Konfiskacija ruske imovine bila bi ‘kataklizmična’ za dolar

Dedolarizacija
20 komentara

Stajalište dolara kao rezervne valute bi bilo ugroženo ako Zapad konfiskuje zamrznuta ruska sredstva kako bi pomogao Ukrajini, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor na Yale University, Robert Shiller, u intervjuu za talijanski medijski izvor La Repubblica objavljenom u nedjelju.

Prema Shilleru, konfiskacija sredstava bi dala globalnoj zajednici, posebno zemljama koje, poput Rusije, “pretvaraju svoje štednje u dolare i stoga ih povjeravaju pouzdanim rukama Uncle Sama”, osnovu da sumnjaju u američku valutu.

“Ako Amerika to učini Rusiji danas… onda to može učiniti bilo kome sutra. To će uništiti aureolu sigurnosti koja okružuje dolar i biti prvi korak prema de-dolarizaciji, kojoj mnogi sve više teže, od Kine do zemalja u razvoju, da ne spominjem samu Rusiju”, upozorio je ekonomista.

“Ne mogu se uvjeriti da je ovo konfiskacija ruskih sredstava pravi put”, objasnio je.

“Osim činjenice da će to biti potvrda ruskom lideru da se ono što se događa u Ukrajini smatra proxy ratom, to bi paradoksalno moglo okrenuti protiv Amerike i cijelog Zapada”, dodao je Shiller, ističući da bi situacija vjerojatno prerastala u “kataklizmu za trenutni ekonomski sustav koji dominira dolarom.”

Ukupno gledano, rekao je da iako vidi određenu moralnu osnovu za korištenje ruskih sredstava kako bi se pomoglo Ukrajini, postoji previše rizika i “previše nepoznanica” u vezi s utjecajem takve akcije.

Shiller je poznat po istraživanju financijskih tržišta, financijske inovacije, ponašanja u ekonomiji, makroekonomije i nekretnina. 2011. godine bio je nazvan jednim od “50 najutjecajnijih ljudi” u globalnoj financiji prema Bloombergu, a 2013. godine dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju za svoju empirijsku analizu cijena imovine.

EU, SAD i njihovi saveznici su zamrznuli otprilike 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi od prošle godine kao dio kampanje sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Zapadne zemlje većinu godine razmatraju načine kako iskoristiti sredstva kako bi pomogle Ukrajini. Iako još uvijek nije finaliziran nikakav specifičan plan, prošlotjedna medijska izvješća ukazuju na to da su SAD nedavno pojačale razgovore o toj temi sa svojim saveznicima. Navodno, Washington želi “legalizirati” konfiskaciju ruskih sredstava priznavanjem zapadnih zemalja kao oštećenih strana u sukobu u Ukrajini.

Rusija smatra da su i početno zamrzavanje njezinih sredstava i planovi za njihovu konfiskaciju nezakoniti. Govoreći novinarima prošlog tjedna, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, upozorio je da bilo koja zemlja koja razmišlja o takvom koraku mora shvatiti da bi se suočila s odmahšnjim odgovorom iz Moskve.

DolarImovinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“Navodno, Washington želi “legalizirati” konfiskaciju ruskih sredstava priznavanjem zapadnih zemalja kao oštećenih strana u sukobu u Ukrajini.”

Zapadne zemlje samoinicijativno sankcioniraju Rusiju, samoinicijativno šalju ogromnu financijsku i vojnu pomoć Ukrajini, ali se osjećaju kao oštećena strana u sukobu u Ukrajini.
Dobro, tko je ovdje lud? 😄

4 mjeseci prije

Rusija je odavno započela sa oduzimanjem imovine stranim preduzećima koja zaustavljaju rad ili napuštaju Rusiju, odnosno otkupljuju je “za kikiriki”. To je bilo očekivano, nije realno da Zapad oduzima rusku imovinu a da Rusi poštuju prava zapadnih kompanija. Rusija je tu na dobitku: na zapadno tržište i onako više ne može da računa bez obzira koliko njene sirovine bile potrebne Zapadu, napuštanjem proizvodnih pogona stranci su ostavili ne samo mašine i hale već i tehnologiju! ——————————– Međutim, ono što nikako nije dobro je vrsta “vlasničkog restruktuiranja”. U medijima i to proruskim se mogu naći tvrdnje da Putin lično određuje ko će otkupiti zapadne kompanije (dakle, kompenzaciju za državnu imovinu pojedini Putinovi prijatelji dobijaju “za kikiriki”). To je vrlo opasno po Rusiju jer se stvara realno nezadovoljstvo kod običnog Rusa što može da izazove teže posledice od bilo kakvog spoljnjeg uticaja. Državna privreda je u prošlosti pokazala lošu funkcionalnost ali nešto… Čitaj više »

Jednostavno receno
4 mjeseci prije

Šta ima veze i da uzmu, pa svakako zapad finansira i napade preko triput skupljeg plina i nafte što kupuje od rusa pa mogo bi i odbranu ruskom imovinom…. Sve se opet svede na jedno oni koji su otišli na vječna lovišta njima ne treba, oni koji su ih poslali njima je malo da dobiju čitav svijet, oni koji navijaju njih se peruta……

mileni
4 mjeseci prije

Kad nije SSSR ,onolika država, uspjela da obori dollar, kako će Rusija ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI