Velika Britanija skliznula u recesiju

Velika Britanija
15 komentara

Gospodarstvo je sada zabilježilo dva uzastopna tromjesečja padova u gospodarstvu

Britansko gospodarstvo zapalo je u recesiju u posljednjem tromjesečju 2023., prema službenim podacima, objavljenim u četvrtak. BDP je pao za 0,3% u četvrtom tromjesečju nakon pada od 0,1 % u prethodnom tromjesečju, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Tehnička recesija obično se definira kao dva uzastopna kvartala smanjenja proizvodnje. Sva tri glavna sektora gospodarstva: usluge, proizvodnja i građevinarstvo zabilježila su pad u četvrtom tromjesečju, prema ONS-u. Za cijelu 2023. procjenjuje se da je gospodarstvo poraslo za 0,1 %, što je ONS opisao kao “najslabiju godišnju promjenu realnog BDP-a od financijske krize 2009.”, isključujući ”pandemijsku” godinu 2020. U 2022. rast je ostao na 4,3 posto.

Prema vladi, visoka inflacija bila je najveća pojedinačna prepreka rastu. Iako je rast cijena u zemlji pao s vrhunca od 11% zabilježenog 2022. i iznosio je 4 % u siječnju, još uvijek je dvostruko veći od cilja Banke Engleske od 2 %.

Neki ekonomisti također slabe gospodarske rezultate djelomično pripisuju učincima Brexita. Podaci objavljeni u četvrtak predstavljaju preliminarnu procjenu i podložni su reviziji, istaknuo je ONS.

inflacijaPad BDPaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Skliznula UK zaprav … Po Hrvatski —–>>>> U P.M. 🤷

tuf
2 mjeseci prije

Mislim da je i Japan. A Francuska i Njemačka simultano najavljuju “reviziju prognoze rasta BDP-a za naredno razdoblje” što će u praksi vjerojatno rezultirati istim ishodom.
Još ajde da se radi o kratkoročnom posrtanju, no tko želi staviti ruku u vatru s prognozama o oporavku rasta? Vidimo da eko-fundamentalisti nastavljaju rezati grane gospodarstvu na kojima svi sjede.

Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

Gad
2 mjeseci prije

Nebitno.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Zanimljivo, države koje sankcioniraju Rusiju – a sve su članice NATO (njih 30 minus Turska) ili njihovi simpatizeri (Australija + 4 azijske) – jedna po jedna ulaze u recesiju.

Motorola
2 mjeseci prije

Krasna vjest….

Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Kao sto najavio David Icke prije 20-30g. Igre Gladi mogu da pocnu jer je sirotinje sve vise a prebogati postaju superbogati i mocni!

dupla kamilica
2 mjeseci prije

Ja sam u recesiji od super dinara

Jere
2 mjeseci prije

Ništa zato, kuhanje (britanske) žabe se nastavlja, pa neće ni primjetiti. Distrakcija koliko hoćeš: Rusko super-ultra-mega oužje u svemiru, a nekidan su i predložili i ekspedicionarnu misiju britanske vojske i nadgledanje zračnog pojasa nad Ukrajinom. “Fool Britannia”, pardon “Rule, Britannia”. 😀

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Britanski ministar vanjskih poslova poziva Kinu da zauzme oštriji stav prema napadima Hutia u Crvenom moru.
Kakvim napadima, pitaju Kinezi…

P.S.
Baba, zašto je Britanija u recesiji…
Jer joj Rusija nije uvela sankcije.

trajko
2 mjeseci prije

Tri grane gospodarstva GB bez četvrte – industrije ne proizvode – NIŠTA.Gdje je nestala ta grana gospodarstva? Gle, pobjegla u Kinu!

trajko
2 mjeseci prije

Sedam G (7G) pretvara se u sedam govana.

Ringo10
2 mjeseci prije

Jooooj žao mi Engleza
Buhuhuhu kako mi žao Engleza

Josip
2 mjeseci prije

A pogledajte sto je onaj zidovski majmun Solc napravio od Njemacke? Ode EU u tri PM zahvaljujuci Ursuli, Solcu i Macronu a onda malim majmuncicima koji se uhvatili u kolo i cesu se tamo gdje ih ne svrbi 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI