Njemačka ekonomija nalazi se u velikim problemima

Njemacka recesija
21 komentar

Otprilike 15 posto njemačkih kompanija navodno je u nevolji, što je najveći postotak od svih zemalja u bloku

Njemačko gospodarstvo čeka teška godina nakon pada u posljednjem tromjesečju 2023., jer inflacija i visoke kamatne stope i dalje opterećuju industriju, izvijestio je Bloomberg ovog tjedna, pozivajući se na analitičare. Prema Saveznom uredu za statistiku (Destatis), njemačko gospodarstvo stagniralo je u razdoblju od listopada do prosinca 2023., s padom BDP-a od 0,3 %. Iako je inflacija u siječnju smanjena na 3,1 %, i dalje je ustrajno viša od ciljane stope od 2 %. Rast potrošačkih cijena proteklih mjeseci doveo je do skoka kamatnih stopa, što je razotkrilo probleme u sektoru proizvodnje i nekretnina. Prema konzultantskoj tvrtki Alvarez & Marsal, oko 15 posto tvrtki u Njemačkoj trenutno je u nevolji, što je najveća stopa u Europi.

”Njemačka je doista u problemima. Sva velika proizvodna gospodarstva usporavaju, ali u Njemačkoj to pogoršavaju viši troškovi energije. Postoje i izazovi u automobilskom sektoru s konkurencijom koja dolazi iz Kine”, rekao je za Bloomberg Brian Mangwiro, upravitelj fondova u britanskoj Barings banci.

Vijesti primjećuju da rane ankete za 2024. godinu pokazuju kako postoji malo nade za završetak ekonomskih problema u bliskoj budućnosti.

“Njemačka postaje kao tržište s najvećim problemima u Europi. Ekonomski izgledi zemlje i dalje su mračni, a njezina vlada i Europska komisija predviđaju smanjenje gospodarstva od 0,4 % za 2024. zbog visoke inflacije, visokih cijena energije i usporene međunarodne trgovine,” prema Weil European Distress Indexu, koji je naveo sve slabije investicije, pritiske na likvidnost i stagnaciju profitabilnosti kao najveće gospodarske probleme zemlje u ovom trenutku.

Analitičari napominju da će problemi u sektoru nekretnina i izostanak gospodarskog rasta vjerojatno predstavljati probleme njemačkim bankama. Otprilike trećina zajmova za komercijalne nekretnine suočava se s višim troškovima posudbe tijekom tri godine, što bi moglo dovesti do neplaćanja kredita i umanjenja vrijednosti, prema nedavnom izvješću središnje banke zemlje.

Općenito, mnogi igrači na tržištu traže smanjenje stopa, rekao je Bloomberg.

”U kontekstu kompanija koje još uvijek imaju makro izazov, to je tračak svjetla na pozadini horizonta. Sve dok se niže stope ne pretvore u opipljivo povećanje dostupnosti rješenja tržišta kapitala, i dalje ćemo biti suočeni s stresom”, predviđaju Alvarez & Marsal.

inflacijanjemačkarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
21 dana prije

Bit će još i veći.

xyz
21 dana prije

To je tek početak. Skupim energentima i sirovinama se teško konkuriše na trgovima blaga i proizvoda. Slede ogromna odpuštanja, a stranci če zbog toga masovno odlaziti iz Njemačke.

Željko
21 dana prije

Teška vremena prijatelju moj… Nemoguće vruće mislim da se zvala grupa!

Drago
21 dana prije

Neka zahvale zelenima i amerima.Nek propadnu ionako su sve rasprodali

Ico
21 dana prije

Njemačku vode korumpirani šarlatani, pa šta očekivati, nego da narod uvuku u GLIB!

IuIu, pravi
21 dana prije

Nije zdravo bit’ američka kolonija. Fino im je Kisindžer nacrtao da je pogubno biti otirač, sluga i rob američkim imperijalistima. Skidam kapu tom zlikovcu na iskrenosti.

tuf
21 dana prije

Zaslužuju sve najgore. Ljudi često nisu svjesni koliko je Njemačka nanijela zla balkanskim narodima. Pritom i ne mislim na davne ratove nego na zadnjih 30 godina.

Gad
21 dana prije

Ovo su isto gluposti. U nikakvoj krizi nije Njemačka.

Protiv Sistema
21 dana prije

Neka propadnu i neka pate. Dovoljno su zla nanijeli nama slavenima

MrKamenjarac
20 dana prije

…NEMACKA SE TAJNO OTVORENO SISTEMATSKI NAORUZAVA POD IZGOVOROM DA SE BRANI OD RUSIJE A SVI ZNAMO STA JE BILO1941;UZ POMOC SUPLJOGLAVACA USA I PEDOFILACA GB ZAPOCECE NOVI RAT U SVOJU KORIST.UKRAJINA CE BITI DEPONIJA EU OTPADA……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI