Tko će spasiti Ameriku? – Dow Jones je i dalje u crvenom

Američka burza
81 komentar

Američka je ekonomija na burzama tijekom tjedna “izgubila” kapitalizaciju od 440,5 milijardi dolara. Ovo je kriza. Što slijedi? Samo kompanija Apple je izgubila 220 milijardi dolara, ali će liberalni „ekonomisti“ reći: “Ali pogledajte Appleovu kapitalizaciju”, što više zvuči kao podsmijeh, pogotovo ako se pad nastavi i ovaj tjedan, a nema razloga da se on zaustavi.

Pad burzovnih indeksa bio je najveći u povijesti, ako ga usporedite u bodovima, a po postotku je drugi najveći pad nakon 1933. Pitanje koje se često postavlja u komentarima: “Pa što ako padne kapitalizacija američkih kompanija?”

Ovo su moguće posljedice i pokušat ćemo ih pojasniti.

Smanjenje kapitalizacije tvrtki gotovo automatski znači i poteškoće u privlačenju financiranja, a mnogi su u špekulativnom bijesu gotovo zaboravili da su burze zato i stvorene.

Budući da se ta kapitalizacija obično uzima kao temelj za osiguranje kredita, a omjer duga i kapitalizacije nužno se uzima u obzir prilikom izračuna ocjene pouzdanosti tvrtke, što je niža kapitalizacija, to je lošiji omjer, niži je rejting i banke teže odobravaju davanje kredita, a što je rizičniji zajam, veće su kamate na njega. To je vrlo jednostavna matematika.

Međutim, ovo je tek prva posljedica, a ima još zanimljivosti.

Nadalje, ta kapitalna smanjenja od četiri stotine milijardi dolara bit će otpisana od strane različitih investicijskih fondova, uključujući mirovinske i socijalne. Neki od njih i tako rade s minimalnom dopuštenom maržom i neće moći isplatiti mirovine i druga socijalna davanja u odgovarajućem iznosu, a neki će se čak proglasiti bankrot.

Druge će tvrtke početi provoditi “optimizaciju”, što prevedeno gotovo uvijek znači masovna otpuštanja, a to znači veću nezaposlenost, uz veći broj beskućnika i porast kriminala.

Očekivanja potrošača će se smanjiti, obujam trgovine na malo će pasti, teretni promet će se smanjivati, naplata poreza će se smanjiti, BDP će se smanjiti, a ovo sigurno nije jedini razlog pada BDP-a od početka tekuće fiskalne godine u Sjedinjenim Državama.

Ako idemo dalje prateći karike u lancu, cijeli samoodrživi proces se može urušiti.

Ni izjave nekih dužnosnika Federalnih rezervi da će, ako bude potrebno, izravno otkupiti dionice, neće pomoći. Jer za otkup će biti potrebno izdvojiti tisuće milijardi dolara. To će samo zaustaviti situaciju na burzi, ali neće pomoći u borbi s recesijom u fizičkoj ekonomiji, niti će zaustaviti pad industrijske proizvodnje.

Što se tiče utjecaja na rusku ili kinesku ekonomiju, dva izravna konkurenta Sjedinjenih Država, tamo će aktivnosti na burzama također pasti, kao i cijene dionica. To je zbog toga što će zapadni špekulanti, koji kod kuće imaju značajan manjak likvidnosti, povući svoju imovinu. Neki će zbog hitnosti prodavati imovinu s popustom, što Kinezi već koriste i otkupljuju dionice svojih kompanija.

Jači dolar će zapadnim špekulantima donijeti i dodatne gubitke, stoga su neki ruski liberalni ekonomisti toliko zabrinuti da “rublja pada”, iako sve ostalo ne trpi nikakve gubitke, prije svega industrijska proizvodnja, koja ima čvrste temelje, a proizvodi sigurne kupce, bilo da govorimo o ruskim energentima, pšenici i oružju ili kineskim visokotehnološkim proizvodima, ali ne samo.

I u Rusiji i Kini kava i banane mogu poskupjeti, ali za većinu preostalih proizvoda postoji supstitucija uvoza i domaća proizvodnja. Barem za ono što se mora imati u supermarketima.

Ali vraćajući se na burze, nakon odlaska špekulanata će se tečaj vjerojatno korigirati na prethodnu vrijednost. Podsjetimo da ovo nije prvi put da se Rusi, a sada Kinezi, vjerojatno po savjetu svojih sjevernih kolega, ovako obračunavaju sa špekulantima i ovo nije prvi put da se vide ovakvi pomaci u kriznim situacijama. Ako žele otići, neka plate izlaz, a vi onda tečaj možete vratiti na prethodnu vrijednost.

Ostale posljedice ćemo opisati kako se stvari budu odvijale. Usput, nafte po 5 dolara za barelu neće biti. To garantira nestabilnost na Bliskom istoku.

Od krize do ponora – Američka ekonomija već izgubila 15% vrijednosti

bdpBurzaFED
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
4 godine prije

Američka ekonomije je samo predznak koji povlači sve za sobom. Sada već svima jasno kao dan,
VELIKA SVJETSKA KRIZA 2020.
Simultani napad virusa, izbjeglica, jako mogućeg novog rata, kao inicijator svjetske ekonomske krize još do sada neslućenih razmjera.
Papirnati novac će ubrzo postati samo bezvrijedni papir, preživjeće zemlje koje imaju jaku vojsku, građansko zajedništvo i disciplinu, svoju proizvodnju hrane, svoju jaku ekonomiju, svoje resurse plina, nafte i pitke vode.
Ostalima samo Bog može pomoći da opstanu. Ako i on.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Sad je sve jasnije zašto je “pušten” korona virus! Uvodi se stroga kontrola društvenog ponašanja pre nego što se objavi bankrot! Svi da sede u kući i ne mrdaju, ne zbog raspada sistema, nego zbog virusa, da ne zaraze druge, nekom pobunom možda, da ne pojure slučajno krivce motkama!

Alen
4 godine prije

Mnogi su predvidjali , ukoliko tramp ne bude imao ozbiljnog suparnika na izborima , nešto ovako da će da se desi , pad burzi u nekom kontroliranom obliku koji će vezati i pad ekonomije taman da stvori negativnu atmosferu za trampa pred izbore..
Sad jeli sve ovo slučajno , virus , pad burzi ili nije , ko zna …

Spacevoodoo
4 godine prije

Prekjučer su burze malo narasle, jučer je FED snizio kamatu za 0,5 za borbu protiv virusa i nakon toga je izgledalo kako party ide dalje međutim odma nakon toga plesači su se čini se zapitali što ako FED ne radi to zbog virusa i burze su opet pale. Ako je američka ekonomija izgubila 400+ miljardi USD, onda će ih ta ista ekonomija dobiti natrag ponovo kako ih je i prvi put dobila, a to je bilo proizvodnjom dolara. Pravo pitanje je da li je američka ekonomija ikad inala tih 400+ miljardi dolara ili su one bile virtualne kako bi se pomoću njih izvukle one stvarne. Svaki slom burzi nije ništa drugo nego transfer imovine od onih koji je imaju malo prema onima koji je imaju puno kako bi je imali još više. To svi vide, ali i dalje vjeruju u bajke, a ima i onih jiji vjeruju kako će se… Čitaj više »

Django Fett
4 godine prije

Nije nikoga od nas briga za te kolonijalce.
Koga briga za umjetni papirnati lažni $.

ČOBAN
4 godine prije

Dedolarizacija i kupovanje zlata još prije nekoliko godina su bili najava promjena.Društvo u cjelini je došlo do stupnja razvijenosti koje nije održivo ,i neminovno se bori za opstanak od onih koji su sebi zamislili da mogu cijeli svijet maltretirati.Mali narodi moraju gledati samo sebe kako bi opstali ,bitna je samodostatnost osnovnih stvari za život ostalo su samo stvari koje predstavljaju nadogradnju dobru dok je moguće .Sve ide prema kolapsu ,nije prirodno da netko lomi kičmu za naštampani papir,zvan Dolar,dok oni koji ga stvaraju(sada vele već 50 milijardi na mjesec)Pokrivaju svoj nerad i lošu ekonomiju u svrhu podjarmljivanja ostalog svijeta.

Tupko Glupko
4 godine prije

Izuzetni smanje izdvajanja za vojsku sa 700 milijardi dolara godišnje na 60 milijardi godišnje koliko izdvaja Rusija i problem riješen.

nikud nikam
4 godine prije

Amaterski članak o ekonomiji za penzionere i kumice na placu. Ništa na burzi nije jednostavna matematika. Potpuno kriv primjer, Apple neće moći dizati kredite !? Šta će mu kredit kad Apple ima toliko keša na računu da mu ne treba nikakav kredit već bi on mogao kreditirati većinu država na svijetu. Da ne dužim, autor članka ako je toliko siguran u to što je napisao zašto sam ne odigra kratku prodaju (short sale) na većinu američkih i inih indexa ili dionica i jednostavno preko noći postane milioner.

Spacevoodoo
4 godine prije

Ekonome potpuno si ekonomski nepismen. Rusija može pomoći američkoj ekonomiji samo uvođenkem sankcija odnosno na isti način kako je Amerika pomogla ruskoj ekonomiji uvođenjem sankcija 2014 nakon čega je Rusija počela proizvoditi puno toga što do uvođenja sankcija nije proizvodila, postala je najveći izvoznik pšenice na svijetu, a vidi se kako ima oružja i municije za puzanje po glavosiječama.
Uvođenje sankcija Americi je najbolji put za ozdravljenje američke ekonomije. To i Trump želi i na tome radi, bjesomučno uvodi svima sankcije, ali nitko ne uzvraća.
Trump je na žalost neshvaćen ☺

Jozo
4 godine prije

Mašala Usranci

Sparkling
4 godine prije

U nekom Baru na istočnoj obali Amerike 2023 – “konobar molim jednu Lager pivu” konobar: “točeno ili u boci?” Gost: “može u boci i da odmah platim molim” konobar: “evo izvolite Vaše pivo i račun” Gost: “izvolite 5 RUBALJA, i zadržite ostatak”

Alex
4 godine prije

Ameri,ako počnu još više gubiti,gurnuće svijet u rat…tu im je kapitalizacija neiscrpna. A te silne milijarde nečega su samo zrak…ta lova ne postoji!
Knjiženje na razini virtualno g.

Ringo10
4 godine prije

Ko ce spasit Ameriku? Ako Bog da, NIKO.

Dotepenec
4 godine prije

Zašto bi se zaustavio. Neka pada. Vrijeme je da poberu ono što su posijali.

Znakpitanja
4 godine prije

Mene interesuje koje obrazovanje poseduje autor clanka? Da li je ekonomista ili?
Lp

Jack
4 godine prije

Bravo,poceli ste i naknadno brisati komentare koji ne odgovaraju jednoumlju,boljsevisticko-populisticki peder bal moze poceti,medjusobno dijeljenje plusica ,laprdanje o trulom zapadu i ruska mitomanija, vise nema oponenata,validacijom do istine.🤭

Živa istina
4 godine prije

A ja mislio da su sve svjetske burze oštro pale zbog corona virusa, Zagrebačka burza u jednom danu izgubila 44 000 000,00KN vrijednosti dionica.

Vrdalama
4 godine prije

Ja bi ovaj članak skinuo sa sajta. To nema veze sa stvarnošću. Daun Djons reaguje na svakojake dogadjaje. Na pr. indeks koji ja pratim, Vrdalama indeks, pao je posle 9/11 na 95. Najveći je bio pre neki dan 650. Sad je 580. Ima tu neki amortizer koji se zove kupi kad je jeftino (ako imaš para); prodaj skupo ako ti trebaju pare. U poslednji nekoliko sedmica se lepo vidi kako tržište reaguje na koronu i kako se šeta gore dole.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI