fbpx

Najomraženija riječ liberala, „nacionalizacija“, središte je novog diskursa u EU

Nacionalizacija u Europi

Već smo pisali o tome da će se nakon ove epidemije, ma kakva ona bila, svijet morati resetirati. Zapravo, preciznije bi bilo reći „zapadni svijet“, sa svojim dogmama liberalne ideologije o nevidljivoj ruci tržišta, velikom globaliziranom prostoru bez granica, nepotrebnoj državi, nužnoj tek onoliko koliko je potrebno da kanalizira proračunska sredstva u projekte nad kojim nema nadzora, a posebno ne profita od njih i neobuzdanom individualizmu, koji u svom potrošačkom ludilu graniči s jednako neobuzdanim hedonizmom. Da, država je potrebna, i još kako. Nova migrantska kriza, kojom prijeti turski predsjednik Erdogan, u kombinaciji s pandemijom koronavirusa Covid-19 iznova je natjerala službe da pregledaju zapuštena granična kamenja, koja u Europi nikome ništa nisu značila od kraja Hladnog rata.

Što se tiče temeljnog načela liberalizma, apsolutne individualne slobode, ona je ionako bila fikcija, ali fikcija u koju su mnogi vjerovali i otuđili su se jedni od drugih, a sada doslovno ovisimo o svom bližnjem. Kao nekada, i to ne o „bližnjem“ u smislu obiteljskih veza, iako se i one ponovno uspostavljaju, već o susjedima, prijateljima, zajednici u kojoj živimo i od koje očekujemo pomoć, ako bude trebalo.

Promjena će biti, ili bi ih barem trebalo biti, osim ako se vlade, kad sve ovo prođe, opet ne vrate na stari kolosijek i tako, istom rutom u istom vagonu do nove krize. No čini se da neće biti tako.

Nakon što prođe pandemija s Covidom-19, „zapadni svijet“, SAD i Europa posebno, morat će se pozabaviti s apokaliptičnim ekonomskim scenarijem i jednom od najvećih depresija koju je kapitalistički svijet ikada poznavao. I dok su od prvih dana već vidljive neke posljedice, poput teškoća u zrakoplovnom sektoru i turizmu, kako bi se u potpunosti razumio opseg problema, još uvijek je potrebno procijeniti kakve će posljedice za sobom ostaviti pandemija.

Zasigurno će pogoditi proizvodni lanac Europe, posebno ona područja koja djeluju uglavnom zahvaljujući izvozu u zemlje izvan Europske unije.

Ta strašna riječ: Nacionalizacija

S ciljem spašavanja što većeg broja poduzeća i jamčenja radnih mjesta i egzistencije za radnike i njihove obitelji, ključne vlade Europe, uključujući Francusku i Njemačku, razmotrile su mogućnost nacionalizacije onih kompanija koje će se naći u većim poteškoćama. Sama riječ „nacionalizacija“ je ranije bila nezamisliva u političkom diskursu europskih vođa i smatralo se da ona pripada povijesti, „konzervativnim marksistima“, koje osuđuje čak i takozvana „nova ljevica“, koja je, umjesto klasne borbe, prigrlila borbu za vladavinu prava i individualne slobode , LGBT i prava manjina, okoliš i zrak sa što manje molekula CO2 i promiče novu monetarnu teoriju „tiskanja novca“, upravo onu koju sada koristi FED, koji „helikopterima baca dolare na Wall Street i dijeli po 1000 dolara Amerikancima, ali uzalud.

Ali nacionalizacija bi omogućila spas ne samo radnika i dodane vrijednosti koje ovo poduzeće proizvodi za zemlju, već bi se pomoglo i samim poduzetnicima, koja bi se tako spasilo od bankrota, sa svim posljedicama koje iz njega proizlaze.

Iako je u Francuskoj konkurencija na slobodnom tržištu državnih tvrtki već dobro uspostavljena, posebno je uzbuđenje izazvao njemački izbor da slijedi pariški kurs. U stvari, u akademskom svijetu Njemačke konkurencija na nacionalno slobodno tržište se nikada nije gledalo sa simpatijama, iako to iz temelja minira liberalne ideje i utemeljeni poredak. Dobrim dijelom to pripišimo i velikom broju njemačkih ekonomista koji tijekom godina školovanja i rada nisu slušali „plesni tečaj“ ekonomskih znanosti Chicago Boysa Miltona Friedmana, već su u DDR-u završavali fakultete i vodili državnu plansku privredu. Većim dijelom su svi odbacili dogme realnog socijalizma, ali nisu zaboravili pozitivne stvari i ideje koje u kombinaciji s poduzetničkim duhom i dobro reguliranim tržištem, s jakim državnim sektorom očito daju rezultate. Ovdje nećemo za primjer uzeti samo Kinu, već i Vijetnam, Alžir, Argentinu do dolaska najgoreg predsjednika ikada Mauricija Macrija, koja se opet vratila peronizmu i druge zemlje koje odbacuju temelje liberalne doktrine u ekonomiji, ali ne samo.

Točno je da bi nacionalizacija velikih tvrtki narušila temelje liberalne ideologije, ali se o tome može govoriti u normalnim uvjetima, a ne u situaciji koja slijedi nakon epidemije, naglašava njemački list Deutsche Welle.

Je li europski liberalizam mrtav?

O granicama smo već govorili, naglašavanju potrebe za zajedništvom u ovim teškim vremenima i važnosti države za funkcioniranje sustava, ali s provedbom plana usmjerenog ka nacionalizaciju strateških sektora, koji su u riziku da se nađu u ozbiljnim poteškoćama, Europa de facto pravi radikalni zaokret od svog puta ka privatizaciji koji je obilježio Europsku uniju i zemlje koje su sanjale o ulasku u nju od ’90-ih. Ovaj liberalni pristup, koji je temelj ekonomskog pristupa EU od samog njenog nastanka, tijekom godina bio je neophodni temelj koji je jamčio slobodnu trgovinu unutar Europske unije, gotovo u potpunosti izbacivši nacionalne države iz poslovnog okruženja.

Međutim, suočena s krizom koja zahtijeva ogromnu injekciju likvidnosti, ova operativna metoda ističe sva svoja ograničenja, a tvrtke koje se nisu u stanju boriti protiv recesije koristeći samo svoje vlastite snage se samo u scenariju nacionalizacije vraćaju u igru, stavljajući javnosti sva sredstva na raspolaganje. I tako dobivamo ono što liberali mrze iz dna duše: državno poduzetništvo.

Iako mi s tim imamo višedesetljetno iskustvo i sve dok ekonomija bivše SFRJ nije postala tržišna, funkcionirala je dobro, Nakon Zakona o udruženom radu i kasnije usvojenih reformi, to više nije bila ni sjena zlatnih ’60-ih i ’70-ih. Naravno, mnogi danas ne ekonomiju tog vremena gledaju s ideološke točke gledišta i ili je u potpunosti odobravaju, bez osude, ili je odbacuju s iracionalnim argumentima koji se goto uvijek temelje na obiteljskom nasljeđu.

Ali EU tek treba upoznati državno poduzetništvo i postavlja se pitanje je li ono rješenje za budućnost?

Unatoč tome što je djelomično zaživjelo u prošlom stoljeću, krajnji oblik poduzetničke države zapadne zemlje nikada nisu postigle, jer su prečesto naišle na snažno protivljenje privatnih interesa. Međutim, kako bi se zajamčila zaštita onih sektora koji su važni za razvoj i dobrobit društva u ovoj se situaciji ponovo pojavljuje mogućnost ponovne pojave ovog sustava na svjetskom ekonomskom scenariju.

Ako nadoknadi gubitke privatnih poduzetnika, omogućit će zaštitu nacionalne poduzetničke baštine, pomažući tako ekonomskom oporavku nakon recesije koju je prouzročio Covid-19.

U ovom scenariju, ponovno pojavljivanje ovog procesa, naravno, ne na način kako se nacionalizacija provodila u Sovjetskom Savezu ili nakon 1945. u istočnoj Europi, može biti samo pozitivan faktor i jedini mogući horizont za europske zemlje. Stvarna nepoznanica je koliko dugo ovaj pristup može biti od koristi a da se ne pretvori u monolitni unutarnji ekonomski krajolik, jer bi se stvorila situacija koja je krivac za neuspjeh velikih državnih i društvenih koncerna tijekom prošlog stoljeća.

U svakom slučaju, sljedećih nekoliko mjeseci će biti presudni za spašavanje onoga što se spasiti dade i da se tako omogući ponovno pokretanje posla što je brže moguće. Nada, i u ovom slučaju, leži u temeljnom dualizmu između intervencionizma i apstinencionizma države iz stvarnih ekonomskih pitanja, ali će upravo ta nada odrediti naš društveno-ekonomski supstrat narednih godina.

To neće biti Kozaci u redovima Crvene armije, koji će s velikom petokrakom na čelu napajati svoje konje na fontanama Vatikana, već rezultat razumnog promišljanja i spoznaje da čovjek nije apstraktno biće i ne može se rastvoriti u moru „kolektiviteta“, kako su to diktirali radikalni ljevičari prije sto godina, ali ne može biti izolirani otok s državom koja se svela na servis, bez nacionalne države s polugama da intervenira u svim sektorima, ekonomiji i financijama, što znači nadzor nad središnjim bankama, u prvom redu.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
114 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Za šaku lajkova
Gost
Za šaku lajkova
1 godina prije

Pratite USA, tamo predstoji corona kataklizma

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

Za saku lajkova, Nista se nece dogoditi sto se vec nezna. proces ide dalje do svog kraja. I bit ce bolan.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

USA je propali slucaj, neizlijecivi bolesnik kojemu treba pomoci, amputacijama ili u eutanaziji, da se smanje muke i bolovi.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije

Nije corona kataklizma, nego propast kapitalizma (neoliberalizma) i svih potrosackih koncepta. Coronu su posijali kao dimnu zavesu da se ne vidi slom Wall streeta. Sada se postavlja pitanje, hoce li USA iskoristiti ovu dimnu zavesu da konacno krene putem radikalnih reformi bez kojih postaje upitan sam opstanak USA ili ce… Pročitaj više »

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Rusija je dokaz da jedna velika teritorija sa puno ljudi jezika i nacija moze funkcionirati kao jedna cjelina
na isti način moze i EU i većina svijeta

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
1 godina prije

Juce gledam njemacka uzima francuze i spance i lijeci u njemackoj. Isto tako su slali maskice i lijekove za italiju. Zasto se to ne objavi ovde da je solidarnost na djelu sa i bez nacionaliteta?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Ne vjerujem! Merkelica da bi nekome van Njemačke pomogla?!?

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Gluma jarane,mediji statisti,talijani nesvijesni glumci,Ton us armi,,producent Hollywood oružje Google.žrtve na kraju balade-mi.

Fricko
Gost
Fricko
1 godina prije

@vozd
Pa kako bi se onda vodila ista priča. Cenzura je u svim medijima, samo svatko svojoj ideologiji. Nekad je novinarstvo bilo baš istraživačko, a ne baš prepisivačko. Ali et, pročitaš obe strane, ili čak tri strane, vidiš da je istina negdje sivo.pozz

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
1 godina prije
Reply to  Fricko

Fricko istina je da je mnogo i cenzurisano.Zato i pokusavam sto vise saznati da bih i sam mogao da cuvam obitelj,prijatelje a naravno i sebe.Mozemo samo da nagadjamo ali po svim informacijama dolazi vece sranje od one krize 2007 i svijet je definitivno drugaciji.Korona je vec promijenila zivote svih nas… Pročitaj više »

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

LAZES

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Što se tiče solidarnosti prema Italiji, pogledaj malo što rade kubanci. Siromašni ali bogati znanjem I duhom.

BAS
Gost
BAS
1 godina prije

I to su radili prije dolaska Kineza?

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Budućnost je u smanjenju birokracije administracije na minimum,ali ne onaj minimum,za koji sama administracija drži da je potreban! Dakle nešto slično skandinavskom modelu. Također,sve odluke oko zajedničkog financiranja , budžeta, donosit na referendumu,a ne da pojedinci odlučuju kome ide novac… nešto slično kao u Švicarskoj. I na koncu,i ne najmanje… Pročitaj više »

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije
Reply to  Alex

Neomarksizam sigurno nece bití, bití ce puno gore.

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
1 godina prije
Reply to  Milanče

Tu su Kina i Rusija najbolji primjer. U Rusiji kagebejovci i mafija a u cajna fol komunisti a alibaba dere li dere. Plate niske, uslovi rada sraxnje i ne bi ni doslo do sranja saa Virus da su kinezi imali sta jest. Al zato povlasteni fol komunisti imaju i pticijeg… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije

Milijarderi USA nemaju ni ptičjeg mleka, niti imju šta jesti, ali zato piju krv celog sveta. Gejts, Rotšildi, J.P.Morgan i ostali su siročad bez privilegija. Vozd, od tvojih kometara se dobije proliv.

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
1 godina prije
Reply to  eks

eks da nisi fasovo koronu?haj ti janice u karantenu ili si vec?

eks
Gost
eks
1 godina prije

Vozd, ti si fasovo virus “kenjatitis” .

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
1 godina prije
Reply to  eks

eks, jos ne,al mozda dodje ako ovako nastavi.nego da li bi ti volio da dobis korona virus?

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

Vozd -diarea de la boca .. 😉 😉

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  eks

Eks,je to corona tip virusa…Na našoj političkoj sceni hara već 30 godina,ali nema naznaka oporavka 🥵🤯😢

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Vozd, tvoji komentari mi pokazuju da ti ne poznajes dobro ni zapadni ni istocni nacin poslovanja, pa Samim tim niti zivot doticnih naroda. Kritizirati ALIBABU a ne spomenuti AMAZON ( Bezos ) koji je jos gori, a o platama na zapadu govoriti kao o necemu najnormalnijem, je u najmanju ruku,… Pročitaj više »

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
1 godina prije
Reply to  Marko

Marko,poznat mi je sistem poslovanja svih strana svijeta. najjednostavnije receno,svak misli na sebe.sada na tvoj komentar, vjeruj ili ne vjeruj mi ali zgrozim se kada vidim sta mi ljudi radimo sa planeta,zivotinja i svega sto nas okruzuje.isto je istina da nas je mnogo na planeti a u kini je to… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

…”evropa se drži i dok se drži zajedno nece biti rata …” auuu, tebi stvarno nije dobro .. 🙂

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Alex

Financijski kapitalizam, he, he, he,

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex, opet nisi uzeo tableticu

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Tebi,Mujice, ni medicina ne može pomoć… da odrasteš😩😆

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex, Alex moj tiupane veliki uzmi tableticu pod hitno, vidis da ne ide bez nje, barem onu plavu da postanes privremeno potentan.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Mujice,znaš onaj vic o Malom Muji,za koga nisu mogli nać odgovarajući razred,pa ga smjestili u zaseban…Pa došao otac da ga traži i prošao sve razrede , sa natpisima na vratima “odlikaši” ‘ …sve do “idioti” ,dok na kraju nije stigao do vrata na kojima je pisalo:”Mujica”😂😂😂

Mirispro
Gost
Mirispro
1 godina prije
Reply to  Alex

Referendum je opasna pojava. To je ono kad dva čobana nadglasaju profesora.

anton
Gost
anton
1 godina prije
Reply to  Mirispro

Na žalost, prečesto sam imao prilike vidjeti kako su 2 čobana inteligentnija od mnogih uglednih akademskih građana sa oglavinom, koja im ne da da vide izvan službeno odobrenog vidnog polja. Vox populi-vox dei. Pod uvjetom da ne pustite Šeksa da organizira referendumske manipulacije, kao u slučaju EU referenduma u RH.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Alex

što će ti rad bez potrošnje . što ćeš sve proizvedeno u skladišta stavljat?

Mirispro
Gost
Mirispro
1 godina prije
Reply to  mislim

To je bilo u socijalizmu. “Ispunili smo 5-godišnji plan.” To je često značilo da su proizvodili za skladište. Kvaliteta je bila u drugom planu a o potrošnji neka se netko drugi brine. Živio socijalizam!

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  mislim

mislim, nemoj to shvatati bukvalno. Hoće reći da je potrošačka histerija i utrka za potrošnjom preko svake mere i izvan racionalnosti, besmislen motiv življenja. Sasvim je normalno trošiti u skladu sa racionalnim potrebama, što kod mnogih nije slučaj .

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  eks

bukve neznaju smislen motiv življenja ,valjda.

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

Pisao sám tu na portálu prije godinu Dana dá globalisti imaju namjeru smanjiti populaciju na kugli zemaljskoj i dá spremaju nesto veliko.Mnogi mi se smijali a to je to sada,koronavirus.Putem koronavirusa bití ce Puno toga unisteno od firmi,umíránja,bolesti itd.Ovo je samo pocetak,sto tek slijedi bití ce puno Gore od koronavirusa,… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Milanče

Skren’o si s’ kursa Milance…drzi se nekog stava u svojim teorijama..ne dozvoli da ti razni klipovi i clanci pomute moc rasudjivanja i analize

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Milanče

Au Milance bre, kaj si ti jako navudren, odakle ti more tolika pamet, morati ce se to nacionalizovati.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Milanče

Milanče…od Bil Gejtsa pa do sve i jednog filantropa se zna da to rade, da su to radili, da to planiraju tako da nisi ništa novo otkrio ali u svakom slučaju si pogrešio u tako mračnim prognozama je uvek postoji ono “ali”.

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ok, vidjeti Čes kako ce své to ispasti a dobro nece sigurno.Globalna fáma koronavirus, bílá je planiran dávné 1981 godine,tek sada stigla .Tko prezivi imati ce o čemu pricati.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Milanče

Oni Milanče nikada ne miruju, stalnobtraže način.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Milanče

Kad dodje do opasnih situacija..tad se covjek instiktivno bori da prezivi a ako ti vladash nekim boljim informacijama i brines za ostale ljude na planetu, tad osnuj neko tajno udruzenje koje ce se borit protiv toga 🙂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Milanče

Naravno Milanče da će biti dobro, svjedočit će ko preživi.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Milanče

Reci ti njima mile odgovor ma glavno pitanje , zašto ?
Zašto će globalisti to da urade ?
Čemu sav taj toliki trud , sav taj cirkus , šta je motiv ?
Reci im Mile !

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  Alen

Ne smije motiv Moše.

Mark
Gost
Mark
1 godina prije
Reply to  Milanče

A za kad je odgodjena nova Jalta u Beogradu?

Papa sveti ivan sesti starosjedilac
Gost
Papa sveti ivan sesti starosjedilac
1 godina prije
Reply to  Milanče

Milance sad bez zezanja u pravi si.Neki dan slijecu vanzemaljci u moj vrt i nude mi da odem sa njima ali rekao sam ne. STo Bog da svima i meni ce.Amen + neka nam je svima laka zemlja.prekrst,prekrst,prekrst. amen jos jednom,prekrst amen,..uh sto sam se prepo.prekrst+

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@guest_389109
Uze li bar vizit kartu? Ako se predomisliš? Ili možda da proslediš kontakt kolegama?

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Milanče

nije greta rekla kako se usuđujete da bi nam poslije ovog bilo gore. oni ti nepoznati misle bolje .znači čistiji zrak manje co2 ,manje smeća bez starkelja koji isto tako puno kake, bez mesojeda .samo vegani manje rada i zagađenja . tako da živi će zaboraviti mrtve i živjeti u… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  mislim

em mislim
em zivim em serem:) Umpah upomoc.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Milanče

Milanče, a “preformulacija” , zaboravio a ? Nemoj gubit “fokus” .. 🙂

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

Da ovo je Reset , to je sad sasvim jasno , Pao je dogovor, sila, sila druge strane medalje .Staro se rusi kao kao kula od karata , Neki se stupovi opiru ali i oni ce pasti. Novo dolazi, Samo je sad pitanje u kojem pravcu se ide.

Motorista
Gost
Motorista
1 godina prije
Reply to  Tau

mislim da se “novo” ruši kao kula od karata…

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Motorista

Motorista , da bi se nagradila nova kuca na mijestu stare , moraju se i temelji srusiti , a to je tezak posal .
i zahtijevan a i kosta .

noExcuse
Gost
noExcuse
1 godina prije

Pa naravno da USA čeka kataklizma, kazna epski razmjera, oni ne da nisu spremni na ovo, imaju jedan od najbešćutniji zdravstvstveni sustava koji priznaje samo onu, plati pa se liječi, negdje sam nekidan naletio na izjavu jedne majke koja je bila 2 dana u bolnici na intezivnoj, račun cca 34000$.… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  noExcuse

no excuse , zar mislis da Evropu nece isto zadesit , a i ostatak svijeta . Najvecui dio kazne ce pogoditi i male ljude.
Na one na koje ti mislis , su vec na sigurnom ….za sada.

noExcuse
Gost
noExcuse
1 godina prije
Reply to  Tau

Tau nece europu jer je kudikamo bolji zdravstveni sustav.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  noExcuse

Nema vise zdrastvenog sustava , ko ce sad ovo platit a sve stalo radit , nema proizvodnje , dragi moj noExuse ako nema posla nema ni novaca t.j. zarade a oda nema ni sustava kakvog ga poznajemo . E sad je nepoznanica ….Sto je sad ovo? i kako ce ovo… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Tau

novca u štampariji ima koliko god očeš jedino što nemamo svi štampariju.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Tau

Zar si zaboravio ‘robnu razmjenu’ ?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  noExcuse

Slažem se, mislim da će jedino USA doživeti kakaklizmu. Ostatak sveta će se prestrojiti, Amerika će ostati bez lizala.
E pitanje je sada…da li je ovo djelo nekoga drugog /Kine, Rusije, PRIRODE/ ili je neko /opet Kina, Rusija, priroda/ ovo sve okrenuo na svoju korist protiv tvorca ove budaleštine.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa , vijerojatno ono zadnje , samo bi ja ukjuci sve sile svita koje pokusavaju ocistit same sebe . I da ovo dolazi iz istog tabora samo od druge vrste . nastalo je Resetiranje da bi se vratilo na kolosijek . Jer su izgubili kontrolu u vlastitim redovima a narod… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Tau

Mene samo cudi da Rusiju nije skoro ni cut u vezi ovog , ka da su se povukli u sebe ili su za sada prihvatili pravila nove igre , i analiziraju nove poteze , Kina se cuje samo klad je napadju , Oko svega ovog velika tisina , bas stavara… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Tau

Evo Tau dao sam ti minus iz dva razloga, iako se, u osnovi, slažem sa tvojim razmišljanjem. Prvo, minus za ono “.. su uključene sve vlade ovog svita …” . Ne mogu biti sve, mogu biti samo vlade tvorca i njegovih vazala. Drugi minus je za “…stvaranje novog svijestskog poretka… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  eks

eks Voli bi ja da smo obadva u krivu, ali mi se cini da u stvari mnogi ne razumu sto se u stvari dogada. Svjeski poredak ce biti ovako ili onako samo zavisi na koji nacin ce se vladati . Slazem se s tobom u jednom dijelu . Da propada… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Tau

Jos samo da dodan , Kina je mnogoljudna zemlja sa brzorastucom ekonomijon koja je ovladala sa tehnologijom a i kao sto smo vidili na svim je proizvodima pisalo “Made in China” to se nikako ne uklapa u novi poredak jer takva zemlj bi se izdvojila i brzo zavladala sa svima.… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Tau

umijesto “koje su javne “( pogresno tikano ), misli san napisat ” koje su vazne”

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Tau

tvaranje novog svijetskog poretka u kojem su ukjucene sve vlade ovoga
e s ovim se najviše slažem

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  noExcuse

Sitna ispravka drzava LA ima 500.000 bezkucnika, neki od njih rade ali im placa nije dostatna da plate stan i hranu pa zive u atomobilima ili kamp prikolicama na napustenim i divljim parkiralistima. No taj problem bi se prema prorocima trebao rijesiti ovoga ljeta potresom i sunamijem koji ce trajno… Pročitaj više »

noExcuse
Gost
noExcuse
1 godina prije
Reply to  Ive

@guest_389071 poanta je da: 1. U USA zdravlje/ljecenje kosta uzasno puno novaca. 2. Vecina zaposlenih jedva spaja kraj s krajem, zivi od 1 do 1. 3. Financijski (USA ) balon je puka i odrazit ce se na sve ekonomije u onom razmjeru koliko su bile navezane na istu, u svim… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Ive

@ ive
ja mislio da je LA na zapadnoj obali,nek sam nesto naucio…covik uci dok je ziv..
srusit ce im se sator na glavu, a prikolica ,i da se treska,bice da je corona party unutra?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

U Beču imate u vlasništvu grada tvrtku Holding koja obavlja sve poslove kao o Zagrebački Holding, razlika je samo u tome što austrijske vlasti u bečkom Holdingu ne podupiru kriminal, pa kriminala i nema

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Ico

Svuda ima kriminala…samo je negdje to uredjeno odavno , a negdje se jos uredjuje…..npr. pogledaj ko je u Becu vlasnik javnog prevoza i na koji nacin ga je kupio

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Ico

Cekaj onda oni nemaju svoga Bandica, kako to, evo mi im besplatno dajemo nasega Banditerosa da im to tamo sredi i uredi.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Mislio si tako jeftino proci , ha ?

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  Ico

U svezi holdinaga bečkog i zagrebačkog, to ti je dokaz da isti vladaju jewropom, a i dalje…………..

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

“For long you live and high you fly
And smiles you’ll give and tears you’ll cry
And all your touch and all you see
Is all your life will ever be”

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Bosanac

“Run, rabbit run.
Dig that hole, forget the sun,
And when at last the work is done
Don’t sit down it’s time to dig another one.”

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

“Schaise auf dem Schieberdach,
wird bei 120 flach ..”

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

@ My daddy was a bank robber But he never hurt nobody He just loved to live that way And he loved to steal your money Some is rich, and some is poor And that’s the way the world is But I don’t believe in laying back Sayin’ how bad… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…tvrtke koje se nisu u stanju boriti protiv recesije koristeći samo svoje vlastite snage se samo u scenariju nacionalizacije vraćaju u igru…” Da. Imat ćemo dva slučaja: 1. Država spašava okorjelog gubitaša o trošku poreznog obveznika…i onda ga opet privatizira tj vraća prvobitnom vlasniku ( ili novom). Ovakvih primjera ima… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Lucija

Vlasnici malih preduzeća su robovi u vlastitoj firmi od dana čim je otvore , nema tu ništa novo..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Da…i onda se izživljavaju nad podanicima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

I nad vlasnicima se neko iživljava , to ti je čitav vertikalni robovlssnicki sistem gdje se onaj iznda izivljava nad onim ispod , drzava tu samo statira , jer i ona je rob kapitala..
Dakle krupnije je to od polozaja onog najdonjeg u lancu ..

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Alen

Biti vlasnik male firme je biti gonic robova kojima nisi vlasnik

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Alen

Konačno, Alen dobijaš od mene plus. Vlasnici malih preduzeća i STR su “svoji” robovi .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen Zbilja? E, sad će i vlasnik i radnici raditi za nepoznatog gazdu. Za hranu i stan. Btw i u praksi i u literaturi je jako dobro poznato koliko rade osnivači malih poduzeća. Ali rade ZA SEBE. Prvo su ukinuli socijslizam. A sad ukidaju kapitalizam. Kotač povjesti ide unatrag. I… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Budem iskren Lucija….sve se bojim toga prvog scenarija jer vuci u opšte neće sići sa trona robovlasnika.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Neki političar pre par dana reče:”Preživećemo mi i ovo ali posle ovoga ništa više neće biti isto, ništa više neće biti isto.”. Elem….veoma sam bijesan na privatni sektor, društvo i država im na sve načine pomažu da zgrnu basnoslovne novce a oni kao prokleti privrednici u Carigradu što izdaše Carigrad… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

To slušam svaki dan , tako te umotvorine.
Kad taj političar streljanjem ne prezivi i ne dodje u situaciju da lupa takve umotvorine , onda se ide na bolje..

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Vrijeme promijena, nemojmo se cuditi, pogledajmo samo kako su se ogranicile personalne ili osobne slobode, nesto o ceme smo kao vicu iz bivseg SSSR -a pricali, s time da je ovo jos mnogo restriktivnijie i da su ljudi uz manja opiranja to prihvatili. Ljudi su poput stoke stjerani u torove… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Ive

Bog te čuo Ive…samo neće ništa.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Ive

Ive u pravu si , ali ja nebi jos donosio zakjucke , jer jos se nezna ko je i zasto pritisnu butun na kojem pise RESET, i sto je najvaznije kojim se putem ide , Nemoj se iznenadit i razocarat da budu jos manje slobode a i veca odricanja ,… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Tau

Sve je to povratak u diktaturu, sto i ne mora biti lose budemo li znali izabrati benevlentnog diktatora kojemu ce nacionalni i drzavni interesi biti iznad osobnih interesa, pojedinca ili pojedinaca. Vidjeli smo i uvidejeli da ova liberalna JEBOKRACIJA pardon demokracija bas i ne funkcionira jer u tom sistemu stoka… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Ive

lose je Ive lose svaka diktatura je losa. Mi stariji smo se dobro iskalili , svata smo provali , raznih sistema , i svita , i raznih vojski i rata i mira i sada ovo . A za mlade ko koji nisu nista provali nego su culi iz prica i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

BofA Calls For “War-Time Measures”, Urges Near-Total Fed Takeover Of Capital Markets

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Ode i Kuba i pomoc Italiji, skontali ljudi ako nam Italija prodadne valja nam nosit Kinesku i Tursku robu, necemo vise moc glumit shminkere 🙂 Cuban doctors head to Italy to battle coronavirus Nelson Acosta HAVANA (Reuters) – Communist-run Cuba said it dispatched a brigade of doctors and nurses to… Pročitaj više »

BanOvan
Gost
BanOvan
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac, kada se ovo sve zavrsi i talijani se “okovrlje”, zahvalit ce se Kubancima novim sankcijama jer su talijani dio zapada i moraju sa njima biti solidarni istovrijedi i prema Rusima i Kinezima. Sto bi stari narod rekao “Kad je muka odi DJuka, kad se j.. DJuku ne zovete”.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Pazite ironije – Kina i Rusija prihvataju načela kapitalizma i njihove privrede napreduju dok su privrede na Zapadu prinuđene na “socijalistički recept”. Na znake uzdizanja fašizma sam počeo da nailazim pre više od 5 godina i nisam mogao da verujem da je zaista to u pitanju ali pre nekih pola… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Mišljenje je kao guzica,svaki šupak je ima.(C.Eastwood)

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  CAN

@CAN… Cujte kolega… Klinta jeste donekle bio u pravu…. (a mislim da je i to takodjer dio obmane, posto je Holivud tipicno sredstvo programiranja)… Naime, cini mi se da je ovaj Svijet (Matrix) napravljen po principu – slubodne volje. Dakle po principu – slobodnog misljenja. Cini mi se da je… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@istražitelj
Nisam protiv (drugačijeg) mišljenja,bilo čijeg, samo netko glasno vrišti/iznosi mišljenje (narod 90% na jebenoj kugli),ali se vrisak modificira u pijevanje uspavanki za ovih/onih 8%,koji pak izvršavaju naredbe Onih Koji Tiho Seru(2%)…
United Google iliti biće uvreda nekoga nazvati čovijekom za par desetljeća, dao Bog da ne bude.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

Ima tu nekih zanimljivih tvrdnji kod kolege Babica… Medjutim ima i prosto logickih “rupa”… Naime: 1. Ako je rjesenje nacionalizacija (uzmimo da stvarno i jeste) – onda to nece biti kao 1917 ili 1945. U informativnoj smo eri. I Orwel je bukvalno pisao o “nacionalizovanoj drzavi Engleskoj” u kojoj …gle… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istražitelj,ukratko, stoji sve što si napisao.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Svi resursi od vitalnog značaja za populaciju , za stanivništvo države i opstanak države kao zajednice, moraju biti izuzeti od privatizacije. Svaka država mora definisati koji njeni resursi i delatnosti spadaju u tu grupu. Kada se, na primer, privatizuje vodovod, ili elektroenergetski sistem, vlasnik toga može biti i neformalni “vlasnik… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Vrhunac liberalne globalizacije je, izgleda, samoizolacija.
Kako bi moj pokojni profesor, filozofije i psihologije, Ivan Kvakić opsovao:”Pas,mačka, lisica!”

eks
Gost
eks
1 godina prije

Stojanoviću, to je tačno, ali bi se moglo proširiti . Danas se dogadja da, ne samo u pitanjima života i smrti, nego u mnogim pitanjima argumenti uma ne mogu zameniti nasilje, razbojništvo i banditizam .

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
1 godina prije
Reply to  eks

Dobro vidiš Afanasije.

Patriot
Gost
Patriot
1 godina prije

Crkne li taj nakaradni liberalizam to će biti razlog za slavlje svakog normalnog zemljanina. Zatrovali su planet svojim sr@ njima.

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Liberalizam je zlo vece od corone,tifusa,cancera, rata jer razara covjeka,sexualnu psihu,obitelj,drzavne granice,domoljublje,religije,stare vrijednosti zbog nekih kvazi sloboda i globalizma kojeg guraju prave gazde iz sjene. U skandinaviji vec ima masu djece sta ne znaju sto su, u koji wc ce piskiti, tri spola,4 spola, transexuella, polisexuella. Ludilo i paradice ludila… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

moje predviđanje je da sad ide čisti komunizam, al će ga nekako drugčije nazvati.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  mislim

orvelovu 84 sam davno pročitao mislim da je bilo 84 god. taloko da sam dosta i zaboravio ali ovi upravljači iz sjene i oni su je sigurno pročitali, samo možda kao školsko štivo ,a ne kao lektiru.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  mislim

Mislim, ako ste citali Orvela i Hakslija, tesko da dolazi komunizam.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik