Globalni rast BDP-a najniži u nekoliko decenija

Globalna financijska kriza
7 komentara

Globalna ekonomija je na putu za najgori petogodišnji period rasta u najmanje tri decenije, upozorila je Svjetska banka u svom najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima objavljenom u utorak.

Ove godine se očekuje da će globalni rast opasti treću godinu zaredom, što će ekonomski učinak u periodu između 2020. i 2024. godine učiniti lošijim nego u godinama koje okružuju globalnu finansijsku krizu 2008-2009, azijsku finansijsku krizu kasnih 1990-ih. , i padovima početkom 2000-ih, rekao je novinarima zamjenik glavnog ekonomiste Svjetske banke Ayhan Kose.

Prema navodima organizacije, rast svjetske ekonomije bi trebao pasti na 2,4% u 2024. godini, sa 2,6% zabilježenih prošle godine usljed povećanih geopolitičkih tenzija i očekivanog usporavanja u razvijenim ekonomijama.

Eskalacija sukoba između Ukrajine i Izraela i Hamasa “mogla bi imati značajne implikacije na cijene energije koje bi mogle utjecati na inflaciju, kao i na ekonomski rast”,  rekao je Kose za CNBC.

U izvještaju se upozorava da će većina svjetskih ekonomija rasti slabijim tempom u 2024. i 2025. nego u prethodnoj deceniji, dodajući da će bez “velike korekcije kursa” 2020. godine proći kao “decenija propuštenih prilika”.

Prema toj organizaciji, očekuje se da će ekonomije u razvoju biti najteže pogođene na srednjoročnoj osnovi, jer spora globalna trgovina i teški finansijski uslovi u velikoj mjeri utiču na rast.

“Kratkoročni rast će ostati slab, ostavljajući mnoge zemlje u razvoju – posebno najsiromašnije – u zamku: sa paralizirajućim nivoima duga i slabim pristupom hrani za skoro jednu od tri osobe”, rekao je glavni ekonomista Grupacije Svjetske banke Indermit Gill navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će američka ekonomija, koja je prošle godine zabilježila rast od 2,5 posto, u 2024. godini rasti za samo 1,6 posto, jer restriktivna monetarna politika smanjuje poslovnu aktivnost usljed smanjenja štednje, objavila je razvojna banka.

U međuvremenu, izgledi eurozone za ovu godinu su znatno lošiji, s očekivanim rastom od samo 0,7 posto nakon što su posljedice energetske krize rezultirale rastom od 0,4 posto u 2023.

bdpinflacijarecesijaSvjetska banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

Dotur
3 mjeseci prije

znaci ova godina je bolja od one kad su svi bili u karanteni i niko nije smio izaci na ulicu

Bruno
3 mjeseci prije

Ma sve su Rusi krivi. Ne daju svoje energente za džabe. Ili su Rusi davali, ali kreteni iz Eu neće da uzmu besplatne energente. Ursula je tvjd ojah. Radije ću uništiti EU i uzeti duplo skuplje energente iz “prijateljske” Amerike. Ma boli je smežurano spolovilo. Ako se zagovna ode ona u Australiju.

Darko
3 mjeseci prije

Bravo za EU, samo još pooštrite sankcije :):)

giovani
3 mjeseci prije

Pa kako to, Plenki predviđa rast 4,5%.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Njemačka. Nešto pametno.

“Вагенкнехт објавила да ће се њен Савез залагати за обуставу испорука оружја Украјини, укидање енергетских санкција Русији, опстанак мотора са унутрашњим сагоревањем и одбацивање „имагинарне климатске политике“

* Она се залаже и за подизање минималних и колективно уговорених плата, побољшање пензијског осигурања и бенефиција за незапослене. Чак и ако то буде изискивало повећање доприноса и повећање пореза на имовину и високе приходе”, fakti

Dante
3 mjeseci prije

Stoljetni ekonomski ciklus
jadno i čemerno…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI