fbpx

Najomraženija riječ liberala, „nacionalizacija“, središte je novog diskursa u EU

Nacionalizacija u Europi

Već smo pisali o tome da će se nakon ove epidemije, ma kakva ona bila, svijet morati resetirati. Zapravo, preciznije bi bilo reći „zapadni svijet“, sa svojim dogmama liberalne ideologije o nevidljivoj ruci tržišta, velikom globaliziranom prostoru bez granica, nepotrebnoj državi, nužnoj tek onoliko koliko je potrebno da kanalizira proračunska sredstva u projekte nad kojim nema nadzora, a posebno ne profita od njih i neobuzdanom individualizmu, koji u svom potrošačkom ludilu graniči s jednako neobuzdanim hedonizmom. Da, država je potrebna, i još kako. Nova migrantska kriza, kojom prijeti turski predsjednik Erdogan, u kombinaciji s pandemijom koronavirusa Covid-19 iznova je natjerala službe da pregledaju zapuštena granična kamenja, koja u Europi nikome ništa nisu značila od kraja Hladnog rata.

Što se tiče temeljnog načela liberalizma, apsolutne individualne slobode, ona je ionako bila fikcija, ali fikcija u koju su mnogi vjerovali i otuđili su se jedni od drugih, a sada doslovno ovisimo o svom bližnjem. Kao nekada, i to ne o „bližnjem“ u smislu obiteljskih veza, iako se i one ponovno uspostavljaju, već o susjedima, prijateljima, zajednici u kojoj živimo i od koje očekujemo pomoć, ako bude trebalo.

Promjena će biti, ili bi ih barem trebalo biti, osim ako se vlade, kad sve ovo prođe, opet ne vrate na stari kolosijek i tako, istom rutom u istom vagonu do nove krize. No čini se da neće biti tako.

Nakon što prođe pandemija s Covidom-19, „zapadni svijet“, SAD i Europa posebno, morat će se pozabaviti s apokaliptičnim ekonomskim scenarijem i jednom od najvećih depresija koju je kapitalistički svijet ikada poznavao. I dok su od prvih dana već vidljive neke posljedice, poput teškoća u zrakoplovnom sektoru i turizmu, kako bi se u potpunosti razumio opseg problema, još uvijek je potrebno procijeniti kakve će posljedice za sobom ostaviti pandemija.

Zasigurno će pogoditi proizvodni lanac Europe, posebno ona područja koja djeluju uglavnom zahvaljujući izvozu u zemlje izvan Europske unije.

Ta strašna riječ: Nacionalizacija

S ciljem spašavanja što većeg broja poduzeća i jamčenja radnih mjesta i egzistencije za radnike i njihove obitelji, ključne vlade Europe, uključujući Francusku i Njemačku, razmotrile su mogućnost nacionalizacije onih kompanija koje će se naći u većim poteškoćama. Sama riječ „nacionalizacija“ je ranije bila nezamisliva u političkom diskursu europskih vođa i smatralo se da ona pripada povijesti, „konzervativnim marksistima“, koje osuđuje čak i takozvana „nova ljevica“, koja je, umjesto klasne borbe, prigrlila borbu za vladavinu prava i individualne slobode , LGBT i prava manjina, okoliš i zrak sa što manje molekula CO2 i promiče novu monetarnu teoriju „tiskanja novca“, upravo onu koju sada koristi FED, koji „helikopterima baca dolare na Wall Street i dijeli po 1000 dolara Amerikancima, ali uzalud.

Ali nacionalizacija bi omogućila spas ne samo radnika i dodane vrijednosti koje ovo poduzeće proizvodi za zemlju, već bi se pomoglo i samim poduzetnicima, koja bi se tako spasilo od bankrota, sa svim posljedicama koje iz njega proizlaze.

Iako je u Francuskoj konkurencija na slobodnom tržištu državnih tvrtki već dobro uspostavljena, posebno je uzbuđenje izazvao njemački izbor da slijedi pariški kurs. U stvari, u akademskom svijetu Njemačke konkurencija na nacionalno slobodno tržište se nikada nije gledalo sa simpatijama, iako to iz temelja minira liberalne ideje i utemeljeni poredak. Dobrim dijelom to pripišimo i velikom broju njemačkih ekonomista koji tijekom godina školovanja i rada nisu slušali „plesni tečaj“ ekonomskih znanosti Chicago Boysa Miltona Friedmana, već su u DDR-u završavali fakultete i vodili državnu plansku privredu. Većim dijelom su svi odbacili dogme realnog socijalizma, ali nisu zaboravili pozitivne stvari i ideje koje u kombinaciji s poduzetničkim duhom i dobro reguliranim tržištem, s jakim državnim sektorom očito daju rezultate. Ovdje nećemo za primjer uzeti samo Kinu, već i Vijetnam, Alžir, Argentinu do dolaska najgoreg predsjednika ikada Mauricija Macrija, koja se opet vratila peronizmu i druge zemlje koje odbacuju temelje liberalne doktrine u ekonomiji, ali ne samo.

Točno je da bi nacionalizacija velikih tvrtki narušila temelje liberalne ideologije, ali se o tome može govoriti u normalnim uvjetima, a ne u situaciji koja slijedi nakon epidemije, naglašava njemački list Deutsche Welle.

Je li europski liberalizam mrtav?

O granicama smo već govorili, naglašavanju potrebe za zajedništvom u ovim teškim vremenima i važnosti države za funkcioniranje sustava, ali s provedbom plana usmjerenog ka nacionalizaciju strateških sektora, koji su u riziku da se nađu u ozbiljnim poteškoćama, Europa de facto pravi radikalni zaokret od svog puta ka privatizaciji koji je obilježio Europsku uniju i zemlje koje su sanjale o ulasku u nju od ’90-ih. Ovaj liberalni pristup, koji je temelj ekonomskog pristupa EU od samog njenog nastanka, tijekom godina bio je neophodni temelj koji je jamčio slobodnu trgovinu unutar Europske unije, gotovo u potpunosti izbacivši nacionalne države iz poslovnog okruženja.

Međutim, suočena s krizom koja zahtijeva ogromnu injekciju likvidnosti, ova operativna metoda ističe sva svoja ograničenja, a tvrtke koje se nisu u stanju boriti protiv recesije koristeći samo svoje vlastite snage se samo u scenariju nacionalizacije vraćaju u igru, stavljajući javnosti sva sredstva na raspolaganje. I tako dobivamo ono što liberali mrze iz dna duše: državno poduzetništvo.

Iako mi s tim imamo višedesetljetno iskustvo i sve dok ekonomija bivše SFRJ nije postala tržišna, funkcionirala je dobro, Nakon Zakona o udruženom radu i kasnije usvojenih reformi, to više nije bila ni sjena zlatnih ’60-ih i ’70-ih. Naravno, mnogi danas ne ekonomiju tog vremena gledaju s ideološke točke gledišta i ili je u potpunosti odobravaju, bez osude, ili je odbacuju s iracionalnim argumentima koji se goto uvijek temelje na obiteljskom nasljeđu.

Ali EU tek treba upoznati državno poduzetništvo i postavlja se pitanje je li ono rješenje za budućnost?

Unatoč tome što je djelomično zaživjelo u prošlom stoljeću, krajnji oblik poduzetničke države zapadne zemlje nikada nisu postigle, jer su prečesto naišle na snažno protivljenje privatnih interesa. Međutim, kako bi se zajamčila zaštita onih sektora koji su važni za razvoj i dobrobit društva u ovoj se situaciji ponovo pojavljuje mogućnost ponovne pojave ovog sustava na svjetskom ekonomskom scenariju.

Ako nadoknadi gubitke privatnih poduzetnika, omogućit će zaštitu nacionalne poduzetničke baštine, pomažući tako ekonomskom oporavku nakon recesije koju je prouzročio Covid-19.

U ovom scenariju, ponovno pojavljivanje ovog procesa, naravno, ne na način kako se nacionalizacija provodila u Sovjetskom Savezu ili nakon 1945. u istočnoj Europi, može biti samo pozitivan faktor i jedini mogući horizont za europske zemlje. Stvarna nepoznanica je koliko dugo ovaj pristup može biti od koristi a da se ne pretvori u monolitni unutarnji ekonomski krajolik, jer bi se stvorila situacija koja je krivac za neuspjeh velikih državnih i društvenih koncerna tijekom prošlog stoljeća.

U svakom slučaju, sljedećih nekoliko mjeseci će biti presudni za spašavanje onoga što se spasiti dade i da se tako omogući ponovno pokretanje posla što je brže moguće. Nada, i u ovom slučaju, leži u temeljnom dualizmu između intervencionizma i apstinencionizma države iz stvarnih ekonomskih pitanja, ali će upravo ta nada odrediti naš društveno-ekonomski supstrat narednih godina.

To neće biti Kozaci u redovima Crvene armije, koji će s velikom petokrakom na čelu napajati svoje konje na fontanama Vatikana, već rezultat razumnog promišljanja i spoznaje da čovjek nije apstraktno biće i ne može se rastvoriti u moru „kolektiviteta“, kako su to diktirali radikalni ljevičari prije sto godina, ali ne može biti izolirani otok s državom koja se svela na servis, bez nacionalne države s polugama da intervenira u svim sektorima, ekonomiji i financijama, što znači nadzor nad središnjim bankama, u prvom redu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
114 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Za šaku lajkova
Gost
Za šaku lajkova
11 mjeseci prije

Pratite USA, tamo predstoji corona kataklizma

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije

Za saku lajkova, Nista se nece dogoditi sto se vec nezna. proces ide dalje do svog kraja. I bit ce bolan.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije

USA je propali slucaj, neizlijecivi bolesnik kojemu treba pomoci, amputacijama ili u eutanaziji, da se smanje muke i bolovi.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
11 mjeseci prije

Nije corona kataklizma, nego propast kapitalizma (neoliberalizma) i svih potrosackih koncepta. Coronu su posijali kao dimnu zavesu da se ne vidi slom Wall streeta. Sada se postavlja pitanje, hoce li USA iskoristiti ovu dimnu zavesu da konacno krene putem radikalnih reformi bez kojih postaje upitan sam opstanak USA ili ce popustiti pritisku Deep state te kozmetickim intervencijama produziti slobodan pad do konacnog sloma sistema i drzave.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Rusija je dokaz da jedna velika teritorija sa puno ljudi jezika i nacija moze funkcionirati kao jedna cjelina
na isti način moze i EU i većina svijeta

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije

Juce gledam njemacka uzima francuze i spance i lijeci u njemackoj. Isto tako su slali maskice i lijekove za italiju. Zasto se to ne objavi ovde da je solidarnost na djelu sa i bez nacionaliteta?

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije

Ne vjerujem! Merkelica da bi nekome van Njemačke pomogla?!?

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije

Gluma jarane,mediji statisti,talijani nesvijesni glumci,Ton us armi,,producent Hollywood oružje Google.žrtve na kraju balade-mi.

Fricko
Gost
Fricko
11 mjeseci prije

@vozd
Pa kako bi se onda vodila ista priča. Cenzura je u svim medijima, samo svatko svojoj ideologiji. Nekad je novinarstvo bilo baš istraživačko, a ne baš prepisivačko. Ali et, pročitaš obe strane, ili čak tri strane, vidiš da je istina negdje sivo.pozz

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  Fricko

Fricko istina je da je mnogo i cenzurisano.Zato i pokusavam sto vise saznati da bih i sam mogao da cuvam obitelj,prijatelje a naravno i sebe.Mozemo samo da nagadjamo ali po svim informacijama dolazi vece sranje od one krize 2007 i svijet je definitivno drugaciji.Korona je vec promijenila zivote svih nas a sta ce bit u buducnosti ovisi o vecini a ne pojedincima.mozena gore ali se nadam boljem.Pozdrav i tebi

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije

LAZES

Sardelino
Gost
Sardelino
11 mjeseci prije

Što se tiče solidarnosti prema Italiji, pogledaj malo što rade kubanci. Siromašni ali bogati znanjem I duhom.

BAS
Gost
BAS
11 mjeseci prije

I to su radili prije dolaska Kineza?

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Budućnost je u smanjenju birokracije administracije na minimum,ali ne onaj minimum,za koji sama administracija drži da je potreban!
Dakle nešto slično skandinavskom modelu.
Također,sve odluke oko zajedničkog financiranja , budžeta, donosit na referendumu,a ne da pojedinci odlučuju kome ide novac… nešto slično kao u Švicarskoj. I na koncu,i ne najmanje važno,svi ljudi imaju raditi do smrti, naravno koliko tko može,što nipošto ne isključuje mirovine, ali ljudsko biće mora biti aktivno…koliko-toliko. Dakle treba stvoriti filozofiju i društvo rada,a ne potrošnje…Neomarksizam? Pa što?

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Neomarksizam sigurno nece bití, bití ce puno gore.

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Tu su Kina i Rusija najbolji primjer. U Rusiji kagebejovci i mafija a u cajna fol komunisti a alibaba dere li dere. Plate niske, uslovi rada sraxnje i ne bi ni doslo do sranja saa Virus da su kinezi imali sta jest. Al zato povlasteni fol komunisti imaju i pticijeg mlijeka

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Milijarderi USA nemaju ni ptičjeg mleka, niti imju šta jesti, ali zato piju krv celog sveta. Gejts, Rotšildi, J.P.Morgan i ostali su siročad bez privilegija. Vozd, od tvojih kometara se dobije proliv.

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  eks

eks da nisi fasovo koronu?haj ti janice u karantenu ili si vec?

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Vozd, ti si fasovo virus “kenjatitis” .

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  eks

eks, jos ne,al mozda dodje ako ovako nastavi.nego da li bi ti volio da dobis korona virus?

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije

Vozd -diarea de la boca .. 😉 😉

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  eks

Eks,je to corona tip virusa…Na našoj političkoj sceni hara već 30 godina,ali nema naznaka oporavka 🥵🤯😢

Marko
Gost
Marko
11 mjeseci prije

Vozd, tvoji komentari mi pokazuju da ti ne poznajes dobro ni zapadni ni istocni nacin poslovanja, pa Samim tim niti zivot doticnih naroda. Kritizirati ALIBABU a ne spomenuti AMAZON ( Bezos ) koji je jos gori, a o platama na zapadu govoriti kao o necemu najnormalnijem, je u najmanju ruku, APSURDNO!!!! Lako je imati dobar Standard Zivota kada pljackas CITAV SVIJET.
Cinjenice: Navest cu samo dvije, Madeleine AlBRIGHT i TRUMPA, prva koja kaze da se isplatilo ubijanje 500.000 Iracke djece, jer su INDUSTRIJU NAETE u IRAQU PREUZELE AMERICKE kompanije, a Trump otvoreno govori da ce Sirijsku naftu exploatisati lijepe americke kompanije i to bi moralo biti i u Venecueli, a ne da to radi koruptna nelegalna Vlada koja nece da slusa USA, ili u BOLIVIJI LITIUM i SILICIUM za kojim Kuka citav zapani svijet, tako da tamo srusi legalnu vladu a za predjednicu postavi drolju ( 4% glasova ) koja sa biblijom u ruci preuzima vlast i kaze da domorodackom stanovnistvu treba da bude oduzeta sva prava na posjedovanje zemlje pa cak i pravo glasa, jer to su samo divljaci????????????. LP

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  Marko

Marko,poznat mi je sistem poslovanja svih strana svijeta. najjednostavnije receno,svak misli na sebe.sada na tvoj komentar, vjeruj ili ne vjeruj mi ali zgrozim se kada vidim sta mi ljudi radimo sa planeta,zivotinja i svega sto nas okruzuje.isto je istina da nas je mnogo na planeti a u kini je to najvise tako da od tamo dolaze najvece katastrofe sa virusima.pohlepa i unistavanje je sve sto ljudski rod moze proizvest.kina nije bez razloga uvela zabranu da se mnoze i imaju samo po jedno dijete.ne mrzim nikoga ali sto je previse,previse je.Hamer bi da bude glavni baja na svijetu,Rusija trenutno ispasta pohlepu hamera kao i mnoge druge drzave ali ne znaci ni to da je rusija postena (ne bih zbog velike publike rusije o rusima kao negativcima i ne u ovom komentaru),kinezi i arapi se mnogze ko da sutra ne postoji i da ne nabrajam.evropa se drzi i dok se drzi zajedno nece biti rata.raspadnel se eu odosmo svi u tri pm.zato mi nije jasno cemu dodavanje vatre kada niko od nas nije posten

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije

…”evropa se drži i dok se drži zajedno nece biti rata …” auuu, tebi stvarno nije dobro .. 🙂

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Financijski kapitalizam, he, he, he,

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex, opet nisi uzeo tableticu

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujo

Tebi,Mujice, ni medicina ne može pomoć… da odrasteš😩😆

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex, Alex moj tiupane veliki uzmi tableticu pod hitno, vidis da ne ide bez nje, barem onu plavu da postanes privremeno potentan.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujo

Mujice,znaš onaj vic o Malom Muji,za koga nisu mogli nać odgovarajući razred,pa ga smjestili u zaseban…Pa došao otac da ga traži i prošao sve razrede , sa natpisima na vratima “odlikaši” ‘ …sve do “idioti” ,dok na kraju nije stigao do vrata na kojima je pisalo:”Mujica”😂😂😂

Mirispro
Gost
Mirispro
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Referendum je opasna pojava. To je ono kad dva čobana nadglasaju profesora.

anton
Gost
anton
11 mjeseci prije
Reply to  Mirispro

Na žalost, prečesto sam imao prilike vidjeti kako su 2 čobana inteligentnija od mnogih uglednih akademskih građana sa oglavinom, koja im ne da da vide izvan službeno odobrenog vidnog polja. Vox populi-vox dei. Pod uvjetom da ne pustite Šeksa da organizira referendumske manipulacije, kao u slučaju EU referenduma u RH.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

što će ti rad bez potrošnje . što ćeš sve proizvedeno u skladišta stavljat?

Mirispro
Gost
Mirispro
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

To je bilo u socijalizmu. “Ispunili smo 5-godišnji plan.” To je često značilo da su proizvodili za skladište. Kvaliteta je bila u drugom planu a o potrošnji neka se netko drugi brine. Živio socijalizam!

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim, nemoj to shvatati bukvalno. Hoće reći da je potrošačka histerija i utrka za potrošnjom preko svake mere i izvan racionalnosti, besmislen motiv življenja. Sasvim je normalno trošiti u skladu sa racionalnim potrebama, što kod mnogih nije slučaj .

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  eks

bukve neznaju smislen motiv življenja ,valjda.

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije

Pisao sám tu na portálu prije godinu Dana dá globalisti imaju namjeru smanjiti populaciju na kugli zemaljskoj i dá spremaju nesto veliko.Mnogi mi se smijali a to je to sada,koronavirus.Putem koronavirusa bití ce Puno toga unisteno od firmi,umíránja,bolesti itd.Ovo je samo pocetak,sto tek slijedi bití ce puno Gore od koronavirusa, ekonomska blokáda ili svjetska katastrofa.U svakoj ekonomskog krizi konacni cilj bití ce rat ogromnih razmjera kojí ce dovesti svíjet u ludilo i totalno unistenje, kameni doba.Prema plánu globalista třeba prezivjeti samo 1.5 milijardi ljudi na planeti.Proizvodnja ce bití Kao prije 300 i vise godina..prezivjeti ce jedan Dio Elite..Taj proces nece trajati preko noci, planirano je na period od 5 do 10 godina.Mnogi ce misliti dá písem teoriju zavjere ali pripremite se na jako teska vremena.Zivi ce moliti mrtvé a tko prezivi imati ce o čemu pisati.

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Skren’o si s’ kursa Milance…drzi se nekog stava u svojim teorijama..ne dozvoli da ti razni klipovi i clanci pomute moc rasudjivanja i analize

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Au Milance bre, kaj si ti jako navudren, odakle ti more tolika pamet, morati ce se to nacionalizovati.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Milanče…od Bil Gejtsa pa do sve i jednog filantropa se zna da to rade, da su to radili, da to planiraju tako da nisi ništa novo otkrio ali u svakom slučaju si pogrešio u tako mračnim prognozama je uvek postoji ono “ali”.

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ok, vidjeti Čes kako ce své to ispasti a dobro nece sigurno.Globalna fáma koronavirus, bílá je planiran dávné 1981 godine,tek sada stigla .Tko prezivi imati ce o čemu pricati.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Oni Milanče nikada ne miruju, stalnobtraže način.

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Kad dodje do opasnih situacija..tad se covjek instiktivno bori da prezivi a ako ti vladash nekim boljim informacijama i brines za ostale ljude na planetu, tad osnuj neko tajno udruzenje koje ce se borit protiv toga 🙂

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Naravno Milanče da će biti dobro, svjedočit će ko preživi.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Reci ti njima mile odgovor ma glavno pitanje , zašto ?
Zašto će globalisti to da urade ?
Čemu sav taj toliki trud , sav taj cirkus , šta je motiv ?
Reci im Mile !

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ne smije motiv Moše.

Mark
Gost
Mark
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

A za kad je odgodjena nova Jalta u Beogradu?

Papa sveti ivan sesti starosjedilac
Gost
Papa sveti ivan sesti starosjedilac
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Milance sad bez zezanja u pravi si.Neki dan slijecu vanzemaljci u moj vrt i nude mi da odem sa njima ali rekao sam ne. STo Bog da svima i meni ce.Amen + neka nam je svima laka zemlja.prekrst,prekrst,prekrst. amen jos jednom,prekrst amen,..uh sto sam se prepo.prekrst+

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

@guest_389109
Uze li bar vizit kartu? Ako se predomisliš? Ili možda da proslediš kontakt kolegama?

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

nije greta rekla kako se usuđujete da bi nam poslije ovog bilo gore. oni ti nepoznati misle bolje .znači čistiji zrak manje co2 ,manje smeća bez starkelja koji isto tako puno kake, bez mesojeda .samo vegani manje rada i zagađenja .
tako da živi će zaboraviti mrtve i živjeti u boljem svijetu.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

em mislim
em zivim em serem:) Umpah upomoc.

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Milanče, a “preformulacija” , zaboravio a ? Nemoj gubit “fokus” .. 🙂

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije

Da ovo je Reset , to je sad sasvim jasno , Pao je dogovor, sila, sila druge strane medalje .Staro se rusi kao kao kula od karata , Neki se stupovi opiru ali i oni ce pasti. Novo dolazi, Samo je sad pitanje u kojem pravcu se ide.

Motorista
Gost
Motorista
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

mislim da se “novo” ruši kao kula od karata…

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Motorista

Motorista , da bi se nagradila nova kuca na mijestu stare , moraju se i temelji srusiti , a to je tezak posal .
i zahtijevan a i kosta .

noExcuse
Gost
noExcuse
11 mjeseci prije

Pa naravno da USA čeka kataklizma, kazna epski razmjera, oni ne da nisu spremni na ovo, imaju jedan od najbešćutniji zdravstvstveni sustava koji priznaje samo onu, plati pa se liječi, negdje sam nekidan naletio na izjavu jedne majke koja je bila 2 dana u bolnici na intezivnoj, račun cca 34000$.
Samo L.A ima oko 200 000 beskućnika, jadni ti ljudi.
Neka im Bog bude na pomoći, jer krivci, usrana elita, će se opet snaći u svojim podzemnim gradovima i sl.

Ali ima ona narodna, možeš radit šta oćeš ali nećeš dokle hoćeš.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  noExcuse

no excuse , zar mislis da Evropu nece isto zadesit , a i ostatak svijeta . Najvecui dio kazne ce pogoditi i male ljude.
Na one na koje ti mislis , su vec na sigurnom ….za sada.

noExcuse
Gost
noExcuse
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Tau nece europu jer je kudikamo bolji zdravstveni sustav.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  noExcuse

Nema vise zdrastvenog sustava , ko ce sad ovo platit a sve stalo radit , nema proizvodnje , dragi moj noExuse ako nema posla nema ni novaca t.j. zarade a oda nema ni sustava kakvog ga poznajemo .
E sad je nepoznanica ….Sto je sad ovo? i kako ce ovo funcionirat .?

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

novca u štampariji ima koliko god očeš jedino što nemamo svi štampariju.

Pera
Gost
Pera
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Zar si zaboravio ‘robnu razmjenu’ ?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  noExcuse

Slažem se, mislim da će jedino USA doživeti kakaklizmu. Ostatak sveta će se prestrojiti, Amerika će ostati bez lizala.
E pitanje je sada…da li je ovo djelo nekoga drugog /Kine, Rusije, PRIRODE/ ili je neko /opet Kina, Rusija, priroda/ ovo sve okrenuo na svoju korist protiv tvorca ove budaleštine.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Sinisa , vijerojatno ono zadnje , samo bi ja ukjuci sve sile svita koje pokusavaju ocistit same sebe .
I da ovo dolazi iz istog tabora samo od druge vrste .
nastalo je Resetiranje da bi se vratilo na kolosijek . Jer su izgubili kontrolu u vlastitim redovima a narod je poce dizat glavu.
A tome smo svijedoci svakim danom , Za primijer zadnje suceljavanja demokrata , ka skupa su a otrov i vatru bacaju jedan na drugog .
Na kraju krajeva , od novom se poretku davno prica , izgleda da je jabuka sazdrila.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Mene samo cudi da Rusiju nije skoro ni cut u vezi ovog , ka da su se povukli u sebe ili su za sada prihvatili pravila nove igre , i analiziraju nove poteze , Kina se cuje samo klad je napadju , Oko svega ovog velika tisina , bas stavara nelagodu, Radi toga i mislim da se u pozadini vec odlucilo kojim ce se putem poc dalje ali niko jos nezna najvaznijeg cidbenika a to je narod , kako ce reagirat kad se mrtvi budu zbrajaili.

Judi moji zivimo u sistemu u kojem se gledalo savaki sat , ma svaki minut da se radi jer vrijeme je novac ,
A rad i biznis kojega se gledalo kao boga vise nema , stalo je sve cili svit je sta , prisiljen na karantenu ….
Umiralo se i od drugih bolesti i to jako puno , nije se stajalo ni sa radom ni sa biznisom , a sad stalo sve i to prije nego je doslo stvarno kriticno , pogledajte samo medi koja pampa , a korona jos nije stigla gripu po umrlima , 88,000 je bilo umrlih proslu godinu od gripe , i sad vi meni recite da to bije cudno. Ispravite me ako nisam u pravu.
Ko misli da ovo nije stvaranje novog svijetskog poretka u kojem su ukjucene sve vlade ovoga svita neka mi da minus .

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Evo Tau dao sam ti minus iz dva razloga, iako se, u osnovi, slažem sa tvojim razmišljanjem. Prvo, minus za ono “.. su uključene sve vlade ovog svita …” . Ne mogu biti sve, mogu biti samo vlade tvorca i njegovih vazala. Drugi minus je za “…stvaranje novog svijestskog poretka … ” . Možda je na delu poništavanje svetskog poretka kojeg su ustoličavali , već dugo vreme , liberali globalisti , a želi se vratiti na poredak kada je postojala globalana ravnoteža , vratiti medjunarodno pravo , koje su USA psihopate uništili, uspostaviti pravila ponašanja u medjusobnim odnosima i delovanju posvetu, jer su USA globalisti-psihopate sve to pogazili i stvorili opšti haos u svetu. Moja teza je hipotetička isto toliko koliko i tvoja, što ne znači da si ti u krivu, a ja u pravu.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  eks

eks Voli bi ja da smo obadva u krivu, ali mi se cini da u stvari mnogi ne razumu sto se u stvari dogada.
Svjeski poredak ce biti ovako ili onako samo zavisi na koji nacin ce se vladati .

Slazem se s tobom u jednom dijelu . Da propada svijetki poredak koji su liberali poceli , a i to je pod pitanjem i nemoze se sa sigurnosti reci jos, jer taj sukob jos traje unutar samih njih.

Ali svijetski poredak se NASTAVJA samo na drugi nacin ovi drugi neznam kako bi ga nazva koji nije skroz liberalan , i koji dolazi bice prihvacen od ljudi jer nema elemenata onog prvog . Ovo je samo jedna od mogucnosti.

I jos uvik tvrdim da su sve vlade svijeta ukujucene u sve ovo . Samo male vlade koje su vise izvrsioci cekaju da se veliki dogovore i samo ce pric na stranu pobijednika .
Vlade koje su bili na strani Gubitnika samo ce biti zamijenjene i idemo dalje.

Naprimijer Kina nikad nije bila protiv globalizma , to je njihov prijesijednik i javno reka , ali zapad Kini nije dao da ucestvuje u vrhu novog svijetskog poretka i pokusa ih kontrolirat isto ka i Rusiju i davali su im samo mrvice a ovi su se suprostavili i tako pocimije sve ovo.

Zapamti ko go dosa ko go stvara novu vladu , mora se smanjit broj populacije Ratom ili Bolestima
jer je preveliki broj Ljudi na zemlji ne radi hrane i mijesta zivijenja , vec zato sto je pocelo bit tesko ih kontrolirat .

Vrime ce ukazat

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Jos samo da dodan , Kina je mnogoljudna zemlja sa brzorastucom ekonomijon koja je ovladala sa tehnologijom a i kao sto smo vidili na svim je proizvodima pisalo “Made in China” to se nikako ne uklapa u novi poredak jer takva zemlj bi se izdvojila i brzo zavladala sa svima. i sa zapadom i sa istokom .
A to zapad koji se osijeca gospodarom sigurno nece dozvolit. I to su otvoreno rekli.
Nista novo nisam reka nego samo posijecam na stvari koje su javne u ovom prestrojavanju .
A mi ih kroz analize zaobilazimo a koje su jako bitne.
Imatu jos jako puno stvari koje su se sad poklopile i krenulo se s onim sto se krenulo … jer vrime istice

Eks zapanti ko go dosa da dosa bit ce psihopat samo zavisi koliko ce dozvolit da to drugi vidi.
zar stvarno mislis da vuk promini cud ? Mozda dlaku ali cud nikad.

Ja tebi necu dat minus ….volim drugacija misljenja …minus dajem samo provokatorima..:)

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

umijesto “koje su javne “( pogresno tikano ), misli san napisat ” koje su vazne”

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

tvaranje novog svijetskog poretka u kojem su ukjucene sve vlade ovoga
e s ovim se najviše slažem

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  noExcuse

Sitna ispravka drzava LA ima 500.000 bezkucnika, neki od njih rade ali im placa nije dostatna da plate stan i hranu pa zive u atomobilima ili kamp prikolicama na napustenim i divljim parkiralistima. No taj problem bi se prema prorocima trebao rijesiti ovoga ljeta potresom i sunamijem koji ce trajno potopiti istocnu obalu.

noExcuse
Gost
noExcuse
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

@guest_389071 poanta je da:
1. U USA zdravlje/ljecenje kosta uzasno puno novaca.
2. Vecina zaposlenih jedva spaja kraj s krajem, zivi od 1 do 1.
3. Financijski (USA ) balon je puka i odrazit ce se na sve ekonomije u onom razmjeru koliko su bile navezane na istu, u svim uzrocno-poslijedičnim vezama.
4. Ameri misle da su br1 i da to njih ne moze pogodit.

Osobnog sam misljenja da ce EU raspast i pojedinacno okrenit onim ekonomijama koje ce im pomoci koliko toliko vratit se na normalan kolosijek, citaj Rusija i Kina.

Putin je velemajstor i gust je gleda kako vuce poteze.
Da Putin nije pod utjecajem elite je dokaz da je dao sagraditi 33000 crkvi kao i masu prokršćanski zakona koji se donose u Rusiji.
Tako da nisu ni elite svemocne, pa i David je dobia Golijata , a nevidim zasto puno jaca Rusija nebi uz potporu Kine, dobila zapad i konacno svit usmjerila prema jednom poštenijem sutra.
Definitivno poštenijem, jer ovaj kolonijalistički duh zapada sigurno ne gaji.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

@ ive
ja mislio da je LA na zapadnoj obali,nek sam nesto naucio…covik uci dok je ziv..
srusit ce im se sator na glavu, a prikolica ,i da se treska,bice da je corona party unutra?

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije

U Beču imate u vlasništvu grada tvrtku Holding koja obavlja sve poslove kao o Zagrebački Holding, razlika je samo u tome što austrijske vlasti u bečkom Holdingu ne podupiru kriminal, pa kriminala i nema

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Svuda ima kriminala…samo je negdje to uredjeno odavno , a negdje se jos uredjuje…..npr. pogledaj ko je u Becu vlasnik javnog prevoza i na koji nacin ga je kupio

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Cekaj onda oni nemaju svoga Bandica, kako to, evo mi im besplatno dajemo nasega Banditerosa da im to tamo sredi i uredi.

Pera
Gost
Pera
11 mjeseci prije
Reply to  Mali Mujo

Mislio si tako jeftino proci , ha ?

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

U svezi holdinaga bečkog i zagrebačkog, to ti je dokaz da isti vladaju jewropom, a i dalje…………..

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije

“For long you live and high you fly
And smiles you’ll give and tears you’ll cry
And all your touch and all you see
Is all your life will ever be”

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

“Run, rabbit run.
Dig that hole, forget the sun,
And when at last the work is done
Don’t sit down it’s time to dig another one.”

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije

“Schaise auf dem Schieberdach,
wird bei 120 flach ..”

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije

@ My daddy was a bank robber
But he never hurt nobody
He just loved to live that way
And he loved to steal your money
Some is rich, and some is poor
And that’s the way the world is
But I don’t believe in laying back
Sayin’ how bad your luck is
So he came to jazz it up
Never learned to shovel
Break your back to earn our pay
Don’t forget to grovel
THE CLASH

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

“…tvrtke koje se nisu u stanju boriti protiv recesije koristeći samo svoje vlastite snage se samo u scenariju nacionalizacije vraćaju u igru…”
Da.
Imat ćemo dva slučaja:
1. Država spašava okorjelog gubitaša o trošku poreznog obveznika…i onda ga opet privatizira tj vraća prvobitnom vlasniku ( ili novom).
Ovakvih primjera ima koliko hoćeš: el.energija u Californiji, Francuska, Mikron i njegovi prijatelji…država upumpa lovu, podigne i obnovi firmu, a nakon toga privatnici samo skupljaju profit. Ima iovdje članaka baš o tome.

Ne zaboravite: Vuk dlaku mijenja, a ćud…

2. Bacanje poduzeća u krizu Covidom i njihovo preuzimanje nakon toga.
That’s the main deal.
Vlasnici će postati robovi u vlastitim poduzećima. Naravno, ovdje će se rsditi o malim i srednjim poduzećima koje će iskorijeniti.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Vlasnici malih preduzeća su robovi u vlastitoj firmi od dana čim je otvore , nema tu ništa novo..

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Da…i onda se izživljavaju nad podanicima.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

I nad vlasnicima se neko iživljava , to ti je čitav vertikalni robovlssnicki sistem gdje se onaj iznda izivljava nad onim ispod , drzava tu samo statira , jer i ona je rob kapitala..
Dakle krupnije je to od polozaja onog najdonjeg u lancu ..

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Biti vlasnik male firme je biti gonic robova kojima nisi vlasnik

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Konačno, Alen dobijaš od mene plus. Vlasnici malih preduzeća i STR su “svoji” robovi .

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alen
Zbilja? E, sad će i vlasnik i radnici raditi za nepoznatog gazdu. Za hranu i stan.
Btw i u praksi i u literaturi je jako dobro poznato koliko rade osnivači malih poduzeća. Ali rade ZA SEBE.

Prvo su ukinuli socijslizam. A sad ukidaju kapitalizam.
Kotač povjesti ide unatrag.
I ono što mnogi ne znaju: tada se može upravljati promjenom.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Budem iskren Lucija….sve se bojim toga prvog scenarija jer vuci u opšte neće sići sa trona robovlasnika.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Neki političar pre par dana reče:”Preživećemo mi i ovo ali posle ovoga ništa više neće biti isto, ništa više neće biti isto.”.
Elem….veoma sam bijesan na privatni sektor, društvo i država im na sve načine pomažu da zgrnu basnoslovne novce a oni kao prokleti privrednici u Carigradu što izdaše Carigrad i ne dadoše novav za odbranu od Turaka;za razlkiu od oni koje su Turci surovo kaznili zbog izdaje svoje domovine ovi će ostati ne kažnjeni zato što možda niko od njih očigledno neće deliti odgovornost ka društvu i državi te pomoći da se preživi jer imaju i mogu da to rade mjesecima….kažu spremaju se otkazi.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

To slušam svaki dan , tako te umotvorine.
Kad taj političar streljanjem ne prezivi i ne dodje u situaciju da lupa takve umotvorine , onda se ide na bolje..

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Vrijeme promijena, nemojmo se cuditi, pogledajmo samo kako su se ogranicile personalne ili osobne slobode, nesto o ceme smo kao vicu iz bivseg SSSR -a pricali, s time da je ovo jos mnogo restriktivnijie i da su ljudi uz manja opiranja to prihvatili. Ljudi su poput stoke stjerani u torove sve zbog opceg zdravstvenog stanja ili je jos nesto u pitanju?
Nacionalizacije ce uslijediti i zahvati ti ce nekoliko sektora za pocetak a potome se siriti te slijedi prelazak na PLANSKU EKONOMIJU, ma i do sada je bila planska ali planovi su bili samo kako zadovolijti apetite najbogatijih. Slijedi pocetak stvaranja ekonomski snaznijih drzava i bogacenja zajednice.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Bog te čuo Ive…samo neće ništa.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

Ive u pravu si , ali ja nebi jos donosio zakjucke , jer jos se nezna ko je i zasto pritisnu butun na kojem pise RESET, i sto je najvaznije kojim se putem ide , Nemoj se iznenadit i razocarat da budu jos manje slobode a i veca odricanja , i koja je cijena svega ovog , jer ovo je ipak malo grub nacin koji povlaci velike dogadaje za sobom i dali su ljudi spremni na ovaku prominu sobzirom na brzinu koja se odvija cili ovi proces.
Puno je pitanja a malo odgovora. a zrtava koliko hoces.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Sve je to povratak u diktaturu, sto i ne mora biti lose budemo li znali izabrati benevlentnog diktatora kojemu ce nacionalni i drzavni interesi biti iznad osobnih interesa, pojedinca ili pojedinaca.
Vidjeli smo i uvidejeli da ova liberalna JEBOKRACIJA pardon demokracija bas i ne funkcionira jer u tom sistemu stoka krupnog zuba jebe (citaj siluje) stoku sitnog zuba i jos ih uvijerava da se oni zrtvuju da pruze zadovoljstvo stoci sitnog zuba.
U takvom sistemu na vlast dolaze LOPOVI LOPINE koji unistavaju naciju i drzavu zbog osobnih boljitka. Pogledajmo samo Hrvatsku u kojoj su LOPOVI LOPINE iz ZNA SE HRVATSKE JEBOKRATSKE ZAJEBNICE, Hrvatskoj u 30 godina nanjeli vise stete do Budimpestanski, Becki i Beogradski rizimi skupa u 1000 godina. U svemu su uspijeli unazaditi drazavu i naciju, Samo broj stanovnika koji su uspijeli smanjiti na nivo iz cetrdesetih godina proslog stoljeca, ne pitajuci se tko su ti koji ce placati poreze, tko ce braniti drzavu od eventualnog agresora,i sve samo zato da dojucerasnji gologuzani postnu milijuneri. E pa tim dojucerasnjim gologuzanima treba sve oduzeti i nacionalizirati jer nista postenjem i radom nisu stekli.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Ive

lose je Ive lose svaka diktatura je losa. Mi stariji smo se dobro iskalili , svata smo provali , raznih sistema , i svita , i raznih vojski i rata i mira i sada ovo .
A za mlade ko koji nisu nista provali nego su culi iz prica i sad ce morat proc isti put a mozda i gori ovo ce bit pakal.
,
A to sto su ovi nasi ucinili imali su podrsku iz centra elite,
Oni su samo prethodnica za ove sto dolaze, unistit i oslabit , a sad ce dotuc do kraja.

…… taman san misli da je vrime za odmor a ono opet ispocetka
uh pocimjem bit umoran od svega ovega ….

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

BofA Calls For “War-Time Measures”, Urges Near-Total Fed Takeover Of Capital Markets

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije

Ode i Kuba i pomoc Italiji, skontali ljudi ako nam Italija prodadne valja nam nosit Kinesku i Tursku robu, necemo vise moc glumit shminkere 🙂

Cuban doctors head to Italy to battle coronavirus
Nelson Acosta
HAVANA (Reuters) – Communist-run Cuba said it dispatched a brigade of doctors and nurses to Italy for the first time this weekend to help in the fight against the novel coronavirus at the request of the worst-affected region Lombardy.
The Caribbean island has sent its “armies of white robes” to disaster sites around the world largely in poor countries since its 1959 revolution. Its doctors were in the front lines in the fight against cholera in Haiti and against ebola in West Africa in the 2010s.

BanOvan
Gost
BanOvan
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Bosanac, kada se ovo sve zavrsi i talijani se “okovrlje”, zahvalit ce se Kubancima novim sankcijama jer su talijani dio zapada i moraju sa njima biti solidarni istovrijedi i prema Rusima i Kinezima. Sto bi stari narod rekao “Kad je muka odi DJuka, kad se j.. DJuku ne zovete”.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Pazite ironije – Kina i Rusija prihvataju načela kapitalizma i njihove privrede napreduju dok su privrede na Zapadu prinuđene na “socijalistički recept”.

Na znake uzdizanja fašizma sam počeo da nailazim pre više od 5 godina i nisam mogao da verujem da je zaista to u pitanju ali pre nekih pola godine je postalo kristalno jasno da je otvoreni fašizam budućnost Zapada. Sad, ne treba odmah zamišljati Hitlera i eliminaciju Jevreja – doći će i takve metode na red ali će u početku biti suptilni (tačnije, “početak” je već počeo). Fašizam nije rigidan ideološki, on je rigidan u sprovođenju ideologije i tu razliku treba imati na umu. Iako je mnogo bliži kapitalizmu nije problem za fašizam da koristi i socijalističke metode ako završavaju posao. Zato nije čudno spašavanje privatnih banaka, nije čudna ni nacionalizacija, sada ni vanredno stanje (bez obzira na opravdanje) koje će se iskoristiti za mnoge namene koje u početku “nisu bile planirane”. Fašizam ne može previše da se krije, može samo da se nazove imenom koje nije “na crnoj listi” ali će ljudima ipak biti jasno gde to ide. Jedini način da se fašizam ustoliči je doktrina šoka. Mislio sam da će se sprovesti kombinacija ekonomskog udara i spoljne pretnje ali već imamo i biološki rat i ko zna šta još – očigledno ne žele da rizikuju pa “pucaju iz svih oruđa”.

Zašto baš fašizam? “Demokratija i ljudska prava” su bili odličan alat dok su konkurenti bili slabi, bili “strašilo” ali se sada strašilo pokazuje kao prihvatljiviji model, tuku ih njihovim oružjem pa se oružje mora promeniti. Crno je ovo “proročanstvo” ali masa to ne može sprečiti čak i ako je svesna toga, posoje mehanizmi koji su isključivo u rukama moći i kada se ti mehanizmi pokrenu ostaje samo jedan put. Teoretski bi promena bila moguća kada bi masa bila jedinstvena ali…

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije

Mišljenje je kao guzica,svaki šupak je ima.(C.Eastwood)

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  CAN

@CAN…
Cujte kolega…
Klinta jeste donekle bio u pravu….
(a mislim da je i to takodjer dio obmane, posto je Holivud tipicno sredstvo programiranja)…

Naime, cini mi se da je ovaj Svijet (Matrix) napravljen po principu – slubodne volje.
Dakle po principu – slobodnog misljenja.
Cini mi se da je kroz vijekove tako bilo….
– covjek rodjenjem – ima u sebi neki kod koji slijedi, ali ima i – slobodnu volju (misljenje) – da izabere drugaciji ishod…
Dakle ako neko zeli biti – vehabist napr – ima slobodnu volju da postupi po svom vlastitom ubjedjenju (misljenju)…
Neko pak to ne zeli, ali nije problem….
Matrix funkcionise u oba smjera.
Sve dok ne dodje trenutak da se – izadje iz matrixa – privremeno, a najcesce ne svojom slobodnom vloljom…
(Sta vise, sve “religije” cak zabranjuju – samoubistvo, tj svojevoljan izlazak iz matriksa)

U svakom slucaju – definitivno NE bih podcjenjivao nicije misljenje – ako se ono bazira na slobodnoj volji.
Lijep pozz

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@istražitelj
Nisam protiv (drugačijeg) mišljenja,bilo čijeg, samo netko glasno vrišti/iznosi mišljenje (narod 90% na jebenoj kugli),ali se vrisak modificira u pijevanje uspavanki za ovih/onih 8%,koji pak izvršavaju naredbe Onih Koji Tiho Seru(2%)…
United Google iliti biće uvreda nekoga nazvati čovijekom za par desetljeća, dao Bog da ne bude.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije

Ima tu nekih zanimljivih tvrdnji kod kolege Babica…
Medjutim ima i prosto logickih “rupa”…
Naime:
1.
Ako je rjesenje nacionalizacija (uzmimo da stvarno i jeste) – onda to nece biti kao 1917 ili 1945.
U informativnoj smo eri.
I Orwel je bukvalno pisao o “nacionalizovanoj drzavi Engleskoj” u kojoj …gle cuda… placa US dolarom te 1984!
Nacionalizacija ce podrazumjevati i TOTALNU kontrolu!
Dakle, posto su svi povezani (nacionalno) sa svim mrezama 4,5,6,7 G itd… – cisto sumnjam da ce nakon takve umrezenosti – biti tesko preci na novi “softver” – GLOBALIZACIJA i 8G.
Infrastruktura straha i totalitarni sistem je vec ucvrscen, tzv “politicari” su odradili svoj posao, mogu ostati “clanovi Partije” (kao u Orwelovoj 1984)
Opet ide ka nekoj maloj grupaciji (koji se mogu zvat kako hoces) – koji ce sebe postaviti u poziciju Boga na Zemlji… Ostali su tu da sluze, ukljucujuci i “clanove Partije” (oni pogotovo, jer hijerarhija mora biti ekstremno tvrda – da bi “spasila covjecanstvo”)
2.
I neki kolega spomenu “a ko ce onda – tim koji vladaju – proizvoditi hranu” napr, ali i sve ostale lose placene poslove…
Skroz na mjestu.
Pa ocito oni u “prelaznim zemljama” – isto kao i u Orwelovoj 1984… Svijet podijeljen u 3 “velike sile” (multipolaran) – a u onim prelaznim zemljama se vrsi – unistavanje viska i onako nepotrebne proizvodnje.
Ponajvise oruzija, jer se radi o permanentnom ratu.
Proizvodjaci su tzv “proli” (proleteri, koji nisu clanovi partije, te nemaju nikakvih povlastica u centrima gdje je “mir”).
Ovi iz “potrosnih zemalja” – jesu prakticno samo ono “predvidjena greska u matrixu” – i tu su za uspostavljanje MIRA – permanentnim RATOM.
U “prelazne zemlje” po Orwelu spada i Balkan, kao i Bliski istok i Afrika …

Ne kazem da je posrijedi ovakav scenario…medjutim par stvari mi izgleda ocito:
1. od kad je tzv “civilizacije” – pojedine (okultne) skupine prakticno i vladaju svijetom.
2. upravo zato sto su okultne, naprosto je nemoguce spoznati – KO je iza toga.
3. ocito je da su pojedinci, koji su imali manju ili vecu spoznaju o tim okultnim skupinama – mogli “predvidjeti” kretanje ljudskog drustva!
(Medju nima i Orwel ili Huxley)
4. te skupine i prakticno VLADAJU cijelokupnim ljudskim drustvom vec milenijumima (rekao bih) uz ogromno koristenje manipulacija informacijama i novcem.
Ustvari, te skupine su najvjerovatnije i NAPRAVILE tzv “novac” kao sredstvo manipulacija i kontrole ljudske rase!
To mi takodjer govori, da te skupine iz nekog razloga, pored kontroliranja ljudske rase – imaju i neki STRAH od te ljudske rase, a zbog necega im je i POTREBNA (iskljucimo na momenat – “ljudske baterije” iz Matrixa – premda i tu ima logike 🙂 )

Dakle definitivno – NIKO od nas smrtnika NE ZNA – na koji nacin idemo idemo prema – APSOLUTNOM totalitarizmu!
Da li idemo direktno (fashizam, sovjeti), “globalizacijom” ili pak “nacionalizacijom+globalizacijoim” …ili ce biti nesto trece…
Medjutim, izgleda mi da je – CILJ PUTOVANJA – jasno ocrtan!
Znaci CILJ ovih okultnih sila – meni NE IZGLEDA da je omasio i za milimetar!
Dakle ostaje isti – i po svoj prilici – licice nekako na one opise iz Orweloe 1984!
(naravno – prema zeljama – okultnih sila!)

Jedino sto mi izgleda logicno je – da je Kreator stvorio i dopustio i Okultnim silama, a i ljudima – upravo ovo sto se desava!
Zato i nemam straha.

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istražitelj,ukratko, stoji sve što si napisao.

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Svi resursi od vitalnog značaja za populaciju , za stanivništvo države i opstanak države kao zajednice, moraju biti izuzeti od privatizacije. Svaka država mora definisati koji njeni resursi i delatnosti spadaju u tu grupu. Kada se, na primer, privatizuje vodovod, ili elektroenergetski sistem, vlasnik toga može biti i neformalni “vlasnik države”, ucenjivati stanovništvo i praviti mnoga zla. Kod pandemije se najbolje vidi koliko je neophodno da država može na nacionalnom nivou preduzimati potrebne mere za zaštitu kompletne populacije. Liberali-globalisti su opasnost po svetsku populaciju, za svaku državnu zajednicu – njeno stanovništvo. Kada se neka stranka-partija deklariše kao liberalna, socijal-liberalna, liberalno-demokratska itd., to je sve ista banda zločinaca. Zato treba podržati nacionaliste – one koji nisu šovinisti i rasisti , jer oni su zaštitnici domovine i svog naroda. Kome, pravo, kome nije, ja sam u to ubedjen, jer to se pokazalo .

neznanje
Gost
neznanje
11 mjeseci prije

Vrhunac liberalne globalizacije je, izgleda, samoizolacija.
Kako bi moj pokojni profesor, filozofije i psihologije, Ivan Kvakić opsovao:”Pas,mačka, lisica!”

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Stojanoviću, to je tačno, ali bi se moglo proširiti . Danas se dogadja da, ne samo u pitanjima života i smrti, nego u mnogim pitanjima argumenti uma ne mogu zameniti nasilje, razbojništvo i banditizam .

wepgvoqergfnqewrfnrerwf
Gost
wepgvoqergfnqewrfnrerwf
11 mjeseci prije
Reply to  eks

Dobro vidiš Afanasije.

Patriot
Gost
Patriot
11 mjeseci prije

Crkne li taj nakaradni liberalizam to će biti razlog za slavlje svakog normalnog zemljanina. Zatrovali su planet svojim sr@ njima.

Mozart
Gost
Mozart
11 mjeseci prije

Liberalizam je zlo vece od corone,tifusa,cancera, rata jer razara covjeka,sexualnu psihu,obitelj,drzavne granice,domoljublje,religije,stare vrijednosti zbog nekih kvazi sloboda i globalizma kojeg guraju prave gazde iz sjene.
U skandinaviji vec ima masu djece sta ne znaju sto su, u koji wc ce piskiti, tri spola,4 spola, transexuella, polisexuella. Ludilo i paradice ludila po ulicama. Istovremeno se guraju migranti vrlo strogih pogleda na religiju medju domace rasklimano ludilo?
Coctail za lude sukobe i zarada na paklu eto sada i mali virusi,potresi ma divno ,divno …

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

moje predviđanje je da sad ide čisti komunizam, al će ga nekako drugčije nazvati.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

orvelovu 84 sam davno pročitao mislim da je bilo 84 god. taloko da sam dosta i zaboravio ali ovi upravljači iz sjene i oni su je sigurno pročitali, samo možda kao školsko štivo ,a ne kao lektiru.

Tink
Gost
Tink
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

Mislim, ako ste citali Orvela i Hakslija, tesko da dolazi komunizam.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik