Optimistični ekonomski izgledi za Kinu

Kineske rezerve
14 komentara

Kineska ekonomija će ove godine rasti, premašivši zvanične projekcije Pekinga i podržavajući širu azijsko-pacifičku ekspanziju, navodi S&P Global Ratings u svojoj prognozi , koja je objavljena u nedjelju.

Agencija predviđa “uglavnom organski oporavak” druge najveće svjetske ekonomije u 2023., predvođen potrošnjom i uslugama.

„Naša prognoza rasta od 5,5% premašuje skromni cilj zemlje od ‘oko 5%.’ Po našem mišljenju, Peking je postavio taj cilj na relativno neambiciozan nivo kako bi pružio prostor politici da odgovori na inflaciju ili finansijske rizike, ako je potrebno”, navodi S&P.

U izvještaju se navodi da je nakon iznenadnog ukidanja ograničenja Covid-19, Kina brzo krenula nakon pandemije, s brzim rastom mobilnosti i povećanjem samopouzdanjem. Bolji zamah u industrijskoj proizvodnji, investicijama, a posebno u maloprodaji u prva dva mjeseca potvrdio je oporavak, objavila je rejting agencija.

Uvjeti u stambenom sektoru su se navodno poboljšali, a prodaja se poboljšala i cijene stabilizirale početkom 2023. Agencija je napisala da ne očekuje oporavak u obliku slova V, ali da bi zaokret u tako važnom sektoru pomogao u održavanju rasta i smanjenju rizika od pada .

Rast investicija u infrastrukturu bi ove godine trebao biti olakšan jer kreatori politike imaju za cilj obuzdati lokalni javni dug, navodi se u izvještaju. „Slabi izgledi za izvoz i prilagođavanje lanca snabdevanja će uticati na korporativne investicije. Ipak, nakon početnog oporavka, rast bi trebao postati šire zasnovan. Investicije i industrijska aktivnost će dati značajan doprinos”, napisao je S&P.

U isto vrijeme, izvještaj je naglasio “dvosmjerne rizike” za izglede kineskog rasta za 2023. i 2024., upozoravajući da nakon početnog oporavka, oporavak može izgubiti snagu zbog potencijalnih zastoja kao što su slabost tržišta nekretnina ili tržišta rada.

Prema S&P-u, druge azijsko-pacifičke ekonomije trebale bi usporiti, ali ne i posrnuti na slabiji globalni rast, povlačenje koristi od ponovnog otvaranja domaćeg tržišta i uticaj viših kamatnih stopa.

“Održavamo naše oprezno optimistične izglede za Aziju i Pacifik. Kineska ekonomija je na putu da se oporavi ove godine. Za druge ekonomije to će ublažiti, ali ne i nadoknaditi udar sporijeg rasta u SAD-u i Evropi, slabljenje uticaja ponovnog otvaranja doma nakon pandemije i viših kamatnih stopa”, napisala je agencija .

S&P očekuje da će region, isključujući Kinu, rasti od 3,8% u 2023. godini, nakon rasta od 4,7% u 2022. „U većini ekonomija inflacija bi trebala opasti, iako će povišena bazna inflacija potaknuti neke centralne banke da dodatno podignu stope. Vanjski pritisak zbog rastućih američkih kamatnih stopa vjerovatno će potaknuti i neke druge da dodatno podignu stope.”

bdpEkonomijakinaRast
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

sto znaci rat , i sto ameri vise cekaju ,to ce im biti sve gore i gore , samo sad je problem sto nema vise komunista ,a i isilovce su potrosili

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Kina je smanjila udjele u državnoj blagajni SAD-a na najnižu razinu od globalne financijske krize.  
I prodaja se ubrzava…
U isto vrijeme Kina povećava svoje rezerve zlata.
Jel se to Kina za nešto priprema…

P.S.
Kina poriče američke tvrdnje da je koristila biolaboratorije za stvaranje divovskih pataka koje će patrolirati pred njenom obalom u Južnom kineskom moru…

hiber
1 godina prije

Kinezi ce kad-tad uzeti svoje dijelove Sjevernih teritorija danas znane kao Sibir, te su već uspostavili kontrolu nad državama Centralne Azije. Za ostalo nisu posebno zainteresirani. Međutim, ne mogu izbjeći činjenicu da su prihvatili zapadnjačke normative i da će ih stići ogromni dugovi koje su nagomilali od 2008. Zato su odstupili od Dengovih postulata dva mandata, što znači da je sintagma o bojama mačaka i stotinama cvijetova postala lakrdija.

Cane
1 godina prije

Još malo i NR Kina će da postane svetski lider!

tihobl
1 godina prije

U Kini fizilalci idu u penziju sa 50, zene sa 55, a birokrate sa 60.

Max
1 godina prije

Obukoh nove šlape , Kineske su kao i sve ostalo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI