Biden uništava dolar

Dolar
11 komentara

Mnoge zemlje napuštaju dolar jer se koristi kao politički alat, rekao je Vjačeslav Volodin

SAD je izgubio ekonomsku dominaciju, napisao je u nedjelju na svom Telegram kanalu predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Pokušaji da ga se povrati pokretanjem “vojnih sukoba, sankcija i trgovinskih ratova, organiziranjem terorističkih napada i uništavanjem europskog gospodarstva” nisu donijeli Washingtonu željene rezultate, smatra Volodin.

Glavni ruski zakonodavac nazvao je dolar jedinim preostalim instrumentom američkog utjecaja. Međutim, druge zemlje ga sve više napuštaju jer Washington koristi dolar kao oružje u “političkoj borbi”.

Dodao je da američki predsjednik Joe Biden lišava vlastitu zemlju njezine “posljednje prednosti”, jer takve prijetnje ne grade povjerenje ni u samu zemlju ni u njezinu valutu.

Globalni trend prema korištenju nacionalnih valuta u trgovini umjesto dolara počeo je dobivati na zamahu prošle godine, nakon što su sankcije povezane s Ukrajinom odsjekle Rusiju od zapadnog financijskog sustava i zamrznule njezine devizne rezerve.

“U nastojanju da osiguraju svoju financijsku sigurnost, druge će države sada aktivnije napustiti dolar kao svjetsku rezervnu valutu”, napisao je Volodin.

Usred sveobuhvatnih sankcija Rusiji, koje su se pokazale neučinkovitima, SAD “histerično prijeti isključivanjem banaka diljem svijeta iz njihovih financijskih sustava jer ih krše”, dodao je.

Moskva je prošle godine značajno povećala korištenje nacionalnih valuta u svojoj vanjskoj trgovini, odmaknuvši se od eura i dolara u međunarodnim transakcijama. Udio i jednog i drugog u ruskim izvoznim obračunima pao je s 96% početkom 2022. na 17% prošlog rujna, prema središnjoj banci.

BidenDolarrusijaSADVjačeslav Volodin
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

pa lijepo su rekli da idu na novu elektronsku valutu ,, sve planirano

Gjuro1977
4 mjeseci prije

Rupa u balonu postala drastično veća

Gugo
4 mjeseci prije

Novcanica dolara realno i vrijedi samo onoliko koliko papir i tinta, tako da se tu nema sta unistiti.

tihobl
4 mjeseci prije

Problem nastace kad se dolari pocnu vracati kuci.

KomisarX
4 mjeseci prije

imaju ameri 20 nosača aviona za “korekciju”. Propast ekonomije SAD nečemo vidjeti, oni če prije napraviti 3 svjetski rat.

Max
4 mjeseci prije

Biden ne zna što je to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI