Kaos, čistke i sukobi na sjeveroistoku Sirije 

Sirijski vojnik
29 komentara

Kako izvještava takozvana „Sirijska mreža za ljudska prava“, kurdski militanti su 6. studenog u Raqqi uhapsili „civilnog aktivista“ Mazena Al-Haramija, navodno „službenika za praćenje i ocjenjivanje programa “We’am” u gradu Raqqa“.

Stranica SN4HR izvještava kako je Mazen Al-Harami stanovnik grada Raqqe, a većinski kurdske „Sirijske demokratske snage“ su ga uhapsile 6. studenoga 2019. godine kada su upale u njegovu kuću u gradu Raqqa i odvele ga na nepoznatu lokaciju.

Međutim, kurdski izvori tvrde suprotno i navode kako je Mazen Al-Harami agent State Departmenta koji je surađivao s arapskim medijima.

„Još uvijek nije poznat pravi razlog njegovog pritvora od strane pripadnika kurdskih milicija“, prenosi ruska agencija FAN, pozivajući se na lokalne izvore u Raqqi i „antirežimskog“ novinara Firasa Hanosha, koji priznaje da je Al-Harami radio za američki projekt USAbilAraby.

Prema Hanoshu, takozvani „civilni aktivist“ Mazen Al-Harami je bio menadžer za upravljanje i ocjenu u jednom od programa State Departmenta.

Nakon nedavne odluke Washingtona da ne spriječi tursku kampanju na sjeveroistoku Sirije, lokalni Kurdi su prije tri dana odlučili uhapsiti američkog agenta u Raqqi, ali se dodaje kako protiv njega još uvijek nisu podignute nikakve optužbe.

Ovo uhićenje bi moglo biti dio „čistke“ koju provode sirijski Kurdi u Raqqi, obzirom da u toj sirijskoj provinciji kurdske YPG milicije nastavljaju napadati proturske snage u naseljima Khirbet Karam, Al-Khalidiya i Shirkraq. Borbe su toliko jake da gubitaka u ljudstvu ima na obje strane. Prema medijskim izvješćima, proturske islamističke milicije su izgubile pet boraca, a kurdske YPG snage dva. U ovom su slučaju proturske snage, okupljene pod zastavom novoformirane „Sirijske nacionalne vojske“, prvi prekršili primirje utvrđeno rusko-turskim memorandumom.

Također na teritoriju Raqqe, šestoricu islamističkih militanata su zarobile kurdske snage. Prilikom uhićenja je u njih pronađen eksploziv i oduzeto im je oružje.

Podsjetimo da je ranije oko 13 kurdskih boraca ubijeno u napadu u Raqqi, kojeg su, navodno, proveli militanti bivšeg „kalifata“. Što se tiče sastava proturske vojne formacije, sastavljene od raznih terorističkih skupina i njihovih ostataka, koje su ranije poražene u borbi ili su se predale u drugim dijelovima zemlje, dio njih se borio i u redovima ISIL-a ili zloglasne skupine Jaish Al-Islam likvidiranog Zahrana Allousha u Istočnoj Gouti, tako da se tvrdnje o napadima ISIL-a u Raqqi mogu tumačiti i kao vijest napadima militanata ovih skupina koji se sada bore za račun Turske.

Teroristi su napali i područja koja kontroliraju SDF snage u provinciji Deir Ez-Zor, a ulaze i u sela gdje od mještana pokušavaju iznuditi novac kao „porez na imovinu“. Od jednog stanovnika Al-Buseyra su tražili 10 000 dolara kao “porez na imovinu”. Islamističke milicije i dalje tlače lokalno stanovništvo, ali SDF snage ne mogu riješiti taj problem.

Komentirajući sam sukob na liniji razdvajanja, „general“ sirijskih Kurda Mazlum Abdi je objavio kako je provedeno povlačenje svih njegovih podređenih jedinica s teritorija koji pripadaju sigurnosnoj zoni, području između Tal Abyada i Ras Al-Aina, te 30 kilometara u dubini sirijske teritorije od turske granice.

Mazlum Abdi je naglasio kako borci koji ulaze u bitku protiv turskih snaga nemaju nikakve veze sa Sirijskim demokratskim snagama.

Jučer je i sirijska vojska morala intervenirati, te otvoriti vatru po položajima proturskih milicija na sjeveru pokrajine Hasaka.

Napad, koji je započeo jučer ujutro, pokrenula je spomenuta „Sirijska nacionalna vojska“ uz izravnu potporu turskih oružanih snaga.

Turske snage su planirale zauzeti selo Umm Sha’Fah, sjeverozapadno od grada Tall Tamr. Međutim, jedinice sirijske vojske su uspjele zadržati svoje položaje u selu, a podršku su imale i od kurdskih SDF snaga.

Sirijska agencija SANA objavila je videozapis na kojem se prikazuju sukobi s turskim snagama oko Umm Sha’Faha.

Ovaj napad je još jedan dokaz kršenja nedavnih sporazuma Ankare s Moskvom i Washingtonom, koji su naložili primirje na sjeveroistoku Sirije, ali i potvrda nemogućnosti turskog vrha da kontrolira islamističke frakcije na terenu, koje često pokreću napade na vlastitu inicijativu, baš kao i u „islamističkom rezervatu“ u Idlibu.

VIDEO: Borbe sirijske i turske vojske u blizini sela Umm Sha’Fah u provinciji Hasaka

SN4HR / USAbilAraby / Firas Hanosh

Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Češke
4 godine prije

u siriji ide sve prema planu,sada se sve to cisti,ameri bombardiraju polozaje Isil da ih se sto manje vrati do evrope,nisu im vis epotrebni itd.itd..

tvingo
4 godine prije

Al se nateže ova prljavština ,ponekad mi se čini da se je svo zlo ovog sveta svrnulo na nesretni Sirijski narod,kad čovek pomisli evo najzad kraj odmah sve krene iz početka .

Kajzer Soze
4 godine prije

Čim pročitam da je nako ,,civilni aktivist” znam da taj 90% radi za CIA-e !

Mama od Ive
4 godine prije

Jel moj Ivo vec komentiro?

Miki maus
4 godine prije

A, Mazlum se javio! Kao borac PKK se zvao drugacije, a valjda je dobio nova naredjenja od MIT-a, kao i vecina “vodja” Kurda. Kad vidim Kurde i tko ih vodi, malo mi je lakse. Ipak nisu Balkanci najsjebanija rasa na svijetu!

Siniša
4 godine prije

Opa…Vojska Bolivije u akciji.

Milance iz Češke
4 godine prije

EVO MALO ZA SULETA,ZA SVE VAS KOJI MISLITE D ANISTA NEZNAM.DA LUPAM NAPAMET..MALO VISE O SVEMU TOME PA CITAJTE I KOMENTIRAJTE..PUNO ZNAM O NEKIM STVARIMA,JAKO PUNO I PREVISE..SAMO JOS UVIJEK NEMOGU VJEROVATI DA STVANRO NEKIM STVARIMA POJEDINCI NERAZUMITE I NEMOZETE SVE TO PREPOZNATI.. U svijetu postoje dva svjetska lidera – Global Elite / Predictor (GP) i američka državna elita. Oba subjekta nadgledaju svijet kao jedini supersustav ,kojimje potrebno upravljati. Da bi GP učinkovito provodio kontrolu, potrebne su mu upravljačke (državne) strukture za njegovo provođenje. Bili su dugi niz godina u SAD-u i u Velikoj Britaniji koji su bili središte globalnog upravljanja. Sami GP-i radi strukturiranim upravljanjem, tj. Ne daju izravne zadatke, već sve to kontrolira konceptualnom snagom. Stvara koncept kako bi društvo trebalo funkcionirati (na primjer, “liberalna” demokracija ili sada se neomarksizam počeo u jednom trenutku širiti u svim zemljama zapadnog tipa, a da ljudi nisu mogli dešifrirati kada i… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Još malo o Tal Tamr u…
vestinet, video
” tenkovi SAA kako udaraju po položajima militanata koje podržava Turska oko ključnog grada Tel Tamr.

Sukobi su izbili ujutro (10.11) kada su militanti takozvane Sirijske nacionalne armije (SNA) započeli napad na položaje SAA u selima Daldarh, Tell Vard i Arapskog Kana uz podršku turske vojske.”

Djakputnik
4 godine prije

Zamislite – kurdi se usude uvoditi red na svom teritoriju” Sa gledišta američkih militanata – nedopustivo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.