fbpx

„Kraja povijesti“ nema – Radnici i industrijalci se moraju udružiti da sruše bankarsku oligarhiju

Adam Smith i Karl Marx

Sovjetski Savez je imao velikih vođa, ali je samo budala poput Hruščova mogla reći „mi ćemo izgraditi komunizam do 1980. godine“. Pa, uvjetno rečeno, čak i da je izgrađen? I što onda? Je li za ljudsko biće i društvo moguće opustiti se, ne raditi, ne učiti i ne razvijati se? To je nemoguće.

Problem uvjetnih “kapitalističkih” ideologa je u tome što one odbijaju vjerovati u kraj kapitalizma, kojeg je predvidio Marx.

Možda su u jednom trenutku i oni odbili vjerovati u kraj ropstva i u kraj feudalizma, sustave za koje su tvrdili da ih je zamijenio kapitalizam, što potvrđuje i Marx sa svojim historijskim materijalizmom. Ostavimo po strani činjenicu da ni ropstvo ni feudalizam nisu potpuno eliminirani i nastavljaju postojati do danas, čime dokazuju tezu da sustavi nikada ne zamijene jedan drugog u potpunosti, već stare, manje učinkovite potisnu na margine.

U tim objavama, neki su, poput Fukuyame, čak proglasili “kraj povijesti”. To je svojevrsno zamrznuto društvo koje se nikada neće promijeniti. Međutim, kasniji događaji pokazali su da se to nije dogodilo i svijet danas fermentira i mijenja se brže no ikada u povijesti, iako su ga neki htjeli zarobiti u nekom statičkom i stanju osobno korisnim za njih.

I premda na prestižnih svjetskim sveučilištima, uključujući ona na Zapadu, još uvijek pažljivo proučavaju Marxa, to čine samo u  dijelu u kojem on iznosi kritiku kapitalizma, detaljnu i preciznu kakvu nitko prije nije napravio. To čine u prvom redu da uspiju prepoznati anomalije koje bi mogle dovesti do urušavanja sustava i da se u tom dijelu pristane na neke kozmetičke promjene kako bi se eliminirao revolucionarni potencijal. I ide im od ruke. Tako danas imate „borce protiv nepravde“, koji će se čak predstaviti kao „ljevičari“, ali djeluju tako da se ne promijeni ništa važno i da se postojeći sustav održi u životu što je duže moguće. Uzmimo na primjer Genea Sharpa i kasnije skupinu CANVAS s njihovim „nenasilnim otporom“. Otporom kome? Jednoj oligarhiji da se ustupi mjesto drugoj, u pravilu goroj i koja dolazi iz inozemstva. Ovo je savršenstvo poznavanja Marxova opusa i teorije revolucije svedene na „mijenjati sve kako se ne bi promijenilo ništa“.

Međutim, na zapadnim sveučilištima se Marx ne proučava u dijelu u kojem on govori o kraju kapitalizma, iako se čini da je pravo vrijeme upravo za takve rasprave.

Ali i sami marksisti imaju sličnu bolest, jer mnogi također vjeruju u kraj povijesti. Samo će ovaj “kraj povijesti” doći u njihovom, sljedećem i konačnom sustavu – komunizmu. To su svjetovi “Vječnog podneva”. Ovdje, naravno, imamo i utjecaj religije, koja kaže „kako Njegovom kraljevstvu neće biti kraja”.

U Sovjetskom Savezu su se često znali našaliti kada su govorili o tome kako je „komunizam“, iako nikada nije bio ostvaren, ali taj termin koristimo zbog lakšeg razumijevanja, dakle, kako je moguće da je komunizam uspio u uvjetima u kojima su Marx i Engels tvrdili da nikako ne može pustiti korijene. Znamo da je Rusko Carstvo bilo feudalna tvorevina, koja je 1917. iz feudalizma napravilo „skok“ u realni socijalizam. U SSSR-u su tvrdili da je upravo to bio razlog. Pobožno pravoslavni seljaci i većina naroda Ruskog Carstva je Boga „zamijenilo“ s Marxom, poslanik i iskupitelj, poput Isusa Krista, bio je bio Lenjin koji se žrtvovao i umro za objavu istine, a dvanaest apostola su bili sekretari Centralnog komiteta koji su širili objavu među pastvom uz obećanje „Vječnog podneva“ koje će doći s komunizmom, nakon čega se neće mijenjati ništa.

Međutim, to je u suprotnosti s temeljnim načelima dijalektike. Naime, jedina opcija za stvarni kraj povijesti je potpuni nestanak čovječanstva. U svim ostalim slučajevima, bilo koji sustav, bilo koja zajednica stvorit će „tezu-antitezu-sintezu“.

Svako se društvo ili razvija ili propada. Nemoguće je održati visoku razinu stabilnosti bilo kojeg društva bez razvoja tehnologije. Dugo je vremena postojala relikvija, koja živi i danas, da samo etnička skupina može biti stabilna. Ali je povijest dokazala da i etničke skupine žive dok je novi narodi ne izbrišu i asimiliraju u nekom od sljedećih osvajanja.

Svaka razina razvoja proizvodnih snaga optimalno odgovara svom društvu i kada dođe do promjene načina proizvodnje sredstava za život mijenjaju sustavi i društva u cjelini. Ali taj se prijelaz ne događa “klikom” ili nečijom željom, već objektivnim procesom, koji je dugotrajan, praćen žestokim otporom starih elita i općom inercijom i sustava i mišljenja.

Tako je i revolucija uspjela pobijediti u Sovjetskom Savezu, ideja komunizma je živjela desetljećima, ali se ispostavilo da je cijela ideja zamijenila religiju. Pravoslavna mistika je doprinijela tome da su se sovjetski narodi žrtvovali, često dragovoljno, kako bi „socijalističku revoluciju izvezli i najdalje kutke svijeta“, jer rusko pravoslavlje u sebi sadrži to mesijansko poslanje. Stoga su Marx i Engels bili u krivu, što je posljedica njihovog ekonomskog redukcionizma. Ništa više.

Govoreći o proizvodnim odnosima, svaka tehnološka struktura ima svoj sve snažniji izvor energije. Najveća učinkovitost ugljena postignuta je krajem devetnaestog stoljeća, a vrhunska učinkovitost nafte postignuta je prije dvadeset ili trideset godina, od kada nije zabilježen poseban napredak. Za prelazak na sljedeću tehnološku razinu potreban nam je novi izvor energije. Ali ovdje treba naglasiti kako nam ne treba nikakva baterija, poput Elona Muska, već izvor energije.

Dakle, čak su i komunistički marksisti masovno bili zaraženi idejom o “kraju povijesti”. Nažalost, da nije revizionista i lažne ljevice, prefiks „komunistički“ kod bilo kojeg marksista bi bio nepotreban. Ali kako se danas svako naziva „ljevičarem“, nužan je da se istinski odvoje od „ljevičara“ poput Sandersa, Hollandea, Corbyna, Tsiprasa i drugih. Dakle, čak su i istinski marksisti govorili o „kraju povijesti“.

„Pobijedit ćemo i izgraditi idealno utopijsko društvo u kojem neće biti proturječnosti“, tvrdili su i vjerovali u to.

Ali to se ne događa. Primitivna ideja komunizma donekle podsjeća na opis prvog rajskog kruga u Dantea Alighierija, gdje redovnice sjede i raduju se što su u raju. Vječno “sjede i raduju se”. I to je to.

Jasno je da je za srednjovjekovnog seljaka ili zanatliju, koji su teško radili 14 di 16 sati dnevno, prizor besposlenosti i pijenja rakije bez da ikome išta moraš platiti bio krajnji san. Ali iz nekog razloga sam siguran da bi u takvom raju vrlo brzo započeli sukobi, spletke i zavjere. Ako zbog ničega, ono zbog dosade.

Profesor sociologije na Sveučilištu u Aberdeenu, John Brewer, dokazao je da se svako društvo s više od oko 50 tisuća ljudi raspada u podzajednice koje imaju sukobljene interese.

Stoga su pokušaji izgradnje „besklasnog društva“ dobro poznati beznadežni eksperiment. Moramo graditi društvo u kojem bi se ti sukobi sveli na najmanju moguću mjeru, a alati za njihovo rješavanje moraju biti bezbolniji što je više moguće.

Dakle, možete biti i „komunist“ u smislu da stremite toj ideji kao nečem neostvarivom u apsolutnom smislu, ali je za pozdraviti svaki napredak na tom putu bez kraja.

U sljedećem krugu društvenog razvoja, nakon kapitalizma, pojavit će se nove klase i među njima će se pojaviti nova proturječja. Baš kao u Sovjetskom Savezu u kojem se pojavila klasa nomenklature čiji su interesi bili u suprotnosti s radničkom klasom. To je bila u nas poznata „crvena buržoazija“, iako članovi ove nomenklature i njihovi potomci žestoko poriču njeno postojanje.

Sada možemo govoriti o novonastaloj klasi globalne financijske oligarhije koju čine FED, ESB i niz supervelikih banaka povezanih s njima, čiji interesi proturječe interesima svih ostalih klasa i čije djelovanje dovodi do brzog uništenja “srednje klase” u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji.

Očito je da takav sustav ne može dugo trajati. Iako su nedavno „propagandni znanstvenici“, koji služe tom dvoru, namjerno pokušavali promicati lude ideje poput „novca koji se može neograničeno tiskati“ i „dugovi se mogu neograničeno naplaćivati“, što bi u suštini bila „ekonomska škola Zimbabvea“, negirati razvoj sljedeće faze globalne krize postaje sve teže.

A kad se uruši taj financijski postkapitalizam, formirat će se novi sustav društvenih i proizvodnih odnosa. Hoće li to biti komunizam? Nisam siguran. Hoće li tako biti zauvijek? Ne, definitivno ne.

Stoga itekako ima smisla razgovarati o stvaranju filozofije i ideologije napretka, odnosno o dosljednom razvoju društva iz jednog u drugi oblik, ali se taj proces treba smatrati beskrajnim.

Dakle, samo je budala kao Hruščov mogla reći „mi ćemo izgraditi komunizam do 1980. godine“. I da je izgrađen, što onda? Društvo i pojedinac u tom društvu  ne mogu ništa ne raditi, ne učiti, ne razvijati se. To je nemoguće zbog same ljudske prirode. Stoga nije dovoljno sanjati određenu utopiju „daleko“, već trebamo razvijati, poboljšati i optimizirati postojeću stvarnost.

Naravno, za ljude koji trguju s tom „svijetlom budućnosti“ je to neprihvatljivo i njima, baš kao svećenicima koji vječno blaženstvo nude na onom svijetu, dobro dođe malo „komunizma“ u budućnosti.

Tko je zajednički neprijatelj industrijskog kapitalizma i radničke klase?

U prvom redu treba reći da je kapitalizam od svojih prvih dana u sebi nosio ovu suicidalnu klicu, metastazu koja ga je na kraju uništila. Ali to ne znači da su kapitalizam i njegova nacionalna građanska država, koji su na marginu potisnuli feudalizam, zbog toga bili loši.

Međutim, postojeći globalni bankarski sustav temeljen na kamatama ne pomaže razvoju globalne ekonomije, već je ubija. Ovaj sustav jednako uništava kapitalističke ekonomije i one hibridne, poput one u Kini ili Vijetnamu, koje nisu komunističke, jer je takvo što, kao što smo pojasnili, utopija. I zato se taj sustav mora uništiti.

Moramo navesti jednu stvar. Čini se da je očito, ali iz nekog razloga to još nitko nije izrekao ili barem ja na njih nisam naišao. Dakle, klasični kapitalizam, kakav su opisali Weber i Smith, zapravo umire.

Stopa dobiti u industrijskoj proizvodnji, kako je predviđao Karl Marx, kontinuirano opada i već je blizu nule. U nekim je industrijama ona već dugo negativna i takve industrije preživljavaju isključivo kontinuiranim privlačenjem kredita. Zbog toga mnoge američke tvrtke, ali i ne samo, imaju dug pet do šest puta veći od njihove tržišne kapitalizacije. I ovdje govorimo o velikim kompanijama, koje bi trebale biti stupovi gospodarskog rasta.

Prema tome, danas i sama eksploatacija radnika, uslijed eksproprijacije njihovog dijela dodane vrijednosti, teži nuli. To je tako zato što upravo proizvodnja dugo nije bila najprofitabilnija djelatnost u svijetu.

Već nekoliko desetljeća u svijetu vlada potpuno drugačija vrsta eksploatacije, a začuđujuće je da gotovo nitko to nije detaljno opisao i stvari nazvao pravim imenom. Dakle, imamo oblik eksploatacije koji je vidljiv, ali ga nitko ne želi priznati.

Dominantan oblik iskorištavanja ljudi gotovo na cijeloj planeti je odavno financijski kapitalizam, ili drugim riječima kreditno vezivanje. Ovaj kapitalizam nema veze s kapitalizmom ili neki drugim sustavom koji proizvodi robu i usluge. Osim toga on nema ni svoju nacionalnu državu, iako su mu sjedišta uglavnom u Sjedinjenim Državama i Londonu, dijelom u Frankfurtu i Parizu, nešto i u Aziji, ali više kao ogranci hobotnice koja je rođena u Bretton Woodsu.

Već se dugo se vrtimo oko ove teme, ali uglavnom s opisivanjem pojedinih karakteristika i nekih od proturječja povezanih s financijskim kapitalizmom.

Danas globalni dug iznosi 230% globalnog BDP-a. Stoga je profit u financijskom sektoru mnogostruko veći od dobiti u industriji ili uslugama.

Iz toga već možemo zaključiti da svijet ne živi u kapitalizmu, već postkapitalizmu.

U tom svijetu glavni eksploatatori odavno nisu vlasnici tvornica, već vlasnici banaka. Zapravo, nešto slično je predvidio Lenjin kad je pisao o prevlasti financijskog kapitala, samo su te knjige u nas početkom ’90-ih uglavnom završile na lomači. Vrlo mudro, zaista…

Međutim, Lejnin je pogriješio u svom predviđanju, jer nije došlo do spajanja financijskog i industrijskog kapitala, kao što se pretpostavljalo, već je financijski kapital počeo parazitirati ne samo na stanovništvu, već i industrijskim tvrtkama, što potvrđuju njihovi golemi dugovi.

Štoviše, ekonomisti svih boja danas „kako je bez kredita proizvodnja nemoguća“. Ali nije uvijek bilo tako. U doba Webera i Marxa toga nije bilo.

Danas na planeti nema profitabilnijeg zanimanja, osim, možda, trgovine drogom, od pozajmljivanja novca uz kamate.

Glavna teza je krajnje jednostavna. Danas praktično ne postoji područje ekonomskih aktivnosti koje nije ovisno o kapitalu i kreditima. I ovdje ne govorimo o industrijama, već i na osobnoj razini.

Nabrojimo samo potrošačke kredite, kredite na karticama, hipotekarne, automobilske, obrazovne i medicinske kredite, iako u „zaostalim“ zemljama poput Rusije, Kine i sličnih, krediti u školstvu i zdravstvu nisu osobito razvijeni. Tu su i krediti “za osiguranje operativnih aktivnosti poduzeća” i tako dalje, i tako dalje unedogled.

Ako je američki nacionalni dug nedavno premašio 23 000 milijardi dolara, a za godinu ili malo više će tome dodati barem još 3000 milijardi, znači da je ukupni američki dug nekoliko puta veći i  doseže preko 74 000 milijardi dolara. Odnosno, 51 000 milijardi su dugovi stanovništva i korporacija.

Smiješno je reći, ali čak i špekulanti na Wall Streetu stenju pod teretom kreditnog ropstva, maržnog duga, odnosno kamata koje su prisiljeni plaćati. Naravno, njih apsolutno ne treba žaliti zbog toga, samo konstatiramo činjenice.

Klasični kapitalisti poput Webera i Smitha su sveci u usporedbi s eksploatatorima banaka. Štoviše, oni su se poput srednjovjekovnih trgovaca bavili korisnom funkcijom organiziranja proizvodnje. Preuzimali su rizike ulaganja, stvarali tvornice, proizvodili proizvode koji su udovoljavali stvarnim potrebama stanovništva, brinuli se za logistiku distribucije roba, od alatnog stroja do krajnjeg potrošača i tako dalje.

Ali bankari danas ne snose nikakav teret. Oni su samo posrednici između konvencionalne tiskare novca i realnog sektora gospodarstva.

Apsurd, da ne kažem tragedija, je što su na trenutnoj razini razvoja tehnologije onu apsolutno nepotrebni posrednici.

I upravo su oni stvorili promašeni sustav  u kojem sav odštampani novac odmah ide na burzu u špekulacije i ne dopire do realnog sektora, ni proizvodnje ni stanovništva. Ovaj sustav guši gospodarstva Sjedinjenih Država i Europske unije, a srećom po Ruse i Kineze, tamo je objektivno mnogo manje razvijen, iako i tamo postoji određeni transfer financija na tržište valutnih špekulacija.

Ovo je čisto parazitski sustav koji davi i ubija svjetsku ekonomiju – proizvodnju, trgovinu i socijalnu sferu.

Naglašavam da financijski postkapitalizam nije sljedeći oblik sustava koji je nožno morao doći nakon kapitalizma, jer ne doprinosi razvoju proizvodnih snaga ni napretku, već ih na svaki način usporava i guši. To je slijepa ulica u koju su nas uveli bankari.

Stoga se može govoriti o dvjema mogućnostima za relativno siguran izlazak iz trenutne situacije. Ili odstupanje od „klasičnog“ kapitalizma devetnaestog stoljeća, što nije najbolja opcija, uključujući i zato što je preplavljena naknadnim ponavljanjem trenutnog scenarija, ili prijelaz u jedan ili drugi oblik socijalizma koji neće biti zatrovan eksperimentima s neostvarivim utopijama, uz obaveznu promjenu monetarnog sustava, što uključuje i odbacivanje „lakog novca“.

U stvari, može se govoriti, ako ne o postupnom uklanjanju proturječja između uvjetnih “proletera” i uvjetnih “kapitalista”, onih industrijskih, onda barem o primirju. Naime, tone nužno jer se pojavila nova klasa – bankari – koja iskorištava i parazitira i na jednima i na drugima. Sišu krv i industrijalcima i „kapitalistima“ realnog sektora i cijelim narodima.

Da biste to shvatili, pogledajte izvedbu različitih zajmova, od potrošačkih i hipotekarnih do industrijskih. Iznose dugovanja i ukupni iznos plaćanja po njima.

Stoga glavni front borbe protiv eksploatacije i nepravde danas ne leži u “klasnoj borbi” u primitivnom smislu ovog termina, već u sukobu globalnog financijskog kapitala, koji je srušio SAD i EU, i zemalja koje se njemu protive – Rusiji, Kini, Indiji, Iranu i tako dalje.

Fizičko utjelovljenje tog vrlo financijskog postkapitalizma su FED i ESB, te niz najvećih američkih i europskih banaka koje su usko povezane s njima i najveći su korisnici ovog sustava.

Kao drugi primjer, dovoljno je pogledati  statistiku prema kojoj su Federalne reserve (FED) stvarni vlasnici više od polovine nekretnina u Sjedinjenim Državama, i stambenih i poslovnih, a dok osoba u potpunosti ne plati hipoteku, FED zapravo posjeduje njegov dom. Što se tiče dionica, njihova ovisnost o marži duga savršeno je prikazana na donjem grafikonu.

Dionice i njihova ovisnost o marži duga
FOTO: Dionice i njihova ovisnost o marži duga

Kao što vidite, vrijednost dugova igrača na burzi raste brže od S&P500 indeksa. Odnosno, raste i ovisnost rasta kotacija dionica od banaka, od izdavanja tih zajmova.

Da bih razumjeli kolika je ta kreditna obveza velika, evo još nekoliko podataka o američkoj ekonomiji:

  •  Hipotekarni zajmovi – gotovo 10 000 milijardi dolara;
  •  Zajmovi za obrazovanje – 1500 milijardi;
  •  Krediti za automobile – više od 1200 milijardi;
  •  Dugovi na kreditnim karticama – 1500 milijardi.

Svaki Amerikanac u prosjeku godišnje plaća oko 14 000 dolara samo za kamate na kredite.

Prije deset godina su rijetki upozoravali kako je “kredit krađa budućnosti”. Što ljudi i industrije budu imali više kredita, kupovna moć im se smanjuje, a to znači da je ostalo manje novca za ulaganja i razvoj.

Ako je u Kini stopa štednje veća od 30%, u “prosperitetnim” zapadnim zemljama značajan dio stanovništva uopće nema štednje. Oni imaju samo dugove, što automatski smanjuje i ulaganja i sama „očekivanja potrošača“, oko kojih američka i europska statistika toliko rado plešu, ali uz zvuke orkestra na Titaniku.

Dakle, da ponovimo još jednom – postojeći globalni bankarski sustav temeljen na kamatama ne pomaže razvoju globalne ekonomije, već je ubija, i mora se uništiti.

Ako bude potrebno, onda zajedničkim naporima radnika i industrijalaca. To bi trebao biti manifest naprednih snaga 2019. godine. Komunista ionako više nema.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
136 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

U štalama s konjima postoji jedna igla kojom ubodu konja u vratnu venu, oslobode pritisak i konj ponovo normalno funkcioniše. Znaju bankari za tu iglu, malo je drugačija, par godina svetskog rata, ruševine na sve strane stotine miliona mrtvih i eto, pritisak se oslobodio…idemo dalje

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Prije su bili suprostavljeni radnici i industrijalci, danas su te obadvije kategorije sprostavljene bankama i bankarima, ali život je takav, da ne može postojati i funkcionirati unipolarni svijet nego on mora kao i sve dugo imati dva pola. Zemlja ma sjeverni i južni pol, elektricitet ima plus i minus pol… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Jack

Tako to rade NVO. Uzmu što razdvaja i to guraju. Ne Jack, radnici i industrijalci rade, a ovi drugi parazitiraju. To je prava podjela. Industrijalac ili radnik koji počne parazitirati i zabušavati je na drugoj strani. Takve treba detektirati i potjerati u mišiju rupu. To se zove priroda i prirodna… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  PPP

Istina je , oni rade, ali kad b im uspjelo, da zajedno shebu” bankstere”, opet bi radnici i industrijalci bili dva suprostavljena tabora, to hoću reći, jer društvo kao ni sve drugo u svemiru, ne može funkcionirati na unipolaran način! Eto, nacrtao sam ti to!! Još jedan primjer: Zapadni saveznici… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Jack

Bi, ali je ovo stanje neodrživo i za jedne i za druge. kasnije bi morali naći kompromis.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Jack

Za neverovati…
Plus od mene, komunca.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack
Slažem se!
P.S.
Puno Ti bolje leži ovo kad pišeš afirmativno, nego ono kontriranje radi kontriranja…..
Bez uvrede!
LP

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Jack

Grijesis Jack. Kina je puna privatnih preduzeca gdje su akcionari radnici. 70-ih kinezi su poslali u SFRJ stotine studenata da kod nas zavrse ekonomiju. Rekli su im kad su polazili: naucite sta je kod njih uspjesno, a jos vaznije je da otkrijete sta ne valja. Sad su to kineski vodeci… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  tihobl

Kina je poseban slučaj, ne ptić i ne miš nego nešto treće!

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Jack

.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Mlata

prolereri svih zemaja ujedinite se
i peđite u financijki sektor
i uslužne djelatnosti
rad i proizvodna se više ne isplati
samo burzovni derivati

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Proleteri svih zemalja…… a što bi vam čovjek rek’o!
P.S.
Je li i crkveni miš bio proleter?

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije

P r o p e l e r i svih zemalja čuvajte se stigla turbina.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

onaj najgl…..veći Dalton
crkva , miševi, proleteri

jako interesantne fantazije
što to vama znači?

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

A ja baš jutros razmišljam šta bih odgovorio na pitanje koji je najbitniji uzrok raspada SSSRa. I odgovor bi bio nisu znali prepoznati sve mogućnosti štamparskog stroja. Kao i to što nisu znali što su financijski derivati.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Odličan članak koji konačno upire prst u pravog krivca stavljajući jasnu crtu između vrijednih ljudi i parazita.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  PPP

Nije baš Hrušćov bio naj veći “buzdovan” među sovjetskim voditeljima! Brežnjev ga je u mnogočemu nadmašio!

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Jack

Šta nas briga za tuđe buzdovane nego kako MI naših da se rešimo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Avaxus

Bez brige i njima će osvanuti “crni petak”!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

Jedna poslovica kaže, ako je čovjek toliko strpljiv da stoji pokraj rijeke i gleda u nju dugo vremena, sigurno će vidjeti kako voda nosi leševe njegovih neprijatelja! Znači samo treba biti strpljiv i čekati da se dogodi!

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Jack

koliko dugo treba čekati poslovica ne kaže
jako je praktična
bolje nešto raditi i zaraditi
nego sjediti i čekati

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  PPP

“u Kini stopa štednje veća od 30%,”
kolike su mirovine u kini?
ima li netko nekakav podatak
ja nisam ništa uspio pronaći

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Osnovna mjesecna mirovina za 150 milijuna Kineza iznosi po danasnjem kursu 77 Yuana , odnosno 10 Dollara.

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Kvisko

A mesečno za život treba 5 dolara ipak uštedeli 5.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Avaxus

bogati ti kinezi

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Od prvog do zadnjeg slova tačno! A intelektualne “elite” koja bi mogla dati zamah promjenama i nema. To vremenom vodi u nepoželjno “urušavanje u krvi”. Daj bože da griješim…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Jomla

Kod nas elita nema jer su to sluganske kvazi elite naučene na služenje drugom. Makijaveli je to odlično opisao u svojim radovima. Narod nastrada kada je izmanipuliran. Nije na narodu da traži riješenje, nego na pojedincima koji se moraju oslonuti na svoje snage i okružiti se sličnim osobama. Oni koji… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  PPP

U ovom slučaju bankari bi dali masama osobu koja će ih “osloboditi”…raja k’o raja, čoporativno društvo, sledi tog vođu i na kraju shvate da su izmanipulisani. Bankari znaju da će do toga doći, pre ili kasnije no cilj je postignut, ta početna energija, strast je otišla u nepovrat. Dobro, ne… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Moj komentar na ovaj clanak bi bio citat iz knjige Michaela Grandta pod naslovom ,,Der staatsbankrott kommt” u prevodu bi
glasio ,,Dolazi drzavni Bankrot”..Citat ..Nema boljeg sredstva za rusenje postojeceg sistema od rusenja ,,njegove istine ”…John Maynard Keynes…P.S Hvala N.Babicu za tekst ,odlican je

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Dobra analiza, ali… saveznistvo sa industrijalcima… njet… to je regresija. Protiv njih je stvoren komunizam. Ne bi oni dali nista da nisu morali. Cime pregovarati s njima ako nema komunizma? Dobrovoljno? U najboljem slucaju ce pristati ali to bi bila sprega drzave i krupnog kapitala; fa… fasizam. Kratkog roka. Dok… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Nemoguće, industrija na globalnoj razini je jača od financija. Industrija proizvodi, kineska, vijetnamska ili američka i njemačka, a bankarska oligarhija parazitira. Bilo je nedavno koliko velike industrije imaju vrijednost, a dug im je 5 x veći. nemoj polaziti s dogmatskim stavovima iz 19. stoljeća. Uzmimo da smo se vratili u… Pročitaj više »

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Za bankare i banke trebalo bi uvesti naziv kamatari i kamatarnice pa bi mnogi lakše shvatili o kakvoj djelatnosti se tu radi.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Kamate niso ono najgore, Wall street i sve burze. Mehanizam za prenos kapitala od masa ka nekolicini.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Lijepo napisano no ne inventivno. Nije zahvačen: psihološki čimbenici, uticaj tržišta i možda naj važniji faktor a to je ovisnost države o financiranju bankarskim proizvodima. Država je svojim zaduživanjem i donošenjem zakona, bankama u korist , po meni, dovela banke i bankare u sadašnji položaj i prouzročila ovo stanje. Zašto… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  neznanje

Postoji resenje; nacionalizacija.
To resava sve.
Ali to je anatema.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Čega nacionalizacija? Objasni. Da ne bude svačije-ničije.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  PPP

Svih sredstava za proizvodnju. Sve sto generira profit, da bude drustven, a ne privatan. I banaka. Ne rade privatne banke nista sta ne bi mogle drustvene. Kineski model, koji se je dokazao uspesnim. Ne mora biti stopostotna nacionalizacija, da imaju poticaja i pohlepni privatnici, ali da se zna da ako… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Dakle otimačina od onih koji stvaraju. Ne znaš ništa stvoriti osim “lijepih riječi” i želiš si prisvojiti ono što drugi svojim znojem stvara. Hoćeš li meni oteti računalo koje je moje sredstvo za proizvodnju? Hoćeš li seljaku uzeti zemlju, jer je ona njemu sredstvo za proizvodnju? Ne spominji Kinu, jer… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  PPP

Ala, ala…
Nije vazno dali je macka crna ili bela dok hvata miseve.
Usporedi, Kina, uspon, i presvetli zapad, pad. Da ne spominjemo Balkan.
Ako tvrdis da ne vidis onda poseti opticara.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Umjesto da mutiš vodu, drži se teme i argumentiraj.

“Pacijenti” na koje ciljaš, nisu na ovom portalu.

Imaš grupu Radnička fronta, Borićku, Ivanovića, Tomića, Dežulovića i slične. Tamo će tvoju retoriku dočekati širokih ruku, a pacijenti će se klanjati do poda.

Možda čak dobiješ i koju paru od zapadnih partnera.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  PPP

Ali mene su drugovi poslali u misionarnje.
Da prikupljam nove duse za Stvar 😉

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Red Dog

To je to. Tako je i mafija u Italiji pričala o “Cosa nostra”. Drugovi su ti mafijaši koji se bore za “stvar”. 😉

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP Slažem se sa tobom da bi nova nacionalizacija učinila (novu) veliku nepravdu i nisam zagovornik te ideje. Nažalost tvoj savjet da zasučemo rukave i stvaramo novu vrijednost nemoguće je provesti, jer na putu, (ako i zanemarimo našu slabu stručnost i iskustvo u vođenju posla) , stoje banke koje za… Pročitaj više »

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Rešenje je svilen gajtan koga se svi plaše. Pola metra kanapa a tako moćno.

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  neznanje

Točno tako bankari ne bi imali takav utjecaj da im ga politika ne da. Priroda tog odnosa za sada ostaje zagonetka i dok je tako ništa se neće promjeniti. Postoji neka slutnja skrivene moći ali ju nije lako točno identificirati. Kao da postoji netko tko stoji i iza banaka i… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  rijecanin

Ja cu ti objasniti fenomen moci banaka. Globalizacija. Kapital je uklonio sebi sve prepreke pa se krece slobodno. Zato je zivnula ideja o EU. Prva sloboda koja se je ostvarila je bila slobodnog kretanja kapitala. Ako politicari rade nesto sto mu se ne svida im stvara haos napustanjem. Pa niko… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  neznanje

neznanje Tako nekako, ali ajde daj uzroke . . . nemoj se vadit na “neznanje” . . . ☺

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno Uzrok je globalizacija i “demokracija” . Industrijalci su uvalili globalizaciju (potpuno u duhu kapitalizma i veće, brze dobiti) a političari moraju zaduživati države da izbjegnu bankrot i nezaposlenost. Banke su zahtjevale da im država garantira povrat i političari su bili prisiljeni pristati ili se izvrči gnjevu naroda poradi naglih… Pročitaj više »

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa izgleda da nisu problem banke same po sebi nego neka vrsta koalicija banaka i političkih elita protiv naroda.

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni
1 godina prije

Ima jedan jednostavan način za srušiti banke u par dana a to je da svi koji imaju neki novac u banci dignu sve. Kako banke samo u elektronskom obliku pišu nule nemaju tog novca bile bi u banani za par dana. Kad dižeš kredit samo ti na račun upišu neku… Pročitaj više »

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Hogar strašni

U usraniji je pokusao tako nesta pre par godina onaj pokret “ockupy wall street”, nakraju se desilo da su, oni sto su dosli po pare i da zatvore racune, pusili batine i bivali hapseni i sve to u “najvecoj demo(n)kraciji” na svetu

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Hogar strašni

Neizvodivo. Vec treci dan bi ogranicili podizanje, a cetvrti dan bi drzava krenula da ih spasava parama iz budzeta. Peti dan bi izveli vojsku i policiju da ih brani od naroda.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  tihobl

BANKE MORAJU IMATI OKO 10% NOVCA DA BI IZDALE KREDIT, dakle ako izdaju milijun kuna u kreditima i na to naplačuju kamatu NA NOVAC KOJI NEMAJU kao osiguranje imaju samo 10 posto tih novaca dakle 100 0 kuna. u hr je to mislim oko 20 posto jer smo zakonom digli… Pročitaj više »

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Hogar strašni

Ja moje šuške čuvam sa gvožđem ispod jastuka.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Avaxus

Misliš, sa šupljim gvožđem, hehehe!?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Smiri se, jacky boy.

Cenzurirani korisnik
Gost
Cenzurirani korisnik
1 godina prije

Pa ako unaprijed proglasiš svakog komunista i ljevičara lažnim, onda ih niti ne može biti. Po formuli: Bernie nije potpuno savršen, zato ćemo savršenim proglasiti Trumpa. Iako je Bernie osudio, a Trump podržao puč rasista u Boliviji…

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Opet ti!!! Jedini rasist u Boliviji je bio iIndios Morales, koji iako kršten u katoličkoj crkvi, katolike pravi građanima drugog reda a favorizira svoje Indiose!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Jack

Jadni katolici…
Koji moraju trepeti satanisticke ritove domorodoca.
Ova drugarica Jeanine je opicenija cak i od drugarice Kolinde.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221306215272737&set=a.10208919898582561&type=3&theater

Cenzurirani korisnik
Gost
Cenzurirani korisnik
1 godina prije
Reply to  Jack

Ovaj komentar pokazuje da s white power freakovima ne može biti dijaloga.. Ako nije KKK, jadna bijela rasa pati.. Na koji je način Morales favorizira Indiose? Da ih je favorizirao, ne bi mu bijeli rasisti koje je očito ostavio na mjestu u vojsci izvršili puč.. A što se tiče katolicizma,… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

I tamo?
Za Brazil sam znao da su sektasi doveli Bolsanera na vlast.
Hmmm… protestantizam umire na zapadu, ali se siri po svetu :/

Cenzurirani korisnik
Gost
Cenzurirani korisnik
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Da, Amerika ne vjeruje katoličkoj crkvi u Latinskoj Americi, pošto je ona daleko manje sklona desnici nego u Europi, pa gdje je god moguće pokušava proširiti te evangeliste i druge fanatike.. Za osnovu, ima i na vikipediji:

https://en.wikipedia.org/wiki/Evangelical_Christian_politics_in_Latin_America

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ocigledno, jer je juznoamericki katolicizam bio previse crven.
Ali… sekte se kote i u Kini. Pocinjem da brinem i za Kinu 🙁

Cenzurirani korisnik
Gost
Cenzurirani korisnik
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Oni sad imaju plodno tlo uglavnom u Hong Kongu, ali vjerujem da će se to drastično smanjiti kad se konačno odstrane agenti CIA i MI6.. Treba imati povjerenja u Kinu, njima je u devetnaestom stoljeću puno više prijetila poplava stranih misionara nego sada, pa je Boikserski ustanak stao tomu na… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Amin.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ne nije tako, Bernie nije ništa ina strani je Wall Streeta. čitaj Novu monetarnu politiku, pa će ti sve biti jasno. Imaš i ovdje: Američki financijski “geniji” promiču monetarnu politiku “print and share” / by Sanders/Ocasio-Cortes. Bašono što žele i rade Jeromme Powell i FED

Cenzurirani korisnik
Gost
Cenzurirani korisnik
1 godina prije

Gle, nisam ja rekao da je Bernie spas, ali on je uz spomenutu Cotres i Ilhan Omar, jedini koji je osudio ovaj zločinački puč.. Ipak je to Amerika, gdje pokude na račun militantne politike nisu baš uobičajene u mainstreamu.. Ali ovdje ga se pljuje prije nego li je išta i… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Pa to radi Trump (i ekipa koja ga podržava), barem je to poznato.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Svi bi vi danas velike kuce ili stanove,luksuzne automobile,odmore na luksuznim skijalistima ili egzoticnim destinacijama.E sad je pitanje da li ste dovoljno zaradili za taj luksuz, odnosno da li je doticni konzument dovoljno radio ili se skolovao da bi dostigao taj stupanj standarda. Posto se u 90 % slucajeva ili… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Krediti su pola „prirastaja“ zapada.
Trpaju ih jer kad se uzima kredit se to uknizuje kao da je nastala neka nova vrednost. „Prirastaj“. Pa se stvaraju mehuri spekulacija celo vreme.
Ali bez tog trika knjigovodstva bi ionako bedni prirastaj bio jos bedniji.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko Jednostavno nije točno kako bi svi tili imat sve. Od materijalno najsiromašnijih do materijalno najbogatijih sredina ima ljudi koji su zadovoljni sa onim šta imaju. Stvar je indoktrinacije da bi svi tili imat sve, isto ka šta je stvar indoktrinacije kako bi svi tili imat isto, ali nisu svi… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Moreno

Drugovi svedi tvrde da su merili i to.
U proseku do plate od 4 700 Eura raste osecaj srece.
Posle opada. Nema neke vece veze koliko se zaraduje jos.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Svijet 20-og stoljeća i ovaj današnji nisu isti. Nema kapitalista, industrijalaca na jednoj strani, a radnika na drugoj. Nema više suverenih država, nema nacionalnih politika, nema jasnih granica. Pojednostavljivanjem stvari nećemo doći do krucijalnog konflikta kojeg treba riješiti. Čak ni ako na jednu stranu stavimo sve – i industrijalce, kapitaliste,… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Mnogo pitanja.
Ocekujemo odgovore.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Rentijeri i kamatari su gotovo jedna te ista stvar. Rentijer nije onaj koji daje stan u najam jer on taj stan mora kupiti i uređivati. Držati ga korektnim da bi ga mogao dati u najam. Taj rad je koristan rad tj. dodatna vrijednost. Rentijer parazit je onaj koji daje novac… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP dakle, riješili smo probleme – kamatari su samo proizvođači novca i njihovi imitatori, klasični kamatari koji iznajmljuju novac. Onda je rješenje stvarno jednostavno – povratimo monetarnu suverenosti i neka države same stvaraju novac. Neće nas više kamatariti nitko, a sva korist od proizvodnje novca će ići u državni proračun… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

To je SOA veliki problem. Dati državi da kontrolira novčanu masu vodi u katastrofu još goru nego što su izazvale banke. Banke ovaj sustav održavaju da traje i da u njemu dominiraju. Politički paraziti ne gledaju dalje od sutra. Oni će proliti krv, samo da njima bude dobro danas.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP Pa Iračani i Libijci su puno bolje živili dok su sami kontrolirali svoje valute, kaos je izbija tek kad su se pojavili drugi koji im to rade. Island za sad funkcionira bolje od kad su Islanđani potirali bankare. A sve ovo šta se danas u svitu događa vodi u… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, strašno respektiram tvoj trud gdje pokušavaš objasniti stvarne probleme. Međutim, ponekad me začudiš svojim izjavama. Narod Iraka i Libije bi se bez nafte patio kao i sve druge nerazvijene zemlje. Čak i ona nesretna Saudijska Arabija pored silne nafte ništa ne proizvodi. Sve im dolare od nafte izvukoše prodajom… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Postoji jednostavno rjesenje, vratimo se na robnu razmjenu.Npr,Babic posadi kukuruz a ja cu toviti svinje,na kraju proizvodnog ciklusa Babic meni istovari u silos tonu kukuruza a ja mu platim utovljenom svinjom.Kompjutore i piskaranja u soske i na posao, to je jedini nacin da se rjesimo bankara.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Mislim da ne govorimo o istim “bankarima”. Postojala je i Jugobanka i SDK, ali kao službe, ne kao špekulantske institucije za isisavanje novca. Nije sve bilo idila, slažem se, ali je sustav funkcionirao da banke nisu bile privatni “poslovni subjekti”, poslovni u smislu kamatarenja s dvocifenim iznosom.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Država koja sama stvara novac ima drugačiji mehanizam poništavanja novca od država koje koriste kreditni sustav (stvaranja novca kao dug). Takva država novac kojeg stvara uništava porezima (jer nema nikakve potrebe za novcem građana budući da ga u svakom trenu može proizvesti koliko želi) pa su umjesto kamate, glavni pokretač… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko Premda se još nisu izvukli iz globalnoga reketa, Rusi i Kinezi to već djelomično rade. Trguju sa međusobno usklađenim paritetima rublje i yuana svaki za svoje robe . . . a kompjuteri im služe za obračun, neće valjda pješke računat ka šta ti misliš . . . vjerojatno si… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ne razmijem o kakvim se to tocno Ruskim i Kineskim bankama radi, odnosno na kojim principima rade, vjerojatno daju kredite bez kamate.Bio bih do neba sretan ako mi neko mozet napisati kako se zovu te rusko-kineske Robin Hood banke pa da i ja podignem jedan ruski ili kineski kredit bez… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko Rusi i Kinezi su prij nekoliko godin dogovorili ”trampu” u vrijednosti skoro tisuću miljardi dolara ruske nafte i plina za kineske proizvode bez kamatarenja banaka i bez da se ”trampa” odvija priko dolara, zato i jesu Ameri popizdili i na jedne i na druge . . . a šta… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Moreno

Sberbanka je usla u RH kupovinom Volksbank Austria, a ista je imala mrezu poslovnica u RH koje je Sberbanka preuzela, promjenila natpis na njima i nastavila raditi, nije im trebalo nikakvo odobrenje za takav ulaz u RH. Sberbanka se prije toga javila na natjecaj za pokusaj privatizacije HPB( jedina mislim),… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Kad ste se već dohvatili Sberbanke, valja samo nadodati da i ta banka, koja je u većinskom vlasništvu ruske države ne radi ništa drugačije od bilo koje američke, francuske, njemačke banke. Stvara eure ni iz čega na osnovu eura kojima su Europljani kupili ruski plin i naftu te kamatari europske… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Naravno,ova ovdje ekipa to vrlo dobro zna,radi se manje vise o onima koji su izmuzli Jugu pa je srusili,djeca se zaigrala pa misle da je Eu isto sto i Juga,nista od toga gospodo,uzalud vam trud i pamfletici,Europskoj Uniji balkanska bulumenta ne moze ni pero odbit a kamoli je srusit.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Kvisko

EU ce srusiti narodi EU i rastjerati nakupinu pedoliberala, koji rade za lihvarsku kabalu. EU je sasvim legitimna i pozeljna kao ideja, ali je u ovom obliku tamnica naroda.Čitam jucer kako sef delegacije EU Johann Sattler u BIH drzi lekcije kako se moraju uvazavati temeljna ljudska prava migranata ukljucujuci pravo… Pročitaj više »

Zlotvorne ideologije
Gost
Zlotvorne ideologije
1 godina prije

Treba da vlada pravo i NE zlotvorni zlocinacki ideologi

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

Zanimljiva je teza u članku da se radnici i buržoazija (poduzetnici) trebaju ujediniti protiv bankara. Osobito što se to već događalo i uvijek su radnici izvukli kraći kraj. Zašto uopće radnici trebaju industrijalcima u borbi protiv bankara? Što čekaju i ne krenu bez radnika? Druga stvar, ima li poduzetništva bez… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

Nostradurus moraš izaći iz lažnog sukoba radnik-poslodavac i sve svoditi na matematiku koja ima malu važnost u ekonomiji. Matematika dolazi na kraju da rezimira što se dogodilo, ali nikada ne može ništa predvidjeti. Čim govoriš o kapitalu kapitalista, odmah znam da si skrenuo s pravog puta, jer time poništavaš prirodnu… Pročitaj više »

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije
Reply to  PPP

@PPP, to kao da iz vas progovara libertarijanac. Dajte još malo ložite kako su kapitalisti dobri momci, samo im treba dati još koje stoljeće da dođu k pameti.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

Nostradurus, od svih mogućih odgovora i protu-argumenata, ti zalijepiš etiketu. Možeš ti to bolje, a možda i ne.

Za početak nam daj definiciju pojma “kapital”, pa da vidim možemo li nastavit konstruktivan razgovor i ne?

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije
Reply to  PPP

Glupo je gubiti vrijeme. Koji je smisao toga? Vi nećete promijeniti mšiljenje, a niti ja. Samo bi bio vašar taštine. Sami možete potražiti tekstove o nejednakosti. Evo vam samo dio primjera. Thomas Piketty je napisao knjigu “Capital in the 21st century” i objasnio na statistici posljedice kada kapital male manjine… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

Nostradurus, Piketty je nevažan lik koji iznosi posljedice uz pomoć statističkih podataka. To može učiniti i jedan kvalitetniji srednjoškolac. Komentirao sam tvoj prvi komentar u kojem ne razlikuješ radnike i parazite. Tebi su svi poduzetnici paraziti, što nema veze s istinom. Vjerojatno si osoba koja nikada nije bila poduzetnik, inženjerske… Pročitaj više »

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije
Reply to  PPP

Na žalost, nemam više vremena za vas. Dovoljno sam dugo na netu i prošao sam mnogo puta istu stvar u raspravu na istu temu. Vi sve relativizirate i ne uzimate u obzir argumente. Ne možete shvatiti što vam govorim, ako ne znate dovoljno dobro makroekonomiju. I to nije nešto što… Pročitaj više »

Sa strane
Gost
Sa strane
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

Nostradurus jarane čovjek te lijepo pita a ti se razbacuješ linkovima i praznim frazama i još s visoka.

Tvoje neznanje je ravno tvojoj aroganciji. Takvi su najgori.

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije
Reply to  Sa strane

Čovjek se lijepo zajebava, da ne budem direktniji. Tko ne kuži, a ne istražuje, nikad neće znati ništa. Što mene briga za njegova pitanja kada samo trola ono što sam napisao i te bez niti jednog logičnog argumenta. Što mislite zašto nema niti jednog ozbiljnijeg i pametnijeg ekonomiste online na… Pročitaj više »

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  Nostradurus

Žali Bože godina koje si uzalud proćerdao

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

„Pobijedit ćemo i izgraditi idealno utopijsko društvo u kojem neće biti proturječnosti“, tvrdili su i vjerovali u to. …a desilo se, idealno robovlasničko društvo u kojem su proturječnosti poželjne (demokracija) a protivljenje se reže u korijenu. Kada bi se zapitali zašto smo na ovoj Zemlji, bilo bi nam jasno da… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  otpisani

otpisani
Dobar komentar:)
Mi u HR smo najbliže ideji komunizma. Umirovljenika na sve strane, ostalo su što državne službe, što paušalni obrtnici, nešto nezaposlenih, nešto djece i studenata, a svi žive k’o bubreg u loju. je, ima nešto i radnika, ali tek da remete komunistički raj,hehe.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Je ! …lukav smo mi narod i odmah nađemo prečac 😉

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  otpisani

Jesmo i još uvjek živimo po načelu naučenom od “lujbičice bele”; Malo radi, malo kradi i pošteno živi!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Govori za sebe, jacky. Nisu svi kao ti.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pravi se je javio, heheheheheeee!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Poznati hrvatski paradoks;
Mater radi, ne prima plaću,
ćaća ne radi, a prima plaću,
sin u mirovini…..

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Naj mlađi nosioc partizanske mirovine u Hrvatskoj ima 4 godine!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Jack

I sve po zakonu….?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Hehehe, jašta!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Jack

Nu mulca……
Već ga krenulo…..
Samo, da ne bi i on, kad naraste, priča okolo da nije ima ni za jogurt……

Amsterdam
Gost
Amsterdam
1 godina prije
Reply to  Jack

Biće da su partizani i komunisti znali da će se on roditi pa mu dali unaprijed. Pitam ko mu je i kad dao mirovinu?
Čiji je mali?

Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
1 godina prije

Pa radnici su njihovi najveći branitelji, nema društveno inicirane promjene, tek velika kataklizma može stvoriti priliku za novi pokušaj, tek da još jednom uprskamo. Šta ako je sve kako mora biti, tako je kako je?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovdje se očito ne misli na multinacionalne korporacije, već poduzetnike koji ulože novac, znanje i trud i proizvode nešto. Pa onda profit i troše, jer su zaslužili , ali i šire poslovanje i zapošljavaju nove radnike. Uz poštovanje prava, itd itd itd. To je nešto što je davno davno pokušao… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

O ovom problemu je jos prije stotinjak godina pisao Henry Ford u svojoj knjizi vjecni zid. Proglasena je antisemitskom pa je jako malo ljudi i culo za nju. A jos manje ih je procitalo

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nikakvi napredak nije moguć dok se god ljudi dile po bilo kojoj osnovi, pa makar to bilo na industrijalce i radnike.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Naslov je kontradiktoran.Treba vidjeti tko kontrolira velike industrije pa ce se doci do zakljucka da je veliki dio industrije u rukama bankara, a i taj koji nije je zapravo integriran sa bankarskim sektorom. Recimo u nasem lokalnom svemiru to bi bilo kao da kazete da se radnici moraju udruziti sa… Pročitaj više »

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

Jojo pa kapitalizam i socializam su dvije ruke bankara i industrijalaca sa Wallstreeta i City of Lon6ona.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Danas na planeti nema profitabilnijeg zanimanja, osim, možda, trgovine drogom, od pozajmljivanja novca uz kamate.”
Ne. Usporedivo je – bavljenje politikom. Kada je ‘Ćaća’ kupio u NY kćerkici stan za 5 mil. $ , malo je bilo i šefova J. Američkih kartela koji su to mogli…možda oni na višoj razini.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Odličan tekst, pogođena i važna tema o kojoj se malo govori. Istina, mnogi među nama to znaju odnosno zamijetili smo tu neman zvanu financijski kapitalizma koja se tovi na račun i radnika (operativaca općenito) i industrijalaca (vlasnika proizvodnih procesa općenito). No jedne dimenzije svega toga se Babić nije dotaknuo, možda… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Lejnin je pogriješio u svom predviđanju, jer nije došlo do spajanja financijskog i industrijskog kapitala…” Nije pogriješio. Kapital je kapital. Samo ima vlasnika. I industrijalac drži dvoga u – banci. I može ga npr na preporuku bankara uložiti negdje drugdje, a ne reinvestirati u svoju firmu. Dakle, on je sad… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

“…financijski postkapitalizam nije sljedeći oblik sustava koji je nožno morao doći nakon kapitalizma, jer ne doprinosi razvoju proizvodnih snaga ni napretku…”
– jest. Koji drugi oblik bi mogao biti?
– nije uloga kapitala da stvara napredak, nego profit.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Najveće razlike u odnosu na 19. st. su – kriminalizacija djelovanja, – socijalizacija gubitaka. A što znači da države ne da ne djeluju, nego i one grabežno zahvaćaju u tuđa sredstva (poreznih obveznika). Dalje, bilo bi zanimljivo napraviti analizu koliko ‘industrijalaca’ ima…naravno, mali obrtnici i takve stvari nikako ne spadaju… Pročitaj više »

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  Lucija

Žali Bože godina koje si uzalud proćerdao.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  Damir

Lucija komentar nije za tebe nego za Nostradurusa.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Damir

Postovani Damire Upravo sam prosao kroz sve odgovore na ovoj, zaista interesantnoj temi. Nostradurus se potrudio, utrosio dobar dio svoga vremena i uoblicio svoja razmisljanja u nekoliko postova, lako razumljivih uprkos kilometarskoj duzini. Da li se slazemo sa njegovim razmisljanjima ili ne, ostavljam sa strane. Vi, gospodine Damire, napisaste dva… Pročitaj više »

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Članak na osnovama marksističke teorije. Autoru preporučam proučiti kvantnu fiziku, pa onda dalje….
Rob-kmet-radnik-djelatnik s idejom je najjače oružje. Zaboravi industrijalce i bankare.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

Kojee face neću moć noćas spavati prava draco stvorenja.

Mad Max Marxist
Gost
Mad Max Marxist
1 godina prije

Marx bio je Zlovak: zlotvorac i zlocinac

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Svjetski dug je prešao 200% BDP.kapitalizam je davno propao samo se nije našlo novo ime za poredak koji je sada.Netko spominje novi svjetski poredak kao vladara iz sjene ,može biti i može biti da imamo već jednog vladara cijele planete ostali su marionete.Toliko užasnog oružja koje se ne upotrebljava a… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije

Burze.
Burze su sotonska izmišljotina.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  X60

Burze su bile dobar izvor za finansiranje dok su tamo bili industrijalisti. Deonica ima dve vrednosti; podelu profita i kupoprodajnu spekulativnu vrednost. Do 84 kad su poceli dospeti fondovi za penzije na burze se je mozda platilo 5 % – 20 % spekulativnog jer se je verovalo u prirastaj od… Pročitaj više »

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Bankari i neoliberali su kuga planete zemlje. Pricaju o globalizmu i humanizmu a u stvari stvaraju krdo robova koji ce raditi za njih. Pa dalje imaju experimente nad djecom i njihovim spolovima. 3. spol itd…
Parade muskarcina…

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Mislim da sa kapitalizmom sreće nema. Komunizam je možda skromniji, ali makar daje svima.

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije

Bravo Babiću !!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Amerofili na aparatima

POVEZANE VIJESTI

Izbornik