fbpx

Zašto Kina ne smije, niti želi prodati američke obveznice?

Američke obveznice i Kina

Često ispod članaka gdje se spominju sukobi Kine i SAD-a, čitamo komentare o mogućoj prodaji američkih obveznica koje su u posjedu Kine. Mnogi misle da će Kina prodajom američkih obveznica ugroziti Sjedinjene države, međutim to nikako ne stoji. Evo i zašto…

Ovaj kratak članak ima za cilj objasniti jednostavnim riječima što su državne obveznice, kako se i zašto kupuju i na kraju, kada se prodaju.

Poštujući propise nacionalnih središnjih banaka, države se danas financiraju na tržištu kapitala. Ukratko, kada državi treba novaca za pokrpati proračun, nacionalna središnja banka ne može “tiskati” novac i posuditi joj ga direktno. Sve mora ići preko banaka.

Drugu mogućnost koju ima država je izdavanje državnih obveznica. Kupujući države obveznice, kupac potonjih, najčešće stječe pravo na određene prihode, jer je državi, na neki način, posudio novac. Ti su prihodi izraženi u procentima i mogu se isplaćivati svake godine.

Primjer: Sjedinjene države ponude obveznice u vrijednosti 1 milijarde. Svakome tko kupi obveznice, Sjedinjene države jamče prihod u procentima. Ako SAD ponudi 3% na godišnjoj razini, vlasnik obveznica ima pravo na 30.000.000 dolara svake godine. Nešto kao oročena štednja o kojoj već sve znamo.

Pretpostavimo da Kina ima američkih obveznica u vrijednosti od 1.100 milijardi, koje je kupila prije koronakrize. Prihodi od kupljenih obveznica prije krize su bili puno veći, nego danas koji iznose samo 1,3%.

Treba napomenuti da gotovo sve europske obveznice danas imaju negativnu kamatu. Dakle, ako kupite obveznice neke euro članice vaš novac se neće oplođavati, nego će se topiti.

Vratimo se na Kinu. Kina na američke obveznice u vrijednosti od 1.100 milijardi, vjerojatno ubire svake godine oko 33 milijarde dolara. U slučaju da ih ponudi na tržištu kapitala, američke obveznice s visokim kamatama će biti kupljene preko noći jer donose visoke prihode. To neće izazvati inflatorni efekt, niti će umanjiti potražnju za dolarima jer Sjedinjene države, kako smo gore vidjeli, imaju pozitivne kamate. Dakle, Kina bi iznova morala kupiti američke obveznice s nižim procentom prihoda od onoga što je imala ranije.

Rezultat prodaje američkih obveznica će biti kineski gubitak i veliki dobitak za novog vlasnika američkih obveznica. Vjerojatno bi razni američki fondovi tipa BlackRock sve pokupovali.

Iz gornjeg primjera smo vidjeli da Sjedinjene države pozitivnom kamatom stvaraju veliku potražnju prema dolaru. Potražnju dolara za kupovinu nafte, sada je zamijenila potražnja dolara za kupovinu američkih obveznica koje jedine donose prihod usred koronakrize.

Uz solidne prihode, vlasnici američkih obveznica “usput” sklanjaju novac na sigurno dok gospodarska krize ne prođe. Dodamo li tome da su Sjedinjene države najveći kupci kineskih roba, odgovor na pitanje isplati li se Kini prodavati američke obveznice ili ne, odgovorite sami.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
105 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Kaj Amerika još nije kineska?

Alex
Gost
Alex
4 mjeseci prije

😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

kapitalistička zloupotreba
Gost
kapitalistička zloupotreba
4 mjeseci prije

Ne, Kina baš ne smije imati američke finansijske instrumente!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
4 mjeseci prije

Ne isplati se, cilj je primorati ih da prodaju obveznice koje imaju.
U tome je bit, poanta cijele priče – zato se pregovara, zato se spušta cijena nafte (Rusija, reverzibilno), zato postoji korona kriza.
Dok ne ide milom ide silom…

PPP
Gost
PPP
4 mjeseci prije

Upravo tako. Sve što se priča, treba raditi suprotno. Samo lud prodaje stare američke obveznice u današnje vrijeme.

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

Zabranio im je Bily Gates.

Oἰκονομία
Gost
Oἰκονομία
4 mjeseci prije

Odlicno objasnjenje za stanje gdje svi ovise o svima.

Weteran
Gost
Weteran
4 mjeseci prije

Hmmmm
A šta bi se desilo da Kina obveznice koja košta Jedan Dolar iznese na tržište i proda za, recimo, Jedan Cent !?
🙂

Halo
Gost
Halo
4 mjeseci prije

To je kao da ti meni prodaš svojih 100 € za moj 1 € pa se smiješ i pričaš okolo kako si me zaj*ebo. 🙂 🙂 🙂

Isto Ime
Gost
Isto Ime
4 mjeseci prije

za jedan cent? Tad je drzava USA bankrot! Kako je ono bilo sa Argentinom?

Toso
Gost
Toso
4 mjeseci prije

E dragi weteran bas u tome je problem jer je realno stanje takvo kako si postavio pitanje. A meni se cini da jih niko ne bi kupio po jedan cent. Ono o kamatima je prica za malu djecu…Kamate se isplatuju ali meni se cini da kina nije dobila ni centa od ovih kamata. Zato su jih Rusi i druge nezavisne drzave htjele prodati ali jih nisu puno prodali jer jih niko nece kupiti.To ti dojde tako kad novac bacao kroz prozor. Moje mialjenje…

Doca
Gost
Doca
4 mjeseci prije

Rusija je uspela prodati oko 90% duga.
Trenutno su na nivou od 10-15 milijardi jer morju imti deo rezervi u $$$.

Pre 18-24 meseca su bili na oko 110-115 milijardi

tošo
Gost
tošo
4 mjeseci prije

No ako su jih toliko prodali onda su jih veliko a sad prodaj ti 1 biljon kome češ prodat ovoliku vsoto a sa druge strane šta bi to značilo za ameriku…Jedino ako jih sami odkupe a tu su več špekulacije,,,

tedi
Gost
tedi
4 mjeseci prije

Pa drze dolar za usi,Trampovo Amerika frst,je $ kuci , a on ce imati vrijednost. Zapad ce imati energente ili neku robu za sta ce biti potreban $,ako ga nemas sta imas za ponudu,a oni uzimaju najvrednije.Ovako pokazes obveznice i cijenkanje.Jer to je americki dug,bez veze na kamatu,pa znamo to kao ovrha,vec si pola otplatio ali sve ti uzmu.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
4 mjeseci prije

Bitnije od ove teme je novo svjetsko zaduživanje u dolarima.
Vlasnici papirića trebaju namaknuti dolare koje ne žele Kina, Rusija i Iran…
Ovce, ovce….. stoko sitnog zuba.

Tek---
Gost
Tek---
4 mjeseci prije

Nisam ni malo pamerniji, moje pitanje je jel amerika printira$

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Ma kakvi. Stampaju neki privatnici, pa dolare dobije Blek Stena da dijeli jaranima, a 10% dace i narodu.

Doca
Gost
Doca
4 mjeseci prije

FED je konglomerat od 14 banaka koje igraju ulogu Centralne Banke (kao EBC u EU). Oni praktično sami sebi izdaju novac (iliti štampaju ga).
3,000 milijardi $$$ koje su upumpali u sistem zbog corone su uravo naštampani.

Medo
Gost
Medo
4 mjeseci prije

Gospodo da li vam je slučajno poznat ovaj clanak. Pocinjete sami sebi s oproštenjem pišati i srati u čizmu. A takvih članaka je bilo još.
https://www.logicno.com/vijesti/kina-prodaje-znatne-kolicine-americkih-duznickih-obveznica.html
Da kina sgurno neće to napravit u komadu tako dugo dok ne poveca svoju potrošnju, 1,5 milijardi mogucih kupaca. Cilj je to postici do 2025. ali zbog svega malo budu prolongirali. Stoga da, Ameri se igraju vatrom i ne da bi se mogli opeći mogli bi zgoret.

L. R.
Admin
Famed Member
4 mjeseci prije

Poštovani Medo,

Radi se o agencijskoj vijesti od prije godinu dana. Tekst kojeg sada čitate je autorski i nije prenesen s nekog portala.

Zasigurno na portalu ima oprečnih mišljenja unutar članaka, ali svakim danom idemo korak dalje.

Nastojimo biti bolji, ali zasigurno smo daleko od 100% objektivnosti, koja praktično ne postoji.

Hvala na razumijevanju.

Mercury
Gost
Mercury
4 mjeseci prije

@ L.R.

Ja do sada nisam dao mišljenje na novu politiku portala, ali evo čisto što to primjerice znači za mene, a vjerujem i za veliku većinu drugih čitatelja.

Ovaj portal je bio izvor informacija koje je prije trebalo skupljati na 100 strana. Sada Portal želi smanjiti količinu tih informacija i koristiti 50% materijala koje primjerice Index koristi. Matematika je vrlo jednostavna. Čitatelji su izgubili 50% materijala koji su prije dobivali. A taj dio je kompenziriam smećem koje i na Index-u možemo čitati. Matematika je jednostavna. Prepolovili ste vlastitu vrijednost tjerajući takozvanu neutralnost koju ne tjera niti jedan drugi portal. Bili ste unikat po materijalu, sada ste samo blijeda krpa utopljena u hrpu drugih portala.

To se mene svakako ne tiče, ali bih zaključio po komentarima da sve manje ljudi komentira i brojkom i frekvencijom. Možda se varam jer ne znam gdje bih to pogledao, ali vrijeme će pokazati.

L. R.
Admin
Famed Member
4 mjeseci prije

Poštovani Mercury,

To je vaše mišljenje kojeg respektiramo, ali vam moramo reći da niste u pravu.

Našu smo vrijednost povećali u što smo sigurni jer smo analizrali statistike.

Sutra će te čitati jedno obraćanje redakcije koja će iznijeti vrlo interesantne informacije.

Od prvog dana smo jasno naveli tko smo, što smo i kako ćemo raditi.

Portal Logično neće biti glasilo Kine, Rusije, Amerike, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja.

Kako ste i sami rekli, to svi rade, a jedino mi prenosimo obje strane.

Tako će i ostati.

Svako dobro i čujemo se sutra.

Redakcija.

Mercury
Gost
Mercury
4 mjeseci prije

@ L.R.

Kao što rekoh, možda se varam vezano za statistiku, ali sam i rekao da se to mene ne tiče. Inače, kvantiteta u većini slučajeva ne znači kvalitetu. Povećali ste svoje prihode, a ne kvalitetu. Ali točno ste se izrazili kada ste rekli “vrijednost”, a od te “vrijednosti” čitatelj nema nikakve koristi.

Ali za mene ste izgubili 50% vrijednosti. Plus sada sam prisiljen pročitati prve 3 rečenice članka da bih vidio iz koje perspektive je pisan članak. Naravno, to mi ne pada na pamet.

Davor
Gost
Davor
4 mjeseci prije

Slažem se ,bili su nekada žešći,postali su “mlaka voda” između mainstrem medija i alternative,očito su dobili po prstima. Kad želim znati što se događa u svijetu, tad čitam Bibliju…
Svakako nije Biblija draga svakome…Ali tko je žedan čiste vode istine, neka protrlja Bibliju ,ja sam je pročitao 9 puta, te me novinari nemogu zamantravati. Iz perspektive biblijskih proročanstava mi je lakše procijeniti kako stojimo u struji vremena, u usporedbi s onim što čujem na alternativnim mjestima.
Uvijek je najbolje piti vodu na izvoru,a Biblija(Božja Riječ) je definitivno izvor informacija,čista i nezagađena, a ovo ostalo je kako priznaje L.R. redakcija,”daleko od 100% objektivnosti”,tj. zagađena voda pod utjecajem đavolskih korporacija. Biblija je najčitanija knjiga svih vremena,te najprevođenija ( prevođena na preko 2000 jezika i jezičnih dijalekata) Za dobro razumjevanje Biblije,kao pomoćno sredstvo preporučujem Android aplikaciju JW Library.

Nik
Gost
Nik
4 mjeseci prije

Portal Logično neće biti glasilo Kine, Rusije, Amerike, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja. Ja sam mozda bija medju prvima protiv sta se ode velicala kina rusija u svemu (normalno da sam navija u nepostenom ratu u siriji za ruse i asada) itd ali zato nisan tija puno ni komentirat…tija san da se cuje i drugi glas i smetalo mi je sta je sve rusko da je super a takodjer i kinesko ali bija bi neposten da ne recem i vidim da se prominila politka u logicno ..da li je dobro ili lose vidit cemo, na citateljima je da same odluce jer uvik san smatra da ode ima bar 80 posto ljudi koji razmisljaju svojom glavom sto cjenim ne kazem da se uvik slazem s njima a sta se tice prve recenice koliko mi je poznato ode su se lipili avatari putina, crvene zvjezde i onog naseg zaboravija san se kako se zove….zato nemojte mi govorit da niste naginjali na jednu stranu i di triba i di netriba….ovo ne znaci da ne mislim da vecina zla dolazi sa zapada to i dalje mislim ali da se kod vas nista ne minja nemojte nam vridjat nas zdrav razum…

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
4 mjeseci prije

lipo si to napisa..ko iz libra Marka Marulica

Slavonac
Gost
Slavonac
4 mjeseci prije

Logicno,mene ste obrisali rad zeljeza u Njem.madein Kina.Ja znam davi imate citatelja80%protiv Amerike i EU.Mi pastiri imamo isto neko demokratsko pravo,koji smo jeli sedeseti Americko mljeko u prahu i ucili Ruski jezik.Fasizam i Komunizam,su isto zlo po demokracija.

Sparkling
Gost
Sparkling
4 mjeseci prije

@Mercury
Samo bi se nadovezao na tebe. A gdje su nestale one dobre analize Gosp. Babića?

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije

Dobre analize g.Babica su se preselili na portal Zuckerberga, poznatiji kao facebook. S obzirom da nitko normalan tamo nema što raditi, tako moze “slobodno” pisati, a bez straha od suprotnih komentara. U svakom slučaju gubitak i za Logično i za Babića.

njofra
Gost
njofra
4 mjeseci prije

Valjda je (u) karan_teni…….zarad analiza 😀 😀 😀

Mikojan
Gost
Mikojan
4 mjeseci prije

Sparkling, nitko nije nezamjenjiv, koga nema bez njega se mora.

ray
Gost
ray
4 mjeseci prije

Bravo, 120% istinito

sefviwerigfbweirgfveriwfqwerfgvqerg
Gost
sefviwerigfbweirgfveriwfqwerfgvqerg
4 mjeseci prije

Pa več napise piše umjetna stoga…………………….

Stock
Gost
Stock
4 mjeseci prije

Da bi se izbjegli nesporazumi ove prirode, predlazem vam da, ispod prenesenog texta, postavite i link sa kojega ste ga preuzeli.
Često sam i sam bio u nedoumici da li text proces neke osobe inicijalima L.R. (kao ovaj na koji je ukazao Mercury) ili je samo prepisani materijal.
Često se desavalo i da vasi novinari potpisu text koji su ocigledno preveli googlom.
U par navrata sam reagovao na takvo neodgovorno i dugorocno kontraproduktivno ponasanje urednistva.
Nadam se da cete ovo primiti kao konstruktivnu kritiku.

Mr.No
Gost
Mr.No
4 mjeseci prije

@guest_414467 Stock: baš tako.Veliki broj,ako ne svi komentari su (ovaj tekst)- prva liga.Logično je bilo nešto malo ko ponijelo.Još se otimaju,nadajući se da ovce čitači nemaju dovoljno daha i volje i drugih izvora ,pa su furali po svome.Uvidjeli su da bi Marko mogao na Kosovo kasno da stigne,pa mijenaše taktiku.ALI,pošto mi sa ovih prostora imamo i tu stranu opraštanja,čak i jako izraženu,mislim da im se treba dati prilika za popravni,jer eto godina još nije završena.Do njih je.Inače,ovaj tekst i nije taakkoo loš bio.P.S.Ako nam svima žele dobro i milosti imaju g.Babiča bi mogli komotno ,,nekako s proljeća” da aktiviraju.Pozdrav.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

L.R.
“Nastojimo biti bolji, ali zasigurno smo daleko od 100% objektivnosti, koja praktično ne postoji”.
U potpunosti vas u tim nastojanjima podržavam. U odnosu na druge, niste baš toliko daleko od nedostižnih 100%.

Bekša
Gost
Bekša
4 mjeseci prije

Poštovani Medo :-).Ko zna i želi naći će u ove dvije riječi puno toga 🙂

promatrac
Gost
promatrac
4 mjeseci prije

Okay ako se zeli objasniti sto su obveznice. Problem je kod onih kojima je to gradivo s faksa, karijere ili hobija. Pogledate li trendove, vidjet cete da je jos od kraja drugog svjetskog rata prihod na obveznice u padu.
Negativna stopa nije nista lose. Umjesto kupnje drzavnih obveznica, povecana je potraznja noivca za investicijama jer zajedno s negativnim prinosom na obveznice pada intere za cuvanjem novca.
Vrijedi zavidjeti onima kojima je glavna valuta svijeta ujedno nacionalna valuta,. Cijeli se svijet zaduzuje u njihovoj valuti.

I usput, Babiceve su analize bile pristrane a kritika neobjektivna.

Miles Davis
Gost
Miles Davis
4 mjeseci prije

SAD i Kina – “Neprijatelji” koji se već 30 godina klade na obostranu korist i bogatstvo.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Samo polako. Prvo se treba riješiti dolara kao međunarodnog platežnog sredstva.

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

je .
i kad se riješimo dolara ,ja ću da izdam svoju valutu papirnu i kripto , pošteno bi bilo da ta moja valuta bude priznata kao međunarodna .
i kao novi gospodar ,obečajem bit ću dobar.

Miles Davis
Gost
Miles Davis
4 mjeseci prije

SAD i Kina- “neprijatelji” koji se već 30 godina klade na bogatstvo onoga drugog.

basso
Gost
basso
4 mjeseci prije

Tacno je da Kina jos uvijek ima interesa da ne prodaje americke drzavne obveznice,ali se to moze promijeniti,i prije nego sto se misli.Onog trenutka kad se nafta ne bude vise kupovala/prodavala u dolarima,sa svjetskom rezervnom valutom je gotovo.Amerikanci polako gube kontrolu nad proizvodjacima nafte,a i ne mogu vise bombardovati koga hoce da zastite petrodolar.Zato i pjene,prijete svakome,uvode sankcije,lazu jer znaju sta ih kad tad ceka.Kina svake godine prodaje pomalo americke obveznice,jer zna da ce kad tad doci vrijeme da ce se za tih 33 milijarde dolara kamata moci kupiti jedna rezervna guma za Teslu 3.

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

basso
Nad kojim proizvođačima nafte je usa izgubila kontrolu?

Nenad
Gost
Nenad
4 mjeseci prije

I Saudijska Arabija prodaje naftu Kini za Juane a poceli su da rade i neke prodaje nafte za robu. Mislim da su spremne za slicnu trgovinu sa bilo kojim kupcem. Sta se desava sa Libijom, Venecuelom i Iranom sumnjam da neko i zna. Zemlje izvoznice koje se drze dolara su pretrpjele ogromne gubitke (norveski naftni fond je izgubio 20% vrednosti pre korone). Sve u svemu nastao je haos koji niko nemoze da kontrolise tako da je u ovoj situaciji o Americkoj kontroli bilo cega glupo i pricati. Uostalom drzave su zatvorile granice. Pokusavaju da povrate kontrolu unutar granica a u medjunarodnoj trgovini ce poceti vaziti neka nova pravila kad se granice pocnu otvarati.

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

Saudijska Arabija prodaje naftu Kini za Juane
prvi put to čujem .nenade odakle ti te informacije?

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

jbt pitam za informaciju ,niko mi je ne proslijedi, ali zato dobijem5 minusa.
nije mi jasno?

Nenad
Gost
Nenad
4 mjeseci prije

https://www.zerohedge.com/news/2017-09-02/de-dollarization-accelerates-china-readies-yuan-priced-crude-oil-benchmark-backed-go
Citao sam jos davno u zerohedge.com Nemogu sada da nadjem clanak. Ovaj je slican s fjucersima u juanima vezanim za zlato. Inace bude dosta puta u komentarima na clanak sve sa linkovima.

basso
Gost
basso
4 mjeseci prije

Puntamika
Libija,Irak,Iran,Venecuela,Alzir,Angola,Gabon.Nigerija,Rusija,Sirija,Meksiko ne primaju vise naredjenja od amerike.

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

Libija je pod kotrolom evropljana i usa isto kao i puste miljarde libijskih dolara po zapadnim bankama naftu i pliin prodaje za eure i dolare većinom
Iračka nafta je sva u stranim koncesijama za dolare
Venecuela ne kontrolira ni samu sebe ćak su je i rusi otkačili jer stvara gubitke.
Alžir je nešto samostalan
Gabon i nigerija su još uvvijek u kolonijalnom statusu kao i njihova nafta
Rusija ima mješovito vlasništvo nad naftom i plinom
Sirija ne izvozi ništa
Mexiko izvozi samo nemam podataka o vlasničkoj strukturi, oni su usa dvorište tako da nije teško pogoditi tko ih kontrolira.

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

basso

Pa nad jednim nisu sigurno izgubili: nad SA.
Navodno su Reotersu priču potvrdila 4izvora: Trumpy nazvao MBSa i rekao – da će povući am.vojnike (3000) iz SA. Točnije, zaprijetio je da će pristati na zahtjeve dva kongresmena/ zakon koji govori o tome…i eto. SA pristala smanjiti proizvodnju.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
4 mjeseci prije

Zašto Kina ne smije, niti želi prodati američke obveznice?

Kina se sve više pokazuje kao američki tehnokratski eksperiment budučeg svetskog društvenog poredka, u kojem če se nadzirati svakog pojedinca. Želje po robotizaciji svetske ekonomije če dovesti do nasilnog smanjenja ljudske populacije po celom svetu. Kabala bildergerga ne želi biti samo jako bogata, nego želi ljudima vladati po principu bogova. To su mentalni degenerici i vrlo zločesti ljudi. Svi njihovi preci su bili gangsteri, zločinci, prevaranti i lopine.

Alex
Gost
Alex
4 mjeseci prije

Nilada se sva jaja ne drže u istoj košari. Tako Kina ima i drugih obveznica, kupuje zlato, kriptovalute, a također skladišti naftu. Europske obveznice su trenitno pušiona, američke nose prinos, a zlatu cijena raste. Međutim već sutra se može sve okrenut naglavce. To je rizik, ali su za svoje džidže Kinezi prošli bogovski. Vremena su se promjenila, Kinezi prodaju high-tech, pa je ostatak svijeta postao oprezan, a kineska ekonomija pada i raste sa ostatkom svijeta. Stog nema drastičnih poteza sa kineske strane i neće ih ni biti…poznata kineska politika malih koraka…najbolji rezultati.

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

Alex
Napali su vijetnam i izgubili, okupirali su tibet i uništili tibetanski narod i kulturu, okupirali su dijelove Indije, o virusu neću ni pričati, njihov cilj je 100% hegemonija, Želja za neograničenom vlšću se vidi iz imenovanja ija za doživotnog predsjednika , novi Mao CE Tung, samo puno pohlepniji.

Slavonac
Gost
Slavonac
4 mjeseci prije

Logicno,ima jedna vjest iz Njemacke o Kineskom zeljezu.Gradi se most sa autoputem kod Liverkusena,kupili zeljezo iz Kine.Sad nakon godinu dana utvrdili da nema propisanu tvrdocu.Raskinili ugovor,i ostaje ona prica.Jadan je onaj koji vjeruje i kupuje madein Kina.Kad su komunisti imali morala i govorili istinu..

Medo
Gost
Medo
4 mjeseci prije

Ajd budi ljubazan pa stavi poveznicu, ni to neki pretjerani napor.

EU dismr
Gost
EU dismr
4 mjeseci prije

Medo, 🙂 baš si zahtjevan .. 🙂

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Pod jedan nisi Slavonac, pod dva lažeš. Kosooki su isporučili točno ono što je potpisano. Niti manje, niti više.

Moslavac
Gost
Moslavac
4 mjeseci prije

Slavonac, polako. Ako je istina ono sto si napisao, moguce je da postoji i druga strana medalje!?
Podsjetilo me to na situaciju sa betonskim zeljezom devedesetih u Hrvatskoj. Zbog nemogucnosti nabavke zeljeza iz Zenice i trgovaca i “trgovaca”, na trzistu je bilo neko vrijeme zastupljeno samo zeljezo iz uvoza. Sto zbog nestasice, sto zbog pohlepe, “smanjenja troskova” izgradnje kupovalo se jeftino zeljezo koje dolazilo iz Ceske i Rumunjske. Zeljezo kao zeljezo je bilo uredu, samo, to zeljezo nije imalo kod nas propisanu kvalitetu, odnosno objekti nisu bili projektirani i dimenzionirani na karakteristike tog uvoznog zeljeza. Investitorima i izvodjacima je bilo stalo samo do cijene, ali im nije padalo na pamet preprojektiranje objekata i nuzno povecanje kolicine u izvodjenju.
Mozda bi se u ovom konkretnom slucaju trebalo pozabaviti CIJENOM tog kineskog zeljeza.
Tko je i zasto kupio bas to zeljezo samo zato sto je najjeftinije?
To je tako kad se ne postuje struka! Da su investitori i izvodjaci odmah rekli da ce kupiti zeljezo na kineskom trzistu, projektanti bi projektirali sa tim zadanim karakteristikama.
Zivio kapitalizam, zivio biznis, zivio diletantizam! 🙁

Mikojan
Gost
Mikojan
4 mjeseci prije

Slavonac, dolasko jugoša a među njima si i ti došla je i korupcija, misliš da nije prije ugovora postojala kontrola kvalitete, sigurno je, sad su ih uhvatilli u prevari pa će im Kinezi morati isporučiti ono za što su potpisali i možda im još plate da dovrše taj posao. Tko će u kini ostati bez glave a tko u njemačkoj ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
4 mjeseci prije

Da si Kina i da iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu svojim izvozom u SAD zarađuješ gomile dolara, što bi učinio s tim dolarima? Ok, možda bi za početak slagao na palete i dovodio partijski vrh da im se dive. Onda bi vjerojatno pomislio – kako bi s tim dolarima zaradio tamo gdje se može. I onda ti pod ruku dođe američki oglas Prodajemo državne obveznice i garantiramo toliku i toliku godišnju kamatu. Ti zato jer si Kina i zato što znaš da te SAD ne podnosi lijepo kupiš američke državne obveznice i kamatariš ih, zarađuješ na činjenici da imaš dolare.
S drugim dijelom dolara preko svojih državnih banaka kamatariš sve po svijetu gdje si otvorio svoju banku (od deset najvećih banaka na svijetu, prve četiri su kineske), dijelom kupuješ luke, poduzeća, ili Afriku cijelu.
Kini ne pada na pamet rušiti dolar dok god dolar ima kupovnu moć po svijetu. To je sukus priče i gornjeg teksta.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije

Da Alerik ako sve gledaš kroz ekonomiju ali sam nebrojeno puta naglasio da je ekonomija uslov opstanka za male ali za velike igrače i sretstvo pritiska. Uzmi recimo sadašnji naftni rat – obaranjem cene nafte Rusija šteti svojoj ekonomiji. Želi da se oslobodi konkurencije – zašto to nije uradila ranije već je izabrala baš ovaj momenat kada niske cene nafte dodatno guraju nizbrdo američku ekonomiju?

Kada su igre moći u pitanju ekonomija je samo koristan alat, svi oni koji to ne mogu da prihvate nikada neće shvatiti prava kretanja u geopolitici. Zato mnogi ne mogu da prihvate da je Rusija svesno žrtvovala ekonomiju 90tih kako bi dobila na vremenu da sprovede politiku koja ih je dovela do današnjeg stanja. Ako se svet posmatra samo kroz profit mnogo toga će promaći nezapaženo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
4 mjeseci prije

shumadinac
To o Rusiji, Jeljcinu koji je omogućio dolazak Putina, sam u nekoliko navrata već spominjao.
Rusija na početku pada cijena nafte je mogla igrati na kartu osiromašenja konkurenata, ali nakon zaključavanja svijeta i drastičnog pada potrošnje nafte je mogla samo, poput ostalih gledati kako im se sve projekcije u vezi s naftom raspadaju. Dakle, nitko od naftnih igrača nije vodio ovu igru, igra vodi njih. A tko stoji iza te igre, e to je pitanje.
Koji god odgovor bio, postcorona svijet će biti i svijet sa sasvim drugačijim odnosima, pa i geopolitičkim.

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

Son of Alerik
” A tko stoji iza te igre, e to je pitanje.”

Londonski City.

promatrac
Gost
promatrac
4 mjeseci prije

Cemu mistificiranje OPECa? OPEC je oligopol kao i primjerice automobilska industrija. Rusija nazalost nema vodecu rijec u OPECu.
Zar nisi primjetio povecanu agresivnost tzv. zelenih, sto mislis odakle to dolazi i tko drzi rijec nad oligopolom?
Mozda je jos bolje pitanje s kojim je ciljem Henry Kissinger savjetovao ranije administraciju? Odgovori su uvijek isti.

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

shumi
niske cene nafte dodatno guraju nizbrdo američku ekonomiju?
nisam baš siguran u tu tvrdnju. lako može biti i obrnuto.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije

Mislim, obrnuto bi bilo kada bi Amerika imala ozbiljnu proizvodnju kojoj bi koristile niske cene nafte. Ovako im propada i naftna industrija koja je donosila bar nešto.
Bar da su zadržali proizvodnju sirovina za farmaceutsku industriju koje se većinom zasnivaju na nafti (!!!) ali i to moraju da kupuju od Kine…

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

je ali tramp je rekao, vratimo proizvodnju u ameriku,tako da …

promatrac
Gost
promatrac
4 mjeseci prije

Realna ekonomija je mehanizam ponude i potraznje.
Spekulativna ekonomija je dogovorena ekonomija.
Ne znam vise Shumi koliko puta ti moram osnove ponoviti. Ako zelis dat cu jednostavno bojasnjenje za laike kako ekonomija funkcionira. Nije sramota pogledati, tim vise sto objasnjava analiticka legenda, Ray Dalio, izvrsni direktor Bridgewatersa.

Mate
Gost
Mate
4 mjeseci prije

Što ako količina američkih obveznica koje se ponude na prodaju bude tolika da izazove inflaciju obveznica?

octopus
Member
Famed Member
octopus
4 mjeseci prije

Onda moraš kupiti američko demokratsko oružje ili gmo soju, kukuruz, a ako to ne učiniš imaš prijetnje vanjskotrgovinskim sankcijama..:-)).

Gordon J. Freeman
Gost
Gordon J. Freeman
4 mjeseci prije

Kako se onda mogu zaduživat države čije državne obveznice, kao recimo evropske, su negativne?

Medo
Gost
Medo
4 mjeseci prije

Jednostavno. Kupis jednu po 10 eura negatvna kamata je 0,01% ali tu obveznicu mozes prodat jer njima vrijednost raste, za 15 eura nakon godinu dana. Mozda sam krivo razumio al mislim da to tak ide.

Mate
Gost
Mate
4 mjeseci prije

Pitanje za admina. Prekjučer sam pokušao objaviti komentar na članak “Vladimir Putin, identično Zapadu, produžio karantenu do 11. svibnja”.
Moj komentar nije bio objavljen uz automatsku poruku kako treba proći cenzuru prije nego se odobri. Evo, sada objavljujem bez prepreke. Zbog čega koji put treba čekati cenzuriranje a zbog čega ne?

ray
Gost
ray
4 mjeseci prije

Hah kakav clanak…ako ce ostati bez njih (a preti im se plenidbom), cak i ako je rizik 1%, vise se isplati prodati.
Sa tih 1 trilion dolara Kina moze pokupovati imovinu po svetu i pozajmiti drugim zemljama novac, i zaraditi mnogo vise od 1.3%

Ta kupovina je usluga koju je Kina ucinila za SAD zbog prevelikih trgovinskih deficita, 1.3% prinos ne pokriva inflacioni efekat na dolar koji u zadnjih 5 god iznosi oko 2% godisnje, sto znaci da Kinezi na svaki moguci nacin gube pare.

Tankoza od clanka, sto bi rekli neki, jedan od najlosijih koje sam procitao na Logicno

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

win- win. zašto to kinezi uvijek govore. zato što to nikad u zadnjih 100-200 godina kinezi nisu doživili.
a sila jesu i znaju da će ih ovi sa zapada opet na..ziti.
a isto tako putina se nevoli jer za vrijeme jelcina su pravili orgije u rusiji. a kad je došao putin nikako da skine gaće nego oće da ostane junferica.

Tek---
Gost
Tek---
4 mjeseci prije

U zadnjih 10 godina dolar je izgubio dobrih 10% godisnje u odnosu na zlato. Tek nadopuna.

Tek---
Gost
Tek---
4 mjeseci prije

U zadnjih 10 godina dolar je izgubio dobrih 10% godisnje u odnosu na zlato. Ili drugim rijecima zlato je raslo dobrih 10% godisnje u odnosu na Dollar. Tek nadopuna.

sefviwerigfbweirgfveriwfqwerfgvqerg
Gost
sefviwerigfbweirgfveriwfqwerfgvqerg
4 mjeseci prije

Zlato bi moglo vrijediti do kraja godine i 2500 dolara.

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Uf, autor.. ostavi se ovakvih tema. Mogao si čitateljima bar reći i nedostatke izdavanja državnih obveznica, recimo: kako djeluju na domaću ekonomiju? Što kupac može sve s tim obveznicama učiniti domaćoj ekonomiji zemlje koja je izdala te iste obveznice? Itd.

Onda, nisi spomenuo jednu važnu stvar državnih obveznica: kad je veća potražnja, onda su kamate sve manje i manje. Tako da onaj tvoj primjer od milijardu dolara sa 3% kamate godišnje je čista tvoja izmišljotina, pošto bi takva kamata uništila ekonomiju te iste države koja izdaje te svoje obveznice.

Ima tu još dosta stvari za objasniti, pa mi se ne piše roman. 😉

P***!

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

Za to razumjti treba završiti školu.

P***!

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Puntamika

Pa ja već jesam jednu takvu pohađao, i to u Zadru, na Puntamiki-Boriku.. vidi slučajnosti. 😂😘😎

P***!

Puntamika
Gost
Puntamika
4 mjeseci prije

Zadranin
Znam ja gdje si ti i radiona.

P***!

Ne brinem se ja zbog validacije nego zbog cenzure.
Poštovani
L. R

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Puntamika

Jel ti treba namještaj? Pravim ja i neistomišljenicima.. 😉😎

P***!

sefviwerigfbweirgfveriwfqwerfgvqerg
Gost
sefviwerigfbweirgfveriwfqwerfgvqerg
4 mjeseci prije

Dotle vašingtonciopost prediktivno programira (dakle to će napraviti) da se u crnoj kući (ko da ona odlučuje o bilo čemu) razglaba ideja da se otpiše tih 1100 milijardi Kini na način, to sad piše đu jork tajms, da se nađe “kineski trag korone”.

istrazuj
Gost
istrazuj
4 mjeseci prije

subaru,
generalno to (po definiciji) – ne moze ici tako.
uz to cijela prica o “prodaji obveznica” – jeste namjerno iskrivljena prica – koja je u biti jako prosta.
Baba mara bi umjesto da “proda obveznice” babi Zori – rekla prosto
– POSUDILA sam u Zore 1000 $…
– posto je Zora lihvarka – moracu jo do godina vratiti 1100 $.
.
To je prakticno isto. SAD se zaduzuje od Kine, i po definiciji – mora da vrati dug.
Nacin da se drzava koja ima problema “izvuce” – jeste da nastampa obecanu kolicinu para… Medjutim, ako iza toga ne stoji stvarna vrijednost (recimo u jabukama) – onda te nastampane pare gube vrijednost.
Prosto, drzava koja ima svoju valutu – moze prakticno samo bankrotirati u figurativnom smislu – time sto ce joj valuta izgubiti veliku vrijednost.
Grcka nema svoju valutu, pa ne moze da nastampa (kao nekad drahme) – nego je prisiljena da da sve veci dug (samo kamata na potenciju) placa u valuti koju ne posjeduje… Time cijela drzava – prakticno biva preuzeta od kreditora.

njofra
Gost
njofra
4 mjeseci prije

Koliko pamtim dolar kao glavno platezno sredstvo je uspostavljen, kao zamjena za zlato nakon onoga velikog rata. Skinuti ga po analogiji, sa trona, moze se samo opet poslije novog velikog rata. Neka me netko ispravi ako grijesim. Znam i za BretonWoods ali, po mome je to bio samo nastavak u seriji koja je dovela do ustolicenja dolara.

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
4 mjeseci prije

Samo niste napisali i da Kina u svakom trenutku može tražiti isplatu tih 1.100 milijardi dolara. Kako će ameri doći do tolikog novca da ih isplate druga je stvar.

istrazuj
Gost
istrazuj
4 mjeseci prije

“… Kako će ameri doći do tolikog novca da ih isplate druga je stvar…”
Jednostavno. Nastampace ga.
To su uradili i pocetkom 70tih kad je Nixon zatvorio “zlatni prozor”

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

Istina pa makar …

Ne može.
Obveznice imaju i datum dospijeća.

Sve to mi neznamo: koliko kakvih ima Kina u portfelju: koliko onih na 5, onih na 10 ili 20 godina. Neznamo ni stope prinosa… A ni druge parametre, pa iz ove diskusije nema – ništa.

Osim što možemo usporediti Bnd Kine i 1100 milijardi…i vidjeti koliko bi ih pogodilo da Usa nemože isplatiti DUG. 😊.

… Otvorit će im potraživanje? To je ono što narod zove “štampanje”.
Onda Kinezi , navale npr na S. Caroline – to je već netko za neš’ predlagao…nije loše.
Ja bih…Tennessee ja malo…😊

Doca
Gost
Doca
4 mjeseci prije

Ovo je jedano od najnepismenijih i najnestručnijih objašnjenja koje sam ikada pročitao.
Iznošenje velikih količina na tržište utiče na referentnu kamatnu stopu jer FED mora da učini papire atraktivnijim za ulaganje (jer niko neće da kupuje novi dug dok ima starog na raspolaganju), što indirektno diže sve kamatne stope, a kako smo naučili – to poskupljuje SVE ostale kredite, kako za državu tako i za stanovništvo.

Onda dobijete krizu solventnosti i rast nenaplativih kredita, a kako to izgleda videli som 2008, što nije bilo tako davno.
Jedina “caka” sa ovim je što se može učiniti samo jedanput i smatra se jednom od tzv. “nuklearnih opcija” u finansijama.

Ko je napisao tekst ne zna mnogo o sistemu.

Samo Malo
Gost
Samo Malo
4 mjeseci prije

Ne znaš ti čitati jer je u članku objašnjeno zašto neće i ne može doći do inflatornog efekta.

Mucke
Gost
Mucke
4 mjeseci prije

Uf,smije ili ne smije?Ocekivao sam odgovor nekih koji su bolji od mene na terenu financija ali posto ga ne vidim,ukratko.
Prvo bi trebalo naci nekoga ko je ekonomski mocan da to pokupuje a takvih je malo(prosle godine su to bili V.B. ,Njemacka,Belgija,Nizozemska i Francuska),nakon toga bi mogli(SAD) zaboraviti na neko vrijeme emisiju novih obveznica ili ih prodavat za kikiriki cime bi mogli izazvati domino urusavanje ekonomije na cijelom zapadu.Jasno je da bi teret printanja novca i nekakvog pokusaja ekspanzije u tom slucaju pao na najblize saveznike kao sto je jasno da oni to ne mogu izdrzati niti kratkorocno.
Kina to zasad nece napraviti jer bi u ovom trenutku to bilo protumaceno kao ratni cin.

STOP - HALT - STOJ
Gost
STOP - HALT - STOJ
4 mjeseci prije

Financijske sankcije protiv Kini.

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak
4 mjeseci prije

Americki fond bi kupio obveznice ..od kuda mu tolika lova? A aaaa ok…. FED je kupio papir i boju…kuzim.

Nick
Gost
Nick
4 mjeseci prije

Prognoze navedene u ovom članku, temelje se na gospodarstvu. Sve kalukulacije o prodaji američkih obveznica temelje se na pretpostavci da će Trump oduzeti kineski novac, te da kinezi moraju prodati. Pa, ni židovi nisu trebali prodati nacistima svoje imanje u Njemačkoj 1930-ih. Zar ne?

Makedonac
Gost
Makedonac
4 mjeseci prije

Jaka analiza, menjamo trice za vunu 😉
Da izvini autor, logično je moj sajt i ga poštujem, ali želim da malo autor objasni od tih stvari koje se ne preprodaju u univerziteta širom svijeta, recimo kako neka država može da štampa novac bez pokrića, a druge nemogu. Amerika može da pečata 20 000 000 000 000 $ ili EU okolo 14 000 000 000 000 € bez da ima neku veliku inflaciju. Zašto svakih desetak godina puče neki balon…
To je teška materija, ali u isto vreme je i dosta prosta.
Štampaš dolare koju su posle Breton-Vudske konferencije 1944 g. svetska rezervna valuta. Kurs dolara je fiksiran za zlato /35 $ = 1 Oz Au/, ostale drzave imaju delimično rezerve u zlato i deo u dolare. USA garantira da menja suficit dolare raznih država za zlato ako požele. Ali Ameri igraju prljavo, dok drugi rade za svoju ekonomiju, proizvodnju, stave zlato ili dolare u državnu banku kada treba da odštampaju novi novac, inace započe inflacija… , sve to u ameriku ne važi, 300 miliona amerikanca je 20 puta manje od 7 milijarda, tako da deo svoje inflacije prefrliš na ceo svet. Duri i da neka država igra česno, ne stampa novac, ako je ekonomija otvorena, opet ima 4-5% inflacije, toje od $, € piramide. Mnogo su složne te finansijske poluge, ali ako ih gledaš globalno od gore stvari su očigledne.
Tako ili inace svi znaju da ameri lažu, De Gol 1971 godine proba da smeni rezerve dolara za zlato, amerikanci anuliraju to pravilo 35 $ = 1 Oz Au, koje je realno bankrot ali od nekakve pričine dolar se ne sruši, ima i nekoliko atentata i šarenu revoluciju u francuskoj…
Ako uzmemo zlato da je etalon danas je okolo 1800 $ košta 1 trojna unca zlata, koje znaci 5100% inflacije od 1971 do danas.
Treba da imaš mnogo silnu vojsku, mornaricu da nateraš ceo svet da prihvati taj sistem, pitajte Gadafija šta se desilo sa njime kada je želeo da napravi zlatni dinar.
Sada o članku, sav novac sveta je okolo 6 puta vise ot realnih aktiva, možeš da ga imaš, večno da ga paziš u obligacije, akcije, da trošiš malo od nega, ali ne možeš da kupiš realnih aktiva, što je za prodan gore dolu je prodano, recimo možeš da složiš huntu u ukrajinu, donese zakon za denacionalizaciju, potom da stranac moze da kupuje poljoprivrednu zemlju, ali to ide sporo a višak novca je mnogo više i glavne aktive se ne prodaju svakome, čak i da ponudiš, ne daju ti, CIA, Mosad kažu ko može da učestvuje u tu privatizaciju.
Kina u početku je eksploatirala svoj narod kao jeftina radna sila kod zapadnih gospodara, ali usvaja tehnologije, i deo profita investira za svoje fabrike, nauka. Zadnjih 15 godina je na plus, koliko moze da izgradi istinske aktive, fabrike i infrastrukturu u Kinu, je izgradila. Rade, lova teče u državu, sta možeš da kupiš za tu lovu u svetu, kupiš, deo skladiraš u keš, obligacije… Nije kao u Saudijskoj Arabiji, nafta teče, živiš bogato ali za da ostaneš kralj treba da profit držiš večno u američke obligacije, inace CIA stavi novi kralj.
Do sada Kina plasirala kolko moze profita, unutar drzave, za realnu industriju, infrastrukturu, nauku, u inozemstvo svuda gde moze, ali zapad je kočio kolko moze. Zadnjih godina ako nema stada kupi u inozemstvo, moze sa tim dolarima da izgradi nesto, i grade osobeno u Africi, ceste, pruge, pristaništa, industriju, ovi drugi EU i SAD prave revolucije, paravojska primer CAR i Nigerija, ali Kina svakog dana se širi..
To je kao ona igra plešeš i kada zapre muzika, svaki treba da sedne, a ima jedan sto manje, danas recimo 100 coveka plesu a ima 16 stolova, plus zna se čiji je svaki sto, 84 coveka nemaju sto.
Kada konceptualna vlast kaže vreme je rušimo dolar i evro, i ga sruše, ubeđen sam da se to upravo događa. Inflacija, gore 80% derivata, Kina prodaje u juan ili zlato…

andrija
Gost
andrija
4 mjeseci prije

Inflacija duplo veča od doprinosa na obveznicama ,povrh svega Amerikanci misle poništiti njihove obveznice radi nadoknade štete od korone 🙂 ,dva prilično dobra razloga zašto prodati,treči je taj da isplačuju kamate iz novog duga :)))

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

obaveznice imaju dan dospiječa. i imaju ugovor o kamatama. 3%.
i sad očeš da ih prodaš prije dana dospiječa. ko će ti ih kupiti, pa kupit će ih špekulanti,ali ne po cijeni koju ti očeš, nego po cijeni kojom su oni tebi spremni platiti. a mislim da češ teško nači takvog ,koji bi ih kupio a da mu ne ispadnu jeftinije ,nego da kupi nove kod amera.

gost
Gost
gost
4 mjeseci prije

Sada je pravo vrijeme da Kina proda SAD obveznice, hahahahaha

gost
Gost
gost
4 mjeseci prije

Upravo tako, jer držanjem obveznica podržavaju nastavak tiskanja dolara

Uključi mozak
Gost
Uključi mozak
4 mjeseci prije

Koju će valutu dobiti za prodane obveznice? Forinte ili kune? 🙂 🙂 🙂

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

držanje obaveznica je do dana dospiječa.
država ih nemora prije tog dana isplatiti, bez obzira u koga su .
sama riječ vam govori obavezujem se to i to. a što i kako češ s tim ti špekulirati , libo me racku.

Tek---
Gost
Tek---
4 mjeseci prije

Može li Trump otkazati američki dug koji se duguje Kini?

Multiple Trump administration sources told CNN this week that there is an appetite to use various tools against China, the most alarming of which is the idea of retaliating against China by canceling US debt owed to Beijing, as first reported in The Washington Post.

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

može . ali se tako gubi kreditni rejting.
ako posudiš lovu a ne vratiš ,niko pametan ti više neče vijerovati.
e sad ako oni to prikažu kao naplatu štete od korone, neznam kako bi im to prošlo.
a neznaju ni oni.
poslovica kaže.
ako očeš izgubiti prijatelja , posudi mu lovu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
105
0
()
x