Fed najavljuje najveće povećanje kamatnih stopa od 2000. godine

Dolar
14 komentara

Pozivajući se na visoku inflaciju, američke Federalne rezerve podigle su svoju osnovnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, ili 0,5 %, i najavile da će rasprodati dio imovine iz bilansa od 9 biliona dolara. Povećanje stope najveće je od maja 2000. godine, kada je balon dionica dotcoma pukao.

“Inflacija je previsoka”, rekao je predsjednik Feda Jerome Powell u srijedu popodne, dodajući da “imamo i alate koji su nam potrebni i odlučnost koja će biti potrebna da je srušimo”.

Međutim, primijetio je Powell, politike Feda mogu utjecati samo na potražnju, a ne na poremećaje u snabdijevanju, koji su “dugotrajniji nego što se očekivalo”. On je za probleme sa opskrbom okrivio blokade u Kini zbog Covida-19 i sukob u Ukrajini.

Fed također „značajno smanjuje veličinu našeg bilansa“, uglavnom prodajom vrijednosnih papira tokom vremena. Počevši od 1. juna, otplate glavnice iz hartija od vrijednosti koje se nalaze na Sistemskom otvorenom tržišnom računu (SOTR) biće reinvestirane ako premaše 30 milijardi dolara mjesečno. Taj limit će se povećati na 60 milijardi dolara mjesečno do septembra. Za agencijski dug i hartije od vrijednosti osigurane hipotekom, početno ograničenje će biti 17,5 milijardi dolara mjesečno, a nakon tri mjeseca će se udvostručiti na 35 milijardi dolara. Procjenjuje se da Fed ima bilans stanja od 9 biliona dolara.

U aprilu su SAD zabilježile najveći skok međugodišnje inflacije od 1981. godine, uz povećanje indeksa potrošačkih cijena od 8,5 %. Fedove vlastite kalkulacije inflacije su niže, jer isključuju nestabilne troškove hrane i goriva.

Povećanje stope moglo bi kratkoročno povećati nezaposlenost, priznao je Powell, ali je rekao da se to mora dogoditi kako bi se obuzdala inflacija.

“Ne možemo dozvoliti da se dogodi spirala plata-cijena,” rekao je Powell, misleći na fenomen gdje veće plate podižu cijene roba i usluga.

“Tržište rada je izuzetno zategnuto” , dodao je on, ističući da je bilo 11,9 miliona slobodnih radnih mjesta i šest miliona Amerikanaca koji traže posao, gotovo 2:1. Očekivao je da će se stopa nezaposlenosti “poticati” kako se sve više Amerikanaca vraća u radnu snagu.

“Možda će biti boli” za Amerikance jer Fed vraća inflaciju na 2 %, ali ako se ne suoči s tim, bilo bi još gore, rekao je Pauel, tvrdeći da će svima biti bolje na srednji i dugi rok.

FEDfederalne rezerveinflacijakamatne stope
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
1 godina prije

Više puta sam naveo: Kamatne stope!?
Povećanje kamatne stope je siguran znak Bolesti privrede!?

tihobl
1 godina prije

Ja se sjecam sedamdesetih kad su svi isli po kafanama i kad na pumpi kazes “sipaj do vrha” i platis gorivo kusurom od kafane.

A onda je udario naftni sok, pa je kriza, pa krajem sedamdesetih drugi naftni sok i skok kamata. Kamate koje je Tito dizao krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih po 0,5-1,5 su nakon njegove smrti skocile na 18-24%. Fabrike izgradjene tim parama nisu mogle godisnje ostvarivati toliki profit, pa je drzava morala strogo ograniciti uvoz kako bi imala cim isplacivati kamate. Morali su se moljakati reprogrami i dug je narastao sa 7 milijardi na 22 milijarde dolara.

Pogledajte koliko sada dug Slovenije, Hrvatske, Srbije …

Ovo sadasnje vrijeme me podsjeca na drugi naftni sok nakon cega su kamate naglo postale dvocifrene, samo sto je situacija daleko gora nego prije 40 godina. Bice neuporedivo cupavije nego tad.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Rigor Mortis …

Max
1 godina prije

Dio reseta.

Dragan
1 godina prije

annihilation = svodjenje naroda na nulu

Boba Lazarević
1 godina prije

Kamatne stope bi morale biti više od stope inflacije, a ova stopa na koju FED cilja je kao kad otvoriš kišobran umjesto padobrana.

A čak ni Ameri nisu toliko glupi da povjeruju da je inflacija zbog rata u Ukrajini.

Bosanac
1 godina prije

Koga ovi farbaju? Ima jedan stih (crnjak) kaže:

Prestat će inflacija kad se smanji populacija ( i uklapa se u ono “nećete imat ništa a bit ćete sretni (ako preživite sve ovo što jen počelo ubrzano da se koluta).

Davko
1 godina prije

KARTEL FED NEŠTO SLIČO KAO I HRVATSKO PRIVATO ŠTAMPAJE NACIONALNE VALUTE SAMO U VEĆIM Razmjerama .najobičniji kriminalci zbog kojih ćemo svi krv pustiti

Mane
1 godina prije

OVO znaci kraj zivota drzava iz deficita.nema vise jeftinih kredita.ako nesto proizvedes,nesto CES I imati,ako ne,glad

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI