Njemačka vjerovatno u recesiji

Njemacka
20 komentara

Njemačka industrijska proizvodnja opala je šesti mjesec zaredom u novembru, što vjerovatno ukazuje da je zemlja ušla u recesiju u posljednjem kvartalu 2023. godine, izvijestio je u utorak Bloomberg, pozivajući se na podatke njemačkog Saveznog zavoda za statistiku.

Proizvodnja je pala za 0,7% u odnosu na oktobar, podstaknuta usporavanjem proizvodnje kapitalnih dobara i repromaterijala jer se njemačke fabrike bore usred pada globalne potražnje, posebno iz Kine, visokih kamata i skupe energije, pokazuju brojke.

“Razočaravajući podaci o proizvodnji u novembru i nedavna pogoršanja poslovnih očekivanja upućuju na težak početak godine za industriju. Zadržavamo naš osnovni stav za blagi rast BDP-a u prvom kvartalu 2024., potaknut većom dinamikom u uslužnim sektorima. Međutim, postoji značajan rizik da će izraženija slabost industrije ponovo povući privredu u prvom kvartalu 24. godine”, napisali su Bloombergovi ekonomisti.

Analitičari kažu da je najveća ekonomija EU vjerovatno kliznula u recesiju krajem prošle godine, jer očekuju da će podaci, koji bi trebali biti objavljeni 15. januara, otkriti drugu uzastopnu kontrakciju industrijske proizvodnje u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Podaci o industrijskoj proizvodnji dolaze dan nakon što je objavljen izvještaj koji pokazuje da su nemačke fabričke narudžbe porasle mnogo manje nego što se očekivalo u novembru. Narudžbe su porasle za samo 0,3%, što je znatno ispod očekivanja analitičara o porastu od 1,1%.

Analitičari kažu da čak i ako njemačka ekonomija uspije da počne da se širi ove godine, stalni industrijski i budžetski problemi će spriječiti oporavak od najslabijeg godišnjeg učinka zemlje u jednoj generaciji.

eunjemačkarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
3 mjeseci prije

treba samo vidjeti koliko shwaba ide na pivo ……u danasnje vrijeme

Karma
3 mjeseci prije

Masonska krcma ratnih ludila za hazarsku mafiju istoka. Uskoro se ukri bude i love onog stakora zelenskog a njemcima ostaje bunilo posli pijanstva i propagande.
Nema love a mogli su lijepse. Jbg okupirani od 45…

Max
3 mjeseci prije

Čuj vjerojatno.

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

…SAD CE DA BUNDES KANCELAR KLICKO RESI SITUACIJU U ZEMLJI SAMO DA SE PRESELI U REZIDENCIJU…..A SPOLJNI MINISTAR CE BITI ZELENSKI JER GA SVI ZNAJU.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Kako to mislite Njemačka je vjerojatno u recesiji?
Njemačka jest u recesiji, jer se recesija definira kada dva kvartala uzastopce padne BDP.
A u drugom kvartalu prošle godine je pao 0,5%, isto toliko i u trećem kvartalu.
Ako sada eventualno u zadnjem kvartalu prošle godine bude imala porast BDP-a (što sumnjam), onda će službeno izaći iz recesije. Za kratko.

Ico
3 mjeseci prije

Nema mjenjača i diferencijala, E auti ne trebaju zupčanika i lančanike, propala industrija zupčanika i lančanika

Perun
3 mjeseci prije

Njemačka industrijska proizvodnja,što je to , u stvari što to bijaše …..Podaci o industrijskoj proizvodnji i inflaciji su tolika propagandna laž da se i sami Nijemci poceli osjecati egzistencijalni strah od dogadjaja koji se naziru u skoroj buducnosti….direktni sam svjedok svega sto se desava i ne mirise na dobro …..Es war einmal Deutschland .. o Gott Deutschland ist kaputt … Deutschland ist kaputt …SFSN…

PETAR
3 mjeseci prije

Poland, Luxembourg, the Netherlands, Austria, Hungary, Switzerland & France will close highways from 8:00 a.m. on January 9 in solidarity with German farmers!
Gore navedene zemlje podrzavaju nemacke farmere

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Neće ovo na dobro izać ……

Observeterius
3 mjeseci prije

Neumnjivo to sve stoji, ali iz osobne perspektive iz drugih razloga bojkotiram Njem. autoindustriju.
Nekad su Njem. auti slovili kao trajni i pouzdani. Ovi današnji su prenatrpani nepotrebnim detaljima radi kojih se prečesto kvare. Kupiš auto i kroz samo 100,000 Km na servie potrošiš skoro na još jedan takav.
Japanski auti, a tu prvenstveno mislim na Lexus i Toyotu zamjenili su Njemačka vozila na tronu pouzdanosti.

Fluke
3 mjeseci prije

Kina je u krizi, Novi Zeland, Australija će službeno biti vrlo brzo kao i Velika Britanija i Japan. Amerika je po vodećim indikatorima već u krizi isto tako. Ovo je globalna kriza koja je već počela. Kada će biti službeno objavljena ne znamo. Svi računaju slijepo da će Amerika uspjeti izbjeći krizu, ali to je tako naivno… Kina i Njemačka su već u težoj krizi po podacima, a Amerika neće izdržati do kraja ove godine po mojem mišljenju iako su izbori za predsjednika. Činjenica: kada god su rekli u Americi da će biti tzv. “Soft Landing” u povijesti se NIKADA to nije desilo i uvijek je uslijedila kriza nedugo nakon. Za one koji ulažu u dionice, Fed bi trebao početi rezati kamatne stope u Ožujku, tako da ste mirni još uvijek ukoliko kupujete. Predlažem da kupite Zlato i pogotovo Srebro ukoliko možete kada Fed počne s rezanjem kamatnih stopa i… Čitaj više »

xyz
3 mjeseci prije

A kupaca skupocjenih alektričnih auta nema dovoljno. Još malo pa če kupus i krompir u Njemačkoj postati tražena roba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI