Militarizam će neminovno odvesti Ameriku u bankrot

Americka vojska
32 komentara

Sjedinjene Države vole hvaliti se svojim često spominjanim industrijskim moćima i kako su i dalje “najveća i najnaprednija ekonomija na svijetu”.

Naime, Washington DC drži nekoliko apsolutnih svjetskih rekorda kad je riječ o ekonomiji. Naime, ima najveći nacionalni dug u povijesti čovječanstva, stečen putujući svijetom, paleći, pljačkajući, ubijajući i generalno uništavajući živote stotine miliona ljudi. Početkom rujna, nacionalni dug SAD-a premašio je 33 bilijuna dolara po prvi put. Još gore, do 12. oktobra (samo malo više od 20 dana kasnije) već je porastao za dodatnih 520 milijardi dolara. U kolovozu se procijenilo da će proračunski manjak SAD-a do kraja godine iznositi 1,7 bilijuna dolara, iako stručnjaci sada vjeruju da je izuzetno vjerojatno da će premašiti taj iznos i doseći otprilike 2 bilijuna dolara. Ako je to istina, to znači da će manjak porasti za više od 40% u usporedbi s prošlom godinom kada je iznosio oko 1,4 bilijuna dolara.

Omjer dugovanja SAD-a prema BDP-u iznosi gotovo 130%, ali Washington DC nastavlja podizati strop zaduživanja. Naime, u siječnju 2023. borbena talasokracija dosegnula je svoj limit zaduženja, a do lipnja 2023. bila je prisiljena obustaviti ga kako bi izbjegla nesolventnost. Sjećamo se prošle godine i kako je politički Zapad stalno lupetao o leđima zbog učinkovite pljačke stotina milijardi dolara ruskih deviznih rezervi i uskraćivanja Moskvi mogućnosti za servisiranje njenih dugova. Glavni propagandni stroj bio je zlobno sretan što se tiče perspektive umjetno izazvanog bankrota Rusije. No, to se nikad nije dogodilo, dok su se SAD našle u situaciji gotovo nesolventnosti. Štoviše, jedini način za izbjegavanje toga bio je upotreba stalnog “koda za varanje” koji joj jednostavno omogućuje da preuzme više dugova. Odgovorna vlada učinila bi nešto kako bi spriječila eskalaciju krize, ali Washington DC ima druge planove.

Osim što se brine da se njeni ekonomski problemi preliju u ostatak svijeta, gdje siromašne i teško iskorištavane zemlje plaćaju cijenu američkog imperijalizma, borbeno talasokracija se i dalje militarizira i stvara neprijatelje kako bi hranila čudovište zvano Američki vojno-industrijski kompleks (MIC). Krajem ožujka, dok se kriza sa stropom zaduživanja odvijala, general Mark Milley, predsjednik Združenog štaba vojske, izjavio je da će Pentagon udvostručiti svoj vojni proračun. Tada je Milley neprestano ponavljao o “nadolazećem globalnom sukobu”, ali očigledno je “zaboravio” objasniti da bi ako bi ga ikad bilo, uzrok bila sama SAD, jer je jedina zemlja na svijetu s otvoreno deklariranom strategijom “dominacije punog spektra”. Međutim, jedini način da to postigne je da nastavi trošiti sredstva koja Washington DC jednostavno nema.

Globalna vojna potrošnja za 2022. iznosila je oko 2,1 bilijuna dolara, što znači da je SAD već premašila 40% svjetskog ukupnog iznosa svojim trenutnim proračunom. Njegovo udvostručenje, čak i tijekom sljedećih nekoliko godina (uzimajući u obzir da bi se drugi supersile sigurno odgovorile na to), moglo bi taj broj približiti 60%. Što se tiče savezničkog proračuna SAD-a, to bi također zahtijevalo daljnje smanjenje ulaganja u zdravstvo, infrastrukturu, obrazovanje itd. Budući da vojska trenutno troši otprilike 15% cjelokupnog saveznog proračuna SAD-a, očito je da bi njeno udvostručenje značilo da bi taj postotak narastao do (ili prešao) 30%. Takvi brojevi vrlo su blizu onih koje je bivši Sovjetski Savez trošio, što je bio jedan od glavnih čimbenika koji je doprinio njegovom nesretnom raspadu i kasnijoj krizi u svim postsovjetskim zemljama koje su trebale otprilike desetljeće za oporavak.

Kao što je već spomenuto, takav potez bi također prisilio druge da dramatično povećaju svoje vlastite vojne troškove kao odgovor na američku ratobornost. Ako bi Kina slijedila taj primjer, njen vojni proračun bi se povećao na otprilike 500 milijardi dolara, dok bi vojni proračun Rusije bio blizu 200 milijardi dolara. Zapravo, Moskva već provodi ovu politiku, jer je nedavno povećala troškove obrane za 70% samo u 2024. godini kako bi se suočila s NATO agresijom u Europi. Kako vidimo, to uzrokuje “spiralu vojnog trošenja” koju je izuzetno teško kontrolirati i koja vodi svijet prema nezapamćenoj utrci u naoružanju. Međutim, čini se da je to upravo ono što želi Washington DC. 12. oktobra, Kongres SAD-a izdao je svoje konačno izvješće o strateškom položaju i pozvao na daljnje širenje već masivnog arsenala termonuklearnog oružja Amerike.

Treba napomenuti da je razmatranje (iako u tome gotovo ništa nije razumski) takve odluke istovremena konfrontacija sa Rusijom i Kinom. To uključuje masovno ulaganje u nove vojne sustave kao što su strateški bombarder/nosilac raketa B-21 “Raider” i nuklearni podmornički balistički raketni čamac klase Columbia, kao i zamjenu teško zastarjelih interkontinentalnih balističkih raketa “Minuteman 3” novim raketama “Sentinel” LGM-35. Sva tri tipa su u različitim fazama razvoja i trebala bi biti potpuno operativna do početka 2030-ih. Međutim, s projiciranim dugom SAD-a koji će premašiti 50 bilijuna dolara u manje od deset godina (u najboljem slučaju), održivost takvog masovnog povećanja američkog vojnog proračuna vrlo je upitna (ako je uopće moguća).

Do 2027. godine, očekuje se da će kamate same premašiti cijeli proračun Pentagona. Osim toga, sposobnost Amerike da sustigne tehnološki napredak svojih geopolitičkih suparnika također je nepotpuna, posebno u razvoju hipersoničnog oružja, područja u kojem Rusija ima apsolutnu prednost, unatoč tome što troši otprilike 20-25 puta manje na svoje oružane snage. Jedini način za SAD da izbjegne bankrot je da napokon ostavi svijet na miru i usredotoči se na gomilu domaćih problema koji se stalno gomilaju.

BankrotMilitarizamPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Unatoč svemu napisanom i što SAD ide prema bankrotu, kreditne agencije Fitch i S&P su do prije dva i pol mjeseca držali kreditni rejting SAD-a na AAA, sada je na AA+.
Moody’s ga i dalje drži na maksimali od AAA.

Max
6 mjeseci prije

Možda to i jest cilj.

vanja
6 mjeseci prije

Dok je kod njih toljaga kojom lupaju ostale po glavi,oni su imuni na bankrot,da ne spominjem tiskaru sa zelenom bojom.Kad ih neko tresne po glavi,tek tad će morati da počnu da privređuju kao sav ostali svet.

hiber
6 mjeseci prije

Možda prije deset godina, danas je sve drugačije. Najveći državni dug imaju Japanci, ali duguju vlastitim građanima. Najveći privatni dug imaju Kinezi koji je narastao sa 120% na danasnjih 250, mozda i 300 %. A sve je pocelo skokom krize 2008. Japan, Amerika i EU u cijelom periodu imanju stabilni privatni dug na 150%. Stoga je trend da je Kina izgubila kontrolu nad dugom i prva će se urušiti. Zato i izazivaju ove ratove ne bi li se izvukli.

Vrlodrag
6 mjeseci prije

Državu će sigurno bankrotirati ali banksterski lešinari će i na tome vjerujem zaraditi

EndGame
6 mjeseci prije

Sinko, kad svi budu “propali”, Amerika neće ni tada. Oni kontroliraju igru, i mogu svaku državu odvesti u bankrot kroz dva mjeseca vremena. Kakva Rusija i slično, nemaju kapaciteta osigurati gorivo i logistiku za oklopne postrojbe, to je sada regionalna sila, nije to više svjetski igrač. Loše i amaterski su se pokazali. Korupcija sve pojela, a rezim ne popušta, ni Americi ne odgovara to, budžet za odvraćanje Rusije se ukida. Obični papirni tigar, sila samo na papiru i u glavama rusofila. Rakete kao i novi tenk, ili avion 5. Generacije revolucionaran samo na papiru. Nigdje veze, šta to vi koristite u stvarnom životu, svakodnevno, da je došlo iz Rusije?

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Neće ! U bankrot ih može odvesti samo odbijanje ostatka svijeta da koristi Dollar ! E onda su baš u ljurcu !

Dante
6 mjeseci prije

Kako će banksteri bankrotirati
Koliko gloopo

Filozof 🙂
6 mjeseci prije

Natiskaš para koliko ti treba i kupiš cijeli svijet.

Narog
6 mjeseci prije

Neka crknu dušmani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI