Kako bi se lakše nosila s krizom, Njemačka bi mogla početi oporezovati super-bogate

Euro
22 komentara

Vladajuća stranka izradila je prijedlog restrukturiranja gospodarstva

Njemačka vladajuća stranka, socijaldemokrati (SPD) kancelara Olafa Scholza, pripremila je inicijativu usmjerenu na restrukturiranje gospodarstva, kako bi se uhvatila u koštac s krizom troškova života i nametnula preraspodjelu novca unutar zemlje, izvijestila je u ponedjeljak novinska kuća RND, citirajući nacrt prijedloga ekonomske politike za stranačku konferenciju u prosincu. Prema izvješću, stranka želi reformirati propise uvođenjem privremenog ‘kriznog poreza’ na one koji najviše zarađuju u zemlji uz one koje već plaćaju. Istodobno planiraju reformirati propise o porezu na nasljedstva i darove, tako da ‘super-bogati’, multimilijunaši i milijarderi doprinose više od onih s nižim primanjima. Očekuje se da će se ovim potezom smanjiti porezi za 95 % stanovništva, ali će se i dalje povećati porezni prihodi koje stranka nudi za ulaganje u obrazovanje.

SPD je također predložio formiranje državnog fonda za aktiviranje privatnog kapitala i stvaranje godišnjeg volumena ulaganja od 100 milijardi eura.

Nadalje, stranka poziva na reformu dužničke kočnice. Ovaj mehanizam ograničenja javnog duga znači da se država ne može zadužiti u vrijednosti većoj od 0,35 posto godišnjeg BDP-a, ali dopušta iznimke u kriznim situacijama. Obustavljen je tijekom pandemije Covid-19, ali je kasnije pojačan nakon suzbijanja epidemije. Stranka želi izmijeniti kočnicu, jer u sadašnjem obliku “usporava potrebnu promjenu”. Reforma mehanizma, smatraju u stranci, omogućit će dodatna ulaganja u infrastrukturu, zaštitu klime, digitalizaciju i obrazovanje. Među ostalim predloženim mjerama su povećanje minimalne plaće, smanjenje radnog vremena bez gubitka plaće te smanjenje cijena energije uvođenjem “industrijske cijene struje”.

U konačnici, kroz predložene mjere, SPD želi osigurati otvaranje 1 milijun novih radnih mjesta u Njemačkoj do 2030. Prema izvješću, nacrt prijedloga mogao bi biti uključen u izbornu kampanju SPD-a 2025.

“Njemačka je postala previše komplicirana, preskupa, prespora u mnogim područjima”, citira se mišljenje stranke u dokumentu.

Njemačka ekonomija već mjesecima slabi. Službeno je skliznula u tehničku recesiju u prvom tromjesečju godine zbog skokovite inflacije, viših kamata i izazova u proizvodnom sektoru zbog viših troškova energije. Dok je u sljedećem tromjesečju zabilježen skroman rast od 0,1%, BDP je izgubio dobitak padom od 0,1 % u trećem kvartalu godine. Prošlog mjeseca, izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing upozorio je da gospodarstvo riskira to da može ponovno postait ono što je bilo poznato kao ”bolesnik Europe”, kao što je bio slučaj kasnih 1990-ih, ako Berlin ne usvoji strukturne reforme.

inflacijanjemačkaporezrecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Lako ćemo mi za miljon novih radnih mjesta al odakle mislite robove nabavljati?

tuf
3 mjeseci prije

To u praksi neće puno popraviti krvnu sliku države. Bogati će dignuti sidro (eno čak i veliki ‘demokrat’ Bezos bježi u Floridu), sa sobom pokupiti investicije koje su održavali zbog poreznih olakšica a država neka se je*e sa privlačenjem novih investitora (koji će svakako hrliti u velikom broju kad vide cijenu rada, cijenu energenata i stotine poreznih nameta). Država mora krenuti od – rezanja troškova. Pobogu, u EU se svi počeli kao pijani mornari – rastrošno se dijele virtualne milijarde šakom i kapom, nitko ne spominje da kojekakvi idi*tski projekti, sponzoriranja trećih država (nije to samo Ukrajina, Borrell je osnovao i projekt financiranja aktivističko-militantnih pokreta / vlada u sjeni i u državama širom svijeta), “zelene” agende na koje troše stotine milijardi dolara, NGO-ovi sa svojim 1001-om razlogom aktivističko-političkog sponzoriranja, promašene subvencije na čitavom nizu područja od poljoprivrede do mikroelektronike – sve to na kraju dana u kombinaciji sa štampanjem etera… Čitaj više »

nepoželjni
3 mjeseci prije

Neka se požure dokle imaju što od tih bogataša uzeti, jer kada sje bu robove i kada ovi ne budu mogli kupovati proizvode koje ti super bogataši proizvode ubrzo će i ti bogataši postati siromasi.
Naravno nije cilj sje bati samo najniže roblje, cilj je sve pretvoriti u siromahe i smanjiti im brojnost. Kada taj cilj bude postignut, tada će vlasnici planeta svima odrediti garantirani dohodak, ali će postaviti uvjete koje će svako morati ispuniti da bi taj dohodak mogli koristiti, tko neće milom prihvatiti uvjete biti će isključen iz sustava ili će biti zatvoren u radnom logoru…………..

dupla kamilica
3 mjeseci prije

Super bogati, ne bojte se. Vratit će se Superhik da vam pomogne.

tihobl
3 mjeseci prije

Ovaj plan mi izgleda nerealan. Ali nije cudo kad im je ministar ekonomije neuspjesan pisac djecijih slikovnica.

Max
3 mjeseci prije

Eh sad su se sjetili.

Faust
3 mjeseci prije

Ništa od toga.”Vladajući” su marionete superbogatih.

Zoran
3 mjeseci prije

Mogu im pljuniti pod prozor. To su napravili u Norveškoj i bogatuni zbrisali u Švicarsku. Snaćiće se oni.

Jomla
3 mjeseci prije

Šta 5eru?! Samo zabraniti zelene i istupiti iz nato, ta-daaa… 😛

abc
3 mjeseci prije

Robovi nikad ne mogu oporezivati gazde. Mogu se samo oduprijeti i gazdama skinuti glavu.

Red Dog
3 mjeseci prije

Definitivno otisla u kujac.
I Deutsche Welle potvrduje to. A Nemacka je EU.
90-tih je spustila plate da bi mogla biti konkurentna i izvoziti.
Izvozila je uglavnom u Kinu. Sad se je uzdigla Kina pa joj ne trebaju nemacki proizvodi vise.
Pa bojkot ruskih energenata. Skupo, nestabilno. Kapital nema zivaca za te politicke gluposti, pa se seli.
Gde?
U Kinu.
O, ironije. Nemci, nekada opsednuti stabilnoscu, se sele u „nestabilnu komunisticku diktaturu“. Toliko je stanje lose.
Pa, sto ne kupuju nemci?
Ne mogu. Osiromasili su ih. Od ovoga nema povratka.
Sankcije Rusiji su bile poslednji ekser u kovcegu Nemacke.

Red Dog
3 mjeseci prije

Zvuci lepo.
Muzika za usi druga Crvenog Pseta.
Ali…
Kapital se vec seli.
A oni ce oporezivati… :/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI