Hoće li se Kina konačno riješiti američkih obveznica?

Kina - Xi Jinping
26 komentara

Kina je ostala drugi najveći svjetski vlasnik obveznica SAD-a s oko 1008 milijardi dolara. Japan je broj jedan, s američkim dugom od 1260 milijardi dolara.

Rastuće napetosti između SAD-a i Kine zbog rješavanja pandemije COVID-19 konačno bi mogle navesti Peking da “koristi svoje rezerve od preko 3000 milijardi dolara kao financijsku polugu protiv SAD-a”, prenosi web stranica Market Watch.

Potencijalni scenarij mogao bi se dogoditi jer se američki Federalni sustav rezervi suočio s neviđenim mjerama uslijed krize COVID-19. Sustav je već gotovo na nula zbog čega je pokrenut program neograničene kupovine državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira.

U prvom tromjesečju više od 2000 milijardi dolara uliveno je u nacionalno gospodarstvo kako bi se pomoglo njegovo funkcionisanje.

U tom je kontekstu CNBC citirao analitičare Standard Chartered banke krajem svibnja čime bi sustav konačno mogao prebaciti referentnu stopu na negativan teritorij u slučaju „razočaravajuće stope ekonomskog oporavka i iscrpljivanja drugih opcija politike“, što bi se moglo koristiti kao krajnje sredstvo.

Očekuje se da će Federalni sustav objaviti danas svoju odluku o ključnoj stopi, a već se predviđa kako bi stopa ispod nule u konačnici mogla rezultirati devalvacijom dolara, što može zauzvrat ulagače odvratiti na oslanjanje na američku nacionalnu valutu.

Kina navodno razmatra korištenje vrijednosti svojih američkih obveznica

Primjedbe analitičara Standard Chartered banke uslijedile su nakon što su novine South China Morning Post (SCMP) izvijestile da će Peking u sljedećih nekoliko mjeseci možda odlučiti smanjiti „svoje veliko vlasništvo u vrijednosnim papirima SAD-a“ kao odgovor na bilateralne trgovinske napetosti i optužbe Washingtona  u vezi toga da COVID-19 potječe iz kineskih laboratorija.

List je citirao neimenovane izvore iz Bijele kuće koji kažu da bi, u cilju rješavanja problema s koronavirusom, konačno mogao otkazati “dio ili cijeli gotovo cijelih 1,1 bilijun dolara američkog duga kojeg vlada Sjedinjenih Država duguje Kini”.

SCMP se također osvrnuo na Cliffa Tan-a, šefa istočne Azije za istraživanje globalnog tržišta iz japanske banke MUFG, koji je scenarij nazvao “tako ludom idejom da bi ju onaj tko ju je stvorio trebao stvarno preispitati svoju sposobnost za vođenje ureda”.

“Mi na ovo gledamo uglavnom kao na politički zaplet u vezi ponovnog izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa i ciničnim, jer bi to uništilo financiranje deficita saveznog proračuna SAD-a”.

Iris Pang, glavni ekonomist velike kineske ING banke, zauzvrat je sugerirala da će Peking pokušati brzo riješiti dug kojeg SAD ima prema Kini bez razmišljanja o drugim eventualnim štetnim mjerama protiv Washingtona.

SCMP je u tom smislu napomenuo da je Kina u stanju “izazvati pad američkog dolara i financijskih tržišta, preplavljujući tržište američkim državnim vrijednosnim papirima, što bi smanjilo cijene američkih obveznica”.

Ovaj bi scenarij, međutim, “također pokrenuo globalnu financijsku katastrofu, te bi naštetio i Kini”, navode novine.

Ministarstvo financija SAD-a u međuvremenu je u svom izvješću navelo da je je suma obveznica u rukama Kine u veljači pala na 1,09 bilijuna USD, s vrhunca od 1,32 bilijuna USD iz studenog 2013. Peking je trenutno drugi najveći svjetski vlasnik američkih državnih obveznica nakon Japana; s posjedovanjem američkih, vrijednosnih papira u iznosu od 1,26 milijardi USD.

Čega se Kina ustvari boji i što nitko ne govori?

Sve gore napisano je agencijska vijest koja prenosi mišljenje raznih eksperata, samo što nitko ne govori čega se doista Kina boji, jer stare američke obveznice donose višestruko veći prihod nego bilo koje druge na svijetu?

Postoje dva razloga za strah: američko jednostrano brisanje kineskog vlasništva nad američkim obveznicama i inflacija američkog dolara.

Jednostrano brisanje obveznica bi bila klasična pljačka i proglašenje rata. Ova mogućnost postoji, ali je malo vjerojatna iz više razloga. Kina je svjetska proizvodna i nuklearna sila. Bilo kakvo otimanje bi završilo loše za obje strane. S druge strane, Sjedinjene države bi izgubile svjetsko povjerenje i to bi učinilo više štete Americi nego Kini. Amerika ne može voditi rat protiv cijelog svijeta, jer bi došlo do implozije, već “podgrijanog”, američkog društva.

Inflacija je doista problem za Kinu. U slučaju da FED odluči devalvirati dolar do krajnjih granica, američke obveznice u rukama Kine ne bih imale više vrijednost koju imaju danas. Čak i da ih ponudi na tržištu kapitala, više ih nitko ne bi kupovao zbog mogućnosti daljnje inflacije. U ovom slučaju Amerika bi morala osmisliti novi način financiranja jer bi izgubila povjerenje, zbog dedolarizacije svjetskog gospodarstva. Možda preko unutarnjeg duga, što je također mogućnost koju već desetljećima koristi Japan.

Iz svega navedenog, ništa se veliko neće dogoditi, bar za sada. Sačekajmo da vidimo što će reći tržite za koji dan.

Zašto Kina ne smije, niti želi prodati američke obveznice?

 

FEDStandard Chartered
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Staljin
3 godine prije

Tresla se gora, rodio se miš

Siniša
3 godine prije

Upoređivali ameri satelitske foto snimke parkinga bolnice u Vuhanu, Avgust 2018 i Avgust 2019 te našli da ke 2019. 100 automobila više parkirano nego 2018. i rekli eureka…COVID 19 je u Vuhanu bio već Avgista 2019.
Takođe u Bergamu su testovima došli do rezultata da ke čak 57% stanovnika Bergama bilo zaraženo COVID 19 virusom.

DJ Krmak
3 godine prije

Nista se ne bi dogodilo, tako su govorili za Rusiju i nista, prodali obveznice a kupili zlato, sve pet.

Frodo
3 godine prije

3000 dolara su moje devizne rezerve. Malo više pažnje prema brojkama one su bitne.

crodaemon1
3 godine prije

Hoće li se Kina konačno riješiti američkih obveznica? Kratko i jasno Nece

Splitexpres
3 godine prije

Kada si dužan hiljadu to je tvoja briga,a kada si dužan milijun to je briga onoga koji ti je dao?

mislim
3 godine prije

“tako ludom idejom da bi ju onaj tko ju je stvorio trebao stvarno preispitati svoju sposobnost za vođenje ureda”.
smatram isto , to bi bilo ko japanski harakiri.

hiber
3 godine prije

Potpuno nepoznavanje problema od strane autora, kao i dijela zapijenjenih navijača na ovom portalu. Ono što je bitno je: zaduženost gospodarstva USA je 260% BDP, zaduženost gospodarstva EU je cca 260%BDP, od 2008 do danas i zaduženost gospodarstva Kine je rasla i danas iznosi, prigodnih, 260% BDP. Kome su izložena gospodarstva, odnosno tko je vlasnik istih? Kineska država, svakako ne. Kineski novac akumuliran u američke obveznice potječe od velike štednje kineza (nemaju nikakvo zdravstveno, mirovinsko ili socijalno osigutanje), te trgovinskih suficita i poreza. Dakle, svaki poremećaj uzrokovao bi smanjenje prinosa i inflaciju, dakle bio bi pucanj u vlastitu nogu, a što je autor dobro uočio. Treći problem, a kojeg je Xij previdio je problem Hong Konga, a zbog kojeg sada Kini jedino preostaje tužba WTO ili povlačenje prijedloga zakona koji je nevjerojatan drugi pucanj u nogu, a nastao je kad se misli onom stvari a ne glavom. Problem Hong Konga,… Čitaj više »

hiber
3 godine prije

Nisu u vlasništvu američke države, nego privatnog kapitala. Zaduženost kineskog nefinancijskog sektora je slična kao i kod EU i USA, s time da je zaduženost u Kini od 2008 najviše rasla sa 140% na 260% i veća je od USA ( u USA je zaduzenost u istom periodu rasla sa 240% na 260%, u EU sa 240% na 270%).Dakle, pomnoži 2,6 x BDP Kine i dobiješ katastrofu, koja kaže da je Kina svoj rast financirala zaduženošća a ne produktivnošću. Dakle, Xij, za razliku od prethodnika i Denga vodi zemlju u propast, a stvari su upravo suprotne od onih kakve se prikazuju. Kao da je USA preuzela Dengove smjernice ( ne pokazuj snagu, ne preuzimam vodstvo), na način da se stvari prikazuju gorima nego što jesu a prividnim povlačenjem uvaljuju vodstva regionalnim akterima (Sirija, Irak, HongKong, EU itd)…

gost
3 godine prije

“Hoće li se Kina konačno riješiti američkih obveznica?”… Neće!

sobravia
3 godine prije

Majko draga, ,,Logično” redakcija, ova katastrofa od članka vam nije trebala. Ovo je copy-paste reakcija.
Kao da je dijete pisalo. Oprašta vam se i imate lajk, jer su ovakvi članci rijetkost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI