Globalni bankrot nadmašio onaj iz 2008. godine

Bankrot
16 komentara

Rastuće kamatne stope i ukidanje Covid subvencija imali su veliki utjecaj na tvrtke, izvještava prodajno mjesto

Svjetski korporativni sektor pogodio je val bankrota, čija je stopa skočila dvoznamenkastom brzinom koja je bila neviđena desetljećima, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times, pozivajući se na podatke nacionalnih statističkih ureda. Gašenja poslova u SAD-u zabilježile su porast od 30% na godišnjoj razini u 12 mjeseci do rujna, dok je u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu EU-a, broj prijavljenih bankrota porastao za 25% od siječnja do rujna u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana. Diljem EU-a, broj kompanija koje propadaju porastao je 13% u devet mjeseci do rujna u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši najviši osmogodišnji maksimum.

U listopadu je u Francuskoj, Nizozemskoj i Japanu broj bankrota porastao za više od 30% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Skupina većinom bogatih država OECD-a nedavno je izvijestila da su u nekim državama članicama, uključujući nordijske zemlje Dansku, Švedsku i Finsku, stope bankrota premašile razine dosegnute tijekom globalne financijske krize 2008. godine.

U Engleskoj i Walesu također su nesolventnosti dosegnule najvišu razinu od 2009. između siječnja i rujna tekuće godine. Trend je snažno potaknut višim ključnim stopama, kao i samo-likvidacijom takozvanih ”zombi tvrtki”, koje su se izvukle kroz eru Covida samo zahvaljujući potpori vlade, rekao je za FT Neil Shearing, glavni ekonomist Capital Economicsa. Masovni državni programi potpore tvrtkama i kućanstvima tijekom pandemije sada su uglavnom povučeni, dok središnje banke opetovano podižu kamatne stope u pokušaju da ukrote rastuću inflaciju.

Prema stručnjaku, očekuje se da će se trend nastaviti jer će mnoge tvrtke morati refinancirati dug po višim stopama u nadolazećim mjesecima, čak i ako se predviđa da će porast stopa središnjih banaka dosegnuti vrhunac.

Bankrotinflacijakamatne stope
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dobronamjerno
3 mjeseci prije

U Engleskoj i Walesu

A u skotskoj I sj irskoj?

Bruno
3 mjeseci prije

Što ako su u Francuskoj bankrotirale 3 firme. Onda su ove godine bankrotirale 4. Jebeno. Srušiti će se Francuska. Postotak bez osnovne vrijednosti je samo dokaz da je novinar matematički nepismen. Informacija vrijednosti nula, zero, ništica ,0.

Max
3 mjeseci prije

Trka u propast.

Čudan lik
3 mjeseci prije

Pohlepa, pohlepa i još puno, puno pohlepe…
Eto, zato tvrtke završavaju u bankrotu.
Sada kada nema više korona helikopterskog novca, menadžeri i direktori su počeli dizati cijene u nebesa kako bi ostvarili bonuse približne onima tijekom izmišljene pandemije. Samo su zaboravili da te proizvode netko treba i kupiti a taj netko bi trebao imati dobru plaću kako bi mogao kupovati širok asortiman proizvoda.

P. S. – A zašto nigdje ne piše da su Njemački milijarderi zaradili ukupno ove godine 78 milijardi eura???

Čudan lik
3 mjeseci prije

A o kakvoj se ovdje inflaciji govori???
Koliko je meni poznato, inflacija nastaje kada se naštampa previše novca i pusti u opticaj.
ALI, onih 8000 milijardi eura bez pokrića, naštancanih tijekom korone, nije ušlo u opticaj nego su ih političari podjelili sa svojim kompićima tajkunima. Dakle sa onima koji su već i onako imali previše. Dakle, potražnja za robama i uslugama nije porasla nego je čak i opala.
Može li mi to netko objasniti???

BlueZg
3 mjeseci prije

Logično briše komentare 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

crodaemon1
3 mjeseci prije

izvještava prodajno mjesto 🤣

Observeterius
3 mjeseci prije

Ndodajte još da su im kreditiranja skuplja što ima utjecaj na obveze i ekspanziju.

NALET
3 mjeseci prije

Bankrot svi koji nisu online money Ressourcen iliti digizombiji
A kod švaba je zakazan na 8.1.24e prosvjes ppljoprivrednika,zbog planiranog ukidanja subvencija,koje ih drže iznad vode…..samo fale vatrogasci i mirko…i pes može otpočeti,valcer u bezdan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI