fbpx

Tko će spasiti Ameriku? – Dow Jones je i dalje u crvenom

Američka burza

Američka je ekonomija na burzama tijekom tjedna “izgubila” kapitalizaciju od 440,5 milijardi dolara. Ovo je kriza. Što slijedi? Samo kompanija Apple je izgubila 220 milijardi dolara, ali će liberalni „ekonomisti“ reći: “Ali pogledajte Appleovu kapitalizaciju”, što više zvuči kao podsmijeh, pogotovo ako se pad nastavi i ovaj tjedan, a nema razloga da se on zaustavi.

Pad burzovnih indeksa bio je najveći u povijesti, ako ga usporedite u bodovima, a po postotku je drugi najveći pad nakon 1933. Pitanje koje se često postavlja u komentarima: “Pa što ako padne kapitalizacija američkih kompanija?”

Ovo su moguće posljedice i pokušat ćemo ih pojasniti.

Smanjenje kapitalizacije tvrtki gotovo automatski znači i poteškoće u privlačenju financiranja, a mnogi su u špekulativnom bijesu gotovo zaboravili da su burze zato i stvorene.

Budući da se ta kapitalizacija obično uzima kao temelj za osiguranje kredita, a omjer duga i kapitalizacije nužno se uzima u obzir prilikom izračuna ocjene pouzdanosti tvrtke, što je niža kapitalizacija, to je lošiji omjer, niži je rejting i banke teže odobravaju davanje kredita, a što je rizičniji zajam, veće su kamate na njega. To je vrlo jednostavna matematika.

Međutim, ovo je tek prva posljedica, a ima još zanimljivosti.

Nadalje, ta kapitalna smanjenja od četiri stotine milijardi dolara bit će otpisana od strane različitih investicijskih fondova, uključujući mirovinske i socijalne. Neki od njih i tako rade s minimalnom dopuštenom maržom i neće moći isplatiti mirovine i druga socijalna davanja u odgovarajućem iznosu, a neki će se čak proglasiti bankrot.

Druge će tvrtke početi provoditi “optimizaciju”, što prevedeno gotovo uvijek znači masovna otpuštanja, a to znači veću nezaposlenost, uz veći broj beskućnika i porast kriminala.

Očekivanja potrošača će se smanjiti, obujam trgovine na malo će pasti, teretni promet će se smanjivati, naplata poreza će se smanjiti, BDP će se smanjiti, a ovo sigurno nije jedini razlog pada BDP-a od početka tekuće fiskalne godine u Sjedinjenim Državama.

Ako idemo dalje prateći karike u lancu, cijeli samoodrživi proces se može urušiti.

Ni izjave nekih dužnosnika Federalnih rezervi da će, ako bude potrebno, izravno otkupiti dionice, neće pomoći. Jer za otkup će biti potrebno izdvojiti tisuće milijardi dolara. To će samo zaustaviti situaciju na burzi, ali neće pomoći u borbi s recesijom u fizičkoj ekonomiji, niti će zaustaviti pad industrijske proizvodnje.

Što se tiče utjecaja na rusku ili kinesku ekonomiju, dva izravna konkurenta Sjedinjenih Država, tamo će aktivnosti na burzama također pasti, kao i cijene dionica. To je zbog toga što će zapadni špekulanti, koji kod kuće imaju značajan manjak likvidnosti, povući svoju imovinu. Neki će zbog hitnosti prodavati imovinu s popustom, što Kinezi već koriste i otkupljuju dionice svojih kompanija.

Jači dolar će zapadnim špekulantima donijeti i dodatne gubitke, stoga su neki ruski liberalni ekonomisti toliko zabrinuti da “rublja pada”, iako sve ostalo ne trpi nikakve gubitke, prije svega industrijska proizvodnja, koja ima čvrste temelje, a proizvodi sigurne kupce, bilo da govorimo o ruskim energentima, pšenici i oružju ili kineskim visokotehnološkim proizvodima, ali ne samo.

I u Rusiji i Kini kava i banane mogu poskupjeti, ali za većinu preostalih proizvoda postoji supstitucija uvoza i domaća proizvodnja. Barem za ono što se mora imati u supermarketima.

Ali vraćajući se na burze, nakon odlaska špekulanata će se tečaj vjerojatno korigirati na prethodnu vrijednost. Podsjetimo da ovo nije prvi put da se Rusi, a sada Kinezi, vjerojatno po savjetu svojih sjevernih kolega, ovako obračunavaju sa špekulantima i ovo nije prvi put da se vide ovakvi pomaci u kriznim situacijama. Ako žele otići, neka plate izlaz, a vi onda tečaj možete vratiti na prethodnu vrijednost.

Ostale posljedice ćemo opisati kako se stvari budu odvijale. Usput, nafte po 5 dolara za barelu neće biti. To garantira nestabilnost na Bliskom istoku.

Od krize do ponora – Američka ekonomija već izgubila 15% vrijednosti

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
6 mjeseci prije

Američka ekonomije je samo predznak koji povlači sve za sobom. Sada već svima jasno kao dan,
VELIKA SVJETSKA KRIZA 2020.
Simultani napad virusa, izbjeglica, jako mogućeg novog rata, kao inicijator svjetske ekonomske krize još do sada neslućenih razmjera.
Papirnati novac će ubrzo postati samo bezvrijedni papir, preživjeće zemlje koje imaju jaku vojsku, građansko zajedništvo i disciplinu, svoju proizvodnju hrane, svoju jaku ekonomiju, svoje resurse plina, nafte i pitke vode.
Ostalima samo Bog može pomoći da opstanu. Ako i on.

Davor
Gost
Davor
6 mjeseci prije

Zašto bi im Bog pomogao? Pa On je i predskazao ovo vrijeme i nazvao ga posljednja vremena…ovom svijetu je duhovni vođa Sotona i kao takav nema Božju pomoć. Evo nekih citata iz Biblije koji to potvrđuju…

*)Jakov 5:3…Slušajte sad bogataši,plačite i ridajte zbog nevolja koje dolaze na vas. Bogatstvo je vaše istrunulo…vaše je zlato i srebro zahrđalo i hrđa će njihova biti svjedočanstvo protiv vas i izjest će vas. Poput vatre je ono što ste skupili u Posljednjim Danima…Raskošno živite na Zemlji i predali ste se zadovoljstvima…tovite srca na dan klanja…
*)Ezekijel 7:19…Srebro svoje pobacat će na ulice,zlato njihovo će im se ogaditi. Ni srebro njihovo,ni zlato njihovo neće ih moći izbaviti u Dan Gnjeva Jehovina(Jahvina).
*)Jeremija 25:31…Vika će se čuti do kraja Zemlje jer Jehova(Jahve) ima spor s narodima.Sam će suditi svakom čovjeku…evo nevolja ide od naroda do naroda,oluja velika podignut će se s krajeva Zemlje. U taj dan bit će pobijeni od Jehove ,s jednoga kraja zemlje do drugoga…neće ih se oplakivati niti sahraniti ,bit će gnoj po Zemlji…Plačite gorko pastiri ,vođe naroda…jer je došlo vrijeme da budete poklani…
*)Otkrivenje 16:16….I skupili su ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon
*)Otkrivenje 21:3…Tada sam začuo jak glas …evo šatora Božjeg među ljudima….Bog će prebivati s njima…i obrisat će svaku suzu s očiju njihovih i smrti više neće biti,ni tuge ,ni jauka…sve što je prije bilo nestalo je…
Još je rekao: Piši jer su ove riječi vjerodostojne i istinite. I rekao mi je: Ispunile su se. Ja sam Alfa i Omega,početak i svršetak…

Malomorgen
Gost
Malomorgen
6 mjeseci prije

😂😂😂😂😂😂

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

Davor
Po svemu se da zaključiti da je Sotona idejni tvorac kapitalizma a Jahve je pravi komunist-socijalist…
.ebiga, kapitalizam se pokazao bolje organiziran i bolji za materijalni napredak čovječanstva pa je istisnuo komunizam-socijalizam i sada se Jahve pjeni…… 😉
———————-

“…jer Jehova(Jahve) ima spor s narodima. Sam će suditi svakom čovjeku… … U taj dan bit će pobijeni od Jehove ,s jednoga kraja Zemlje do drugoga…neće ih se oplakivati niti sahraniti ,bit će gnoj po Zemlji…”

– Zar Bogu toliko treba da se iživljava na slabašnim i inferiornim ljudima koje je ON Sam stvorio sa greškom? …ako je to tako, po čemu je bolji od Sotone?
Ako mu Sotona toliko smeta a on je jači i močniji od Sotone, zar nije logično da svoj gnjev usmjeri prema njemu i uništi ga pa da nama ljudima umjesto prijetnji i pokolja pokaže svoju moć, ispravnost i ljubav pa automatski zasluži ljubav svojih robova? (ljubav je dvosmjerna cesta) (zar se i jednog čovjeka može silom i zastrašivanjem natjerati da voli?) …
…ako mu je stalo do toga da nas muči i ubija samo zato što je nama robovima i primitivnim grješnicima Sotona pomutio um blještavim materijalnim stvarima, neka učini to ODMAH, pa neka zauvijek uživa u ljepoti ovoga planeta Sam sa svojim suparnikom (kolegom?) Sotonom!

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Otpisani

Gospodin Bog je ljude stvorio savršenim i dobrim. Stvorio nas je da budemo njegov odraz. Dao nam je slobodnu volju i kroz tu slobodnu volju mi smo mogli odlučiti da li ćemo izvršavati volju Božju ili ćemo postupiti po svome. Adam je odlučio postupiti po svome, posljedice toga su bile katastrofalne Adam i svi njegovi potomci (mi) su pali u prokletstvo. Mi smo isto krivi jer i sami odlučujemo da smo u pobuni protiv Boga i Božijih zakona. Zbog Božje ljubavi prema nama Bog nam je pružio ruku pomirenja. Dao je svog sina da plati cijenu grijeha, on nevin koji je savršeno odražavao Božju volju ponudio je na križu svoj život u zamjenu za naše. Svaki onaj koji se prizove na ime Isus biti će spašen od Božje odmazde. Spašavamo se po njegovoj milosti i pravednosti ne po našoj.

Slava neka je Bogu.

Maranatha

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

Ime
Ne bi želio ući u polemiku sa tobom ni sa bilo kim u vezi Boga (i Bogova) jer se moje viđenje i tumačenje Boga uvelike razlikuje od službenog religijskog.
Samo ću ti ukazati na neke kontradikcije i postaviti par pitanja..
Kada je Bog stvorio čovjeka, koji mu je bio motiv ? …ako mu je motiv bio da nas stvori da živimo život samo za sebe i svoju korist onda čemu ucjene i prijetnje? …ako nas je stvorio sa svrhom da služimo Njemu i da budemo Njegovi robovi čiji je On gazda, koja je razlika između nas i npr. konja kojemu je čovjek gazda ?

Ako već tvrdiš da nam je dao “slobodnu” volju u izboru puta čemu onda prijetnje patnjom i uništenjem zanemarimo li ga ??
Zašto bi Bog bio toliko zlopamtilo da nas kažnjava za grijeh našeg prapretka Adama koji je navodno postupio drugačije nego što je Bog od njega očekivao (?), zar to ne implicira dvije stvari : 1. da Adam nije imao slobodnu volju u svojoj odluci … i 2. da Bog nije milosrdan u oprostu ??
Tvrdiš da nam je pružio “ruku pomirenja” žrtvujući svog vlastitog sina?? Pa kakav je to otac koji bi svog sina prepustio neukoj primitivnoj rulji da se na njemu iživljavaju i na kraju ga razapnu na križ? (mogao je sam sebe predati rulji i nuditi pomirenje?)

…i na kraju čemu odmazda, ako nam je u začetku dao slobodnu volju u izboru svog puta i zašto sada mi moramo spašavati živu glavu – ma tko ga je uopće tjerao da nas pravi?
… Neka radi što ga je volja jer i onako mi mu nikada nećemo moći u potpunosti udovoljiti, niti ikako možemo djelovati na njegovu volju a On bi trebao znati da se od ljubavi prema Njemu ne živi i da za život treba organizirano i mukotrpno raditi …

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Otpisani, zar Bog da se pravda čovjeku?
Da se Stvoritelj opravdava stvorenju?
To je oholost prijatelju.
Bog nas je stvorio savršenima, dao nam je upute što da radimo i kako da radimo da bi nam bilo dobro. Ali nam je dao slobodnu volju da postupimo suprotno od njegove volje. Tu nam Bog pokazuje svoju ljubav i povjerenje što smo mi izigrali. Glupo je kriviti Boga za nešto što smo mi skrivili.
Kao kad kažeš sinu nemoj piti a on ode i napije se i boli ga glava i onda kaže ocu što si mi dao da pijem i krivi oca za svoju svinjariju.
Što se tiće odgovora zašto je predao svog sina. Više je razloga navesti ću neke: da bi pokazao tko je On a tko smo mi. Da bi nam pokazao koliko nas voli. Da bi nam pokazao i koliko je pravedan.
Bog jasno kaže cijena grijeha je smrt. Svatko tko je zgriješio MORA umrijeti po Božjem zakonu. Ali nas Bog voli i sam u svoje ime plaća cijenu grijeha. (Daje ono što je njemu najvrjednije za nas) i tako nam pokazuje svoju ljubav. Ono što mi možemo učiniti je ili to prihvatiti i zahvaliti ili odbiti i dalje lupetati o svojim pravima. Sud će doći i cijena grijeha će biti podmirena ili ćeš ti(mi) platiti punu cijenu ili ćeš u zahvalnosti dati Bogu da On plati cijenu.

Dragi prijatelju…. Slobodna ti volja, nećeš moći reći nisam znao.

Maranatha

Ray
Gost
Ray
6 mjeseci prije

Logicki nonsens… Da nas je bog stvorio savrsenima, onda ne bismo uradili nista pogresno (jer smo stvoreni savrseni). Dakle, ako nas je bog stvorio, stvorio nas je nesavrsene, sto znaci da je sukrivac u nasim gresima, kao sto je i otac koji kaze sinu da ne pije a ovaj se napije, sukrivac u grehu svog sina jer ga nije vaspitao dobro.

Istina
Gost
Istina
6 mjeseci prije

koje upute?? iz svete knjige Biblije, koju je prljavi konstantin filtrirao i svojim smrdljivim prstima punim govana odredio što će biti novi a što stari zavjet??? misliš na te upute? Konstantin koji je proglašen za sveca, a ubio je vlastitu majku, ženu i sina???
svaka čast… zato nam i je tako na zemlji kad se demoni poput Jahveta smeća štuju…

Ray
Gost
Ray
6 mjeseci prije

Bravo, lepo sroceno. Odlicno objasnjava zasto sam prestao da verujem u boga

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Dragi Ray

Prestao si vjerovati u Boga jer voliš svoj grijeh. Zapravo nisi prestao si vjerovati nego si samo odbio poslušnost, otvrdnuo svoje srce i rekao sam sebi to me se ne tiće.
Ti je napravio i faraon egipatski, 5 puta Bog mu je dao priliku za pokajanje, a on je svaki put odbio. Na kraju je platio cijenu nepokornosti.

Nevjerojatno je koliko ljudi imaju visoko mišljenje o sebi, zar ti stvarno misliš da ćeš stati pred Stvoritelja svemira i sukobiti se s njim?

Ray
Gost
Ray
6 mjeseci prije

Hehe, klasican manevar poboznjaka kad nemaju argumente.
Odgovori ti na argumente, pusti svoje pretpostavke o mojoj ljubavi ka grehu.

Inace, greh je bio sladji kad sam verovao u boga, najsladje je zabranjeno voce 😀 sad nije nista posebno, pa i mnogo ga redje upraznjavam 🙂

Eto, bog treba da bude ponosan na mene sto vise ne verujem u njega 🙂

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

11Nepravednik neka samo i dalje čini nepravdu! Okaljan neka se i dalje kalja! Pravednik neka i dalje živi pravedno! Svet neka se i dalje posvećuje!«

12»Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu!«

13»Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak! 14Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad! 15Vani pak ostaju psi i vračari, bludnice, ubojice i idolopoklonici i tko god ljubi i čini laž.«

istina
Gost
istina
6 mjeseci prije

zar ti stvarno misliš da te neki pedofil u crkvi može odriješiti grijeha ???
hahahaha JAHVE je DEMON , a pravo ime mu je DEMIURG… progooglaj malo ISTINU

Davor
Gost
Davor
6 mjeseci prije

Slušaj prijatelju,Bog je konstruirao sve,pa i ovu planetu i život svih živih bića ,te more,rijeke,šume…. A mi smo dobili priliku da dokažemo da znamo gospodariti svim tim bez Božjeg vodstva. On nas je pustio. Dokazali smo da smo podmukla i zla stvorenja (općenito gledano,čast iznimkama) koja su spremna zbog sebičnosti sve na planeti uništiti…zagađenjem,ratovima,nuklearnim bombama,izopačenošću svake vrste uništavamo i zatiremo živi i neživi svijet oko nas.
Dakle ,slikovito rečeno,mi smo podstanari u tuđem stanu. Što bi vi učinili s podstanarima koji vam uništavaju stan koji ste im dali na određeno vrijeme? Koji se ne pridržavaju dogovorenih pravila ponašanja?
Smjesta bi ih svak razuman izbacio na ulicu,eto to će uskoro Bog napraviti sa ljudima,biti će izbačeni,bit će im oduzeto sve što su od Boga dobili,a tu je i pravo na život.

Pera
Gost
Pera
6 mjeseci prije

Potkrala se mala greska. Zivi se od ljubavi prema Bogu i to vrlo lijepo i ugodno. Citav kler koji broji stotine tisuca uniformisanih pripadnika koji zive kao Njegovi neposredni potcinjeni, predstavljajuci se kao ‘advokati’ Njegovog ucenja, zive vec tisucama godina nista ne radeci i ne proizvodeci drustveno dobro. Zive vrlo udobno, cak i previse udobno u odnosu na ‘raju’ koju ‘vuku’ za sobom u polumraku dogme.

Istina
Gost
Istina
6 mjeseci prije

gospodin bog koji moze ubiti tek rođene nevine Egipatske bebe, poslati kugu i koleru, skakavce itd… Jahve je demon, pravo ime mu je DEMIURG… zar nije više dosta tog 2000. godina prodavanja magle ljudima… crkva je najviše ljudi pobila i potpuno izbrisala sve informacije tko smo i što smo… pobili su više nevinih ljudi nego hitler i sva banda zajedno… Petar i Pavle nikad nisu bili Krisovi apostoli… Krist ćim je vidio Petra rekao je da taj čovjek nema dušu nego kamen umjesto duše, a eto crkva kaze Petar stijena… sve je lađ Petar je bio prvi antikrist, i zato je papa nasljednik Petra a ne Krista na zemlji… odvratna banda pedofila i ubojica koja sa jednom četvrtinom pokradenog zlata može u potpunosti istrijebiti siromaštvo na zemlji…

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije
Davor
Gost
Davor
6 mjeseci prije

Ne razumiješ ti ništa….Jahve je idejni tvorac Teokracije,a sve to što si naveo je Sotonin proizvod….a Teokracija dolazi,bez obzira vjerovali u to ljudi ili ne. Danijel 2:44

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

…a dobro Davore, ja ne razumijem ništa, ali ni od tvog “razumijevanja” nema velike koristi 😉

soefavneigvaiewnfviwnsfvws
Gost
soefavneigvaiewnfviwnsfvws
6 mjeseci prije

Otpisani, ti si na večem nivou razvoja ganglija od programiranih biorobota…………

Janoš
Gost
Janoš
6 mjeseci prije

@guest_377385
Tu nešto ne štima ili je krivo napisano. Pa najviše zlata ima Vatikan. I zašto ga toliko imaju kad će sve istrunuti, kako piše.

Davor
Gost
Davor
6 mjeseci prije

Točno,Vatikan posjeduje 30% svjetskih zaliha zlata. Bog s njima nema ništa,niti oni s Bogom. To je Sotonino leglo na Zemlji,kukolj koji je Sotona podvalio nakon smrti apostola. Utemeljio ih je Car Konstantin,a ne Isus Krist. Učenja su im temeljena na poganštini iz drevnog Babilona,tako da velika većina religija svijeta promiče Sotoninu volju,a ne Božju. To ti je Babilon Veliki i Bludnica iz Otkrivenja 17,18 poglavlje. Svijet je dobrim dijelom i dospio u ovo stanje zbog zlih religija opijenih zlatom i srebrom,kojim su stekle lažnu moć i ugled.

Pisem Internet
Gost
Pisem Internet
6 mjeseci prije

Popij tablete i razguli, imate bolesnu potrebu trovati sve oko sebe svojim glupostima i bajkama prepunima mrznje, straha i zlocina. Treba vam svima sto promicete takve opasne ideje oduzeti pravo glasa bez obzira na vjeru, naciju ili boju koze.

Davor
Gost
Davor
6 mjeseci prije

Dobro dobro filozofe,vrati se na granu s koje vjeruješ da si sišao….samo ti isti koji su te naučili da vjeruješ u evoluciju Ti ljudi iz tajnih organizacija,su u tu indoktrinaciju ulupali milijarde dolara, te isti ti masoni o kojima zadnje vrijeme puno čitamo,vjeruju da ima Boga i zbijaju redove i bore se na svim frontama protiv njega. Ti si žrtva njihove propagande….

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Pišem interet,
Upravo biblija upozorava na događaje kojima svjedoči naša generacija. Da je bolje poznaješ mnoge bi ti stvari bile jasnije. Riječ Božja je jasna u tome i kaže “narod moj zbog neznanja propada”. Iako mnogi (koji ne poznaju bibliju) misle da smo zatucani trolovi kako nas nazivaš. Upozorava ljude da upotrijebe svoju pamet i da pameću povjeruju. Meni biblija kaže da odvagnem što čujem i donesem pravi i istiniti zaključak. Ja nemam bolesnu potrebu da te trujem. Ali imam potrebu da ti kažem pazi opasnost je ispred tebe.
Na žalost grijeh toliko zasljepljuje ljude da žive bezglavo i srljaju u smrt.
Tvoje je da prihvatiš ili odbiješ, ali znaj postoje posljedice za oba izbora.

Maranatha

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Blago tebi.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

tako je decko sa ulice.dakle, use i u svoje kljuse..

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
6 mjeseci prije

Sad je sve jasnije zašto je “pušten” korona virus! Uvodi se stroga kontrola društvenog ponašanja pre nego što se objavi bankrot! Svi da sede u kući i ne mrdaju, ne zbog raspada sistema, nego zbog virusa, da ne zaraze druge, nekom pobunom možda, da ne pojure slučajno krivce motkama!

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Bankrota neće biti, a burze padaju da bi se dionice jeftino kupile i niša više.

Željko
Gost
Željko
6 mjeseci prije

@Ora Ne možete vi objasniti ogromnoj većini ovdje na portalu da “veliki brat” nikada neće propasti i da Kina, a posebice Rusija nikada neće biti ispred “velikog brata”!

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Zeljko …nikad nemoj rec nikad..

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

Bas tako Ora pa zasto nisu pisali kada je DOW bio na vrhuncu i rusio rekorde sve ove mjesece, ovo sve sto je pao ovih dana nije desetina onoga sto je DOW napravio od dolaska Trumpa. Evo gledam sada je na 26K pa to je jos uvijek rekord 2018 god kada se pricalo o uspjehu na burzama hahaha

Živa istina
Gost
Živa istina
6 mjeseci prije

Ora; a što ćeš sa tim dionicama koje jeftino kupiš a corona virus nastavi rasti?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
6 mjeseci prije

Dokazano je.,da virus nije umetnog izvora…….ne glumite

Penzija
Gost
Penzija
6 mjeseci prije

Tko je dokazao, Bill i Melinda?

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

@Perzija, dokazano i odobreno od Dr. Zlo !

Živa istina
Gost
Živa istina
6 mjeseci prije

Ljudi koji imaju ispred svoga imena dr.sc.med., ali ne kupljenih diploma nego fakulteta koji su puno,puno nobelovaca dali a ne UHLJEBA sa oznakom dr. ili najdražom dipl.oec.

Zax
Gost
Zax
6 mjeseci prije

Virus nije ali medijska panika je

medj85
Gost
medj85
6 mjeseci prije

to ti baba dokazala ili ?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Mnogi su predvidjali , ukoliko tramp ne bude imao ozbiljnog suparnika na izborima , nešto ovako da će da se desi , pad burzi u nekom kontroliranom obliku koji će vezati i pad ekonomije taman da stvori negativnu atmosferu za trampa pred izbore..
Sad jeli sve ovo slučajno , virus , pad burzi ili nije , ko zna …

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Prekjučer su burze malo narasle, jučer je FED snizio kamatu za 0,5 za borbu protiv virusa i nakon toga je izgledalo kako party ide dalje međutim odma nakon toga plesači su se čini se zapitali što ako FED ne radi to zbog virusa i burze su opet pale.
Ako je američka ekonomija izgubila 400+ miljardi USD, onda će ih ta ista ekonomija dobiti natrag ponovo kako ih je i prvi put dobila, a to je bilo proizvodnjom dolara.

Pravo pitanje je da li je američka ekonomija ikad inala tih 400+ miljardi dolara ili su one bile virtualne kako bi se pomoću njih izvukle one stvarne. Svaki slom burzi nije ništa drugo nego transfer imovine od onih koji je imaju malo prema onima koji je imaju puno kako bi je imali još više. To svi vide, ali i dalje vjeruju u bajke, a ima i onih jiji vjeruju kako će se to možda i njima jedan put dogoditi ako budu imali ideje i sposobnosti da te ideje ostvare.

U članku se spominju investitori, ali se ne spominje odakle investitorima novac jer je za novac “nepristojno” pitati, ali za sve dosadašnje plesove burzi su plaćali američki porezni obveznici, sad kad muzika stane račun za muziku neće imati tko platiti jer ni američki porezni obveznici nemaju toliko dolara.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Investitori su oni koji imaju pare , centralne banke i osiguravajuća drustva , a novac koji imaju je virtualni novac knjizen na konto budućnosti i osiguran nepostojećim novcem..

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

zasto nisu pisali kada je DOW bio na vrhuncu i rusio rekorde sve ove mjesece, ovo sve sto je pao ovih dana nije desetina onoga sto je DOW napravio od dolaska Trumpa. Evo gledam sada je na 26K pa to je jos uvijek rekord 2018 god kada se pricalo o uspjehu na burzama

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Pisalo se. I to na dugo i na široko. U zadnjih 10 godina DJ je rastao proporcionalno s američkim dugom odnosno proizvodnjom dolara QE i od prošle godine repuchase programima.
S pumpanjem likvidnosti u sustav najveći dio tih dolara služio je za pumpanje burzi i povećanje vrijednosti ostalih klasa imovine, dok je u realnu ekonomiju išao tek po koji postotak od tog proizvedenog novca.
Trump nije radio ništa drugačije od onoga što je Obama radio, a to je uvećavanje američkog duga s 1000 miljardi dolara godišnje i jasno je vidljivo kako likvidnosti u sistemu nedostaje pa se zbog toga i pribjeglo repurchase programu gdje banke održavaju “noćnu” likvidnost kako bi na nogama dočekale jutro.
Kako su banke i ostale odabrane korporacije otkupljivale svoje vlastite dionice (buyback) tako su burze na taj način i rasle međutim kako je sve to bilo nedostatno u zadnjih pola godine FED je spuštao kamatu da bi cjeli sustav ostao iznad površine i zombie korporacije su postale sve vidljivije.
Upravo Trump vrši pritisak na FED za daljnje snižavanje kamata FED-a.
Očito je kako se s linearnog upumpavanja lkvidnosti (1000 miljardi godišnje) nastoji prijeći na eksponencijalno upumpavanje likvidnosti, a to znači daljnje zaduživanje već prezaduženih subjekata u sustavu. FED nema izbora, kamata je snižena na blizu nule i jedino što preostaje je proizvodnja dolara kao jedinice za dug.
Proizvodnja duga je jedini proizvod kojeg FED, kao i ostale velike centralne banke, proizvodi.

A ti nastavit gledati u DJ indexe.

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

a jeste zapeli za dug. Dug Kome, cemu?! To je kao da sam ja duzan sam sebi 100 kn. Daj te djecje pernarove price zadrzite za sebe

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Ja ti stvarno nemogu pomoći ako neznaš kako sistem duga funkcionira.
Prvo i osnovno treba znati kako je svaki dug nečija imovina.
Nadalje kad spominješ 100kn i Pernara očito nisi upoznat s tehnologijom zaduživanja gdje velike banke prime dealeri velikih centralnih banaka dobivaju novac po nultoj kamati i zadužuju pojedince i države po znatno većoj kamati te nakon toga taj dug prodaju trećim entitetima npr mirovinskim fondovima nakon što su uprihodile maržu od te trgovine i idu dalje.
Nakon takvih akcija slikovito napisano ostaje umirovljenik kojemu mirovina ovisi o nekome tko plaća kredit za stan i ako taj koji je u kreditu izgubi posao kredit nemože plaćati to istovremeno znači kako spomenuti umirovljenik automatski prima manju mirovinu i ako kriza postane globalna ni ostali koji izgube posao neće moći plaćati svoje kredite, a ni umirovljenici primati mirovine u punom iznosu ili ako im fond prestane postojati neće primati ni eura ni kune.
Oni koji se smiju su banke čije su uprave već podijelile bonuse i članovi tih uprava već žive u vilama i penthouseima te se voze u jahtama i avionima.
Osim njih ha ha ha smiju se još jedino takvi kao što si ti ☺

Dans
Gost
Dans
6 mjeseci prije

Pajo
Četvrti razred osnovne škole bi ti dobro došao.

Django Fett
Gost
Django Fett
6 mjeseci prije

Nije nikoga od nas briga za te kolonijalce.
Koga briga za umjetni papirnati lažni $.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Lako šta nikoga od nas nije briga za njih nego je problem što nikoga nije briga ni za nas.
Od svake litre goriva i svakog plaćanja karticom iz naše kolonije jedan mali dio ide “kolonijalcima” preko Atlantika.
Upravo po “koga briga” principu smo opljačkani, dobro smo popušili i još pušimo.
A ti moj prijatelju pjevaj borbene.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
6 mjeseci prije

Dedolarizacija i kupovanje zlata još prije nekoliko godina su bili najava promjena.Društvo u cjelini je došlo do stupnja razvijenosti koje nije održivo ,i neminovno se bori za opstanak od onih koji su sebi zamislili da mogu cijeli svijet maltretirati.Mali narodi moraju gledati samo sebe kako bi opstali ,bitna je samodostatnost osnovnih stvari za život ostalo su samo stvari koje predstavljaju nadogradnju dobru dok je moguće .Sve ide prema kolapsu ,nije prirodno da netko lomi kičmu za naštampani papir,zvan Dolar,dok oni koji ga stvaraju(sada vele već 50 milijardi na mjesec)Pokrivaju svoj nerad i lošu ekonomiju u svrhu podjarmljivanja ostalog svijeta.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Izuzetni smanje izdvajanja za vojsku sa 700 milijardi dolara godišnje na 60 milijardi godišnje koliko izdvaja Rusija i problem riješen.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
6 mjeseci prije

Amaterski članak o ekonomiji za penzionere i kumice na placu. Ništa na burzi nije jednostavna matematika. Potpuno kriv primjer, Apple neće moći dizati kredite !? Šta će mu kredit kad Apple ima toliko keša na računu da mu ne treba nikakav kredit već bi on mogao kreditirati većinu država na svijetu. Da ne dužim, autor članka ako je toliko siguran u to što je napisao zašto sam ne odigra kratku prodaju (short sale) na većinu američkih i inih indexa ili dionica i jednostavno preko noći postane milioner.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Imas pravo, samo kupiti akcije na gubitak je malo tesko kad su vec pale, a tesko je predvidjeti kad ce pasti.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

He he, ne ide ti trolanje jer i za “klađenje protiv” treba imati i dolare i informacije.
Pa priču kako iz ničega proizvedeni novac ne ide odabranima kao i pouzdane informacije možeš pričati svojoj bakici koja je sigurna kako ima pametnog unučića ☺

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Spacevoodoo, teoretski je “nikud nikam” u pravu, ali ne postoji rizicniji nacin od kupovanja acija na short.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Teorija casina kaže kako svatko ponekad može dobiti, ali nitko nemože uvjek dobivati jer u nekom trenutku casino takvima odbija prodati žetone. Jedini tko uvijek dobiva je casino.
Na dovoljno dugoj vremenskoj crti matematički nestaje kockara koji ako žele i dalje u casino treba im zaduženje ☺

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Tako je, kupiti akcije na short je jednako nadati se zaradi u kasinu.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Luksuz klađenja mogu podnijeti samo oni kojima će porezni obveznici sanirati gubitke, a to su na primjer između ostalih Too Big To Fail banke koje su 2008 lošim poslovanjem prouzročile krizu da bi poslije bile sanirane sa 800 miljardi USD američkih poreznih obveznika, građani koji su uzimali kredite su popušili, i to je obrazac kako se imovina transferira od onih 99,9% prema onima 0,1% .
Dobit privatna, a gubitak društveni, i onda se pojave trolovi koji uvjeravaju ostale kako je to slobodno tržište na kojemu pobjeđuhu sposobni i prilagodljivi ☺

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

Pričas totalne besmislice. čuj akcije na short ahhaha

nikud nikam
Gost
nikud nikam
6 mjeseci prije

U Vama već vidim neki talent. No daleko je to do velikih para ali važna je dobra volja i shvaćanje problema. Ima već duže vrijeme kako je neki milijarder odigrao šort na Tesline dionice. Trenutno trpi ogromne gubitke. Kako će to završiti pojma nemam jer da je suprotno ja bi bio milijarder.

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

Kakve akcije kojim se ti to rječnikom sluzis? Vidi se da nisi u tome biznisu a naklapas. U Futurse ugovorima na Indices Short ti je takoder derivat Buy pozicije tako da ti je rizik identičan. Ljudi sramotite se.

Pisem Internet
Gost
Pisem Internet
6 mjeseci prije

Futursi se koriste za sirovine, a opcije za akcije, balkanski pametnjakovicu.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
6 mjeseci prije

Normalno kad nikad nisi čuo za financijsku polugu ili margin.I što je najgore ego ti je velik, a znanje minimalno.

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

Jel ti citas kakve ovi gluposti lupetaju i nije ih sram uopce hahah?!

Pajo
Gost
Pajo
6 mjeseci prije

zasto nisu pisali kada je DOW bio na vrhuncu i rusio rekorde sve ove mjesece, ovo sve sto je pao ovih dana nije desetina onoga sto je DOW napravio od dolaska Trumpa. Evo gledam sada je na 26K pa to je jos uvijek rekord 2018 god kada se pricalo o uspjehu na burzama

Jozo
Gost
Jozo
6 mjeseci prije

Apple propada polako ali sigurno

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
6 mjeseci prije

Termodinamicka smrt Univerzuma je samo pitanje vremena. Ni svemire ne prave kao sto su nekoc… tja.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Ekonome potpuno si ekonomski nepismen. Rusija može pomoći američkoj ekonomiji samo uvođenkem sankcija odnosno na isti način kako je Amerika pomogla ruskoj ekonomiji uvođenjem sankcija 2014 nakon čega je Rusija počela proizvoditi puno toga što do uvođenja sankcija nije proizvodila, postala je najveći izvoznik pšenice na svijetu, a vidi se kako ima oružja i municije za puzanje po glavosiječama.
Uvođenje sankcija Americi je najbolji put za ozdravljenje američke ekonomije. To i Trump želi i na tome radi, bjesomučno uvodi svima sankcije, ali nitko ne uzvraća.
Trump je na žalost neshvaćen ☺

Jozo
Gost
Jozo
6 mjeseci prije

Mašala Usranci

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

U nekom Baru na istočnoj obali Amerike 2023 – “konobar molim jednu Lager pivu” konobar: “točeno ili u boci?” Gost: “može u boci i da odmah platim molim” konobar: “evo izvolite Vaše pivo i račun” Gost: “izvolite 5 RUBALJA, i zadržite ostatak”

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Ameri,ako počnu još više gubiti,gurnuće svijet u rat…tu im je kapitalizacija neiscrpna. A te silne milijarde nečega su samo zrak…ta lova ne postoji!
Knjiženje na razini virtualno g.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ko ce spasit Ameriku? Ako Bog da, NIKO.

Dotepenec
Gost
Dotepenec
6 mjeseci prije

Zašto bi se zaustavio. Neka pada. Vrijeme je da poberu ono što su posijali.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

oni ce opet pobrati vrhnje a sirutku ce ostavit nasamarenim.. tako je i napravljeno: da se naivne navuce i kad zagrizu, a zele jos vise; onda im kazes- sito nije drzalo vodu…

Znakpitanja
Gost
Znakpitanja
6 mjeseci prije

Mene interesuje koje obrazovanje poseduje autor clanka? Da li je ekonomista ili?
Lp

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

kakve to veze ima sa člankom ?? e ekonomist hoces reci neto zna o kabali.??

nikud nikam
Gost
nikud nikam
6 mjeseci prije

Pa vidiš po članku. Novinar opšte/opće prakse. Ako i to. Nigdje veze sa ekonomijom. I još mu par balavaca diže rep da lakše pr.ne. Nekad se mislilo na mladima svijet ostaje. Danas je situacija: spremaj zimnicu jer ako nas ovi budu hranili gotovi smo.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

ma molim te zapad. balkan svaka treca osoba dipl. ekonomist …- a sve rasprodano, još brda i grudine ostale ( doci ce i to na red ). daj molim te, kakav je studij ekonomija: procentni racun, kamatna stopa, glavnoca… ajde seljaci su najjaci ekonomisti i prijasnji krilinskii ekonomi.. kilo zita za 3 kila krompira – to je ekonomija…a ovo sve ostalo je masturbavija tj. daj mi kredu-da ti otplacujem kamate plus glavnica stalno raste.. ajde molim te utazumi se..

Jack
Gost
Jack
6 mjeseci prije

Bravo,poceli ste i naknadno brisati komentare koji ne odgovaraju jednoumlju,boljsevisticko-populisticki peder bal moze poceti,medjusobno dijeljenje plusica ,laprdanje o trulom zapadu i ruska mitomanija, vise nema oponenata,validacijom do istine.🤭

Živa istina
Gost
Živa istina
6 mjeseci prije

A ja mislio da su sve svjetske burze oštro pale zbog corona virusa, Zagrebačka burza u jednom danu izgubila 44 000 000,00KN vrijednosti dionica.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
6 mjeseci prije

Dow Jones pao 10%, MOEX Russia Index pao 15%, tko ce spasiti Ameriku?!?!?!

Vrdalama
Gost
Vrdalama
6 mjeseci prije

Ja bi ovaj članak skinuo sa sajta. To nema veze sa stvarnošću. Daun Djons reaguje na svakojake dogadjaje. Na pr. indeks koji ja pratim, Vrdalama indeks, pao je posle 9/11 na 95. Najveći je bio pre neki dan 650. Sad je 580. Ima tu neki amortizer koji se zove kupi kad je jeftino (ako imaš para); prodaj skupo ako ti trebaju pare. U poslednji nekoliko sedmica se lepo vidi kako tržište reaguje na koronu i kako se šeta gore dole.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
83
0
()
x