. rujna 2014. potpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov predlaže da se sav izvoze u Aziju u obračunava u rubljama.

– 16. rujna 2014. Rusija i Turska postižu sporazum o maksimalnoj upotrebi nacionalnih valuta u međusobnim obračunima.

– 20. rujna 2014. Gazprom Neft pokreće prodaju Novoplovske nafte za rublje i isporučuje je u Aziju za juan.

Iran dolar

Listopad 2014.

– 8. listopada 2014. MMF potvrđuje da je Kina zaobišla SAD u smislu BDP-a prema paritetu kupovne moći i da je postala prvo gospodarstvo na svijetu.

– 10. listopada 2014. UAE i Rusija razgovaraju o mogućnosti napuštanja dolara i okretanju izračunu u nacionalnim valutama.

– 10. listopada 2014. Armenija pristupa Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

– 20. listopada 2014. Rusija i Sjeverna Koraj u međusobnim izračunima prelaze na rublje.

– 24. listopada 2014. Sirija podnosi zahtjev za stvaranje zone slobodne trgovine s Rusijom.

– 29. listopada 2014. Zarubežneft po prvi put prima sredstva od izvoza ruske nafte u rubljama.

Studeni 2014.

– 10. studenog 2014. Središnja banka Rusije donosi odluke kojima sprečava špekuliranje na deviznom tržištu. Putin je kazao kako središnja banka može kazniti špekulante. Ako su ranije špekulanti jasno znali gdje i u kojem će volumenu regulator intervenirati, od tog dana im središnja banka neće davati nikakve smjernice.

– 16. studenoga 2014. u Australiji završava summit šefova država skupine G20. Na summitu se čelnici nisu mogli dogovoriti oko preraspodjele utjecaja u MMF-u u korist nezapadnih zemalja i velika rastuća gospodarstva bi trebala početi stvarati alternativni sustav MMF-u.

– 18. studenog 2014. ruska Državna Duma usvaja “težak” zakon “deoffshorizaciji” poslovanja i sve što je pod kontrolom stranih kompanija će plaćati porez ruskom proračunu.

– 21. studenoga 2014. udio juana u trgovini Rusije s Kinom je porastao 9 puta u samo devet mjeseci iste godine. 2013. je udio plaćanja u nacionalnim valutama bio samo 2%. Oko 100 ruskih poslovnih banaka otvaraju račune za obavljanje transakcija u juanu, a mnoge pružaju priliku za otvaranje računa u kineskoj valuti i za obične štediše.

– 25. studenog 2014. Putin potpisuje zakon o “deoffshorizaciji”, zahtijevajući od pojedinaca i pravnih osoba da izvijeste porezne vlasti o sudjelovanju stranih tvrtki u poslovanju. Ovaj dokument stvara mehanizam za oporezivanje dobiti offshore tvrtki.

– 30. studenoga 2014. Rusija je s Iranom dogovorila o isporuku iranske nafte u zamjenu za žitarice i proizvedene robe.

Prosinac 2014.

2. prosinca 2014. Brazil i Urugvaj odustaju od dolara u bilateralnoj trgovini i počinju trgovati u nacionalnim valutama.

– 3. prosinca 2014. je američki javni dug prvi put u povijesti premašio je 18 000 milijardi dolara.

– 6. prosinca 2014. MMF izvještava da je Kina pretekla Sjedinjene Države u smislu veličine gospodarstva i rangira je na prvo mjesto u svijetu.

– 10. prosinca 2014. Državna Duma ratificira sporazum o ulasku Armenije u EEU.

– 11. prosinca 2014. tijekom Putinove posjete Indiji, na poziv premijera Modija, usvojen je plan za jačanje rusko-indijskog partnerstva tijekom sljedećeg desetljeća. Planira se povećati tehnološka suradnja, poticati korištenje nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini i još mnogo toga.

– 12. prosinca 2014. Središnja banka Rusije donosi odluku o izdavanju obveznica Rosnefta za 625 milijardi rubalja. Ovo je najveći plasman obveznica za razmjenu rubalja u povijesti Rusije. Zapravo, to znači da se po prvi put ne izdaju rublje za sigurnost dolara, već obveznice jamče sigurnost državnih tvrtki.

– 12. prosinca 2014. Državna Duma zabranjuje sve inozemne račune koji imaju veze sa sigurnošću Rusije.

– 14. prosinca 2014. Kazahstan i Kina dogovaraju bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama.

– 15. prosinca 2014. Kazahstan poziva zemlje Šangajske organizacije za suradnju da se prebace na međusobne izračune u nacionalnim valutama.

– 19. prosinca 2014. ruski milijarder Ališer Usmanov prenosi ključnu imovinu u Rusiju.

– 22. prosinca 2014. Rusija i Iran dogovaraj isplate za zalihe hrane u nacionalnoj valuti.

– 23. prosinca 2014. zlatne rezerve Rusije dosežu 1187,5 tona, što je najveća brojka u proteklih 20 godina.

– 25. prosinca 2014. ruska vlada planira potpuno zabraniti sklapanje vladinih ugovora s tvrtkama registriranim u offshore zonama.

– 29. prosinca 2014. Kina najavljuje pokretanje trgovinskih swap i terminskih ugovora u rubljama.

Siječanj 2015.

1. siječnja 2015. stupa na snagu sporazum o uspostavi Euroazijske ekonomske unije.

– 9. siječnja 2015. godine kineska najveća kreditna rejting agencija Dagong agencija procjenjuje rejting Rusije da plati dug veći nego onaj Sjedinjenih Država.

– 14. siječnja 2015. Federacija indijskih izvoznih organizacija (FIEO) poziva Rusiju na trgovanje rupijom.

– 15. siječnja 2015. Švicarska odvaja franak od eura i franak je na burzi porastao za gotovo 30%. Međutim, akcije financijskih vlasti Švicarske su dovele  do pada tržišta dionica u zemlji, koje je pokazalo najgoru dinamiku od 1989.

– 16. siječnja 2015. MMF najavljuje prestanak oštrog pada rublje. Glavni stabilizirajući čimbenici bili su pravovremena regulatorna mjera vlade i središnje banke.

– 20. siječnja 2015. Ministarstvo financija planira početi pretvorbu valute iz rezervnog fonda u rublje i očekuje se da će se u nacionalnu valutu pretvoriti 500 milijardi rubalja.

– 22. siječnja 2015. Europska unija pokreće tiskaru i ESB će “odštampati” milijardu eura za borbu protiv deflacije .

– 24. siječnja 2015. Iran odbija koristiti dolar u vanjskoj trgovini, zamjenjujući ga rubljima, juanima, eurima, turskom lirom i južnokorejskom valutom.

– 27. siječnja 2015. Rusija i Iran stvaraju zajednički izračun za trgovinu u nacionalnim valutama.

– 28. siječnja 2015. grupa stručnjaka zemalja skupine BRICS raspravljaju o stvaranju neovisne rejting agencije.

– 30. siječnja 2015. se otkriva da je Središnja banka Rusije 2014. godine otkupila rekordne količine zlata, 152 tone.

– 31. siječnja 2015. je potvrđeno da je Kina 2014. godini premašila Sjedinjene Države ne samo u smislu veličine gospodarstva, već i priljeva inozemnih ulaganja.

Novac na lopati - dolar

Veljača 2015.

– 2. veljače 2015. Rosneft otvara račune u Hong Kongu za lokalni dolar i kineski juan.

– 3. veljače 2015. Rusija, Indija i Kina pozivaju su na hitnu reformu MMF-a, što upućuje na povećanje težine i zastupljenost tržišta u nastajanju.

– 4. veljače 2015. kineska agencija Dagong je Gazpromu dodijelila najveći dugoročni kreditni rejting. Za zapadne zemlje, posebice SAD, Dagong navodi kako su već upletene u dug i vjerojatno neće moći platiti svoje vjerovnike.

– 9. veljače 2015. Središnje banke Rusije i Turske rade na pripremama za prijelaz na trgovinu u nacionalnim valutama.

– 19. veljače 2015. je potvrđeno da je Rusija u prosincu 2014. prodala kratkoročne državne obveznice Sjedinjenih Država za 22 milijarde dolara, što je povijesni rekord. Preostao je 86 milijardi dolara, što je bila minimalna razina od lipnja 2008.

– 19. veljače 2015. Visa počinje raditi s Nacionalnim platnim karticama Rusije.

– 19. veljače 2015. Gazprom s Bjelorusijom prelazi na trgovinu u rubljama.

– 26. veljače 2015. Luganska Narodna Republika prelazi na sustav višestrukih valuta, a od 15. Ožujka će uz Donjecku Narodnu Republiku trgovati s Rusijom u rubljama.

– 28. veljače 2015. u Rusiji vlada i naftne tvrtke raspravljaju o prodaji dijela izvezene nafte za rublje.

Ožujak 2015.

– 3. ožujka 2015. Kambodža priprema sporazum o trgovini u rubljama s ruskim turistima.

– 9. ožujka 2015. Kina je objavila planove za pokretanje vlastitog međunarodnog platnog sustava s izračunima u juanu.

– 10. ožujka 2015. Alan Greenspan, čelnik američke monetarne politike pod četiri predsjednika, predviđa značajne promjene tržištu zbog upumpavanja trilijuna dolara posljednjih godina.

– 13. ožujka 2015. Velika Britanija podnosi zahtjev za članstvo u Azijskoj banci za ulaganja u infrastrukturu (AIIB), kineskom projektu zamjene MMF-a, zbog čega je London kritiziran od strane američke administracije.

– 14. ožujka 2015. Kina je priopćila kako će otvoriti svoj SWIFT sustav u jesen 2015. Kineski sustav CIPS je tad već bio spreman i testiran na 20 eksperimentalnih banaka.

– 16. ožujka 2015. Kina i MMF “aktivno pregovaraju” o mogućnosti uključivanja juana u košaricu Specijalnih prava vučenja (SDR), to jest, da juan postane punopravna svjetska rezervna valuta.

– 17. ožujka 2015. Moskovska burza počinje trgovati s valutnim parom “juan-rublja”. U 2014. godini ukupna količina trgovine juanom na Moskovskoj burzi porasla je 8 puta i iznosila je 395 milijardi rubalja ili 48 milijardi juana.

– 17. ožujka 2015. su, nakon Velike Britanije, Francuska, Njemačka i Italija ušle u Azijsku banku koju je osnovala Kina. Švicarska i Luksemburg su pripremili prijave.

– 17. ožujka 2015. Kina je prodala američke obveznice za 5 milijardi dolara i više nije bila najveći vjerovnik Sjedinjenih Država. Potpuno ovisan o Sjedinjenim Državama, Japan je bio prisiljen nastaviti kupovati američke obveznice, ali je i sam na rubu financijskog kolapsa.

– 18. ožujka 2015. Državna Duma usvaja zakon o zabrani deviznih hipoteka.

– 18. ožujka 2015. Rusija oslobađa Kinu od dvostrukog oporezivanja, što će preusmjeriti ruska zaduženja na azijska tržišta kapitala, čime se smanjuje trošak i servisiranje zajmova.

– 19. ožujka 2015. u Donjecku republika prelazi na “multivalutni sustav”, a od 25. ožujka djelomični prijelaz na rublju.

– 20. ožujka 2015. Vladimir Putin je na raspravu o ideji stvaranja monetarne unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

– 20. ožujka 2015. Kina je počeo regulirati uvoz i izvoz zlata, očito kako bi spriječila izvoz zlata izvan zemlje. Dakle, Kina i njene banke posluju sa što više fizičkog zlata, a Zapad će nastaviti trgovati zlatom u “papiru”. Pravo zlato će se početi akumulirati u Rusiji, Kini i drugim zemljama koje sudjeluju u procesu dedolarizacije.

-23. ožujak 2015. Središnja banka Rusije kaže kako je zbog poduzetih mjera broj sumnjivih transakcija u godini smanjen sa 26,5 milijarde na 9 milijardi dolara.

– 27. ožujka 2015. i Južna Koreja se namjerava pridružiti Azijskoj banci za ulaganja u infrastrukturu (AIIB), koju su stvorili Kinezi, a dan kasnije u AIIB ulazi i Rusija. Nakon njih ulazi i Australija

– 30. ožujka 2015. Turska omogućava plaćanja u nacionalnim valutama u velikim investicijskim projektima s Ruskom Federacijom.

dolar

Travanj 2015.

– 1. travnja 2015. u Rusiji počinje raditi Nacionalni sustav platnih kartica, kroz kojeg bi trebalo provoditi sve domaće transakcije na bankovnim karticama .

– 6. travnja 2015. je dogovorena zona slobodne trgovine između EEU i Vijetnama.

– 7. travnja. ruska Duma predstavlja prijedlog zakona koji zabranjuje ruskim trgovcima da određuju cijene u stranoj valuti.

– 10. travnja 2015. Južna Afrika i Kina prelaze na nacionalne valute u međusobnoj trgovini.  Središnje banke Južne Afrike i Kine su se složile o provedbi valutne zamjene do 30 milijardi juana, što će omogućiti zemljama da trguju direktno, bez razmjene lokalnih valuta u dolare.

– 10. travnja 2015. u Indoneziji odlučuju zabranu korištenja američkog dolara u internim izračunima.

– 13. travnja 2015. Ministarstvo financija Rusije objavljuje povlačenje 245 milijuna dolara iz International Finance Corporation, strukture Svjetske banke.

– 14. travnja 2015. Rusija dobiva status osnivača kineske međunarodne banke AIIB.

– 15. travnja 2015. Iran i Turska napuštaju dolar u međusobnim obračunima i tada je njihova trgovinska razmjena bila 14 milijardi dolara godišnje.

– 16. travnja 2015. 40 zemalja namjerava ući u zonu slobodne trgovine s Euroazijskom ekonomskom unijom.

– 17. travnja 2015. je utvrđeno da je od 10 godina zbog projekata Svjetske banke i Sjedinjenih Država bez doma ostalo 3,5 milijuna ljudi.

– 17. travnja 2015. Rusija ponovno smanjuje ulaganja u američke obveznice i sa 118 milijardi pada na 69,6 milijardi dolara američkog duga.

– 20. travnja 2015. je 168 ruskih banaka povezano sa sustavom Banke Rusije analognog sustavu SWIFT.

– 23. travnja 2015. ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon pregovora s bivšom argentinskim predsjednikom Christinom Kirchner, govori kako se Rusija i Argentina mogu prebaciti na izračune u nacionalnim valutama. No, predsjednica krajem iste godine gubi izbore Kirchner i suradnja Argentine i Rusije nije više na istoj razini

– 23. travnja 2015. Rusija i Turska počinju stvarati regulatorni okvir za sporazum o slobodnoj trgovinskoj zoni u području usluga i ulaganja.

– 27. travnja 2015. Vijeće sigurnosti Ruske Federacije preporučilo je Središnjoj banci da proširi uporabu rublje i smanji korištenje deviznih sredstava.

Svibanj 2015.

– 2. svibnja 2015. Vladimir Putin ratificira sporazum o stvaranju Fonda deviznih rezervi BRICS-a od 100 milijardi dolara.

– 4. svibnja 2015. Norveška namjerava početi trošiti devizne rezerve od 900 milijardi dolara zbog pada cijena nafte, glavnog izvora prihoda zemlje.

– 8. svibnja 2015. potpisan je sporazum o osnivanju ruske i kineske investicijske banke koja će financirati zajedničke projekte dviju zemalja. Sberbanka i China Development Banka potpisali su ugovor o kreditu za 6 milijardi juana. Sberbanka će dobiti od Kine ovaj značajan iznos u svrhu financiranja trgovine. Ukupno je tijekom posjeta kineskog izaslanstva u Moskvi potpisano 32 sporazuma, uključujući i važne financijske sporazume prometu u nacionalnim valutama.

– 12. svibnja 2015. Ruska vlada odlučuje izvoziti naftu za rublje.

– 26. svibnja 2015. Rusija i Egipat će prijeći na izračune u nacionalnim valutama.

– 28. svibnja 2015. Austrija je od Londona zatražila polovicu svojih zlatnih pričuva pohranjenih u britanskim bankama.

– 29. svibnja 2015. Gazprom Neft završio je 100% izračuna s Kinom za isporučenu naftu u juanu.

Lipanj 2015

– 1. lipnja 2015. “Rosoboronexport”, ruski izvoznik oružja, namjerava prijeći u izračunu u ugovorima u indijske rupije i kineski juan, jer Kina i Indija čine oko polovicu ruskog izvoza oružja, 7 do 8 milijardi dolara godišnje.

– 2. lipnja 2015. Gazprom pregovara s Kinom o isplati plina u rubljima i juanima.

– 2. lipnja 2015. Gazproma navodi kako su sve sirovine u zimskoj sezoni, a koje su prodane potrošačima sjeverozapadne Europe, bile plaćene u ruskim rubalja. Radi se o nafti iz područja Novoportovskoje od veljače 2015. Ukupno je isporučeno sedam tankera nafte, volumena od više od 110 tisuća tona. Financial Times piše kako je ruska država naučila trgovati bez dolara.

– 3. lipnja 2015. Iranski veleposlanik u Rusiji Mehdi Sanai rekao je da Rusija i Iran pregovaraju o uzajamnoj trgovini u nacionalnim valutama i stvaranju zajedničke banke, a zemlje će se vrlo brzo prebaciti na izračune u nacionalnim valutama.

– 4. lipnja 2015. čelnica Ruske središnje banke predlaže stranim tvrtkama da se prebace na rublje.

– 4. lipnja 2015. se donosi odluka da od 2016. Ministarstvo financija Rusije može izdavati dužničke vrijednosne papire u juanu.

– 5. lipnja 2015. Kina planira do kraja iste godine početi trgovinu naftnim ugovorima u juanu.

– 8. lipnja 2015. Rusija započinje nabavu nafte iz Irana i opskrbu ruskom robom Islamske Republike po shemi “nafta u zamjenu za robu”.

– 16. lipnja 2015. je Rusija smanjila ulaganja u američke obveznice za više od 40% godišnje.

– 16. lipnja 2015. Rusija i Kina u plinskom poslu napuštaju dolar i euro.

– 17. lipnja 2015. BRICS zemlje započinju konzultacije o stvaranju multilateralnog platnog sustava analognog SWIFT-u.

– 18. lipnja 2015. je objavljeno da se 7. srpnja u Moskvi otvara BRICS banka.

– 20. lipnja 2015. Sečin potvrđuje da se Rosneft i Sinopec prebacuju na rublje i juan.

– 29. lipnja 2015. Brazil podržava ideju zajedničke valute skupine BRICS.

– 29. lipnja 2015. Azijska banka za ulaganja u infrastrukturu (AIIB), sa sjedištem u Pekingu, započela je s radom, a 57 zemalja potpisalo je sporazum o uspostavi banke. Rusija je u AIIB dobila 5,92% glasova.

Srpanj 2015

– 1. srpnja 2015. je Indonezija zabranila izračun u američkim dolarima.

– 8. srpnja 2015. BRICS zemlje odlučuju da 40 do 50% svojih isplata mogu provoditi u nacionalnim valutama.

– 7. srpnja 2015. Vladimir Putin poziva Brazil da se prebaci na trgovinu iz dolara u rublje.

– 21. srpnja 2015. Nova razvojna BRICS banke (NBR) službeno je otvorena u Šangaju. Prvi predsjednik banke bio je predstavnik Indije, a sjedište će biti u Šangaju.

– 27. srpnja 2015. od 1. kolovoza iste godine svi izračuni naftnih ugovora u Kini će biti provođeni u kineskom juanu.

Kolovoz 2015.

11. kolovoza 2015. američki državni tajnik John Kerry izjavljuje kako se Rusija i Kina “bave nekom vrstom zajedničkog rada” s ciljem stvaranja svjetskih deviznih rezervi koje nisu jedinstvene i koje ne kontroliraju samo Sjedinjene Države.

Rublja - Dolar

Rujan 2015.

– 1. rujna 2015. se otkriva da su do srpnja 2015. središnje banke svijeta povukle su iz Sjedinjenih Država gotovo 10 tona zlata.

– 1. rujna 2015. se Kina priprema za početak trgovanja vlastitim markom nafte, sličnom europskom Brentu i američkoj WTI nafti.

– 1. rujna 2015. od početka godine je Rusija kupila 112 tona zlata, povećavajući tadašnji ukupni volumen na 1300 tona. Udio zlata u ruskim rezervama se povećao za 3,4% na 47,68 milijardi dolara i više od 13% ukupnih pričuva.

– 2. rujna 2015. je Kina odgodila početak trgovanja naftnim ugovorima u juanu, mjesec dana prije očekivanog datuma za listopad 2015.

– 4. rujna 2015. Japan u izračunima nudi Rusiji korištenje jena umjesto dolara.

– 4. rujna 2015. južnokorejski Samsung razmišlja o bezdolarskoj trgovini s Rusijom.

– 9. rujna 2015. Tadžikistan i Kina odbacuju su dolar u trgovini i međusobnim transakcijama.

– 28. rujna 2015. Visa odbija jamčiti transakcije u Rusiji i od 1. listopada banke u Rusiji su trebale  prijeći na nacionalni kartični sustav.

Listopad 2015.

– 6. listopad 2015. kineski juan zamjenjuje dolar u Aziji, kao što pokazuju podaci  međunarodnog sustava plaćanja SWIFT. U prvih 8 mjeseci 2015. je juan po prvi put postao glavna valuta Kine u izračunima sa svojim najbližim susjedima u azijsko-pacifičkoj regiji. Na drugom mjestu je japanski jen, treći je dolar Hong Konga, a tek četvrti američki dolar.

– 6. listopada 2015. Gazprom svoje trgovanje prebacuje s burze iz Londona u St. Petersburg.

– 7. listopada 2015. su kineske devizne rezerve nastavile su bilježiti rekordan pad dolara. Za treće tromjesečje odmah su pale sa 180 milijardi dolara na 3,51 milijardu. Uglavnom se troše na potporu juanu.

– 7. listopada 2015. The Wall Street Journal piše kako se svjetski središnje banke rješavaju američkih državnih obveznica rekordnim tempom. U lipnju 2015. godine je za dvanaest mjeseci neto odljev kapitala s tržišta državnih obveznica iznosio 123 milijarde dolara, što je rekord koji nije postignut još od  1978.

– 8. listopada 2015. je započeo je Kineski sustav međunarodnog plaćanja (CIPS), koji će omogućava stranim sudionicima na tržištu da izravno podmiruju svoje račune s kineskim partnerima u juanu.

– 16. listopada 2015. se 35 kineskih i ruskih financijskih institucija u Harbinu spojilo u Međunarodnu financijsku uniju. Među 17 ruskih financijskih institucija, su Sberbanka i Promsvjazbanka.

– 27. listopada 2015. Vladimir Putin donosi odluku o napuštanju dolara u domaćoj trgovini nafte. Takvi izračuni su već zabranjeni zakonom, ali se u praksi pretovar naftnih derivata i nafte u ruskim lukama Novorosijsk, Taman, Ust-Luga, Kozmino, Primorsk i drugima izravno izračunavaju u američkim dolarima ili denominiraju u američkim dolarima u online sustavu.

Studeni 2015.

– 9. studeni 2015. Rusija je počela testiranje neovisne trgovine nafte Brent  u rubaljama i na temelju novog standardnog tipa nafte ruskih tvrtki. To bi trebalo povećati vrijednost ruske nafte i odvojiti je od Brenta, što znači veću kontrolu nad cijenom i tržištem.

– 18. studenoga 2015. godine. iranske vlasti odobravaju stvaranje zajednice s Rusijom i izračuni će se provoditi u nacionalnim valutama.

– 27. studenog 2015. Ministarstvo financija planira pustiti obveznice na Moskovskoj burzi u juanu. Pregovarački volumen posla je određen za tek nešto više od 6 milijardi juana. Zadatak transakcije je razviti domaće financijsko tržište i njegove veze s financijskim tržištem Kine.

– 27. studenog 2015. Središnja banka Rusije uključila je kineski juan na popis valuta koje se mogu koristiti za popunjavanje zlatnih i deviznih rezervi.

– 29. studenoga 2015. udio imovine u rubljama u rezervama Središnje banke Rusije je dosegao 30%.

– 30. studeni 2015. MMF uključuje kineski juan na popis svjetskih deviznih rezervi (SDR). Uz juan, SDR uključuje dolar, euro, funtu i jen.

Prosinac 2015.

11. prosinca 2015. vlade Kirgistana i Rusije prelaze na trgovinu rubljama.

11. prosinca 2015. počinje s radom ruska rejting agencija, Agencija  za analitiku kreditnog rejtinga (ACRA).

15. prosinca 2015. se počinju izdavati kartice “Mir” ruskog nacionalnog platnog sustava – Kartice izdaju 7 banaka: Gazprombank, MDM banka, Moskovska industrijska banka, Sviaz-Bank, RNCB, Banka Rusije i SMP banka.

15. prosinca 2015. Ruski premijer Dmitrij Medvedev poziva partnere u SCO da se u trgovini s Rusijom prebace na rublje.

19. prosinca 2015. lobi u MMF-u pokušava spriječiti osnivanje Fonda BRICS i Zapad u organizaciji prijeti vetom. Uzete zajedno, zbroj nacionalnih kvota Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike u kapitalu Međunarodnog monetarnog fonda iznose 14,7%, dok bi da donošenje odluka na globalnom tržištu ulog trebao biti veći od 15%. Skupina se sastaje kako bi vidjela kako osigurati dodatnih 0,3% i MMF donosi odluka da su kvote za Kinu 6,4%, Rusiju i Indiju 2,7%, Brazilu 2,3% i Južnu Afriku 0,6%. Analitičari to već smatraju pobjedom BRICS-a nad zemljama Zapada u borbi za pravedniju raspodjelu kontrole nad MMF-om. Međutim, MMF će u 2016. siječnju donijeti novu odluku o preraspodjeli kvota, odnosno udjela i glasova.

26. prosinca 2015. Iran i Rusija istražuju mogućnost prebacivanja na bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama.

27. prosinca 2015. u Rusiji stupaju na snagu nova pravila razmjene valute s ciljem borbe protiv pranja novca. Od tada se za transakcije u iznosu od više od 15 tisuća rubalja moraju pružiti dodatni podaci.

27. prosinca 2015. Kina je priopćila službenu registraciju Azijske banke za ulaganja u infrastrukturu. Udio Rusije u  banci bit će 6,54%, a udio glasova   5,93%.

5 milijardi dolara

Siječanj 2016.

8. siječnja 2016. Rusija najavljuje mogućnost prelaska na trgovinu u nacionalnim valutama između Rusije i Indonezije i stvaranje zone slobodne trgovine između dvije zemlje.

16. siječnja 2016. i Pekingu se otvara Azijska banka za ulaganja u infrastrukturu (AIIB).

18. siječnja 2016. FED se suočava s lišavanje američkih obveznica vrijednih 47 milijardi dolara.

29. siječnja 2016. godine ruski Rostrud najavljuje namjeru prekida transakcija u dolarima.

29. siječnja 2016. pri kupnji kineske robe kroz kineski sustave “AliExpress” se rublja automatizmom mijenja za juan, a ne za dolar, kao što je bilo prije.

Veljača 2016.

5. veljače 2016. Iran napušta dolar u trgovini naftom s europskim tvrtkama i prelazi na euro.

11. veljače 2016. čelnica Središnje banke Rusije Elvira Nabiullina kaže kako će jedan od glavnih zadataka Središnje banke 2016. biti dedolarizacija banaka.

16. veljače 2016. Brazil najavljuje spremnost da napusti dolar u trgovini s Iranom.

Travanj 2016.

28. travnja 2016. Agencija Bloomberg piše da je ruski naftni San desetljeća neposredno blizu ostvarenja. Naime, Rusija je uspješno privukla međunarodne trgovce na rusko tržište na burzi SPIMEX u St. Petersburgu. Jedan od glavnih zadataka nove trgovačke platforme je trgovati naftom za rublje.

27. svibnja 2016. je pripremljen plan za pokretanje trgovine naftom tipa Ural na burzi u St. Petersburgu.

Lipanj 2016.

16. lipnja 2016. američki milijarder Jim Rogers ulaže u rublje, jer vjeruje da je američko gospodarstvo na rubu kolapsa.

21. lipnja 2016. godine BRICS banka počinje izdavati obveznice u rubljama i drugim valutama osnivača skupine. Pretpostavlja se da će ove obveznice kupovati banke i mirovinski fondovi. U Rusiji se odmah primijetio interes za ovaj financijski instrument. Novcem dobivenim od prodaje obveznica BRICS banka namjerava financirati infrastrukturne projekte.

Srpanj 2016.

Središnja banka Rusije je rekla da je u četvrtom tromjesečju 2015. godine počela poslovati s imovinom u juanu. Njegov udio prvog dana objave u deviznim rezervama je bio samo 0,1 posto, ali je juan službeno uključen u zlatne i devizne rezerve Rusije.

Rujan 2016.

23. rujna 2016. u Rusiji se uspostavlja prvo središte za obračun operacija u juanu.

Listopad 2016.

1. listopada 2016. nacionalna valuta Kine službeno ulazi u košaru deviznih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i peta je valuta u sustavu SDR.

Studeni 2016.

29. studenoga 2016. u Rusiji počinje međunarodna trgovina naftom tipa Ural u St. Petersburgu (SPMMEX). Već su registrirani prvi strani sudionici tržišta.

Prosinac 2016.

3. prosinca 2016. predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je predložio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama. Erdogan je također rekao da je sličan prijedlog uputio vodstvu Kine i Irana, a vlasti tih država smatraju inicijativu razumnom.

19. prosinca 2016. ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisuje dekret koji odobrava savezne obveznice u nacionalnim valutama skupina BRICS i Šangajske organizacije za suradnju.

Dolar - kriza

Ožujak 2017.

6. ožujka 2017. je objavljeno da je do kraja 2016. godine kineski bankarski sustav postao najveći na svijetu, nadmašivši sustav eurozone. Na kraju 2016. godine je bilanca kineskih banaka iznosila 33 000 milijardi dolara u odnosu na 31 000 milijardi dolara u eurozoni, 16 000 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama i 7000 milijardi dolara u Japanu.

16. ožujka 2017. Središnja banka Rusije, sukladno sporazumu potpisanom 21. lipnja 2016., otvara svoj prvi inozemni ured u Pekingu.

22. ožujka 2017. je u Rusiji je otvoren Južni centar. Ruski poduzetnici s kineskom od tada mogu izravno trgovati u juanu, a kineski investitori mogu izravno ulagati u obveznice Ministarstva financija Rusije.

22. ožujka 2017. Rusija ima svoj sustav analogan sustavu SWIFT i tako se neutralizira prijetnja isključivanja iz potonjeg, a rusku platnu karticu “Mir” može prihvatiti više od 90% bankomata i platnih terminala.

Travanj 2017.

4. travnja 2017. Vladimir Putin potpisuje savezni zakon koji zabranjuje transfer novca iz Rusije u Ukrajinu putem inozemnih platnih sustava.

Svibanj 2017.

1. svibnja 2017. Erdogan je rekao da bi Indija i Turska trebale napustiti dolar u bilateralnoj trgovini i prebaciti se na nacionalne valute.

Srpanj 2017.

13. srpnja 2017. udio rublje u izračunima na EEMP je dosegnuo je 75%.

Kolovoz 2017.

16. kolovoza 2017. Putin je naložio prebacivanje na rublju u izračunima tarifa za tvrtke koje se bave istovarom i utovara u lukama.

Rujan 2017.

5. rujna 2017. godine najveći svjetski uvoznik nafte, Kina, priprema otvaranje tržišta nafte, a ugovori će biti denominirane u juanima i pretvarat će se u zlato. To bi moglo dovesti do utjecaja Azije na formiranje cijena nafte, što će omogućiti izvoznicima da zaobiđu standarde izražene u američkim dolarima.

Listopad 2017.

9. listopada 2017. Kina pokreće prvi međunarodni međubankovni sustav svjetskih valuta deviznih nagodbi i koristi se parom valuta juan-rubalja, radeći na načelu “plaćanja u odnosu na isplatu”. Ovo je prvi PVP sustav za trgovinu devizama između juana i bilo koje strane valute. U budućnosti se u sustav planiraju dodati valute svih zemalja koje su dio kineskog projekta “Jedan pojas – Jedan put”.

16. listopada 2017. IBM je razvio sustav izračuna međunarodnih valuta temeljen na tehnologiji “blockchain”. Sustav je tada radio samo na temelju radi britanske funte i dolara Fidžija. Međutim, najavljeno je proširenje na nekoliko valuta u zemljama Oceanije, uključujući australske i novozelandske dolare, kao i valutu leta kojom se koriste otoci Tonga. Očekuje se da će se sustavom služiti do 60% međunarodnog maloprodajnog tržišta u južnom Pacifiku. U budućnosti se sustav IBM-a može se natjecati sa SWIFT-om ili može zamijeniti trenutni SWIFT softver.

16. listopada 2017. Iran i Turska objavljuju prijelaz na trgovinu u  nacionalnim valutama i širenje bankarske suradnje.

16. listopada 2017. stope carina u Bjelorusiji od 1. siječnja 2018. godine su određene u bjeloruskim rubljima. Odgovarajući dekret je predsjednik Lukašenko potpisao 13. listopada. Bjelorusija je izradila nacrt zakona koji predviđa odbijanje korištenja valutnih obveza u ugovorima.

20. listopada 2017. je priopćeno da bi države Islamske skupine osam (D-8) među sobom trebale trgovati u nacionalnim valutama i tako povećati razinu opskrbe roba. Čelnik Turske Recep Tayyip Erdogan je to rekao tijekom otvaranja 9. summita D-8 u Istanbulu koji je posvećen toj temi.

26. listopada 2017. predstavnici Središnje banke Rusije navode kako je do tog dana ukupni iznos izdanih kartica platnog prometa “Mir” premašio 23 milijuna jedinica, a kartice je uzelo oko 10 milijuna radnika u javnom sektoru.

28. listopada 2017. Rusija i Iran rade na integraciji platnih sustava. Ruski sustav plaćanja “Mir” i iranski “Shetab” dogovaraju prvu fazu spajanja platnih sustavima u roku od 3 mjeseca. Iranski građani koji imaju karticu “Shetab” i oni s ruskim karticama “Mir” će moći koristiti bankomate obiju zemalja, izjavio je ravnatelj Informacijsko-tehnološke korporacija Irana, Seyyed Abu Talib Najafi.

Studeni 2017.

20. studenog 2017. Bjelorusija je značajno smanjila ulogu dolara u gospodarstvu. Bjelorusija uz Kazahstan i Kirgistan pokazuje najznačajniji pad dolarizacije u omjeru strukture depozita u stranoj valuti. Podatak je objavila Euroazijska razvojna banke (EDB).

22. studenog 2017. Rusija najavljuje da prestaje kupovati dolare.

Fotografija na kineskom juanu
Fotografija na kineskom juanu

Prosinac 2017.

Bruxelles je 6. prosinca 2017. predložio stvaranje Europskog monetarnog fonda. Europa bi time razbila financijsku ovisnost o SAD-u.

22. prosinca 2017. Pakistan najavljuje kako će u trgovini i poslovanju s Kinom odustati od dolara i prelazi na juan.

Siječanj 2018.

2. siječnja 2018 je Turska priopćila da tijekom godine planira izdavati obveznice u rubljama i juanima.

17. siječnja 2018. Njemačka iznenada, bez upozorenja i na štetu američkog dolara, uključuje kineski juan u svoje rezerve.

26. ožujka 2018. Kina na burzi u Šangaju pokreće trgovinu naftom u juanima, a zemlje i trgovci kinesku valutu mogu mijenjati za zlato na burzi i Šangaju i Hong Kongu ili se njome koristiti u poslovanju s NR Kinom.

Suzbijanje dedolarizacije

Suzbijanje dedolarizacije od strane Washingtona je bilo neminovno. Sve navedeno stvara nepodnošljivu situaciju za američku ekonomiju, koja je ionako u dugovima, ali SAD nemaju toliko alata u realnom gospodarstvu da spriječe proces u tijek i očit je gubitak američkog utjecaja u svijetu.

Pokušali su koristiti sve financijske instrumente, sankcije, a vode i geopolitički i informativni rat protiv svijeta koji sudjeluje u dedolarizaciji. Ako ste pročitali gore navedene korake, iako nedostaju detaljniji podaci, primijetili ste da se u ovom procesu ističu Kina, Rusija Iran i Turska.

Sjedinjene Države pokušavaju organizirati obojene revolucije, vršiti pritisak na zemlje, kao što je slučaj s Mianmarom ili Filipinima zbog kršenja ljudskih prava, potom pritiskati tradicionalne saveznike, samo kako bi zadržale svoj utjecaj u drugim zemljama. No, on je svakim danom sve manji i manji.

Sjedinjene Države stvaraju zone kontroliranog kaosa u Afganistanu, Libiji, Siriji, Iraku i Ukrajini samo kako bi potkopale gospodarstva i stvorile sigurnosne prijetnje Iranu, Rusiji i Kini u prvom redu. Očajnički potez su nametanje sankcija pod raznim izgovorima, a kada ni to nije dalo željeni rezultat, SAD su se okrenule posljednjem koraku na raspolaganju – carinama.

Provode se i financijski spekulativni napadi, slično napadu na Rusiju krajem 2014. godine, a slični su provedeni protiv Turske, Brazila i drugih zemalja.

Kontrolirajući “međunarodne” institucije, SAD provode financijsku diskriminaciju i postavljaju zemljama neprihvatljive uvjete. Na primjer, rejting agencije Moody’s i Fitch neopravdano obaraju kreditni rejting Rusije i Irana, unatoč odličnim ekonomskim pokazateljima tih zemalja i potpune odsutnosti velikih dugova. No, zato postoji ruska rejting agencija ACRA i kineska Dagong, kojom se služe zemlje azijsko-pacifičke regije za ulaganja u području ekonomske eksplozije u XXI stoljeću. Ocjene svjetski poznatih “međunarodnih” rejting agencija iz Sjedinjenih Država gube kredibilitet. Uz pomoć zapadnih i prozapadnih medija se još uvijek vodi informacijski rat protiv nepodobnih zemalja, kojim se žele oslabiti njihova gospodarstva i konkurencija. Međutim, lavina se zakotrljala i jedini izlaz iz ove situacije za dolar je, nažalost, ili jedan veliki rat ili priznanje Washingtona i “elite” koja vlada Sjedinjenim Državama da je izgubila status svjetskog hegemona.

Vraćajući se na sam proces dedolarizacije, stali smo kod naftne burze u Šangaju i prodaje nafte u juanima, tako da će ovu listu bez sumnje trebati ažurirati.

BRICSDedolarizacijaMMFNATOObojene revolucijeSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fridrich dr
5 godine prije

Sretan Uskrs

Sinisa
5 godine prije

Afrixki frank,prvi put cujem za to!!! Holandija,Belgija i Francuska pa i Danska i englezi imaju ne moguc zivot koji je ocigledno vezan za bivse kolonije;PP molim vas obradite to jer je u pravcu ovog clanka.
PS..
Kakav Sarkozi i Gadafijeva sića od 50 miliona.

shumadinac
5 godine prije

” Međutim, lavina se zakotrljala i jedini izlaz iz ove situacije za dolar je, nažalost, ili jedan veliki rat ili priznanje Washingtona i “elite” koja vlada Sjedinjenim Državama da je izgubila status svjetskog hegemona.”

Veliki rat nosi preveliki rizik, zato je SAD napustio taj koncept i prešao na beskonačan niz malih ratova. Ali mali ratovi ne mogu zaustaviti dedolarizaciju zato je potrebno ući u konfrontaciju sa glavnim protivnicima u što širem obimu i na ŠTO DUŽI PERIOD a u isto vreme učvrstiti svoj položaj kod “saveznika”.
Malo je sigurnih stvari u geopolitici ali na ovo možete računati. Priznanje SAD da su izgubili utakmicu bez nekog velikog građanskog rata kod njih je praktično nemoguće jer samo priznanje nije problem već posledice koje takvo priznanje povlači a koje je teško i sagledati.

Našili
5 godine prije

ako se osvrnemo unazad u povijest pa cak rvo i ovaj pregled koji ste gore izložili vidi se da se vodi jedna nesmiljena financijska bitka i borba za vlastitu financijsku suverenost i to takvih divova kao sto su kina i rusija i to nas svakako treba osvjestiti da shvatimo u kakvom ropstvu zivimo laznoj samostalnosti s elitama koje sviraju frulu mantraju nam laznim zastavama vodeci nas kao duustvo i pojedince u propast

Alen
5 godine prije

Međutim, lavina se zakotrljala i jedini izlaz iz ove situacije za dolar je, nažalost, ili jedan veliki rat ili priznanje Washingtona i “elite” koja vlada Sjedinjenim Državama da je izgubila status svjetskog hegemona.

Kad zelis znati kud svijet ide ,samo prati ekonomiju…
Ovome bi dodao da se ne radi samo o priznanju vec i o padu americke ekonomije i zivotnog standarda na jako niske grane… Pitanje je da li oni to mogu da podnesu bez da pokrenu veliki rat…
Zbog dugoa koji ih prate slom je neminovan ,evropska unija ce se raspasti i ostat ce sami bez saveznika…

Uhljebistani
5 godine prije

Odlican pregled!!

Zmuzgavac
5 godine prije

Američki plutokrati odavna bi pokrenuli svjetski rat, ali je problem tko će ratovati, nema više motiviranih ljudi da u ime nekih imaginarnih vrijednosti ratuju (mislim na ljude dekadentnog zapada) a ljudi drugih religija su korisni ali u konačnici nepredvidivi ( Al Qaida, ISIL, Talibani…) tako da idemo prema Novom svjetu pod uvjetom da neka budala ne pokrene nuklearni rat… to je prava opasnost

Balad
5 godine prije

Jedan od načina prekidanja dedolarizacije je izazivanje trećeg svjetskog sukoba, u uvjerenju da će Zapad ispasti pobjednikom (jebe im se za mrtve širom svijeta). Pobjednik će tada moći, nadaju se, nametnuti monetarni sustav kakav mu odgovara, odnosno ne samo zadržati današnji diskriminatorni spram većine zemalja, već ga još i učvrstiti. 🙂 🙂 🙂

Son of Alerik
5 godine prije

Ako postoji jedan pojam koji bi se automatizmom vezao za ovog autora i ovaj portal, onda bi taj bio – dedolarizacija. Kao krajnji, željeni cilj dekonstrukcije ovakvog svijeta. U tu križaljku sa zadanim rješenjem se onda uklapaju sva dosadašnja događanja. I sve bi bilo ok, osim što je cijela križaljka pogrešna. Ne potječu sva zla ovog svijeta od dolara, niti iz činjenice da je svjetska rezervna, referentna valuta. Nije krivac čak ni kamata, niti to što se dolar stvara ni iz čega kao dug, već iz pohlepe u čovjeku. SAD kriviti zbog toga što su preuzele ulogu svjetskog hegemona je promašeno. Nisu samo Sjedinjene Države krive za to. Krivnja je i na svim drugima koji su to omogućili. Najprije u komunizmu koji je pokazao svu svoju promašenost i neprirodnost. Taj i takav komunizam je degradirao ljude u Kini, SSSR-u i svugdje gdje je dospio. Nikad ne bi SAD postale to… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Od kada je ljudi, bilo je “rezervni valuta”!?
Stari svet, Rim,…, Franci, Funte, Dolari, ….
Civilizacija, izgleda, mora da ima “rezervnu valutu”?
Rezervna valuta ima podlogu u Barutu, a ne u Zlatu!?
I dalje sam ubeđen da će stvarnu dedolarizaciju izvršiti Gospodari Novca? Takav scenario je davno razrađen.
Nema dolara, nema duga ?!
” Idemo iz početka. Ovaj put pošteno. Štampaj Džoni”?! 🙂

dlm
5 godine prije

youtube:Kako se živi sa prosječnom platom u Moskvi

Kenan
5 godine prije

Zanimljiva situacija u Siriji i okolici.Očito da je Trump ozbiljno mislio kako se SAD povlače iz Sirije.Nema više ”para”.A i onih 3.8 milijardi USD pomoći koje Izrael godišnje dobija od SAD-a će isto i/ili brzo hlapiti ili sve manje vrijediti.Biti će zaninljivo gledati a shift in power strugle.

Zax
5 godine prije

A ono najvažnije. Kakve ce posljedice ostaviti slom petrodolara na Ameriku i njezine gradjane. Petrodolar je uveden 1973 godine. Prije je dolar imao podlogu u zlatu. Od tada Amerikancima place ne rastu. Industrija im je potpuno unistena i preseljena u druge zemlje. Jedan posto stanovništva je uzurpirao svo nacionalno bogatstvo. U biti dolar je prestao biti nacionalna valuta umjesto toga postao je vlasništvo grupice bankara koji su ga stanpali po svojim potrebama. Tako da je ovo dobra vijest za obične amerikance

SU 57
5 godine prije

Nadam se da ce ubrzo Kina i Rusija sje*ati dolar.. time slijedi ekonomska propast SAD !!!!!

Amater
5 godine prije

Problem je nastao (proizveden) još u prošlom stoljeću ,kada je novac postao “roba” ,kada je kredit postao “proizvod ” ….sada se taj neodrživi sustav konačno slama …. Zapad ga više ne može štititi snagom svoga oružja ….propagandom ,raznim obmanama ,izazivanjem lokalnih ratova i obojenih revolucija …, sustav je jednostavno pao ….Na scenu izlaze novi igrači …Svijet postaje multi-polaran, to svjetski hegemoni teško mogu podnijeti ….. Slijedi veliko preslagivanje ….???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI