fbpx

Trump želi još „helikopterskog novca za Amerikance“ – Tko će to platiti?

Dolar

Nakon što su Trumpova uprava, Kongres i FED sklopili dogovor da Sjedinjene Države u vrijeme koronavirusne epidemije spase s 2000 milijardi dolara svježe „odštampanog novca“, američki predsjednik želi još „helikopterskog novca“.

Američka administracija ozbiljno raspravlja o mogućnosti drugog vala jednokratnih novčanih isplata stanovništvu u sklopu mjera potpore tijekom koronavirusne krize, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

„Možda nam je potreban drugi val novčanih isplata Amerikancima. Ja bih to učinio izravno od savezne vlade, a ne posredovanjem državnih vlasti”, rekao je Trump .

“O tome se ozbiljno razgovara”, dodao je američki čelnik.

Naglasio je da je nezadovoljan kako su isplate izvršene prvi put. Tada je novac prvo išao državnim vlastima, a one su ih same podijelile stanovništvu. Prema Trumpu, „to je trajalo jako dugo, jer su u nekim slučajevima državne vlasti imale vrlo staru opremu i računala“, što je prilično neuvjerljiv argument. Nije teško prepoznati da Trump svom predsjedništvu želi pripisati nešto od zasluga za dijeljenje novčanih pomoći američkim obiteljima, što će mu kasnije dati određenu prednost u izbornoj utrci. Ali ako stvari gledamo s Trumpove točke gledišta, to je razumljivo.

Sa svoje strane, čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće, Lawrence Kudlow, rekao je za CNBC da američka administracija razmatra mogućnost izdavanja takozvanih državnih „koronavirusnih obveznica“ kako bi prikupila sredstva za financiranje projekata protiv epidemije.

“To bi bilo dugoročno ulaganje u budućnost američkog zdravstva, sigurnost i gospodarstvo”, rekao je Kudlow.

U svojim izjavama Trump i u Larry Kudlow nisu rekli o kojim se iznosima radi.

Prema posljednjim podacima sa sveučilišta Johns Hopkins, broj potvrđenih slučajeva koronavirusne infekcije u Sjedinjenim Državama dosegao je 362 tisuće, a umrlo je više od 10,6 tisuća ljudi.

Podsjetimo, 27. ožujka američki je Kongres izdvojio više od 2000 milijardi dolara za obnovu američke ekonomije.

Istodobno, Donald Trump nije isključio dodjelu dodatnih sredstava za spas američke ekonomije.

Prema Lawrenceu Kudlowu, čelniku Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće, na ublažavanje ekonomskog učinka epidemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama bi se moglo ukupno potrošiti 6000 milijardi dolara.

Međutim, ovo su vrlo upitne mjere, iako je dati malo kisika američkim građanima, a prema usvojenom planu još više korporacijama.

Jednokratne naknade se u pravilu daju iz neekonomskih razloga i lokalne su neekonomske mjere. Još je Karl Marx pojasnio kako besplatna distribucija kruha u Rimu nije utjecala na opće zakone koji su regulirali cijenu kruha. Danas je ključni problem taj što su globalni financijski sustav i njegova monetarna politika vrlo blizu određene granice koja vidljivo utjelovljuje politiku nulte kamatne stope niza središnjih banaka. U tom smislu, koronavirus je samo pogoršao prethodne trendove, čak je i Europska središnja banka snizila je stopu na nulu mnogo prije nego što se pojavila epidemija.

Financijske elite u Americi i na Zapadu općenito intuitivno shvaćaju kako stari modeli neće funkcionirati, a novi alati i metode za rješavanje trenutnih problema još nisu razvijeni. Stoga pokušavaju s ovim egzotičnim metodama, poput dijeljenja gotovine izravno potrošačima.

Čini se da je pronađen jednostavan, pouzdan i učinkovit način za poticanje potrošnje, ujedno i potražnje, ali ako se problem može tako jednostavno riješiti, zašto onda plaćati porez? Zašto građani Sjedinjenih Država uopće rade? Možda ste shvatili logiku?! Ovo će više pogoditi  ekonomije u usponu i tržišta u nastajanju, koja još uvijek ovise upravo o  dolaru i tu se zatvara krug. U Washingtonu su uvjereni da će to platiti „netko drugi“.

Stoga se građani drugih zemalja imaju pravo pitati „ako sve svjetske valute padaju u odnosu na svjetsku pričuvu, zar nije vrijeme za promjenu cijelog globalnog sustava?

Što više Bijela kuća, Kongres i FED budu bacali „helikopterskog novca“, spomenute ekonomije, a to su gotovo sve zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike, će biti ugroženije. U pravilu, nekoliko tjedana nakon devalvacije nacionalne valute u gospodarstvima u nastajanju, dolazi do porasta inflacije, a rastuće cijene stvaraju dodatni pritisak na tečaj. U ovoj situaciji, nacionalni regulatori trebali bi uložiti sve napore kako bi spriječili da gospodarstvo klizne u spiralu devalvacije i inflacije, povećavajući kamatne stope. I tu su na zaradi ono koji upravljaju svjetskom valutom. Stoga je vrijeme da se Trumpu postave neka pitanja ili da se zemlje priklone alternativnom sustavu čiju su arhitekturu postavili Kina i Rusija.

Hoće li nam s njima biti bolje? Teško je prognozirati, ali se čini da gore od ovoga biti ne može.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Ne pada cijena onih hiljada tona Ruske valute , naprotiv..

Riddick
Gost
Riddick
10 mjeseci prije
Reply to  Alen

Offtopic

basso
Gost
basso
10 mjeseci prije

Dolaze izbori,a i Tramp mora nekako smiriti 300 miliona naoruzanih gradjana.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Da ko će to platit . . . od nastanka FED-a 1913 godine dolar je izgubija više od 97% svoje vrijednosti u odnosu na hranu ili zlato . . . po logici stvari izgubili su svi koji su imali dolare razmjerno količini i vrimenu koliko su te dolare imali . . . to je bila inflacija u prošlosti.
Danas dolar ima šansu da mu se inflaciia pretvori u hyperinflaciju di bi dolar dnevno moga gubit na vrijednosti koliko je vrijednost izgubija u svih 100 godin i opet će to platit isti odnosno oni koji dolare budu imali i platit će ih razmjerno onome koliko puno su tih dolara imali i koliko dugo su te dolare u ruci držali.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Od nastanka fed-a dolar je izgubio 97% vrijednosti – to znači da se stalno štampa bez pokrića i da ova emisija nije ništa novo. Novo je jedino što ovaj put umjesto zombi korporacija i banaka okultne oligarhije novac dobivaju ljudi i manje firme. Obračun Trampa i duboke države se zahuktava a kako Tramp udara vidjet ćemo u za 8 mjeseci njegovom drugoma mandatu

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  santa007

santa007 Nije to sve točno niti je sve baš tako. Male tvrtke ne dobivaju pomoći ni blizu koliko korporacije. Nadalje Amerikanci koji budu dobivali helikopterske dolare dobivat će ih na račun i neće moć dizat gotovinu. Sa tim dolarima šta dobiju moć će plaćat i kupovat samo tamo di im vlada odredi. To je isto ka točkice u bivšem SSSR-u ili bonovi u Konzuma koje je svojevremeno Konzum dilija svojim zaposlenicima umisto dila plaće.
Ma jeli ti stvarno misliš kako je američka vlada tako dobra da neće tražit nšta za uzvrat od građana . . . na primjer da se sutra daju cijepit ili čipirat ako misle da im iz helikoptera padaju dolari . . . promisli malo, ni ovde kod nas se doca nisu mogla upisat u dječji vrtić ako ih se nije dalo cijepit . . . tako to funkcionira, malo dolara se plaća sa puno dodatnih gubitaka sloboda . . .

Okay, neka Bog da Trumpu drugi mandat ako će uništit deep state, ali konkretnih naznaka za sad nema. I dalje se pumpaju dolari u stock market i FED preplavljuje cili svit novoproizvedenim dolarima kojima će se zaduživat i Hrvatska ako se nešto ne promini, a naznaka za promjenu nema.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Rezultat obračuna Trampa i duboke države odraziti će se na nas (pogotovo na nas na “zapadu”) puno više nego smo mi toga svjesni. Možda je stvarno cilj duboke države globalni novi svjetski poredak ( – globalna svjetska diktaura i kontrola, elektronski novac, čipiranje i cijepljenje itd) a svjetska epidemija, ekonomski slom te ratovi i stotine milijuna migranata samo koraci ka cilju. Možda ekonomski slom zbog mjera protiv “epidemije” nije nuspjava već svrha. Blokada ekonomije i života u svijetu provodi se po preporukama WHO-a, a glavni finacijer who-a je bil gejts tj.duboka država.
Ratove na bliskom istoku i kao posljedica toga – stotine milijuna migranata, spriječila je intervencija Rusije, a ekonomski slom možda se izbegne ako se taj isti slom ne dogodi u sad-u. Ekonomskog sloma u sad-u neće biti ako Tramp pored 2.200 provede novih 6.000 mrld za pokretanje ekonomije i za infrastrukturne projekte.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  santa007

santa007 Ma sve okay, ali ti odraz će bit goli ku#ac ako ove naše državice i nakon odraza budu morale plaćat energiju u dolarima, a ne u robama koje su proizvele i ako budu i dalje se morale zaduživat u stranin valutama koje će bit potcjenjene kako bi se robe i usluge mogle uvozit, a ne proizvodit.
Koja korist od Trumpa ako za nas trgovina neće bit slobodna nego će bit određena onako kako su vladari novca rekli Trumpu da nama kaže. Trump radi ono šta FED želi, u slučaju neposluha završija bi ka Kennedy.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
najbolji odgovor na takve brige daje citat Alerika u učlanku:
“Kremlj se priprema za globalnu ekonomsku krizu neviđenih razmjera Saša F. 06.04.2020.”:
“….neumitnog pada svih i svega. Osim ako doista Trump ne uspije u svom naumu, ako ne iskoristi priliku za nacionalizaciju FED-a i ključnih firmi. Kad bi uspio, njegov primjer bi slijedili svi. I eto bande na koljenima,a nas s giljotinama. Ostane li banda u sjedlu – … dolazi pomor. Ekonomski, posljedično i svaki drugi.”
Novac tj. privatizacija novca je ključ njihove moći i razlog svjetskog duga, FED je glava hobotnice, padom FED-a poslije ide sve kao domino efekat, prije ili poslije čak i do …. državica.

Moreno
Member
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  santa007

E, a onda moš pročitat i moj odgovor SoA-u na spomenuti komentar od 06. 04. 2020. u 09:12h.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Poanta je da je obračun Trampa s dubokom državom (tj okultnom oligarhijom, ili mogu se nazvati: banksterima, iluminatima,gušterima itd) preduvjet za provođenje tvog “moj odgovor SoA-u na spomenuti komentar od 06. 04. 2020. u 09:12h”, tj za provođemnje svega što si naveo. Također i preduvjet da ne kliznemo dalje u novi svjetski poredak.

Moreno
Member
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  santa007

santa007 Jasno, to će bit kad bude, ja za sad ne vidin naznaka tome i neznan oće li se to uopće dogodit, za razliku od mene ti znaš kako će se to dogodit.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Pa već se događa, pa ne bi bila (dosad nezabilježena na jednog predsjednika) medijska hajka na Trampa sve ove godine da se ne događa. Kao i dosad neviđen pritisak na njegove ljude, bANJON, fLIN, itd. Velika emisija novca 2008.godine završila je isključivo na burzi (bespovratno u rukama banaka i zombi korporacija okultne oligarhije uglavnom) a milijuni amerikanaca su zavšili bez doma, na ulici – bez centa. Sadašnja emisija bespovratno ide običnim ljudima i malim firmama i naravno velikim korporacijama bitnim za ekonomiju – npr boing, pa jel to naznaka? Pa zar nije logično s njegove strane da krene u otvoreni obračun tek nakon izbora? i tek tada ćemo vidjeti dokle će to ići.
Pa SAD kao država (cia pentagon itd) samo su batina u rukama duboke države i njihovih globalističkih ciljeva čije su oni sami najveće žrtve – u kakvom su stanju bili 45-te a u kakvom su sada.
Slažem se s tvrdnjama da će u … državicama jako teško doći do kritične mase za promjene i da sami od sebe ne možemo postići što si naveo, ali, nakon i ako što to provedu drugi, hm… nakon što i drugi počnu djelovati nacionalno a ne globalno…
Pa i sssr je propao bez očitih naznaka, naizgled preko noći.

mislim
Gost
mislim
10 mjeseci prije

ako cijena nafte pada to onda nije inflacija.
ili je?

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Swedistanski konzervativci hoce 100 milijardi mesecno preduzetnistvu.
A godisnji budzet je bilion. Ceo budzet samo preduzetnicima za 10 meseci, nema problema.
Povecati penzije 50 Eura – Ragnarök. Propast ekonomije. 100 milijardi, nema problema. Zaduzicemo se.
Istovremeno daju subvencije za permitiranje da ljudi rade samo pola vremena da ne bi putovali toliko. Teraju ih da rade 100 %. Ali novac uzimaju.
Sad izlaze hijene i prosjaci. Oni luksuzni ce se ogrebati najvise.

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Inace, Trump tvrdio, swedistanci priznali zakukuljeno.
Sad poricu ponovo ritualno.
Da, Swedistan ide na Imunitet Krda.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Helikopteri mogu bacit 300 miljardi dolari misrčno, a za održavanje burzi se baca 300 miljardi dnevno, ali helikopteri su svima dragi u svi ih vole osim zraka kojega mlate kad se nazivaju zrakomlati ☺

asdfgh
Gost
asdfgh
10 mjeseci prije

Imamo Coronu, predsjedničke izbore i neminovan big reset … prilično eksplozivna kombinacija. Nema sumnje, bit će ovo zanimljiva godina, Zavalimo se u fotelje, pivo i kokice, i gledajmo taj reality show. Samo da ne bude kao u onoj od TBF-a “rezolucija perfektna, kristalni sound, surround all around”

Tony
Gost
Tony
10 mjeseci prije

Platit ce ko je i naucio placati a ameri to sigurno nisu medjutim moram vas razocarati medju onima koji ce snositi troskove je i rusija .
Amer nadju nacina da navuku iznos koji im treba a carine su samo jedan nacin i sami ste vidjeli kako sankcije prste na sve strane kada zapne …

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  Tony

Tony Platit će svi kojima budu tribali dolari pa i Rusija, ali Rusiji puno manje dolara triba nego Europi na primjer. Tebi je ima bit bitnije da Rusiji krepa ovca po cijenu da Europi krepa krava i kad to nebi bilo tako čini se kako bi ti bija razočaran.

mirko
Gost
mirko
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, odlican odgovor.

Red Dog
Gost
Red Dog
10 mjeseci prije

Prema teoriji placaju poreski obveznici u buducnosti.
Samo sto su se sad zaduzili da ce trebati obveznicima nekoliko stotina godina.
Niko normalan ne shvata ovo ozbiljno vise. Zaduziti se i videti sta ce biti. Valjda neki reset.

Ivan
Gost
Ivan
10 mjeseci prije

Sramotno se sluzite cenzurama!
Manipulirate istinom, osim kad treba vrijedjati komentatore e tada vam cenzura nista ne vidi i ne cuje.

Osion
Gost
Osion
10 mjeseci prije
Reply to  Ivan

Ako ti dosad nije jasno da je ovaj portal sve, samo neovisan nije. Vidis da su ovdje svi komentari a i clanci, proruski, proiranski i prokineski, ako napises nesto protiv ove tri drzave , ili ti ne odobre komentar ili dobijes gomilu minusa. Ko zeli da mu ove tri zemlje kroje svijet u buducnosti , taj nije normalan , ako misli da ce mu Kinezi donijeti prosperitet jos je ludji, samo ce smanjit cijenu radne snage.
Meni je najbolje Marko Franciskovic objasnio svjetska desavanja, nema ovdje pozitivaca , sve tri strane su iste, USA, Rusija i Kina su igraci istog tima, a niti je Donald Trump neki spasitelj, niti igra protiv duboke drzave.
Sad ce dezurni rusofili , i ostali oplesti po minusima jer ne prihvataju drugacije misljenje (naravno u slucaju da se komentar odobri uopste)

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

…jos uvijek je neizvjesno …… da’l ce nakon proljeca nastupit ljeto ili zima

apolo
Gost
apolo
10 mjeseci prije

Mozda treba dugove jednostavno izbrisati. Institucije koje su dale novac za Marsalov plan danas i ne postoje. Samo je ostala kamata. Niti vise ima tog novca. Samo dug i kamata. Ja bi zabranio politicarima da se zaduzuju za onaj iznos koji ne mogu vratiti za vrijeme svog mandata. Jednostavnije je sve dugove ponistiti, patice malo ljudi, dok trenutno grca skoro citavo covjecanstvo.

zoran
Gost
zoran
10 mjeseci prije

gospodo jos su tu u igri i kinezi koji drze oko 1200-1500 milijardi obveznica koje mogu da puste na naplatu.ako to urade zbogom ameriko za sva vremena.

Ico
Gost
Ico
10 mjeseci prije
Reply to  zoran

Sve dok Kina može exploatirati Ameriku, neće puštati obveznice

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Dakle ono još vjeruju da će se sva ta silna masa novca kroz Forex namiriti u razmjeni za petrodolare. A ako ne bude tako i ove obveznice ostanu kod Feda, koji ih je zbog hitnosti situacije kupio? Što onda?

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Predizborna obmana.

Pero
Gost
Pero
10 mjeseci prije

Svaki novo naštampan novac kad je dat u opticaj a iza njega ne stoji novo stvorena vrijednost izaziva inflaciju.Kod Amerikanaca je to dobro jer se ona prelije na čitav svijet pa oni to ni ne osjete a osjeti dobro sirotinja u ostatku svijeta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik