fbpx

Karl Marx i Adam Smith protiv liberala i neofeudalizma

Smith i Marx

U analizi o globalnoj i nacionalnim ekonomijama u kojoj sam iznio tvrdnju da bi se radnici i industrijalci trebali udružiti da sruše financijsku oligarhiju koja živi od kapitala kojeg „ulaže“ s abnormalno visokim kamatama, bilo industrijama bilo pojedincima, mnogi su vjerojatno zaključili kako je ideja suluda i da samo osoba koja je stopostotna neznalica može izjaviti takvo što.

Drugi su imali još gori pristup i odabrali su tabor na temelju povijesnih događaja na ovom području i tko je čijeg djeda ubio u Drugom svjetskom ratu i poraću, zanemarujući pri tom činjenicu da su se u Europi i u nas u antifašističkoj koaliciji borili ne samo komunisti, anarhisti, socijalisti, već i demokršćani, nacionalisti i monarhisti, kao što je bio slučaj u Grčkoj ili Velikoj Britaniji. Ovakav pristup nije vrijedan daljnjeg tumačenja.

U prošlom tekstu o savezu industrijalca i radnika se svakako ne misli na vlasnike multinacionalnih korporacija koji su u sprezi s financijskom oligarhijom, već na vlasnike tvornica u realnom sektoru i male i srednje poduzetnike, ljude koji su imali ideje i viziju s kojima su ostvarili svoj san i sada daju posao tisućama ljudi.

S druge strane, radnička klasa, iako u XXI stoljeća iznova treba definirati ovaj pojam, trenutno neprijatelja nema u poslodavcu, ako je dio gore navedene skupine, već elitama i političarima koji usvajaju i nameću zakone dizajnirane kako bi se bogatstvo svih prelilo na bankovne račune, često skrivene u poreznim oazama, nekolicine. Baš kao što je Marx prirodnim smatrao savez radničke klase i takozvane buržoazije u rušenju feudalizma, danas, kada živimo moderni feudalizam kojeg se može sažeti u sloganu „1% vs. 99%“, vratili smo se u doba u kojem radnicima neprijatelj nije mali i sitni poduzetnik ili industrijalac koji podmiruje sve svoje obveze prema radnicima, državi i konačno bankama, već 1% elite koju treba „uništiti“. To je moguće čak i bez upotrebe nasilja i “jurišem bajunetima na Zimski dvorac“.

Štoviše, ako se to dogodi, nazovimo to tako, „demokratskim putem“, zakonima koje će usvojiti nacionalni parlamenti i potvrditi nadnacionalna tijela, ako budu htjela, tim bolje, jer će sve biti legalno i pravedno. Usput, ako ta nadnacionalna tijela, kao što je Europska unija, na primjer, takve mjere budu odbacila, tim gore po njih, jer mogu i nestati. Naime, njihovo postojanje nije nikakva povijesna nužnost.

Vraćajući se na temu, činjenicu da sada ne živimo u kapitalizmu Adama Smitha ili Johna Maynarda Keynesa potvrđuju istraživanja koja su pokazala kako je s primjenom neoliberalnog modela, a posebno nakon raspada Sovjetskog Saveza, u razvijenim zemljama nestala srednja klasa i danas u omjeru živimo u gorem feudalizmu nego što je bio onaj u XVIII stoljeću.

FOTO: Prihodi 1% elite i 99% ostatka stanovništva u Sjedinjenim Državama, uključujući male i srednje poduzetnike i realni sektor uz primjetnu refeudalizaciju koja je počela s Reaganom i vrhunac dosegla DotCom krizom 2000. i hipotekarnom krizom 2007.

Grafikon
Grafikon

Bilo koji ekonomist koji  poštuje sam sebe, periodično bi trebao ne samo analizirati trenutnu situaciju i povlačiti paralele sa sličnim događajima u povijesti, već pokušati ponuditi rješenja za budućnost. Gore navedena proturječja se umjetno hrane putem masovnih medija i od strane onih koje predstavlja plava linija u grafikonu, ljudi koji upravo na tim proturječjima gomilaju svoja ionako enormna bogatstva.

Eric Toussaint je 2009. napisao članak, “Adam Smith je bliži Karlu Marxu nego onima koji ga danas hvale“. Ne samo da se slažem s ovom tvrdnjom, već bi njoj dodao i Maxa Webera.

Ali da pojasnimo. Karl Marx (1818.-1883.) je otac znanstvenog socijalizma i ideolog komunizma, utjecajan njemački filozof, politički ekonomist, revolucionar i osnivač Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Adam Smith (1723.-1790.) je bio škotski ekonomist i filozof, pionir političke ekonomije, poznata i pod imenom “Otac ekonomije” ili “Otac kapitalizma”. Citirati ili sažeti misli ova dva velikana političke ekonomije u dva kratka ulomka je nemoguće. Stoga će pokušati pojednostaviti misao vodilju, kao u uvodu članka, iako to zna biti nezahvalan posao, jer takvo banaliziranje može biti podložno raznim interpretacijama. No, svejedno. Idemo dalje.

Naime, čak je i Adam Smith u XVIII stoljeću izričito napisao „kako rad jednog proizvođača općenito dodaje vrijednost materijalu na kojem radi, njegovom vlastitom održavanju i zaradi njegovog gospodara“. To jest, Smith je 70 godina prije nego što je to potvrdio Karl Marx rekao kako postoji višak vrijednosti. Stoga je “navodna suprotnost” između Smithovih i Marxovih djela, koju mnogi uvelike naglašavaju, često ideologizirana. Umjesto toga, Marx je na mnogim mjestima samo nadopunjavao i razvijao Smithove misli.

Usput, čak je Staljin razradio koncept dodane vrijednosti u realnom socijalizmu, ali ga je razumio na poseban način, dijeleći “rad za sebe” za što se dobivala „nagrada“ i “rad za društvo”, što je bio višak vrijednosti. Odnosno, za Staljina je mjesto kapitalista, koji prisvaja dio radnikovog rada, preuzelo društvo u cjelini, ili, bolje rečeno, država kao subjektni predstavnik tog društva.

Cijela socijalistička teorija urla viče: “Ali to je onda državni kapitalizam!”, iako to nije točno.

Jednako je s razlikom između gospodarstava ranog Sovjetskog Saveza i modernih Sjedinjenih Država.

Štoviše, kriza u obje zemlje počela je gotovo u isto vrijeme. Krajem ’20-ih je u Sovjetskom Savezu u zastoj ušao „Novi ekonomski plan“, a u Sjedinjenim Državama je započela „Velika depresija“.

Ali način na koji su iz te krize izašli je na mnogo načina bio je sličan. U SAD-u imamo industrijalizaciju i kolektivizaciju, uz uništavanje malih farmi, dok je u SSSR-u glad iz ranih ’30-ih bila uzrokovana neuspjehom žetve. U SAD-u su poljoprivrednici bili jednostavno upropašteni i uskraćena su  im sredstva za život, zbog čega su u zemlji milijuni umrli od gladi. Neki izvori govore o čak 7 milijuna umrlih od gladi, ali se to smatra pretjeranom brojkom.

Općenito, konsolidacija poljoprivrednih gospodarstava je logična i djelotvorna, jer je velika roba uvijek učinkovitija i profitabilnija od male i to prije stotinu godina nitko nije dovodio u pitanje.

Imamo državno gospodarstvo, a u Sjedinjenim Državama su reforme Roosevelta, zapravo Johna Maynarda Keynesa, značile za jačanje uloge države u gospodarstvu.

Upravo je to u SSSR-u radio Lenjin, kada je rekao „gradimo specifični i narodni državni kapitalizam“, a Keynes je ti sramotno nazvao „državnom intervencijom u ekonomiju“ i „privremenim i prisilnim mjerama“.

U isto vrijeme, u nekim trenucima, poput oduzimanja cijelog zlata stanovništvu, američka je vlada bila mnogo radikalnija i doslovno je pljunula na „nepovredivost privatnog vlasništva“.

Ovdje postoji jedna suptilnost. Naime,  metode oporavka od krize dvadesetih u SSSR-u i Sjedinjenim Državama uglavnom su bile iste. To je bila stroga državna regulacija strateških sektora gospodarstva.

Ali u SSSR-u je bila korisnik državne intervencije u ekonomiji bila sama država, a preko nje, posredno, i stanovništvo.

S druge strane, u Sjedinjenim Državama je korisnik vladine intervencije bio krupni kapital. Prvo industrijski, a zatim financijski.

Kao što uvijek kažem govoreći o državi,  nju nije potrebno psovati, već treba vidjeti tko je koristi i zašto.

Dakle, Keynesove reforme u SAD-u pokazale su se tako učinkovite da su, iako je sam Keynes negirao da je socijalist, dovele do vrlo snažnog porasta broja komunista i socijalista u SAD-u. Čisto zbog “pravila o državnoj regulaciji” koja su se pokazala efikasna.

Tako se Keynesa ironično može nazvati “socijalistom protiv njegove volje”. On je 1932. godine napisao da se “ekonomska politika treba usredotočiti na smanjenje visoke stope nezaposlenosti, raspodjelu dohotka na temelju jednakosti“, a vjerovao je da ako vlada ne postigne punu zaposlenost i postigne relativnu jednakost u blagostanju, postoji ozbiljna prijetnja da pobjedi ili fašizam ili boljševički komunizam. Dakle, ako je istinski socijalist želio dobro ljudima iz ljubavi prema njima, Keynes je isto želio iz straha od posljedica reakcije ako se narod bude pretjerano pritiskao. Međutim, metode su im bile iste.

Ali čak je i Keynesov stav još uvijek puno bolji od njegovih glavnih protivnika. Jer ako je Keynes vjerovao da je u doba krize potrebno povećati plaće da bi se potaknula potrošnja, što je i logično, njegov glavni protivnik Hayek vjerovao je da je upravo suprotno i da plaće treba smanjiti, a na aktualnim mjerama štednje vidimo da je to kontraproduktivno.

I ovdje, 1947. godine, Milton Friedman, Hayek i Mises stvaraju „Mont Pelerin Society“.

„Na kraju sastanka je formiran „Mont Pelerin Society“, neka vrsta neoliberalnog masonstva, dobro organiziranog, izabranog da svojim aktivnostima sijali neoliberalno učenje na redovitim međunarodnim sastancima“, rekao je 1996. Anderson.

Ideologija neoliberalizma temeljila se na “učenju” neznalice Šveđanke Alise Rosenbaum, koja je nakon bijega u SAD uzela ime “Ayn Rand”. Iako Wikipedija navodi kako je rođena u židovskoj obitelji u St. Peterburgu, ruski izvori navode kako da je njezina obitelj iz Švedske i da je studirala na Državnom sveučilištu Petrograd, ali da nije diplomirala iz povijesti, kako navode američki historiografi, već je protjerana tijekom studija zbog „buržoaskih ideja i porijekla“.

Ayn Rand je svoju teoriju izložila u poznatoj knjizi “Atlas je slegnuo ramenima”. Da biste razumjeli razinu ludila, Alisa Rosenbaum nikada nije stekla ekonomsko obrazovanje. Završila je srednju školu i pohađala je predavanja iz povijesti filozofije. Njezina knjiga “Atlas je slegnuo ramenima” najčitanija je knjiga u SAD-u, odmah nakon Biblije.

Ayn Rand je dragovoljno sudjelovala na kongresnim saslušanjima o utjecaju Komunističke partije na američku filmsku industriju. Ona ne samo da je podržala povjerenstvo, nego je udarila ideološke osnove za zabranu obavljanja profesije svih američkih „komunista“ i sudjelovala je u stvaranju „crnih lista“.

Dakle, Friedman, Hayek i Mises su podržavali sektaške zablude Alise Rosenbaum o “marljivim kapitalistima” i “parazitskim lijenim radnicima”.

Ali vratite se na početak. Ovo je u izravnoj suprotnosti s poučavanjem o višku vrijednosti oca „kapitalizma“ Adama Smitha. To vrlo jasno i nedvosmisleno karakterizira spomenute „akademske ekonomiste“ i njihovu sektašku vjeru.

Da budem iskren, donedavno sam vjerovao da je „Mont Pelerin Society“, poput neoliberalne ideologije općenito, stvoreno za ideološku borbu protiv SSSR-a. Ali nedavno sam naišao na niz publikacija koje su jasno ukazivale da je to za njih bila sekundarna zadaća, jer je SSSR bio daleko od SAD-a, a oni su se prije svega borili protiv „kejnezijanizma“ u vlastitoj kući.

U tu su svrhu osnovali tri „ekonomske škole“; Ženevski institut za međunarodne odnose, Londonsku ekonomsku školu i Sveučilište u Chicagu.

Jasno je i zašto su toliko mrzili i bojali se Keynesa. Njegove reforme dovele su do porasta socijalističkih osjećaja u Sjedinjenim Državama, ali ne samo, a osim toga, Keynes je imao je mnogo snažnih učenika i sljedbenika.

Primjerice, jedan od Keynesovih sljedbenika bio je argentinski ekonomist Raul Prebisch, koji je razvio teoriju ovisnog razvoja i pravdao je potrebu za strategijom supstitucije uvoza.

Na temelju Prebischovih izjava je Wallerstein razvio analizu svjetskog sustava. Odnosno, svi su se ti ljudi namjerno i na razini znanstvenih saznanja borili protiv imperijalizma, vezanih za financijski špekulativni kapital i to je ključ priče o zajedničkoj borbi radničke klase i kapitalista koji žele poslovati u sustavu kakvog je zamišljao Adam Smith, a Keynes mu je dao jasne konture.

Drugi student i sljedbenik Keynesa bio je ugledni američki ekonomist John Kenneth Galbraith, tvorac teorije zrelih korporacija za kojeg se smatra da je utemeljitelj „novog socijalizma“ ili „Socijalizma 2.0“.

Dok su „kejnezijanci“ unaprjeđivali  ekonomsku disciplinu, neoliberali su jedni drugima davali nezaslužene Nobelove nagrade za ekonomiju.

Moderni „kejnezijanci“ smatraju da bi izdavanje novca, bankarstvo i financijske transakcije na burzama trebala strogo regulirati država, što bi sprečavalo stvaranje financijskih mjehura i ograničilo špekulacije. Mnogi tvrde i da bi država burze trebala uzeti usvoje ruke, kao što je slučaj u Kini i dijelom u Rusiji.

Shvaćate li da je ovo napad jednog kapitalističkog pravca na same temelje financijskog globalizma?

Ono što je najvažnije, vrhunac moći i prosperiteta SAD-a postignut je upravo u vrijeme dominacije „keynesijanizma“, dakle ’50-ih i ’60-ih, kada je srednja klasa činila više od 60% stanovništva.

A onda su došli neoliberali sa svojom „Reaganomics“, bolje rečeno „Friedmanomics“. Čim su došli, natjerali su SAD da upali tiskaru. To je ono što znamo kao „nizozemska bolest“ u kojoj je najprofitabilnije zanimanje tiskanje novca i, naravno, njegova naknadna preraspodjela kroz Wall Street i nekoliko najvećih banaka, zbog čega sva ostala zanimanja postaju ekonomski besmislena. Logično, to postupno dovodi do pada proizvodnje.

Zar nije više nego jasno da pod vodstvom sektaša Friedmana, Hayeka i Misesa, koji su negirali osnovne postulate viška vrijednosti, Adam Smith jednostavno nije mogao biti uspješan? Ali njima nikada i nije bila zadaća da društvo bude uspješno, i to kapitalističko, a nekada je bilo. Sve što su činili je bilo a su uvijek služili interesima bankara.

Na kraju krajeva, kao što je isti Adam Smith rekao, “nacije koje proizvode napreduju”.

Ovaj članak bi mogao završiti ovdje, ali moram dodati zašto mislim da Trump neće uspjeti.

Donald Trump, uz sav svoj konzervativizam i pragmatizam, nije dovoljno „kejnezijanac“. Da bi se Amerika pokušala izvući iz recesije koja se razvija, treba povećati plaće kako bi se potaknula  potrošnja. Kao što je Ron Paul predložio na posljednjim predsjedničkim izborima: “Umjesto bankama, bolje je novac dati izravno Amerikancima.” Ali, to samo po sebi nije dovoljno, jer ako jednostavno povisite plaće, taj novac se neće potrošiti na kupovinu robe, već na otplate kredita. Odnosno, opet će se preliti bankarima, koji su protekla dva desetljeća toliko zadužili američku naciju da je vrlo upitno hoće li nekada dobrostojeće obitelji ikada izaći iz dužničkog ropstva.

Stoga je kontrolu nad sistemski važnim bankama treba prenijeti na državu i jednostavno otpisati većinu kredita stanovništva. Konačno, većina kredite je vjerojatno otplaćena i preplaćena, a opstale su kamate. Da, urušit će bogatstvo financijske oligarhije, ali koga briga? Ona je sva i dalje svi iz liberalnog krila Demokratske stranke i zašto bi ih itko trebao žaliti. Zapravo, Sjedinjene Države su propale upravo zbog svoje pohlepe.

Međutim, za takvo što je potrebna neviđena hrabrost i kontrola nad obavještajnim aparatom. Podsjetimo da je Kennedy, koji sigurno nije bio socijalist, a pogotovo ne „komunist“, ubijen zbog toga. U međuvremenu, Trump ne može zatvoriti čak ni Bidena zbog korupcije, koji je daleko od najveće zvjerke među globalistima. Ova mala digresija je služila za pokazati koliko je teško boriti se s liberalima čak i u Sjedinjenim Državama, gdje nema niti jakih sindikata, ni istinske socijalističke stranke, o komunistima da ne govorimo.

I vraćajući se na početak. Ako je naslov prošli put bio pogrešno sročen, jer mnogima izgleda neprirodno da se radnici i industrijalci udruže protiv financijske oligarhije, možda je ovaj put stvar nešto jasnija. Uzevši Trumpa za primjer, vidimo da je na demokratskim izborima moguće izabrati političare koji bi išli ovim putem, točno, to neće biti „socijalistička revolucija“, ali će, tamo gdje je potrebno, omogućiti izlazak iz modernog feudalizma u građansku državu s kapitalizmom koji može jamčiti jaku srednju klasu i sve potrebne javne usluge stanovništvu. Ako ne, ostavimo sve kako jeste i pridružilo se „liberalnoj ljevici“ koja se bori za „ljudska prava“, „protiv klimatskih promjena“, uklanjanje riječi „spol“ iz rječnika i uvođenje „roda“, itd. Itd. itd.

Ako ni ovaj put nisam bio dovoljno jasan, pokušat ću još jednom, jer vrijedi truda.

„Kraja povijesti“ nema – Radnici i industrijalci se moraju udružiti da sruše bankarsku oligarhiju

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
66 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Oba dva su Babilončani

Barbarske ideoloske barabe
Gost
Barbarske ideoloske barabe
1 godina prije
Reply to  Moreno

Babulincana

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kada date nekome printer i monopol na stampanje novca te ga otkacite sa zlatnog standarda sta ste očekivali , da će narodu da peče besplatne kolače ? Uostalom čemu razbijati glavu da se spasi nesto sto je već propalo , samo od sebe se urušava , nije potrebno nista ni… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije

Da država mora preuzeti odgovornost, inicijativu i stvarnu moć, te pomoći onih 99% protiv 1%.
Za sveopće dobro. Jer će i onaj parazit (1%) na kraju i sam krepati kad napokon utamani onog kojemu sisa krv.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  X60

Tko je gospodar novca?
Nemoj se praviti lud, jer bi mogao takav i ostati.

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
1 godina prije
Reply to  X60

Država nije svjesno biće. Ali svjesna bića čine državu. Hrvatska je u dubokoj nesvijesti. Krotko pozdravljam!

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  X60

A sta ako tih 1 % jete ‘drzava’ koju oni predstavljaju ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Pera

Pa jesu, negdje, ali se država može mijenjati.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  X60

Sta vi ne kuzite, drugovi, je da je od drzave ostala samo ljustura. Hajde, neka zucne neko nesto o tome da treba ograniciti kapital na bilo koji nacin. Sta ce se desiti? Vlada slobodno kretanje kapitala. Kapital ce napustiti demonstrativno i prirediti krizu. Taj politicar je gotov posle. Pa niko… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Gdje, opet eurocentrično razmišljanje, pa ima država i izvan EU/SAD/UK

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Lektor! Ima li lektora u kući?! Dobar članak Babiću! Meni je poruka smislena.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kihot

Lektor je emigrirao, u ocajanju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  nessy

Haha… Nema veze, tekst je ful dobar.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kad bi se ekonomske teorije spojile sa psihoanalizom,dobili bi rješenje problema… ovako,ljude se sve trpa u isti koš, što je totalno nerazumijevanje suštine.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Interesantan članak, ali moje skromno mišljenje je da je kao primjer mogla poslužiti i neka druga kapitalistička zemlja sukladno kejnezijanskoj ideologiji ili ekonomiji, a ne USA. Inače što raznovrsnije, detaljnije i eksplicitnije objašnjenje uvijek dobro dođe, barem meni. U svakom slučaju radnici i industrijalci teško da će srušiti bankarsku oligarhiju… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  x@y

Ništa lakše , radnici i idustrijalci samo treba da prestanu da uzimaju kredite.. Čitava financijska industrija je jedana velika ponzi šema koja propada bez novih mušterija..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Alen

Točno. A onda će industrijalci bankrotirati, a radnici ostati bez plaće.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Tačno. I neče moći da vraćaju kredite tako da će banke bankrotirati..Pa mozemo dalje ko ljudi .. Zamalo smo bili te sreće 2008 , ali odlučili smo da idemo na duplo ili ništa , sto pokazuje u stvari medjusobnu ovisnost , nepriodnu simbiozu parazita i čovjeka i strah ljudi da… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alen

Bila je i Velika Depresija Alene. Mnogi su bankrotirali – i kompanije i banke i pojedinci. I šta se promenilo? Ništa. Kao u prirodi – padne veliko drvo i tamo gde je bio njegov hlad počinju da rastu nove biljke. Borba za opstanak (slobodno tržište) će da omogući maslačku da… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Velika depresija nije promjenila nista ? Mora da se šališ.. Ona je primjenila kompletnu geoplitičko ekonomsku sliku planete , koja je kulminirala drugim ratom te stvaranjem cionistučkog izraela .. Svaki reset je nova prilika.. Pitanje je kojim putem krenuti..Ko nas tjera da dobrovoljno hranimo parazita ? Paradoks je zaliti se… Pročitaj više »

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
1 godina prije
Reply to  Alen

Velika heksagonalna depresija je imala za cilj rođenje bebe.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen
Mislio sam na prave promene. U međuvremenu se procenat najbogatijih značajno smanjio, srednja klasa nestaje… da li su to značajne promene? Nisu. Sistem je i dalje isti samo donekle modifikovan. Po istim pravilima se igra. Čak ni tokovi novca nisu presudni.
Bitno je kako se dolazi do odluka.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Slažem se , uzmi samo zadnjih 1000 godina , na zapadu nista novo.. Mijenja se oblik , suština ostaje ista , 1% vlada , samo se štafeta vodeće sile prenosi , s njom skupa i njena valuta.. Naravno metode kontrole i pojma ropstva su modifikavani da idu u korak s… Pročitaj više »

First Last
Gost
First Last
1 godina prije
Reply to  Alen

Nema više prilika. Zadnju šansu, samoupravni socijalizam pokopali su sami samoupravljači zavedeni muzikom iz nacionalističkih dipli. Kapitalizam je kao sistem neuništiv, jer osim što je u svoja kola upregnuo sve prirodne i ljudske resurse, ovladao je i tehnikom manipulacije ljudima. Kapitalizam će biti prevaziđen kad nestane potreba za ljudskim radom,… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SoA :
I obratno !

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa
A obratno….obratni obrat?
Sunce se obrće između Rakove i Jakove, ma ne, Jarčeve obratnice…
Tko obrće – obrtnice?
A ima i – zgodnih?

shumadinac
Member
1 godina prije

Hehehe… sad zamišljam Babića kako bajonetom nasrće na elitu. Ali kako jednog probode tako se pojavljuje drugi – kao agenti u Matrix-u. Vrlo poučan tekst i dobro složen ali uprkos tome suština nije pogođena. Nije problem elita, problem je sistem iako je ta elita stvorila, održavala i usavršavala sistem. Uklonite… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Dobar komentar.
Potencijal promjene je u vanjskoj opasnosti. ili raspadu sustava. Sve izgleda vodi k ovom zadnjem. A onda će se (pesimist shumadinac bi rekao) sistem poput feniksa dignuti iz pepela:)

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Gde me pohvali – sad ću da dobijam gomile minusa 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Koliko vidi, nigdje se ne spominje nasilje u smislu revolucija iz 20 stoljeća, jer su one besmislene.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zadivljen sam francuskim protestantima, cini mi se,da su ovaj put dobro artikulirani u svojim zahtevima, i cini se da su se ovaj put udruzili svi na etickim i moralnim principima u zadovoljavanju nekih osnovnih radnickih prava koje ce jamciti pristojan zivot. Sve mi se cini da novi drustveni poredak,kako god… Pročitaj više »

Slavonsko zlovaska
Gost
Slavonsko zlovaska
1 godina prije

ZLOTVORA

znanje
Gost
znanje
1 godina prije

Mnogo je povike na “elite”. Pri njihovom spomenu večina odmah misli na banke i bankare. To je pogrešno iz puno razloga. Nekad, dok nije bilo ugovora banka-država o državnoj garanciji opstojnosti banaka, banke su bile veoma rizična kategorija poduzetništva sklona bankrotima. Danas su banke dobrim dijelom instrument države koja preko… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  znanje

Koliko drzavnih banaka na zapadu poznaješ ? , Ako su iste instrument drzave..

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Alen

Svaka država ima centralnu banku-državnu banku.
Svaka banka, koja ima ugovor o državnoj zaštiti ulaganja, je u principu državna banka u smislu da može investirati “nepostojeći” novac za pokretanje privrednog ciklusa bez obzira da li će financirati male potrošaće ili tvornice.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  znanje

Centralna banka i drzavna banka u smislu vlasnistva nisu isto.. Tu je namjerna namjera da se iste poistovjete , čisto radi većeg povjerenja
Ko su vlasnici evropske cb , evropskih cb , fed-a ?

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Alen

Ne znam. Mislim daje ovdje mehanizam važan. Treba prati generiranje novca, tijek novca i kako se sve završava i staviti u odnose pa se može doć do dobrih zaključaka. Njemačka je centralna banka je prije dvije tri godine ubacila 300 000 000 eu da potakne privredu i potrošnju. aposao su… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kakva su ovo desna skretanja? Sta se to propagira ovde? Socijaldemokratija? Oli nismo probali to proslog veka i kad je nestala pretnja od Revolucije je socijaldemokratija odbacena kao dosadna muha? Zbog toga smo ovde. I industrijalci… oli nisu bili oni motor kolonijalizma u potrazi za resursima? Da, postojao je tihi… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije

Da da, baš treba sve prepustiti državnom aparatu jer su tamo sve anđeli i bezgrešnici.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Babić je jedan od najboljih analitičara u hrvatskim medijima, možda i ponajbolji, ali ima taj svoj nekakav idealistički romantizam, koji još uvijek vjeruje u to nekakvo teorijsko ljevičarstvo. Taj se romantizam izražava i u zaključku na u članku sa istom temom, koji je pisao prije oko 2 mjeseca: “Ako bude… Pročitaj više »

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
1 godina prije
Reply to  puki

Dobro je da pišeš ove šire napise za one kojima je mrsko čitati okolo, kod tebe imaju sve u jednom. Pogodio si u opisu Babića gore na početku.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  puki

Nabrojani upravo implodiraju pred našim očima..Ovaj put imploziju kontroliše neko drugi ..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  puki

Bravo đeki.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puki

puki
Marx je bio sirotinja s hrpom djece…👶 …da nije bilo Engelsa koji mu je pomagao…

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Lucija

Dobar osvrt. Dodao bih da se za Iran zna da se bori protiv no korupcija tamo je abnormalno velika i vladajuca kasta koliko god se borila protiv vanjskih utjecaja, krade svoje gradjane do neslucenih visina. I osvrnuo bih se na “fasisticku drzavu Izrael”. I Fasizam (originalni) i nacional socijalizam su… Pročitaj više »

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije
Reply to  Lucija

to su i The Clash opjevali:
Marx was skint but he had sense
Engels lent him necessary pence

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  puki

komentar za 10!

puki
Gost
puki
1 godina prije

…(2)…Danas, ova nova antiglobalsitička desnica, zapravo više zastupa stare ljevičarske ideje; nacionalizacija ekonomije i djelimična nacionalizacija i veća kontrola države, da bi se zaštitila državana ekonomija od globalnih rotšildsko-sorosevskih lešinara. Nasuprot tomu, europska ljevica na jednoj strani isprazno tupi, da se navodno mora suzbiti neobuzdai kapitalizam, ali na drugoj strani… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  puki

Itekako je carska Rusija bila u rasulu. Posebice zaslugom megalomanskog cara i kamarile koja je upropastila gospodarstvo i vojsku. Građanskog rata bi svakako bilo. Da nije bilo boljševika, Rusija bi se rasparčala u nekoliko desetaka država. Velika većina seljaka je poginula radi naglo izazvane gladi jer tada je bilo važnije… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Kako nisu kontrolirali boljsevici kada su opustosili veliki vecinu seljaka i poljoprivrednika, vecinu u Ukrajini?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Pero

Provjeri gdje su i koliko su išta kontrolirali.

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
1 godina prije

Babiću, izađi iz matrixa kojeg su ti imputirali, SVI oni su kreacija tame za zamajvanje zemljana.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Meni je ipak drazi Adolf Hitler tj njegova ekonomska doktrina. Jaka drzava znaci i jaku ekonomiju. Uspon SSSR-a ,USA i Kine je dobar primjer. Sve tri drzave dozivjele su strahovit ekonomski uspon kad su imale jaku centralnu vlast. Mada su imale drukcije ekonomske sustave.Amerika je pocela tonuti kad su korporacije… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Zax

Tako je. Pravi kapitalizam je bio u njemackoj, sa socijalnim “programom” i vrijednostima

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kad se oslobodite jedne iluzije biste trebali shvatiti i sve ostalo: da drzava moze nesto. Ideal neoliberala je bila Dzava Nocnog Cuvara koja brani samo pravo vlasnistva. Uspeli su unistiti drzave do te mere da ne mogu vise ni to. Zastitarska/placenicka firma G4S ima 620 000 zaposlenih. Britanska vojska ima… Pročitaj više »

V. Vlahović
Gost
V. Vlahović
1 godina prije

Babiću majstore. Upravo tako. Da, dodam. Ista situacija je sada sa SAD-om kao što je bila u španjolskoj kada je bila puna zlata nakon Kolumbovog otkrivanja Amerike. Tada su konkvistadori pljačkali indijance po americi i slali tonama zlato u španjolsku.Naj bogatija zemlja u Europi je tada bila Španjolska. Imajući zlata… Pročitaj više »

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
1 godina prije
Reply to  V. Vlahović

Španjolska onda a čemerika danas su vazali istoga koji putem njih sisa-o čitav svijet.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Subaru
E, to je malo kompliciranije. 1492. Židovi su prognani iz Španjolske. Svi. Koji se nisu htjeli pokrstiti.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
1 godina prije
Reply to  Lucija

Hočeš reči današnju Španjolsku vode španjolci pogotovo tamo u Kataloniji, dobro si me nasmijala.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Alen je predložio prestanak uzimanja kredita. Uz to je ipak neophodno nešto drugo–fizička eliminacija gospodara novca, njihovih obitelji, najbližih suradnika i političkih zaštitnika. Bez toga, oni i dalje ostaju za komandama sistema. Pa našim novcem spašavaju svoje propale banke, kao 2008. To se može uraditi donošenjem zakona protiv lihve i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jedino rješenje jeste zabrana kamate , ali tu jeste problem.. Ko će da je zabrani , regularnu kamatu plus jos nekih stotinjak varijacija kamate , koje većina i ne razumije da su kamate.. Bilo kakav pokušaj napada na sistem će rezultirati krvoprolićem , jedini način jeste da ih ne uzimas… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Alen

Iz tvojih usta u Božje uši, Alene. Živ bio.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo@ ne samo uz lihvu neće biti slobode,nego općenito uz bilo kakav oblik manipulacije i zla kojim se služe perfidni oligarsi koji gledaju isključivo svoje interese a ne interese društva i kako da još više nakupe bogatstva na račun sirotinje, a ne na račun drugih bogataša.. EVO IVO@ KAD VEĆ… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  x@y

Interesantno kako je kršćanstvo loše utjecalo i u ovakvom slučaju, što se tiče Židova: “Izbijanjem križarskih ratova nestaje skladan suživot Židov i kršćana, te dolazi do masovnih progona Židova, usprkos protivljenju i papa i careva. Pod utjecajem Crkve donose se u XII. stoljeću protužidovski zakoni; Zidovi se moraju posebno odijevati… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Gospodine Babicu citam vase tekstove jos od /hr-portala/ kako li se zvao. Rjesavanje trenutnih problema u ekonomskoj politici bi trebalo ici ovako(po mom skromnom misljenju):pod br 1- prestanak besomucnog stampanja dolara I upumpavanja istog u bankarski sektor jer se samo jos vise pogorsava problem nedostatka jacanja ekonomije pojacanom proizvodnjom.stvaranjem realnih… Pročitaj više »

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

ova krivulja jasno pokazuje da je 93-e krenulo strmo prema gore. U Clintonovoj eri.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik